12-01-15

Noorwegen:50 Pct van de huishoudens heeft DAB-ontvanger

Noorwegen:50 Pct van de huishoudens heeft DAB-ontvanger

.

De opmars van digitale radio in Noorwegen blijft maar doorzetten. Opnieuw is er een mijlpaal bereikt, want inmiddels heeft de helft van alle huishoudens in Noorwegen een of meerdere DAB-ontvangers in huis. In totaal zijn er al 1,9 miljoen DAB-radio’s verkocht, zo blijkt uit cijfers van TNS Gallup over het derde kwartaal van dit jaar.

.

Sinds half jaren ’90 zendt de Noorse publieke omroep NRK al zijn radioprogramma’s via Digital Audio Broadcasting uit. In 2010 volgden ook de commerciële radiostations. De NRK heeft de beschikking over regionale DAB-netten, die gezamenlijk landelijke dekking hebben. Hierdoor kan de publieke omroep in elke regio de juiste editie van P1 en NRK Vær (weer) doorgeven. De commerciële radiostations hebben de beschikking over een landelijk DAB-net en enkele lokale DAB-netten.

.

NRK digitale radio.jpg

.

De investeringen in DAB van de radiostations beginnen steeds meer vruchten af te werpen. Uit gegevens van TNS Gallup over het derde kwartaal van 2014 blijkt dat inmiddels de helft van alle huishoudens in Noorwegen een of meerdere DAB-ontvangers in huis heeft. In het tweede kwartaal van dit jaar stond de teller nog op 45%.

.

Het afgelopen kwartaal werden er maar liefst 250.000 DAB-radio’s verkocht. Alleen in het laatste kwartaal van 2013 werden er meer DAB-radio’s verkocht. Toen gingen er ruim 300.000 exemplaren over de toonbank. In totaal zijn nu 1,9 miljoen DAB-radio’s verkocht.

.

Het marktaandeel van digitale radio bleef in het derde kwartaal stabiel op 47%. En dat is een uitstekende prestatie tijdens de zomermaanden. Op vakantie hebben mensen niet altijd de beschikking over een DAB-radio. Niet iedereen neemt deze mee in de caravan en ook in vakantiehuisjes zijn veelal geen DAB-radio’s te vinden.

.

.

Ook in de auto is een stijgende lijn te zien. Inmiddels is 14% van alle auto’s in Noorwegen uitgerust met een DAB-radio, wat neer komt op ongeveer 390.000 auto’s. Een jaar geleden had nog maar 8% een DAB-radio in de auto.

.

Verwacht wordt dat digitale radio nog dit jaar een marktaandeel van 50% gaat halen, waardoor er serieus gekeken kan gaan worden naar de afschakeling van FM in 2017. Begin 2015 neemt de minister van Cultuur hier een beslissing over.

.

De NRK, SBS Radio en de P4 Groep hebben inmiddels al een uitgebreid plan opgesteld voor de afschakeling van analoge frequenties.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.