01-12-14

Vandaag zit radioman wijlen Stan Haag in onze gedachten

Vandaag zit radioman wijlen Stan Haag in onze gedachten

.

Vandaag is het 1 december, waarschijnlijk een dag als een andere.De laatste maand is ingegaan van het (gezegende) 2014.En meteen dacht ik ook nog even terug aan wijlen mijn vriend radioman Stan Haag.Hij overleed precies 13 jaar geleden op 1 december 2001 was dat...Net een jaar eerder had ik met hem nog zijn 80 ste verjaardag gevierd (samen met vele andere radiovrienden).Hij zag er toen vrij goed uit...soms gaat het vlug en onomkeerbaar.Een paar dagen voor hij kwam te overlijden belde hij me nog op.We hadden het toen over zijn 'allerlaatste Jukebox' ooit die hij tijdens een radiodag in Halle-Hoeselt mocht presenteren.Of ik hem dat programma op audio cassette kon zetten? Natuurlijk...'s andrendaags had hij het al.Of hij het cassettebandje ooit nog kunnen beluisteren heeft weet ik echt niet...al hoop ik van wel.

.

                33-Stan%20Haag%20foto%20orrigineel

.
       

Voor mij was hij een radio idool, iemand waar ik naar opkeek, iemand die mij misschien wel de liefde voor de radio leerde kennen begin der jaren '60 op Radio Luxelburg, Nederlandstalige uitzendingen (AM1440).

.

Even nog een korte hommage via Wikipedia.Een iets langere versie (met véél foto's én geluidsfragenten) kan u lezen op mijn (bescheiden) website.Voor hem had ik een appart plaatsje voorbehouden.Hoeveel radioliefhebbers/luisteraars van toen aan Stan vandaag nog eens zullen terugdenken is mij onbekend.

.

Stan Haag Vandaag', vandaag precies 13 jaar overleden...

.

               StanHaag-gedenkplaat-

 

.
Jacob Pieter Constantijn (Stan) Haag (Amsterdam, 16 juli 1920 - Hasselt (België), 1 december 2001) was een Nederlands programmamaker, radiopresentator/diskjockey en liedjesschrijver.

.

Na een studie aan het Goois Muzieklyceum werkte hij onder meer als sportjournalist, voetballer bij PSV en Feyenoord en als gitarist en zanger in verschillende orkesten.

.

Hij begon zijn radiocarrière bij de AVRO. In 1960 maakte hij de overstap naar Radio Luxemburg. Acht jaar later kwam hij terecht bij de zeezender Veronica waar hij bekend werd met het verzoekplatenprogramma Jukebox.

.
In 1974 verdween Veronica uit de ether, waarna Stan Haag met zijn programma's vertrok naar Radio Mi Amigo. In 1978 keerde hij definitief de radiopiraterij de rug toe. Hij verhuisde naar Diepenbeek in Belgisch Limburg en presenteerde Jukebox op verschillende lokale stations.

.

Ook schreef hij liedteksten. Hij maakte vooral vertalingen van Amerikaanse hits voor o.a. Eddy Christiani, Willy Alberti, Willeke Alberti, Rob de Nijs en de Fouryo’s. Zijn bekendste hits zijn Ik sta op wacht (Joop de Knegt - 1957) en Soerabaja (Anneke Grönloh - 1963).

.

Bij zijn overlijden werd Stan Haag een radio-legende genoemd door Limburg Radio.
Op zijn website herdenkt Frans Mensonides hem aldus: "Tussen zes en zeven rebbelde hij een programma met verzoekplaten aaneen. Elke avond hetzelfde ritueel. De namen van tientallen Vlamingen en Nederlanders werden genoemd, die jarig, getrouwd, verhuisd, afgezwaaid, gepensioneerd, verliefd, verloofd, hersteld, opgenomen, 40 jaar bij de zaak, overgegaan, blijven zitten, vrijgekomen of overleden waren, en die een verzoekplaatje kregen aangeboden van vrienden, verwanten, nabestaanden: eveneens tientallen mensen die ook allemaal weer opgesomd moesten worden.

.

Als Stan’s spraakwaterval gestremd was, klonk dan eindelijk het plaatje door de ether, meestal een horreur als 'Huilen is voor jou te laat' of 'Zou het erg zijn, lieve opa'. Andy Warhol zei eens, dat iedere aardbewoner tijdens zijn leven recht heeft op een halve minuut wereldberoemdheid. In het landje langs de Noordzee kon je aanspraak maken op minstens één vermelding in het programma van Stan Haag."(Wikipedia)

.

               Sigaret2%20Stan%20Haag

.

pinkend sterretje Een radiolegende...Een hommage...STAN HAAG...

.

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.