11-01-15

Zweden: Overheid geeft 26 radiostations DAB+capaciteit

Zweden: Overheid geeft 26 radiostations DAB+capaciteit

.

De Zweedse autoriteit voor radio en televisie heeft na ruim twee jaar de verdeelprocedure voor DAB+capaciteit voor commerciële radiostations afgerond. In totaal hebben 21 landelijke en vier regionale stations capaciteit toegewezen gekregen.

.

Sinds 1995 is DAB beschikbaar in Zweden. In grote steden als Stockholm, Göteborg. Uppsala en Malmö is een landelijke multiplex op kanaal 12B te ontvangen, waarop uitsluitend een aantal publieke stations te horen is. Op deze multiplex wordt echter nog in de verouderde MP2-standaard uitgezonden.

.

file_45132.jpg

.

In 2008 adopteerde de Zweedse overheid DAB+ als standaard voor digitale etherradio. Daarom testte zenderexploitant Teracom sinds mei 2009 met deze nieuwe standaard voor DAB. In een aantal steden was een multiplex met zowel commerciële als publieke stations te ontvangen. Deze testuitzendingen zijn inmiddels beëindigd.

.
In 2012 startte de Zweedse overheid de verdeelprocedure voor definitieve DAB-licenties voor commerciële radiozenders. Het ging om twee landelijke netten, die elk in 34 verschillende regio’s zijn op te delen. In totaal kreeg de Zweedse autoriteit voor radio en televisie 26 aanvragen van zeven verschillende partijen.

.

De daadwerkelijke toewijzing van capaciteit liet echter lang op zich wachten, omdat het ministerie van cultuur de meerjaren plannen van de publieke radio nog aan het vaststellen was.

.
Nog niet zo heel lang geleden heeft de Zweedse autoriteit voor radio en televisie alsnog capaciteit toegewezen aan 25 commerciële radiostations, waaronder 21 landelijke stations en vier regionale stations.

.
Partijen die landelijk capaciteit hebben gekregen zijn onder meer SBS Discovery Radio, Kilohertz (MTG Radio) en RBS Broadcasting (NRJ). Hierdoor zullen bijna alle grote netwerken als Mix Megapol, Rockklassiker, Rix FM, NRJ en Bandit Rock in vrijwel heel het land digitaal te ontvangen zijn. Daarnaast mogen ook de kleinere netwerken als Vinyl, The Voice en Lugna Favoriter landelijk gaan uitzenden.

.

Daarnaast is er ruimte voor nieuwe projecten als Radio Nostalgie, We love the 80s, Svenska Favoriter en Power Hit Radio. Ook de internetzender Dansbandskanalen mag landelijk via DAB+ gaan uitzenden.

.

Doordat de verdeelprocedure langer duurde dan gepland is er ook capaciteit toegewezen voor stations die gestopt zijn met uitzenden, zoals Radio 1 en Radio 107,5. Hoe SBS Discovery Radio en Kilohertz deze ruimte nu gaan invullen is nog onduidelijk.

.
Op regionaal niveau heeft SBS Discovery Radio een licentie gekregen om de regionale editie van Mix Megapol in Göteborg mag uitzenden. DB Media mag in de regio’s Malmö en Kristianstad de zender Guldkanalen via DAB+ verspreiden.

.

DAB+luisteren naar radio.jpg

.

Alle radiostations moeten via DAB+ gaan uitzenden met een bandbreedte van minimaal 72 kbps. Uiterlijk op 1 oktober 2015 moeten de digitale etheruitzendingen gestart zijn. Een jaar later moet er een dekking zijn van minimaal 35%. Op 1 juli 2017 moet dit gegroeid zijn naar minimaal 50%, terwijl 1 juli 2018 minimaal 70% van de Zweedse bevolking de uitzendingen via DAB+ kan ontvangen.

.

Het is de bedoeling dat in 2022 de FM-uitzendingen gestaakt worden.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.