24-11-14

Eén jaar geleden stierf Rob Olthof

Eén jaar geleden stierf Rob Olthof

.

Goed een jaar geleden (23 september 2013) bereikte ons het droeve bericht dat Rob Olthof na een slopende ziekte was overleden. Rob was meerdere decennia zeer nauw bij het hele zeezender- en radiogebeuren betrokken.

.

Rob_Olthof_.jpg

.

In zeezendermiddens was en is de naam Rob Olthof vrij bekend. In Nederland meer dan in Vlaanderen, maar dat is niet ongewoon. Vlaanderen heeft nu eenmaal een eerder beperkte radiogeschiedenis. Al klopt dat niet helemaal, het verschil zit hem eerder in mensen als de Rob.
.

Hij was één van de eerste fans van de zeezenders, maakte de start van Veronica, Caroline, RTV Noordzee en alle andere offshore stations van zeer nabij mee. Eerst als luisteraar, maar algauw dwong zijn aangeboren nieuwsgierigheid hem ook achter de schermen. Bij Rob schipperde zijn enthousiasme steeds tussen hobby en passie. Hij maakte er een erezaak van om zoveel mogelijk te delen met anderen.

.

Mede onder zijn impuls verschenen boeken, elpees, films, stickers en posters over het fenomeen offshore radio. Dra volgden een maandblad en boottochten naar de zendschepen, filmnamiddagen en de jaarlijkse Radiodag in Amsterdam. Hij hielp ook vele jaren het legendarische RadioVisie mee overeind.
.

Rob zag in dat een hele mooie en o zo belangrijke radiogeschiedenis enkel bewaard kon blijven door de kennis erover op zoveel mogelijk manieren te verspreiden, te delen. Er zorg voor dragen dat alles wat toén gebeurde, zo goed mogelijk intact blijft en zo divers mogelijk verspreid raakt. Op dat vlak is een significant verschil met Vlaanderen te zien, waar een eveneens uitgebreide radiogeschiedenis bijna altijd vakkundig onder de mat wordt gevaagd.

.
De allergrootste verdienste van Rob Olthof lag evenwel op het vlak van de financiering van al die projecten. Steeds weer was hij in de weer om grote en kleine budgetten te verzamelen om die dan te gebruiken voor de uitgave van een nieuw boek, de organisatie van een nieuwe radiodag of mee te investeren in een nieuw radioproject dat schatplichtig was aan de zeezenders. Als geboren zakenman zag hij steevast een nieuw opportuniteit en slaagde er op die manier in voldoende fondsen bijeen te krijgen om andere mensen mee hun stukje van de geschiedenis te laten verspreiden en bewaren.

.

.

Radio19 (TB)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.