29-11-15

Muzikale anhedonisten

Muzikale anhedonisten

.

Sommige mensen houden totaal niet van muziek. Ze genieten wel van lekker eten, seks of een goede film, maar kippenvel van een mooi nummer hebben ze nog nooit gehad. Het was al wel bekend dat depressieve of schizofrene mensen soms niets voelen bij muziek.

.

.

Ook bestaat er zoiets als totale amusie. Daarbij herkennen mensen muziek niet als muziek. Ze horen alleen lawaai. Muzikale anhedonisten worden ze genoemd. Anhedonie staat voor het niet kunnen ervaren van vreugde. Van de 1600 ondervraagden bleek twee tot drie procent helemaal niets om muziek te geven.

.

Het eerste wat de wetenschappers opviel was dat de muzikale anhedonisten geen muziek in huis hadden: geen ceedees, Spotify of zelfs maar een Youtube-lijstje. Dat bleek ook niet zo gek. De muziek die ze hoorden had geen enkel effect. Ze vertoonden fysiek geen emotionele reactie, terwijl bij de meeste mensen het hart sneller gaat kloppen en de huid begint te zweten bij een mooi nummer. Die reactie trad wel op bij een experiment waarbij ze geld konden winnen of verliezen dus aan het beloningssysteem van de hersenen lag het niet.

.

Bij het luisteren naar muziek, komt bij de meeste mensen dopamine vrij. Maar wat daaraan precies voorafgaat, is onduidelijk. Het bijzondere aan muziek is dat het een abstract, betekenisloos patroon is dat toch allerlei gevoelens weet op te wekken. De ontdekking van muzikale anhedonie kan helpen om te verklaren waarom andere mensen wel zo van muziek genieten.

.

Bericht: Welingelichtekringen

.

Radio19 (TB)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.