23-11-15

Chimpansees en muziek

Chimpansees en muziek

.

Terwijl ze stilte boven westerse muziek verkiezen, blijken chimpansees zich anderzijds aangetrokken te voelen tot de verschillende ritmes van Afrikaanse en Indiase muziek.

.

images.jpg

.

Dat is de conclusie van een onderzoek van biologen naar de muzikale preferenties van een groep van zestien volwassen chimpansees in het Yerkes National Primate Research Center aan de Emory University in de Amerikaanse stad Atlanta.

.

Opgemerkt wordt dat de chimpansees de sterke, voorspelbare ritmische patronen van de westerse muziek mogelijk als een dreigend signaal opvatten. Eerder onderzoek toonde al aan dat sommige primaten een voorkeur vertoonden voor lagere ritmes.

.

Wanneer Afrikaanse en Indiase melodieën werd gespeeld in de omgeving van de buitenperken van de chimpansee-verblijven, bleek dat de dieren veel meer tijd besteden op locaties waar de muziek het best kon worden gehoord, merkt onderzoeker Frans de Waal, bioloog aan de Emory University, op.

.

Wanneer daarentegen Japanse muziek werd gespeeld, bleken de chimpansees sneller locaties op te zoeken waar het moeilijker of onmogelijk was om de klanken op te vangen. Er wordt op gewezen dat de Afrikaanse en Indiase muziekfragmenten afwisselend sterke en zwakke ritmes lieten optekenen, terwijl in de Japanse muziek een strak ritme, dat ook kenmerkend is voor westerse muziek, werd gehanteerd.

.

Chimpansees zouden de sterke en voorspelbare ritmische patronen als bedreigend kunnen ervaren, geeft Frans de Waal aan als mogelijke verklaring voor het fenomeen. In de chimpansee-gemeenschappen wordt dominantie vaak naar voor gebracht door ritmische geluiden, zoals het stampen met de voeten, het klappen in de handen of het slaan op objecten.

.

Onderzoeksleider Morgan Mingle noemt het een opmerkelijke vaststelling dat chimpansees bepaalde muziek boven stilte verkiezen. Dat fenomeen bevestigt volgens Mingle de gedeelde evolutie van mens en chimpansee, waarbij ook buiten de directe sfeer van de overlevingsstrategieën voorkeuren voor geluiden kunnen worden opgemerkt.

.

.

Bericht: Express.be

.

Radio19 (TB)

.

tijdsbalkje rood

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.