24-09-15

Al bijna 5 miljoen DAB-ontvangers verkocht in Duitsland

Al bijna 5 miljoen DAB-ontvangers verkocht in Duitsland

.

Tijdens de Internationalen Funkausstellung (IFA) in Berlijn werden de verkoopcijfers van DAB-ontvangers in Duitsland bekendgemaakt. Uit onderzoek van TNS Infratest blijkt dat drie jaar na de start van DAB+ al 4,95 miljoen ontvangers in omloop zijn. Een jaar geleden stond de teller nog op 2,7 miljoen.

.

digital radio.jpg

.

Sinds augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB. Inmiddels is de landelijke multiplex, waarop onder meer Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax uitzenden, in bijna alle grote steden te ontvangen.

.

Daarnaast is er in elke deelstaat één of meerdere regionale multiplex in de lucht met daarop regionale stations. In Beieren zijn zelfs al lokale multiplexen in de lucht.

.

Lange tijd was echter onduidelijk hoeveel DAB+ontvangers er verkocht waren sinds de start. Vorig jaar werden de eerste cijfers gepresenteerd. Toen bleek dat er 2,7 miljoen DAB-ontvangers in omloop waren. Hiervan is ongeveer een half miljoen uitsluitend geschikt voor de verouderde DAB (MP2) standaard en niet voor de DAB+.

.

Onlangs zijn op de IFA, waar DAB+ opnieuw flink in de spotlight staat, nieuwe cijfers bekendgemaakt. Uit onderzoek van TNS, in opdracht van de regionale mediaraden, blijkt dat er al 4,95 miljoen DAB-ontvangers in omloop zijn. De cijfers zijn gebaseerd op telefonisch onderzoek onder ruim 6000 Duitsers. Momenteel heeft 7,5% van de bijna 40 miljoen Duitse huishoudens één of meerdere DAB-ontvangers in huis.

.

Omdat alle DAB-ontvangers die momenteel in Duitsland verkocht worden geschikt zijn voor DAB+, kan gesteld worden dat 4,5 miljoen van deze ontvangers geschikt zijn voor ontvangst van DAB+.

.

De cijfers van TNS bevestigen de eerdere cijfers van de branchevereniging voor consumentenelektronica GFU. Die stelden de prognose voor verkoop van DAB+ontvangers in traditionele winkels (dus zonder webwinkels) voor 2014 bij van 770.000 naar 820.000 toestellen.

.

auto.jpg

.

Van de 4,95 miljoen verkochte DAB-ontvangers zijn er 3,66 miljoen die bij de mensen thuis of op het werk staan en 1,29 miljoen autoradio’s. Momenteel wordt slechts 7% van de nieuwe auto’s in Duitsland verkocht met een DAB+ontvanger. Skoda wil uiterlijk eind 2017 al zijn nieuwe modellen standaard met DAB+ontvanger leveren in Duitsland.

.
Ondanks de goede verkoopcijfers is het aandeel van DAB+ nog laag. Gezien het feit dat er in Duitsland ruim 142 miljoen FM-radio’s in omloop zijn, is er nog een lange weg te gaan. Groot probleem is dat de interesse van met name commerciële radiostations nog erg wisselend is.

.

Met name in Noord- en West-Duitsland zenden er nauwelijks tot geen regionale commerciële radiostations uit via DAB+. In Beieren, Hessen en Midden-Duitsland zenden al veel regionale commerciële stations uit via DAB+. In Baden-Württemberg starten eind dit jaar bijna alle grote commerciële regionale en lokale radiostations met uitzenden via DAB+.

.

Met de start van WDR 3 zenden alle regionale publieke radiostations in Duitsland nu uit via DAB+.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.