13-12-14

Radioformat met meer muziek

Radioformat met meer muziek

.

Meer dan twintig platen per uur draaien op de radio. Vandaag de dag lijkt dat een illusie, toch gebeurt het weer. Twee radiostations in de Verenigde Staten en Canada draaien momenteel 24 platen per uur, inclusief negen minuten reclame. Zij hebben het zogenaamde Quickhitz format geadopteerd.

.

inkorten.png

.

In de jaren 60 was het heel gewoon om bijna twintig platen per uur te draaien. Zeezender Veronica wist zelfs de complete Top 40 in twee uur tijd te prakken. Maar in de loop der jaren zijn liedjes steeds langer geworden, met als gevolg dat het aantal gedraaide songs per uur steeds minder is geworden. Radiostations draaien er nu gemiddeld twaalf.

.

Op de hitzender 93.1 The Party (WYDS) in Decatur, bij de stad Sprinfield in Illinois, en 90.3 Amp (CKMP) in Calgary krijgen luisteraars tegenwoordig weer 24 platen per uur te horen. Beide stations hebben het zogenaamde Quickhitz format geadopteerd.

.

Quickhitz is bedacht door Sparknet, het bedrijf dat in het verleden ook het Jack FM format (Playing what we want) heeft bedacht. Quickhitz belooft Twice the Music in Half the Time. Het idee klinkt leuk, alleen krijgt de luisteraar geen enkele plaat meer in zijn geheel te horen. Alle opnames worden ingekort tot iets meer dan twee minuten. Deejays zijn geschrapt en tussendoor zijn ook nog diverse reclameblokken van hooguit twee minuten te horen.

.

Het inkorten van muziek op de radio is natuurlijk niets nieuws. Het gebeurt al jaren om onder meer de irritatiefactor ter vermijden. Volgens Sparknet zijn ook bij de platen die de Quickhitz stations draaien delen uit het midden geknipt, waardoor het nauwelijks zou opvallen.

.

Steve Jones, programmaleider van Amp Calgary: De gewoonten van mensen veranderen. Veel gebruikers van een iPod luisteren ook maar voor de helft naar een plaat en gaan dan door met de volgende. Een theorie die nu dus op de radio wordt toegepast. Gelukkig is de rotatie niet omhoog gegaan. Bij Quickhitz worden platen in de hoogste rotatie om de dertig nummers gedraaid, wat neerkomt op ongeveer 75 minuten. En dit is ook bij stations met twaalf platen per uur heel gebruikelijk in de VS.

.

Volgens Jones zorgt het Quickhitz format er voor dat artiesten juist meer aandacht krijgen. Doordat er meer songs per uur gedraaid worden, zijn er ook meer verschillende opnames van dezelfde artiest te horen. En dus zou de artiest juist meer aandacht krijgen.

.

Experts uit de radiowereld zijn er nog niet over uit of het Quickhitz format ook echt gaat werken of dat het om een simpele publiciteitsstunt gaat. Vooralsnog hebben slechts twee radiostations het format geadopteerd. Volgens Sparknet starten er nog dit jaar zenders in Australië en het Verenigd Koninkrijk met het Quickhitz format.

.

.

Bericht: Radio.nl

.

Radio19

.

n.v.d.r.

.

We kwamen ondertussen te weten dat het radiostation op zijn stappen is teruggekeerd wegens (te veel) klachten van zijn luisteraars !

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.