20-02-15

Virtuele radio voor BBC Local

Virtuele radio voor BBC Local

.

Sedert enige tijd is de BBC gestart met zijn eerste virtuele radiostation. Het lokale BBC Radio Northampton had de eer om als eerste over te stappen op deze nieuwe techniek. De komende maanden volgen er nog drie lokalen. Daarna wordt bekeken of alle 39 zenders van de BBC overstappen.

.

.

Met virtueel wordt niet bedoeld dat de radiostudio naar cyberspace verbannen wordt en radiopresentatoren door Avatar vervangen, maar wel de techniek die gebruikt wordt. De presentator zit nog in een normale studio met een mengpaneel, een microfoon en schermen met onder meer een playout systeem (voor het afspelen van muziek, jingles en geluidsfragmenten) voor zich. Maar daarachter is alles anders.

.

Tot nu toe hadden alle lokale BBC stations hun eigen netwerk compleet met playout en andere noodzakelijke software. De meeste daarvan staat op de pc zelf geïnstalleerd. Het up-to-date houden van al deze netwerken kost de BBC veel geld en is bovendien nog eens zeer tijdrovend. Daarom is de omroep op zoek gegaan naar een nieuwe oplossing.

.

Gekozen is om alle software en bestanden centraal te laten draaien of op te slaan. Het voordeel van het centraliseren van software en bestanden in een zogenoemde cloud, die de BBC beheert in Londen en Manchester, is dat de software voor meerdere stations in een keer bijgewerkt kan worden. Daarnaast is het veel eenvoudiger om content (nieuwsberichten, geluidsfragmenten e.d.) te delen tussen de verschillende stations.

.

Doordat audio zonder processing en zonder conversies naar andere formaten worden opgeslagen en afgespeeld gaat volgens de omroep ook de geluidskwaliteit omhoog. Wat overigens wel verandert voor de presentatoren is de playout software. BBC Radio Northampton gebruikte voorheen Radioman, maar is nu over op Scisys Dira. Dit systeem wordt ook al door de landelijke stations gebruikt.

.

In december stapt ook BBC Essex over op virtuele radio, terwijl BBC Three Counties Radio in februari 2015 overstapt. Daarna wordt bekeken of ook de overige 36 lokale radiostations van de Beeb virtueel worden.

.

Bericht: Radio.nl

.

Radio19 (TB)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.