20-05-15

Radiola speelde in vijf landen én Afrika

Radiola speelde in vijf landen én Afrika

.

In de Radio19 zoektocht naar rare radiotoestellen, belanden we vandaag in Brasschaat, waar een apparaat nog steeds staat te blinken en te spelen in de hobbykamer van een echte bakelietfan. Een vaste ontvanger die niettemin heel veel gereisd heeft.

.

Radiola.jpg

.

De grootvader van eigenaresse Monique Sanders was een Frans militair die onder andere in Algerije woonde. Hij nam er zijn Radiola mee naar toe. Begin jaren 60 kwam hij in Duitsland terecht. De ontvanger ging mee. In Berlijn ontmoette hij zijn toekomstige vrouw, een Belgische die voor Bayer werkte. Grootvader verliet het leger en het jonge koppel ging in Borgerhout wonen. Er volgenden nog haltes in LIverpool en Zürich. De radio ging overal mee. Uiteindelijk kreeg kleindochter Monique de Radiola net voor opa overleed in 1998.

.

Radiola was de merknaam van de radio-ontvangers die door het Parijse bedrijf Société Française Radio-Eléctrique (SFR) op de markt werden gebracht. De fabriek onderscheidde zich door de vaak erg opvallende modellen. In 1958 gaven ze zelfs de bekende architect Le Corbusier, de opdracht een model te ontwerpen specifiek voor de Wereldtentoonstelling Expo 58 in Brussel.

.

Het bedrijf specialiseerde zich ook in bakelieten toestellen, wat hen inderdaad toeliet om een hele reeks erg opvallende modellen op de markt te brengen. Meestal waren ze heel erg klein, vrij zwaar en erg degelijk. Van het toestel van Monique Sanders ontbrak het typenummer, maar zelf vlooiden we al snel uit dat het om een 76ZX11 uit 1948 gaat. Het toestel is zeker niet het mooiste type dat SFR ontwierp, maar is wel erg opvallend door de mini-afmetingen. Het werkt enkel op 110 Volt.

.

Heb je ook een oude radio-ontvanger (draagbaar of met netsnoer), of gewoon een erg opvallend exemplaar, dan zetten ze ook jouw pronkstuk graag in onze etalage.

.

Radio19 (TB)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.