19-04-15

Noorwegen: Aandeel digitaal radio luisteren stijgt naar 47%

Noorwegen: Aandeel digitaal radio luisteren stijgt naar 47%

.

Het aandeel van digitale radio in Noorwegen blijft groeien. Inmiddels is 47% van het radio luisteren al digitaal, een stijging van 7%-punt ten opzichte van een half jaar geleden. Verwacht wordt dat nog dit jaar de grens van 50% gehaald gaat worden, waardoor FM in 2017 al afgeschakeld kan worden.

.

digitale radio.png

.

Sinds half jaren ’90 zendt de Noorse publieke radio NRK al zijn radioprogramma’s via Digital Audio Broadcasting uit. Via diverse lokale en regionale multiplexen zendt de omroep de regionale programma’s van P1 uit, alsmede P2, P3 en een aantal themakanalen. Ook via het landelijke multiplex zijn nog eens vier themakanalen van de NRK te ontvangen, alsmede de landelijke commerciële radiostations P4 en Radio Norge. Sinds 2010 zijn ook de (lokale) stations Radio 1, NRJ Noorwegen, Radio Rock en P5 Bergen landelijk via DAB te ontvangen.

.

Inmiddels zijn ook de eerste regionale DAB-netten al uitgerold, waardoor een groot aantal lokale radiostations en internetzenders te ontvangen zijn in de regio Oslo, de regio Kongsvinger/ Elverum in de provincie Hedmark en Haugaland langs de westkust. Het is de bedoeling dat de komende jaren nog meer lokale netten de lucht in gaan.

.

Het aantal radiostations dat via DAB(+) uitzendt groeit gestaag. Later dit jaar start ook Ordentlig Radio met uitzenden via het landelijke DAB-net. Hiervoor is een overeenkomst gesloten met SBS Discovery Radio. Ordentlig Radio is een zender van voormalig P4 ochtenddeejay Tor Andersen en draait overwegend Noorse muziek. Het station is momenteel via het lokale DAB-net van Oslo te ontvangen.

.

De investeringen in DAB van de radiostations beginnen steeds meer vruchten af te werpen. Steeg het laatste kwartaal van 2013 het aandeel digitale radio al naar 40%, inmiddels is dit al gestegen naar 47%.

.

Inmiddels zijn er al 1,67 miljoen DAB-ontvangers verkocht, wat neerkomt op 45% van alle Noorse huishoudens. 12% Van de Noorse huishoudens heeft ook een DAB-radio in de auto.

.

Verwacht wordt dat nog dit jaar de magische grens van 50% gehaald gaat worden voor digitale radio, waardoor de FM-band in 2017 afgeschakeld kan gaan worden. Inmiddels hebben de Noorse elektronicawinkels al een waarschuwing geplaatst op radio’s die alleen FM/AM ontvangen en geen DAB+.

.

.

RadioNL (Martin Slijper)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.