18-12-14

NL:Ook DAB+ voor lokalen

NL:Ook DAB+ voor lokalen

.

De ruim 250 lokale omroepen gaan op den duur ook de overstap maken naar DAB+, digitale radio via de ether. Hans Disch, programmamanager sectorverandering bij de OLON gaf zopas aan dat ook voor de lokale omroepen in Nederland ruimte gereserveerd is voor DAB+.

.

digitale radio.jpg

.

De lokale omroepen zullen hierbij gebruik gaan maken van frequentieruimte in de zogenaamde Band III. Eerder was er voor de lokale omroepen ruimte gereserveerd in de L-band. Momenteel worden er echter nauwelijks radiotoestellen gemaakt die deze frequenties ondersteunen.

.

Overleg met het Ministerie van Econmische Zaken heeft er voor gezorgd dat er nu alsnog gezorgd dat er voor lokale omroepen nu alsnog ruimte is gereserveerd in de zogenaamde Band III. Deze  wordt nu ook al gebruikt voor de doorgifte van de landelijke commerciële en publieke radiozenders en in de nabije toekomst de regionale commerciële en publieke stations. Alle DAB+-radio-ontvangers die nu verkocht worden kunnen deze BandIII-ontvangen.

.

De verkaveling van deze frequenties is inmiddels rond en de voorbereidingen voor de uitrol kunnen beginnen, aldus Hans Disch van de OLON (de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland). Overigens zal het nog enige tijd duren alvorens de eerste lokale omroepen via DAB+ kunnen gaan uitzenden aangezien er flinke investeringen gedaan moeten worden om via deze standaard uit te zenden en meerdere lokale omroepen in een regio gezamenlijk een DAB-kavel moeten gaan vullen.

.

De OLON geeft wel aan dat samenwerking tussen lokale omroepen van belang is om te komen tot een succesvolle digitalisering van het etherlandschap. In een aantal gebieden is al een verregaande vorm van samenwerking ontstaan tussen lokale omroepen. Deze is volgens de OLON nodig om gezamenlijk de verdere veranderingen rond digitalisering goed op te pakken.

.

.

Bericht: Mediamagazine.nl

.

Radio19 (TB)

.

tijdsbalkje rood 

00:03 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.