13-12-14

Er zijn nog 1.175 telefooncellen in België

Er zijn nog 1.175 telefooncellen in België

.

In België staan momenteel nog 1.175 publieke telefooncellen. Die moeten, zoals eerder aangekondigd, tegen eind 2015 allemaal uit het straatbeeld verdwenen zijn. De telefooncellen worden verwijderd aan een ritme van ongeveer 150 per maand, zegt Frédérique Verbiest van Belgacom.

.

images.jpg

.

Belgacom besliste in het verleden de uitbating van de telefooncellen stop te zetten, nadat het Belgische Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) de wettelijk verplichte dienstverlening voor telefooncellen had opgeheven.

.

Recentere cijfers zijn niet voorhanden, maar in 2012 werd er nog gemiddeld veertien minuten per maand gebeld vanuit de telefooncellen. In 1997 lag het gemiddelde gebruik nog op vijftien uur per maand.

.

De meest gebruikte cellen zijn die aan de drukste treinstations. Ook bij gemeentehuizen, in ziekenhuizen, kerkpleinen en aan de kust worden ze nog gebruikt.

.

Door het algemeen gebruik van gsm's is niet alleen het gebruik van openbare telefoons drastisch afgenomen. Ook de 1.350 praatpalen langs onze snelwegen worden steeds minder gebruikt.

.

In 2012 werden ze nog voor een tiental noodoproepen per dag gebruikt. Tien jaar eerder waren dat er nog bijna drie keer zoveel. Het onderhoud van de praatpalen kostte in 2012 nog ruim 800.000 euro. 

.

Hoewel het aantal praatpalen ook flink verminderd is, blijven ze in tegenstelling tot de telefooncellen nog wel staan.

.

DSCN4444.jpg

Openbare telefoons Belgacom (nu Proximus) aan station in Antwerpen-Centraal (11/12/2014)

.

De Redactie

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.