03-11-14

Radio2:Met muziek in het oor in het verkeer?

Radio2:Met muziek in het oor in het verkeer?

.

In Limburg is onlangs een fietser verongelukt op weg naar het werk. De man was muziek aan het luisteren en hoorde daardoor waarschijnlijk de auto niet aankomen die hem omver heeft gereden. Welk effect heeft muziek op de weg? Inspecteur Decaluwé sprak erover met Jan Pauwels, professor bewegingsleer aan de KU Leuven.

.

fietsenmuziek.jpg

.

Je hebt onderzoek gedaan over het effect van muziek luisteren in het verkeer. Wat heeft u ontdekt?

.

"Wij hebben een onderzoek gedaan met twee testgroepen van jonge bestuurders. De ene groep luisterde naar housemuziek van 90 decibel. De andere groep luisterde niet naar muziek. Beide groepen moesten een parcours afleggen met een rijsimulator.

.

Wat bleek? De jonge bestuurders die naar de luide housemuziek aan het luisteren waren reden onbewust sneller dan de andere jongeren. Muziek heeft dus wel degelijk een invloed op menselijk gedrag."

.

Waarom is het gevaarlijk om in het verkeer naar muziek te luisteren?

.

"In het verkeer heb je een hoofdtaak: op de weg letten en sturen. Je kan bij die hoofdtaak een 'bijtaak’ nemen zonder risico’s, als die bijtaak niet te veel van je concentratie vraagt. Je kan de capaciteit van je aandacht vergelijken met een taart.

.

Zolang het grootste stuk van die taart naar de weg en naar het sturen gaat, is er geen probleem. Maar zodra je "bijtaak’ – bijvoorbeeld bellen achter het stuur of naar muziek luisteren – een te groot stuk van je aandacht opeist, gaat het mis. Dan blijft er niet genoeg aandacht over om als het nodig is je rijgedrag aan te passen aan de situatie. Je kan dan niet op tijd remmen of bijsturen."

.

Wat is het meest gevaarlijk: als fietser of als voetganger naar muziek luisteren?

.

"Als fietser is naar muziek luisteren het meest gevaarlijk. Want je blikveld beslaat maar 180°. Al het verkeer dat achter je rijdt, zie je niet. Die informatie vang je op dankzij je gehoor: een vrachtwagen die komt aangereden, een auto die toetert, een andere fietser die belt…

.

Als je dan muziek luistert, mis je al die achtergrondinformatie. En da’s gevaarlijk. Zeker als fietser, want dan is je snelheid – in vergelijking met een voetganger – heel groot.

.

In de auto is het probleem minder groot, tenminste als je een autoradio hebt en die niet te luid zet. Dan kan je nog altijd geluiden van buitenaf – sirenes, getoeter – horen."

.

Heeft muziek nog een ander effect?

.

"Ja, muziek heeft ook een emotioneel effect. Als je naar muziek luistert die je graag hoort, ga je daarin op. Daardoor kan je aandacht ook afgeleid worden van de weg."

.

inspecteurdecaluwe.png

.

Radio2

.

tijdsbalkje rood 

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.