27-11-15

Ib Glindemann: componist van radiotunes

Ib Glindemann: componist van radiotunes

.

Muzikant Ib Glindemann was 24 toen hij in de zomer van 1958 de herkenningstune schreef voor Radio Mercur, de eerste Scandinavische zeezender die daar meteen mooi de toon mee zette voor navolgers in de Lage Landen en het Verenigd Koninkrijk.

.

MercurTune.jpg

.

Best goed gedaan, een soort fanfare was het – met trompetten en ander koperwerk gemaakt. Kenners noemen dat de herautreflex, want op intuïtie werd daarmee teruggegrepen naar een traditie die al uit de Middeleeuwen stamde en waarbij een heraut na een krachtige klaroenstoot een mededeling van leenvorst of koning voorlas.

.

Glindemann deed nog meer in zijn lange leven – hij wordt tachtig dit jaar – en maakte voor Chappell en Capitol Music Music bijvoorbeeld heel veel library-muziek. Tamelijk anoniem werk is dat. Hij werkte ook mee aan een plaat die enthousiast naar dat fenomeen knipoogde en er tegelijkertijd de draak mee stak: Music for supermarkets.

.

Maar dankzij zijn librarywerk werd hij ook de componist van de bekendste jingle van WINS 1010 in New York, het belangrijkste nieuws- en informatie-radiostation. Zijn nummer Construction Site van een Capital library disc uit 1968 was vijftien jaar lang de uuropener van deze invloedrijke zender.

.

Niet slecht, twee kenmerkende radiostations op twee verschillende continenten bedienen. Hoor het nummer HIER. En luister HIER naar zijn tune voor Radio Mercur. Er bestaat ook een erbarmelijke versie van het Mercur-signal, zoals gespeeld door leerlingen van het Helsingør Musikskoles Harmoniorkester. En die staat HIER.

.

Bericht: Jingleweb.nl

.

Radio19 (TB)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.