20-06-15

De microscoop van René

De microscoop van René

.

Als luisteraar zet je de radio aan, je hoort muziek en een stem. Dat achter zoiets eenvoudigs meestal een hele machine zit, maakt het medium tegelijk spannend en ingewikkeld. Voor veel radiomakers is het ook geen job, maar een passie waar ze 24/24 en 7/7 mee bezig zijn.

.

RVG%20NEEFS001.jpg

.

Een bewijs van deze bewering vind je onder andere in het verhaal van 19-medewerker René Vangool die de voorbije weken passioneel en bezeten herbegon met het doorspitten en doorploegen van zijn platenarchief. Met afgedrukte hit-, platen- en cd-lijsten was hij dagenlang obsessief draaibare muziek aan het opzoeken die bijna niet meer op de radio te horen is, ook niet bij Radio 19. Van vele teruggevonden pareltjes wist ik zelf het bestaan niet meer af, vernemen we nog van René.

.

Per week digitaliseert René een driehonderdtal ouwe vinlyrakkers. Sommige moesten langdurig in bad en daarna ook nog eens digitaal opgepoetst te worden om ze uitzendklaar te maken. Mijn bezetenheid ging zelfs zo ver, dat ik een aantal van mijn oude radiotoestellen van de hand doe, om mijn platen terug in de rekken te zetten, in plaats van ze te op zolder in dozen te bewaren.

.

Als je geluisterd hebt, zal je de voorbije weken gemerkt hebben dat er veel plaatjes uit de sixties opdoken in mijn programma. Ik ben van plan om dit nog een tijdlang vol te houden. Ik wil dat niet ik alleen vijftig plussers hun jeugdjaren opnieuw beleven, maar ook jongere luisteraars kennis maken met de muziek van hun ouders en… grootouders?  

.

Als ik de Vlaamse en Nederlandse hitlijsten nakijk over al die jaren heen, moet ik vaststellen dat er procentueel heel weinig Nederlandstalig werk terug te vinden is. Maar daar passen we een mouw aan door verder te zoeken. Indien nodig gewapend met een vergrootglas of microscoop.

.

Expresszo: zaterdag en zondag, van 07:00 tot 09:00 uur op Radio19.

.

banner radio 19.png

.

Radio19 (TB)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.