12-11-14

Commerciële radio's via DAB+ in ZW-Duitsland

Commerciële radio's via DAB+ in ZW-Duitsland

.

In de Duitse deelstaat Baden-Württemberg zijn vanaf eind dit jaar nog meer commerciële radiostations te ontvangen via DAB+. Vorige week verdeelde de regionale mediaraad LFK capaciteit aan negen radiostations. Het is de bedoeling dat in december gestart wordt met uitzenden via digitale etherradio.

.

In Baden-Württemberg zijn momenteel drie regionale DAB-netten in de lucht. In de strook Ulm, Stuttgart, Mannheim, Karlsruhe, Freiburg is een zogenaamd gemengd net in de lucht via 11 zenders op kanaal 11D (zie kaart). Hierop zenden naast de commerciële stations Big FM Worldbeats, LiveRadio, Schwarzwaldradio en Ego FM ook de zes regionale publieke zenders van de SWR uit.

.

Het is de bedoeling dat de SWR dit net in de toekomst gaat verlaten. Daarom is er in het zuiden van de deelstaat al een eigen net in de lucht op kanaal 8D en in het noordoosten van de deelstaat een net op kanaal 9D. In de toekomst moeten beide netten gezamenlijk de hele deelstaat Baden-Württemberg dekken.

.

Omdat het gemengde net op kanaal 11D nog niet helemaal vol is, besloot de regionale mediaraad LFK vorig jaar om capaciteit uit te schrijven voor drie extra commerciële radiostations. In totaal schreven zich 10 radiostations in voor DAB+capaciteit, waaronder alle grote regionale en lokale commerciële zenders in de deelstaat. Een schril contrast vergeleken met november 2011 toen de grote stations geen enkele interesse hadden om te gaan uitzenden via DAB+.

.

 

DAB+.jpg

 

.

Vanwege de grote interesse heeft de LFK overleg gevoerd met de publieke omroep SWR om meer ruimte te creëren voor commerciële radio. Hierdoor kon de mediaraad negen radiostations blij maken in plaats van slechts drie. Hoe de extra capaciteit gecreëerd wordt is nog niet duidelijk. Mogelijk gaat de SWR zijn eigen DAB+net vervroegd uitbouwen.

.

Radiostations die mogen gaan uitzenden via DAB+ in Baden-Württemberg zijn Baden FM (Freiburg), Die Neue Welle (Karlsruhe), Die Neue 107.7 (Stuttgart), Donau 3 FM (Ulm), Hitradio Ohr (Offenburg), Radio Regenbogen (Mannheim), (Heilbronn), Radio 7 (Ulm) en Radio VHR, een internetzender met overwegend schlagermuziek. De zenders mogen vanaf december digitaal via de ether gaan uitzenden.

.

Opvallend is dat Antenne 1, één van de populairste commerciële zenders van Baden-Württemberg geen licentie krijgt.

.

Uitzenden via DAB+ betekent voor de grote regionale en lokale commerciële radiostations dat zij in een groter gedeelte van Baden-Württemberg via de ether te ontvangen zullen zijn. Via FM heeft geen enkele radiozender dekking in de hele deelstaat. Zo hebben de regionale stations Antenne 1, Radio 7 en Radio Regenbogen elk maar voor ongeveer een derde dekking in Baden-Württemberg.

.

RadioNL

.

DAB.jpg

.

Héél veel (Duitse) radio's zijn ook alhier in Vlaanderen te ontvangen.Niet alleen via internet (webstream) maar ook via satelliet (Astra 1 op 19,2° Oost).Bekijk de lijst HIER.

.

tijdsbalkje rood 

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.