18-11-15

Het geheim heet compressie

Het geheim heet compressie

.

Is het je wel eens opgevallen dat op de radio elk liedje even hard klinkt? Shuffle je thuis door je iTunes-bibliotheek, dan blijf je je speakers harder en weer zachter zetten, omdat het volume per liedje, album en artiest nogal verschilt.

.

                

.

En luister je in de auto naar klassieke muziek, of naar een band als Mumford & Sons, dan blijf je zelfs tijdens een liedje aan de volumeknop draaien, want óf het begin is niet hoorbaar, of het eind gaat veel te hard. Op de radio heb je al deze ongemakken niet. Het geheim achter dit fenomeen is compressie.

.
Radiozenders hebben een maximaal volume waar ze niet overheen mogen, maar waar ze wel constant zo dicht mogelijk bij willen zitten om de aandacht vast te houden. Daarom passen ze compressie toe: de harde delen worden zachter gemaakt en de zachte passages worden versterkt. Zo verlies je veel dynamiek, maar krijg je wel continu hetzelfde volume.
.

Ook in de studio wordt veel gecomprimeerd. Hierdoor worden je opnames namelijk beter definieerbaar. Door de pieken eruit te halen, komen de zachte delen beter uit de verf. En vervolgens kan het geheel weer harder, zodat je alles beter hoort. Het moeilijke van het gebruiken van de compressor is dat je precies de gulden middenweg moet zien te vinden. Pas je namelijk te veel compressie toe, dan verdwijnt alle dynamiek uit je nummer en dat wil je ook niet. Hoe weet je dan wat de goede verhouding is? Door veel te oefenen.
.

Bericht: iCreate

.

Radio19 (NB Palladin)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.