14-12-14

Versoepeling DAB+licenties in Duitsland?

Versoepeling DAB+licenties in Duitsland?

.

De Duitse landelijke commerciële radiostations die via DAB+ uitzenden willen een versoepeling van hun licenties. In een brief aan de toelatingscommissie ZAK vragen ze om de regels zo aan te passen, zodat radiostations zelf mogen bepalen wat ze uitzenden. Momenteel is voor elke wijziging nog toestemming nodig van de ZAK.

.

digital radio.jpg

.

Sinds augustus 2011 kent Duitsland landelijke radio via DAB. De licentie voor de exploitatie is vergeven aan exploitant Media Broadcast. Maar elk radiostation dat wil uitzenden via dit net heeft apart een licentie van de ZAK, de toelatingscommissie van de verschillende regionale mediaraden, nodig. In die licentie staat precies omschreven welk format men dient aan te bieden.

.

Als gevolg van deze strikte regels is het niet tot nauwelijks mogelijk om van format te wijzigen. Een goed voorbeeld is het stoppen van de voetbalkanaal 90Elf en de komst van Schlagerparadies op het landelijke DAB-net. De ZAK wilde aanvankelijk geen goedkeuring geven voor deze wijziging, maar in februari kwam er na weken alsnog groen licht, maar wel weer onder strikte voorwaarden. Eind maart stopte de jongerenzender Kiss FM met uitzenden. Sindsdien is deze plek leeg, omdat de ZAK de capaciteit nog opnieuw moet verdelen.

.

In een brief aan Jürgen Brautmeier, voorzitter van de ZAK, verzoeken de commerciële radiostations die via het landelijke DAB+net uitzenden om de licenties te versoepelen. Zij vragen om af te stappen van het model waarin capaciteit wordt toegewezen met een specifiek format. In de plaats willen de stations zogenaamde platformlicenties, waarbij capaciteit aan een exploitant van de multiplex of een aanbieder van radio wordt toegewezen. Deze zou dan zelf mogen bepalen hoe een en ander ingevuld gaat worden.

.

Op deze manier wil men flexibeler worden en sneller in kunnen springen op de behoefte van de luisteraar, wat weer ten goede zou komen aan de stijging van de populariteit van digitale etherradio. DAB+ kent nogal een moeizame start in Duitsland. Weliswaar zijn er inmiddels een slordige drie miljoen ontvangers verkocht, maar dit is relatief laag gezien het land 81 miljoen inwoners heeft.

.

.

Bericht: Radio.nl

.

Radio19 (NB Paladin)

.

tijdsbalkje rood 

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.