07-11-15

Nummer 797204 bestond echt

Nummer 797204 bestond echt

.

We hadden het er vorige week al over en blijkbaar kreeg ook Het Nieuwsblad er geen genoeg van. We hebben nog een episode gevonden over het beroemdste telefoonnummer van België ooit.

.

will_tura-draai_797204.jpg

.

Vraag aan mensen onverwacht om een telefoonnummer op te noemen en de kans is groot dat je naast hun eigen nummer ook 79.72.04 te horen krijgt. Will Tura bracht in 1964 de hit Draai dan 797204 uit. Dat nummer zit nog steeds in het collectief geheugen.

.

Het liedje staat plots weer midden in de belangstelling omdat er in een tv-programma op Eén een vraag over gesteld werd. Tegelijk werd beweerd dat het bewuste telefoonnummer niet bestond in België en dat er daarom geen probleem rond was. Niet is minder waar.

.

Burgemeester Stany De Rechter, die zelf van het Stekense gehucht Hellestraat afkomstig is, weet wel beter. Bij ons in de Hellestraat hadden kleermaker Leopold Van Hoey en zijn vrouw Yvonne Lossie dat nummer. Door het liedje van Will Tura werd het koppel voortdurend opgebeld door mensen die dachten de zanger persoonlijk aan de lijn te krijgen, zodat zij uiteindelijk besloten hun nummer te veranderen.

.

Maar daar stopt het verhaal niet. Jaren geleden was er in Stekene een vrije zender un de ether: Radio Spoetnik. Het echtpaar Eddy Varewyck (68) en Ludwina Geerts (66) was er dj. Het was tijdens mijn programma dat de RTT (het huidige Belgacom, nvdr.) plots in de studio stond om een tweede lijn aan te leggen om verzoeknummertjes aan te vragen, zegt Eddy.

.

En dat bleek het nummer 797204 te zijn. De eigenaars hadden dat nummer, dat vrijgekomen was, speciaal aangevraagd. Zo werd Wills nummer zeer vaak op Radio Spoetnik gedraaid, want we gebruikten dat als kenwijsje om de mensen te laten bellen en een plaat aan te vragen. Als Bart Peeters dus beweert dat dit nummer in België niet bestond, dan is hij mis, lachen Eddy en Ludwina.

.

.

Bericht: Het Nieuwsblad

.

Radio19 (NB Paladijn)

.

n.v.d.r.

.

Het nummer werd ook uitgebracht in de Franse taal.Zou dat telefoonnummer toen ook echt bestaan hebben?

.

tura 322003.jpg

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.