29-01-15

Het dreamteam van Radio Caroline

Het dreamteam van Radio Caroline

.

De zeezenders verkeerden in het najaar van 1978 in zware problemen. De slechte staat van de MV Mi Amigo en de gesneuvelde technische infrastructuur aan boord van het zendschip versnelden het einde.

.

Radio-Caroline-80s-1981.jpg

.

Met een korte mededeling waarin onoverbrugbare problemen werden gemeld zette dj Mark Jacobs op 20 oktober 1978 rond de middag een punt achter vier jaar bewogen huwelijk tussen Radio Mi Amigo en Radio Caroline. De verstandhouding tussen beide partijen was er de voorgaande maanden fel op achteruit gegaan vanwege grondige meningsverschillen over het zendschip. Eigenaar Ronan O Rahilly stond, uit vrees voor een inbeslagname, immers huiverig tegenover het idee om een haven voor herstellingswerken op te zoeken. Door het afhaken van Radio Mi Amigo-baas Sylvain Tack, werd een zoektocht naar andere potentiële huurders gestart.

.

IN RUIL VOOR EEN DEGELIJKE GENERATOR

.

Onderhandelingen met Gerard van Dam van het mislukte zeezenderproject Radio Delmare, resulteerden op 16 december 1978 in de versnelde levering, door medewerkers René de Leeuw en Peter Van Der Holst, van een geschikte generator. Het overzetten van het gevaarte verliep echter niet van een leien dakje. Het kwam tot een botsing tussen de Epivan 54, het bevoorradingsschip en de Old Lady.

.

Het incident leidde tot hevige discussies waardoor de belofte verviel om het ter ziele gegane Radio Delmare vanop de MV Mi Amigo opnieuw in de lucht te brengen. Een ruwe najaarsstorm zorgde bovendien op 19 januari 1979 voor nog meer onheil. De bemanning kreeg rond 16:45 uur het bevel om plaats te nemen in de reddingsboten. Even dreigde het schip te zinken maar technicus Peter Chicago slaagde er mits bovenmenselijke inspanningen in om de pompen opnieuw aan de praat te krijgen.

.

KERSTFEEST MET TONY EN ERIK

.

De lang verwachte verrijzenis van Radio Caroline kwam er dan toch op paaszondag 15 april 1979. Daarbij tekende veteraan Tony Allan tijdens de officiële opening voor een legendarische verspreking. De paashaas werd voor de gelegenheid vervangen door de... kerstkalkoen toen de veteraan iedereen een Vrolijke Kerst wenste. Hilariteit alom maar -achteraf gezien- best een vrolijke noot. Als toepasselijke Sure Shot viel de keuze op de ballad van Chris Rea Fool If You Think It Is Over. Diezelfde dag debuteerden Paul de Wit alias Erik de Zwart en Rob Hudson alias Ruud Hendriks.

.

VAN VEEL TE KORTE DUUR

.

Aan het kwalitatief redelijk hoge programmaniveau kwam helaas een einde in november 1979 toen een aantal medewerkers, met uitzondering van Ad Roberts er de brui aan gaf. Ze pikten niet langer meer de loze beloftes over een spoedige betaling van achterstallige lonen. Ook hun opvolgers, waaronder Will Luikinga, Sebastiaan Peters en Tom van de Velde, kenden weinig geluk. In de vroege ochtend van 20 maart 1980 belandde het té vaak beproefde zendschip in de moordende greep van de beukende golven.

.

VAN CAROLINE TOT DREAMTEAMGENERATIE

.

Voor de meeste medewerkers betekende het korte verblijf bij Radio Caroline wel de aanzet tot een mooie loopbaan. Via het Veronica-programma Oh Wat Een Nacht belandde Erik de Zwart bij de TROS in 1984. Acht jaar later stapte hij over naar Radio 538 waar hij als directeur de onderneming in een goudmijn omtoverde. Als hoofd van de John de Mol-onderneming Talpa Capital, was hij verantwoordelijk voor de uitbouw van Noordzee FM en Radio 10 Gold. Dit laatste station werd trouwens opgestart door Jeroen Woelwater zijnde Jeroen Soer, ook hij debuteerde ooit op de MV Mi Amigo.

.

Carl de Jong alias Peter Teekamp maakte jarenlang het mooie weer bij Radio Veronica. Na een periode bij Sky Radio, tekende hij voor Radio 192 waar hij de Top 40-presenteerde. Een poging om alsnog een zeezender op te starten vanop het voormalige zendschip van Laser 558 de MV Communicator draaide, door het zich terugtrekken van een zakenpartner, op niets uit. Zijn terugkeer bij de oude liefde leidde meteen tot het definitieve afscheid van het medium radio.

.

               

.

Radio19 (FVM)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.