31-03-14

Radio2 W-VL zette ook zijn deuren open !

Radio2 W-VL zette ook zijn deuren open !

.

Ter gelegenheid van 100 jaar radio in België (de grootse aangekondigde feestdag voor radiofielen in België van afgelopen vrijdag 28 maart) zette naast Radio 2 Oost-Vlaanderen ook Radio 2 West-Vlaanderen zijn deuren wagenwijd open afgelopen zaterdag 29 maart.Hiervan kregen we ondertussen een  paar korte notities toegestuurd mét wat sfeerbeelden van vriend Jos Gurdebeke (ON3VRT) vanuit Blankenberge.We probeerden er zo goed als mogelijk een kort blogstukje van te maken én we publiceren zijn foto's met alle plezier.Voor alle duidelijkheid, de foto's in wat groter formaat bekijken kan door er gewoon even op te klikken en alzo kan je er nog wat méér van genieten.

.

Jos Gurdebeke (ON3VRT) R2 W-VL R100 29-3-2014.jpg

Jos Gurdebeke zette zich zelf eens achter een moderne microfoon !

.

De uitnodiging die je kreeg van Radio 2 W-VL op voorhand was een gevolg van de oproep en de daaraan gekoppelde (online) inschrijving en eens ter plaatse zaterdag werd je ingedeeld in een groep.Kwestie om alles mooi en rustig te kunnen meemaken zonder enige druk.Om het half uur was er alzo een rondleiding voorzien.
.
 
Vriendelijke ontvangst in ieder geval was er door Katelijne Van Beselare, met de micro onder haar neus geduwd door haar collega Michaël Janart,en zo kregen ze een inzicht/overzicht van wat R2 betekende.
.
Natuurlijk mocht ook de videofilm over 100 jaar radio niet ontbreken op deze erg zonnige én zelfs buitengewone warme lentedag.
En mooi uitgebreide (verstaanbare) info kregen de genodigden van Evelien Van Wallegem en dat in de vernieuwde redactie.
Van daar uit ging het rechtstreeks naar de splinternieuwe uitzendstudio waar de genodigden zowat alle knepen van het vak leerden van Margot Derycke.Volgens mij zal het wél een snelcursus geweest zijn....
.
Trouwens er is nog wat moois op komst in Kortrijk bij Radio 2 want het blijkt dat er nog een nieuwe (mobiele) reserve studio op stapel te staan....
.
 
Mooi warm lenteweer (buiten) én airco (binnen) en dat maakt dat na zo'n bezoekje de kelen wat droog worden.Hieraan werd verholpen met voor ieder 2 aangeboden drankbonnetjes (op één been kan je niet gaan) en konden de genodigden nog heerlijk napraten over 'RADIO' in de tent, die opgesteld stond naast het gebouw, in een overheerlijk prachtig lentezonnetje op deze laatste dag van het winteruur .
.

R2 WL 29-3-2014 Opendeurdag & viering 100 R100.jpg

.
Foto's zeggen meer dan honderd woorden...
.
 

Ingang R2 W-Vl Kortrijk.jpg

DSC_9718.jpg

DSC_9720.jpg

DSC_9723.jpg

DSC_9726.jpg

DSC_9729.jpg

DSC_9730.jpg

DSC_9734.jpg

DSC_9736.jpg

DSC_9741.jpg

DSC_9743.jpg

DSC_9747.jpg

DSC_9749.jpg

DSC_9752.jpg

DSC_9762.jpg

DSC_9763.jpg

DSC_9764.jpg

DSC_9765.jpg

DSC_9766.jpg

DSC_9768.jpg

DSC_9769.jpg

DSC_9770.jpg

DSC_9772.jpg

DSC_9773.jpg

DSC_9777.jpg

DSC_9780.jpg

DSC_9784.jpg

DSC_9785.jpg

DSC_9788.jpg

.

 
.
Extra foto's op de website van Radio 2 West-VLaanderen (Kortrijk) kan je HIER bekijken !
 
.
Radio 2 Oost-Vlaanderen
.
Ook Radio 2 Oost-Vlaanderen (Gent) zette zijn deuren open, 3 foto's van hun website staan hieronder.Voor meer foto's kijk je op hun website of klikt u HIER
.

OPENDEURDAG RADIO 2 OVL 2014 ingang Martelaarslaan.JPG

OPENDEURDAG RADIO 2 OVL 2014 -2.JPG

OPENDEURDAG RADIO 2 OVL 2014.JPG

 
.
Pieter Van Banden
.
tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio 1:'Nele in Radioland'de finale...

Radio 1:'Nele in Radioland'de finale...

.

Wonderlijke verhalen over 100 jaar radio (overzicht)

.

Sommige foto's (VRT-Radioforever) hieronder kan je in groter formaat bekijken door er op te klikken !

.

nele van den broeck radio 1 nele in radioland.jpg

Nele Van Den Broeck-Radio 1-Nele in Radioland & Pieter Van Banden.jpg

'Nele met Pieter Van Banden in Radioland' Radio1-avant première expo 100 jaar radio in België 26/3/2014- Radiohuis Leuven.

Paul De Wyngaert VRT website Radio Forever (jaren '50) 100 jaar radio.jpg

Directeur radio VRT Paul De Wyngaert luisterde al héél vroeg naar de radio !

Beiden staan/zitten centraal op de (privé) foto !

100 jaar radio.jpg

100 jaar radio Jan Van Rompaey,Jan Schoukens,Hugo Symons,Miel Lauw...(midden jaren '60).jpg

Van links naar rechts vooraan herkennen we Jan Schoukens,Jan Van Rompaey en Hugo Symons.

Achteraan in het midden Miel Louw (foto uit midden der jaren '60)

.

267861396.png

Dertien wekenlang zette Nele Van den Broeck haar tanden in honderd jaar radio.

.

radiotechnicus op locatie.jpg

opname radio met publiek.jpg

opname met publiek radio VRT.jpg

nonkel miele.png

Studio Radio 1 VRT.jpg

De ploeg van Studio Brussel met o.a. Peter Verhulst-Marc Pinte -Paul De Wyngaert & Jan Schoukens.jpg

.

Hapklare brokken historie. Overbekende radiostemmen. En memorabele quote’s.

.

100jr radio Radiohuis Leuven.png

.

Nele sprokkelde en struikelde over onvergetelijke flarden radio. Sprong in Reyers rond met een hoog Kuifjes gehalte. Ontdekte wie haar voor gegaan is: Lutgart Simoens, Armand Pien, Edwin Ysebaert, Betty Mellaerts, Théo Fleischman, Léopold Bracony, Mon Goeyse, Cas Goossens, …

.

100 j radio.jpg

techniekers op het veld !.jpg

.

Radio 1:Nele in Radioland, 13 afleveringen sedert zondag 5 januari 2014 en dat iedere zondag van 13u07 tot 13u58.

.

samen radio luisteren.jpg

.

Het algemene overzicht !

.

Zondag   5 januari.:Aflevering 1: met o.a.Lugart Simoens en de moord op Martin Luther King.

.

Lutgart Simoens in BRT 2 Omroep Antwerpen studio Prins Albertlei Berchem Antwerpen jaren 50-2.jpg

.

Zondag 12 januari: Aflevering 2 : met o.a.radiolegende Edwin Ysebaert die keerde voor even terug naar de radio. Hij presenteerde zes jaar lang het legendarische programma 'Het Eenzame hartenbureau' op de toenmalige BRT2 Omroep Oost-Vlaanderen (vanuit de Martelaarslaan in Gent). Voor Nele in Radioland kroop hij voor even terug achter de microfoon.

.

edwin en nele.jpg

.

Zondag 19 januari: Aflevering 3:met o.a.op 1 oktober 1990 werd de eerste reclamespot uitgezonden op de toenmalige BRT. De archiefmeester vond de allereerste twee spotjes die op de openbare omroep werden uitgezonden en jarenlang presenteerde Betty Mellaerts het interviewprogramma Het Vermoeden op Radio 1. Haar radiocarrière begon in 1977 bij de toenmalige BRT, toen ze een stemproef moest afleggen. Ze zakte echter voor die test. Nu kreeg Nele dezelfde stemtest voorgeschoteld: Heeft Nele het gehaald?

.

betty.jpg

.

Zondag 26 januari:Aflevering 4:Johan De Clerq, alias Jo met de Banjo was te gast bij Nele. De bekende ex-radiodeejay blikte terug op zijn succesprogramma van de jaren '70: de Vlaamse Top Tien.Jo en Nele keerden terug naar 1 juni 1975, toen 'Drink rode wijn' van Joe Harris op nummer een stond in de Vlaamse Top 10.

.

jo_met_de_banjo.jpg

.

Zondag 2 februari:Aflevering 5:Paul Verbrugghe (in het begin van de BRT Top 30 ook nog als DJ Anthony)presenteerde in de jaren ’70 de BRT Top 30. Naar aanleiding van 75 jaar radio vertelde hij aan Guy De Pré hoe een versnelde vogeltjesdans zijn ontslag veroorzaakte.Ook vertelt hij hoe hij in de jaren ‘80 Arno en Jean-Marie Aerts in een beschonken bui interviewde, om de eerste plaat van hun rockgroep T.C. Matic voor te stellen. Tijdens het interview belde een zekere 16-jarige Soraya om te vertellen hoe geweldig ze T.C. Matic wel niet vindt.

.

Anno 2014 spoorde Nele de onbekende Soraya Neyrinck op, om over het beruchte telefoontje van 23 jaar geleden te praten.

.

Lees HIER wat meer over de BRT Top 30.Het archief van de Radio 2 Top 30 is online beschikbaar via de website van Radio 2.

.

paul verbruggen brt top 30 jaren '70.png

.

Zondag  9 februari: Aflevering 6: Paula Semer (1925) is sinds jaar en dag ‘leading lady’ van de Vlaamse televisie. Tientallen interviews heeft ze gegeven maar dit heeft ze lang als geheimpje bewaard: haar eerste en grote liefde is radio, het luisterspel."Toen ik vanaf 1953 bij televisie werkte had ik vanaf de eerste dag grote heimwee naar de radio." Daar is Paula in 1944 aan haar mooie medialoopbaan begonnen.

.

Paula Semer.jpg

.

En 'Reporter 17' (zie foto flayer bovenaan) was in het naoorlogs België een heus begrip. Hij bracht zijn kronieken vanuit Flagey, steeds zonder zijn identiteit te onthullen. De archiefmeester vond een bestoft fragment uit 1947 waarin Hubert De Vijver, de man achter Reporter 17, het heeft over zijn werkelijke naam.

.

Zondag  16 februari: Aflevering 7: Martin De Jonghe presenteerde in de jaren '80 het legendarische programma 'Servicetelefoon' op Radio 2 West-Vlaanderen. Eén miljoen Vlamingen luisterden maar De Jonghe verdween uit de Ether. Het is sindsdien even stil geweest tussen Martin en de openbare omroep.

.

radio archief servicetelefoon.jpg

.

Martin De Jonghe (1948) bereikte met zijn programma's tussen 1980 en 1988 makkelijk één miljoen luisteraars. De toenmalige telefoonmaatschappij moest zelfs wanhopig vragen om te stoppen met het programma 'Servicetelefoon' wegens te veel telefoons. Na een lange tijd van radiostilte bedankt Nele hem met drie zoenen voor dertig jaar radiogeschiedenis.

.

Zondag  23 februari: Aflevering 8: Michel Follet kroop bij Nele achter de microfoon tussen 13 en 14 uur op Radio 1. Nele wil(de) niets liever dan commercieel worden, maar daarvoor was ze bij Follet aan het verkeerde adres.Donna was destijds het gat in de markt, en Michel Follet stond mee aan de wieg van de nieuwe zender. Samen met Nele wilde hij op deze zondagmiddag nu alle misvattingen over de zender de wereld uit helpen.Voorts had Follet het over zijn visie op de huidige radio, tinnitus en pijnlijke klanken.

.

michel follet donna.jpg

.

Zondag 2 maart:Aflevering 9:Guy Mortier verrijkt het VRT-archief ! Nergens heeft de mensheid een tastbaar spoor gevonden van het ‘opperbeste radioprogramma’ dat de Wereld der Rock ’n Roll in de Vlaamse harten heeft binnengeloodst: “Schudden voor Gebruik” (1963-65).

.

guy mortier.jpg

.

Het allereerste en –zonder twijfel- meest iconisch rockprogramma van den BRT.Presentator Guy Mortier (19 jaar oud op de foto) heeft een verrassing voor de openbare omroep.  Vond hij toch niet nog een tweetal magnetofoonbanden op zijn zolder? Mortier overhandigt dit openbaar kunstbezit officieel aan het VRT-archief.

.

Zondag 9 maart :Aflevering 10:Met o.a.Een nieuwe zender starten met Piet Van Roe.

.

Piet Van Roe -voormalig directeur-generaal van de Radio van de BRTN- vertelt Nele hoe je een nieuwe zender kan opstarten. Van Roe was de eerste die de zenderprofilering van de radionetten doorvoerde. Onder zijn leiding werd later Donna opgestart.

.

piet van roe.jpg

Maar voor al deze hoge functies bij de openbare omroep, was Van Roe een doodgewone journalist. In 1964 begon Van Roe aan zijn spraakmakende carrière bij de radio.

.

Zondag 16 maart :Aflevering 11 met o.a. Chris Jonckers

.

Nog geen drie maanden op pensioen en Chris Jonckers keert al terug naar de radio. Deze keer echter aan de andere kant van de microfoon. Missen doet ze het nog niet, maar terugblikken op haar carrière wil ze wel, met Nele.

.

Chris Jonkers.jpg

.

Chris Jonckers: dé stem van Radio 2. Met haar was het altijd een beetje thuiskomen bij de radio. Het is een bijzonder fenomeen, die familieradio. Nele wil er graag het fijne van weten. Verder laat Jonckers Nele nadenken over mannen, liefde, vriendschap en gemis.

.

Zondag 23 maart:Aflevering 12 met o.a.Archiefmeester: Radio & voetbal

.

De radio heeft een erg belangrijke rol gespeeld in de popularisering van de sport. De eerste reporter die in België live verslag uitbracht van een wedstrijd was de grote Gust De Muynck.

.

Nele in radionad voetbalreporter Gust de Munck-1931.jpg

radio presentatrice.jpg

.

In het archieffragment uit 1934 vertelde Mon De Goeyse over zijn grote voorbeeld Gust De Muynck, die in 1931 het eerste liveradioverslag van een voetbalmatch gaf: België - Nederland. (foto)

.

"Ik denk dat ik altijd mezelf ben geweest in radio maken".Leen Demaré vertelt over haar allereerste radiodagen en de vreemde toevallige wendingen die haar carrière nam.

.

leen-demare.jpg

.

Dé vrouw aller Vrouwentongen” Leen Demaré was te gast bij Nele.

Ze was één van de eerste radiopresentatoren waarvan je wist hoe ze zich die dag voelde, of ze met een verkeerd uit bed was gestapt, een kater had overgehouden van een nachtje stappen of in een hemels verliefde wolk leefde.

Met ‘Vrouwentongen’ was ze jarenlang ‘talk of the town’. Bij Nele vertelt ze haar echte ambitie: een interviewprogramma met tijd voor diepgang en ernst. Intussen is Vrouwentong nr.1 hevige fan van Klara. Een voorzet waard, toch ?

.

Zondag 30 maart:Aflevering 13, de laatste van de serie met o.a.de slagroom op de taart.

.

Slagroom met taart !

.

“Hallo Nele, wakker worden, er is een extra lange file en anders kom je te laat op je werk”.

Niet haar mama, maar haar “smartradio” rukt haar uit haar slaap.

“Personal radio, de toekomst van het onverwoestbare medium!”, weet Floris Daelemans (Onderzoek en Innovatie, VRT).

.

floris daelemans.jpg

.

Maar eerst ook nog de favoriete programma’s van Nele, om de vingers van af te likken: De Taalstrijd, Actueel, het Leugenpaleis en Hallo Hautekiet. De laatste NIR, de slagroom op de taart.

.

Wie is de archiefmeester?

 

De Archiefmeester krijgt onverwacht bezoek in zijn kelder van Nele Van den Broeck, die net zoals haar tante in 2014 een radioprogramma heeft.In het jaar 2041 klinkt het onverwachte eerbetoon van Nele voor De Wakkere Radioman Karel Vereertbrugghen, een beetje belegen, maar gemeend.

 

Wie is de archiefmeester?: acteur Paul Schrijvers !

de schrijver.jpg

.

Zie ook website Radio1 :Nele in Radioland. Je kan de uitgezonden afleveringen daar bovendien ook herbeluisteren !

 

radiostudio radiohuis leuven.jpg

studio ding radiohuis leuven 100 jaar radio.jpg

.

Sedert 28 maart 2014  ben je  welkom in het Radiohuis in Leuven  voor  een  heerlijke trip langs alle hoogtepunten uit de radiogeschiedenisBeleef de  magie, ervaar de emoties van toen en nu. Maak er je eigen radioprogramma en ontdek de radio van  de toekomst. Radio wordt 100 jaar maar is springlevend!

.

beleef 100 jaar radio.png

.

Blijf afgestemd “100 jaar Radio", klik alvast HIER en HIER !

.

Radio For Life ...het boek

.

Ons favoriete medium bestaat dus 100 jaar. Radio 1 journalist Ng Sauw Tjhoi doorspitte daarvoor het rijke Vlaamse radioarchief. Selecteerde de grappigste anekdotes, ontdekte vergeten parels en goot alles in een boek.

.

Radio For Life.jpg

.

Het boek zit vol met items over legendarische programma's als De Rechtvaardige rechters, Het koekoeksnest, Music for life, maar evengoed pikante radio of verboden popmuziek.

.

Het boek wordt uitgegeven bij Lannoo.

.

NG Sauw Tjhoi is docent in de master R-TV-Journalistiek (VUB). Sinds 1991 werkt hij als journalist voor de VRT (De Brug, Lopend Vuur, Piazza, Voor de dag, Stories, De Ochtend, Vandaag, Joos...).

.

tjhoi.jpg

.

Uit het programma 'HAUTEKIET' - 100 jaar radio van 24/03/2014 klik HIER voor méér (luister) info over het boek.

.

einde.jpg

.

Radio1 (Foto's VRT & radio Forever)

.

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De streaming van muziek enorm gestegen

De streaming van muziek enorm gestegen

.

Muziekstreaming, waarbij de muziekliefhebber zich abonneert om waar en wanneer hij wil toegang te hebben tot een databank van 20 tot 30 miljoen liedjes, zit in de lift. Het segment op de muziekmarkt steeg vorig jaar maar liefst met 174 procent. De Belgian Entertainment Association (BEA) gaf vrijdag tekst en uitleg bij de cijfers in de sector vorig jaar in ons land.

.

stream 1.png

.

Opvallend is dat steeds meer mensen de weg vinden naar diensten als Spotify, Deezer en Qobuz. Die groei zorgde voor een kentering in de dalende omzet in de sector, luidde het vrijdag. Terwijl in 2012 de totale muziekmarkt nog daalde met meer dan 8 procent, is de daling in 2013 slechts 1,9 procent.

.

Wat de cd betreft, die is verre van dood. De Belgische consument kocht vorig jaar meer dan 6,5 miljoen cd-albums. Dat is een daling met 15,4 procent, maar de cd blijft hiermee wel het belangrijkste muziekformaat in ons land.

.

De omzet van de digitale muziekmarkt is in vergelijking met 2012 gestegen met meer dan 40 procent. De Belg kocht vorig jaar 9,39 miljoen single tracks en 1,35 miljoen albums.

.

Ook vinyl is nog niet dood en doet het zelfs beter dan in 2012: er gingen vorig jaar 130.000 platen over de toonbank.

.

Best verkochte album vorig jaar was "Racine carrée" van Stromae, gevolgd door "Random access memories" van Daft Punk en de original soundtrack van de film Broken Circle Breakdown.

.

stream 2.jpg

.

De Redactie

.

tijdsbalkje rood 

00:01 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De 'FLARD' van Radio 2 staat nu op 1540 euro !

De 'FLARD' van Radio 2 staat nu op 1540 euro !
.
Vandaag spelen ze traditiegetrouw alweer (elk uur) tussen 13 en 16 uur ''de Flard in de Topcollectie op Radio 2'. Ze laten je een korte noot uit een liedje horen tijdens het programma en jij moet dan raden over welk nummer het gaat.Het is altijd de moment om mee te spelen (raden)....
.

topcollectie.jpg

.
DE FLARD is op dit moment maar liefst 1540 euro muziek waard.Dus meer dan de moeite om mee te spelen ! Indien niet geraden komt er elk uur zelfs nog 10 euro bij (en op bepaalde momenten schiet het aantal Euro's de hoogte in per beurt) ! En als je dan weet dat elke nieuwe opgave (Flard) ook meteen opnieuw vertrekt van 250 euro (na geraden te zijn), onlangs nieuw ingeburgerd bij het radiospel.

.

Heb je enig idee? Laat dan van je horen via sms naar 6042 (0,5 € per bericht) ofmail titel en uitvoerder door naar detopcollectie@radio2.be. Uiteraard moet je wél luisteren daarvoor naar De Top... Succes!!
.

De Flard van Radio 2.jpg

.
De Flard zit deze keer alvast NIET in deze onderstaande liedjes:
. 
 • 50 ways to leave your lover- PAUL SIMON
 • All night long - LIONEL RICHIE
 • Another one bites the dust - QUEEN
 • Annabel - HANS DE BOOIJ
 • Any dream will do - JASON DONOVAN
 • Arumbai - MASSADA
 • A thing called love - JOHNNY CASH
 • Baby makes her blue jeans talk - DR. HOOK
 • Baker man - LAIDBACK
 • Ballroom blitz - SWEET
 • Big yellow taxi - COUNTING CROWS
 • Blame it on the Bosa Nova - EYDIE GORMé
 • Blanket on the ground - BILLY JO SPEARS
 • Breakfast in bed - UB40 & CHRISSIE HYNDE
 • Candy - IGGY POP & KATE PEARSON
 • Cecilia - SIMON & GARFUNKEL
 • C'mon everybody - EDDIE COCHRAN
 • City lights - WILLIAM PITT
 • Co-Co - THE SWEET
 • Come closer to me - NAT KING COLE
 • Come together - THE BEATLES
 • Copacabana - BARRY MANILOW
 • Coward of the county - KENNY ROGERS
 • Crazy - GNARLS BARKLEY
 • Crockett's theme - JAN HAMMER
 • Do you wanna dance - CLIFF RICHARD
 • Egyptian reggae - JONATHAN RICHMAN
 • Every kind of people - ROBERT PALMER
 • Everywhere - FLEETWOOD MAC
 • Fairground - SIMPLY RED
 • Freedom - GEORGE MICHAEL
 • Freedom - MAC & KATIE KISSOON
 • Fresh - KOOL & THE GANG
 • Gimme, gimme, gimme (a man after midnight) - ABBA
 • Girl, I'm gonna miss you - MILLI VANILLI
 • Guus - ALEXANDER CURLY
 • Hello goodbye - THE BEATLES
 • Hello Marilou - RICKY NELSON
 • Hemelsblauw - WILL TURA
 • Hey little girl - ICEHOUSE
 • I can't go for that - HALL & OATES
 • If I had words - YVONNE KEELEY & SCOTT FITZGERALD
 • If you hold my hand - DONNA HIGHTOWER
 • I got you babe - UB 40 & CHRISSIE HYNDE
 • I'll be your baby tonight - UB 40 & ROBERT PALMER
 • I'll find my way love - JON & VANGELIS
 • I'll never drink again - ALEXANDER CURLY
 • In Zaire - JOHNNY WAKELIN
 • Itsy bitsy teenie weenie yellow polka dot bikini - BRIAN HYLAND
 • I was made for dancing - LEIF GARRETT
 • It ain't what you do, it's the way that you do it - FUN BOY THREE & BANANARAMA
 • Jive talkin' - BEE GEES
 • Kokomo - BEACH BOYS
 • Kronenburg Park - FRANK BOEIJEN
 • La isla bonita - MADONNA
 • La vie en rose - GRACE JONES
 • Lay love on you - LUISA FERNANDEZ
 • Life is just a ballgame - WOMACK & WOMACK
 • Life's what you make it - TALK TALK
 • Limbo rock - CHUBBY CHECKER
 • Love is in the air - JOHN PAUL YOUNG
 • Love of the common people - PAUL YOUNG
 • Lovely day - BILL WITHERS
 • Make me an island - JOE DOLAN
 • Making your mind up - BUCKS FIZZ
 • Mas que nada - SERGIO MENDES & BRASIL 66
 • Me and Mrs. Jones - BILLY PAUL
 • Merci chérie - UDO JURGENS
 • Mexico - LES HUMPHRIES SINGERS
 • Money's too tight to mention - SIMPLY RED
 • My girl Josephine - FATS DOMINO
 • New Gold Dream - SIMPLE MINDS
 • Only crying - KEITH MARSHALL
 • Over my shoulder - MIKE & THE MECHANICS
 • Papa Chico - TONY ESPOSITO
 • Pata pata - MIRIAM MAKEBA
 • Popcorn - HOT BUTTER
 • Poppa Joe - THE SWEET
 • Pump up the jam - TECHNOTRONIC
 • Radar love - GOLDEN EARRING
 • Rain in May - MAX WERNER
 • Rapper's delight - SUGAR HILL GANG
 • Rasputin - BONEY M
 • Reveille Rock - JOHNNY & THE HURRICANES
 • Ring of fire - JOHNNY CASH
 • Rock the boat - THE HUES CORPORATION
 • Rock your baby - GEORGE MCCRAE
 • Rondo Russo - BERDIEN STENBERG
 • Ruby, don't take your love to town - KENNY ROGERS
 • Santa Maria - ROLAND KAISER
 • Satisfaction (I can't get no) - ROLLING STONES
 • Save your kisses for me - BROTHERHOOD OF MEN
 • Seven tears - GOOMBAY DANCE BAND
 • Sexual healing - MARVIN GAYE
 • Simarik - TARKAN
 • 't Smurfenlied - VADER ABRAHAM
 • Slave to love - BRYAN FERRY
 • Sound and vision - DAVID BOWIE
 • Standing in the rain - JOHN PAUL YOUNG
 • Streets of Philadelphia - BRUCE SPRINGSTEEN
 • Summertime blues - EDDIE COCHRAN
 • Sun of Jamaica - THE GOOMBAY DANCE BAND
 • Suspicion - TOY
 • Take Five - DAVE BRUBECK
 • That's amore - DEAN MARTIN
 • The ketchup song - LAS KETCHUP
 • The love cats - THE CURE
 • The Marrakesh Express - CROSBY, STILL, NASH & YOUNG
 • The tide is high - BLONDIE
 • The river of dreams - BILLY JOEL
 • The sound of C - THE CONFETTI'S
 • The sweetest taboo - SADE
 • The world is mine - HOOVERPHONIC
 • These boots are made for walking - NANCY SINATRA
 • This is the life -  AMY MCDONALD
 • Tie a yellow ribbon - DAWN
 • Time of the season - THE ZOMBIES
 • True colours - CYNDI LAUPER
 • Tusk - FLEETWOOD MAC
 • Under the moon of love - SHOWADDYWADDY
 • Unfinished sympathy - MASSIVE ATTACK
 • Walking on the moon - THE POLICE
 • Walk like an Egyptian - THE BANGLES
 • We were all wounded at Wounded Knee - REDBONE
 • Who pays the ferryman ? - YANNIS MARKOPOULOS
 • Why can't we live together - TIMMY THOMAS
 • Why did you do it - STRETCH
 • Wishing well - TERENCE TRENT D'ARBY
 • Yellow submarine - THE BEATLES 

.

Ter Info

.

Radio 2 De Topcollectie doordeweeks van maandag tot/met vrijdag tussen 13 en 16 uur via FM, DAB,DVB-T, satelliet én internet.Telefoon:070/34.50.02!

.

radio luisteren van kleinsaf jaren 50.jpg

.

pinkend sterretje Herbeluister de meest recente uitzending.

pinkend sterretje De Topcollectie Radio 2 website

pinkend sterretje De Radio 2 website

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-03-14

Radio1:Nele in Radioland afl.13 vanmiddag, de allerlaatste!

Radio1:Nele in Radioland afl.13 vanmiddag, de allerlaatste!

.

nele van den broeck _voor_de_studio radio 1 nele in radioland.jpg

Nele Van Den Broeck-Radio 1-Nele in Radioland & Pieter Van Banden.jpg

R100 Radiohuis Leuven (26 maart 2014) Nele in Radioland met Pieter Van Banden

Avant Première van de expo 100 jaar Radio in België

 

En zo werden we in Leuven al zingend verwelkomt door Nele...

.

Dertien weken lang zette Nele Van den Broeck (foto) haar tanden in honderd jaar radio.Echt met soms wonderlijke verhalen.

.

In het archief vond ze o.a.enkele oude jingles die ze trouwens ook wekelijks op jullie los laat. Welke herken jij?

Klik daarvoor HIER

.

Radio 1, vandaag aflevering 13 tussen 13 en 14 uur, de allerlaatste aflevering, zeg maar de finale met een veelzeggende titel.

.

Slagroom met taart !

.

“Hallo Nele, wakker worden, er is een extra lange file en anders kom je te laat op je werk”.

Niet haar mama, maar haar “smartradio” rukt haar uit haar slaap.

“Personal radio, de toekomst van het onverwoestbare medium!”, weet Floris Daelemans (Onderzoek en Innovatie, VRT).

.

floris daelemans.jpg

.

Maar eerst nog de favoriete programma’s van Nele, om de vingers van af te likken: De Taalstrijd, Actueel, het Leugenpaleis en Hallo Hautekiet. De laatste NIR, de slagroom op de taart.

. 

logo Radio 1 (VRT).jpg

.

Zie ook website Radio1 :Nele in Radioland. Je kan de uitgezonden afleveringen daar bovendien ook herbeluisteren !

.

radio luisteren.png

.


In de honderd jaar die volgden is er veel gebeurd: met de radio én met de wereld.  

.

“We kunnen ons dat niet meer voorstellen, maar mensen zaten verzameld rond dat wonderbaarlijk kastje. Dat was de magie van radio.” Paula Semer begon in 1944 bij de radio. Ze speelde mee in de erg populaire luisterspelen van toen in 1947 begon ze ook met jet Kleuterkwartiertje...100 jaar radiogeschiedenis....

.

Voor Michel Follet, vele jaren bij Radio 2 en Donna, is radio onweerstaanbaar door zijn intimiteit en eenvoud. “Lutgart Simoens kon een brief openplooien en je hoorde dat geritsel van die brief. Die sprak met zo veel liefde de woorden van die luisteraar uit.”

.

Maar radio mag ook stout zijn. In ‘Hallo Hautekiet’ durfde Jan Hautekiet (foto) als één van de eerste Vlaamse radiomakers tegen zijn luisteraars ingaan. “Wie niet interessant was, gooide ik uit de ether. We hadden veel voor- en tegenstanders. Maar het was geen uitlachradio.”

.

hautekiet stubru.jpg

radio uit 1929.jpg

Radio-Club uit 1929.jpg

1914-Radio-Station-Interior.jpg

.

Sedert 28 maart 2014  ben je  welkom in het Radiohuis in  Leuven  voor  een  heerlijke trip langs alle hoogtepunten uit de radiogeschiedenisBeleef de  magie, ervaar de emoties van toen en nu. Maak er je eigen radioprogramma en ontdek de radio van  de toekomst. Radio wordt 100 jaar maar is springlevend!

.

HIER ga je meteen naar de tijdslijn van R100 met prachtige radiofragmenten uit de geschiedenis!

.

beleef 100 jaar radio.png

.

Blijf afgestemd! Ze  houden je op de hoogte van “100 jaar Radio", klik alvast HIER en HIER !

.

Radio For Life ...het boek

.

Ons favoriete medium bestaat 100 jaar. Radio 1 journalist Ng Sauw Tjhoi doorspitte daarvoor het rijke Vlaamse radioarchief. Selecteerde de grappigste anekdotes, ontdekte vergeten parels en goot alles in een boek.

.

Radio For Life.jpg

.

Het boek zit vol met items over legendarische programma's als De Rechtvaardige rechters, Het koekoeksnest, Music for life, maar evengoed pikante radio of verboden popmuziek.

.

Het boek wordt uitgegeven bij Lannoo.

.

NG Sauw Tjhoi is docent in de master R-TV-Journalistiek (VUB). Sinds 1991 werkt hij als journalist voor de VRT (De Brug, Lopend Vuur, Piazza, Voor de dag, Stories, De Ochtend, Vandaag, Joos...).

.

tjhoi.jpg

.

Uit 'HAUTEKIET' - 100 jaar radio van 24/03/2014 klik HIER voor méér (luister) info over het boek.

.

Radio1 (Foto's VRT)

.

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

300 JOE fm-luisteraars gaan vandaag de lucht in

300 JOE fm-luisteraars gaan vandaag de lucht in

.

De dj’s van JOE fm gingen de uitdaging van hun luisteraars aan om 99 Luftballons van Nena vóór 1 april tot leven te brengen. Het is nu een feit: vandaag -zondag 30 maart- stijgen driehonderd JOE luisteraars in 99 luchtballonnen op in Eeklo.

.

JOE logo greatsthits.jpg

.

De afgelopen weken zijn de dj’s van JOE fm druk bezig geweest om het event te realiseren. 99 Luftballons tot leven brengen is dan ook een grote uitdaging dat veel organisatie vergt.

.

Een eerste belangrijke stap werd gezet toen de burgemeester van Eeklo de sportterreinen van de Meetjeslandse Balloonmeeting aan JOE ter beschikking stelde. Ballonvaarders uit binnen- en buitenland reageerden enthousiast op de oproep en binnen enkele weken waren 99 luchtballonnen aangemeld.

.

Wat niet te regelen is, zijn perfecte weersomstandigheden om met zoveel luchtballonnen te vliegen. Maar kijk: de weersgoden zijn JOE fm goed gezind want dit weekend wordt het prachtig lenteweer. Weerman Frank Duboccage voorspelt weinig wind, veel zon en een temperatuur die tot 20 graden kan oplopen. Donderdagochtend werd dan ook in het programma OchtendJOE met Bjorn Verhoeven en Lenke Van Olmen de knoop doorgehakt: zondag 30 maart zal het vijfde verjaardagsfeest van JOE fm plaatsvinden.

.

.

Vandaag zullen Leen Demaré en Raf Van Brussel Brussel vanaf 14:00 uur een live-uitzending op JOE fm verzorgen vanuit Eeklo. Iedereen is welkom.

.

RadioVisie (TDN)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-03-14

Radio1:Nele was met haar Radioland in Leuven op R100 !

Radio1:Nele was met haar Radioland in Leuven op R100 !

.

Aan de receptie werden we opgewacht door een heuse hostess.jpg

Aan de receptie werden we netjes opgewacht door een vriendelijke receptioniste

.

'Nele in radioland', op deze blog werd je de afgelopen 13 weken bestookt met berichtjes van dit toch wel unieke (populaire) radio programma.Je was er voor of je was er tegen...Morgen (zondag) hoort u overigens de allerlaatste aflevering tussen 13u07 en 13u58 uur op Radio 1 van onze nationale zender.Of er een vervolg komt op de reeks is mij (tot heden) onbekend.Met Nele zelf maakte ik ondertussen ook persoonlijk kennis.Erg sympathiek én zeker van haar stuk, tenminste toch als het over radio maken gaat want daar ging onze babbel over.

.

Hallo ici Bruxelles Pieter Van Banden presenteert zijn Muziekmuseum vanuit Leuven op de expo 100 jaar radio.jpg

Achter een microfoon met koptelefoon uit de jaren '30

Versierde wandgedeelte expo.jpg

Versierde wand expo 2.jpg

.

Tussen het blogstukje door ziet u foto's, ik moest noodgedwongen (alweer) een selectie maken.Onderaan vindt u echter een link waar je er meerdere kan bekijken mocht het u interesseren.En oh ja...even op de foto's klikken en u ziet ze in een groter formaat.

.

Nele Van Den Broeck-Radio 1-Nele in Radioland & Pieter Van Banden.jpg

Nele & Pieter

Prachtfoto hoe radiomaken eind jaren '40 was in en rond de studio.jpg

Nostalgische contracten o;a. het allereerste contract van Paula semer.jpg

.

Nele Van Den Broeck, de vrij jonge presentatrice van Radio 1 heeft zowat haar eigen ludieke stijl om programma's te presenteren.En dat men haar uitgerekend uitkoos zal wel een reden hebben.

.

De radio was gisteren precies honderd jaar oud in België,Nele zelf heel zeker nog niet en toch kan ze daar al vrij goed over meepraten.Heeft de archiefmeester van de VRT radio een digitaal medicament opgeborgen naast zijn vele analoge magneetbandopnamen uit het historisch (radio) verleden van de BNRO-NIR-BRT-BRTN-VRT in zijn donkere kille kelders?

.

Woensdagavond (26/3) was een beetje hoogdag toch in het Radioland van Nele.Voor een keertje zat ze op verplaatsing en wel in het radiohuis in Leuven.Daar verwelkomde ze een schare van haar luisteraars op de avant-première van de tentoonstelling 100 Jaar radio in het radiohuis waar ook de studio's zijn van Radio 2 Vlaams-Brabant.En ondergetekende was een van de gasten aldaar.

.

Nu, dat ging zomaar niet van zelf want in aflevering 11 van de serie werd er gevraagd om een echte originele nog altijd bestaande gele briefkaart op te sturen met de gewone (analoge) Bpost.Gewoon één paar woorden moest je vervolledigen...'Radio is...' en blijkbaar moet mijn daar aan gekoppelde zin toch ergens een doorslag gegeven hebben.En alzo werd ik vrij onverwachts toch uitgenodigd.Of ik daar spijt van heb? Heel zeker niet, integendeel.Je komt niet iedere dag een presentatrice tegen van een radioprogramma waar je wekelijks (geboeid) naar luistert.Nu de swingende presentatrice had ik al eerder op TV gezien dus was ze mij toch wel al een heel klein beetje bekend.

.

            

       Nele verwelkomde haar publiek al zingend...hier een klein fragmentje ervan !

.

NIR Microfoon jaren 30.jpg

.

55 jaar geleden...of hoe ik toen radio luisterde....

.

55 jaar geleden was dat nog heel wat anders.De dame die ons 's middags via de radio vertelde hoeveel schotbalken er werden opgehaald aan de sluis van Pollare op de Dender heb ik nooit gekend.Niet dat ik mij daar iets van aantrok maar haar stem bleek sympatiek.Ook nog toen ze er bij vertelde dat er berichten voor binnenschippers waren.Na een opsomming van die korte berichten werd er bij vermeld dat die schippers geen radio aan boord hadden.Dat verbaasde mij nu nog het meeste.Waarom dan iets formeel voorlezen en dus afroepen dat ze verdorie zelf niet konden horen...

.

En die termijnmarkt was nog zo'n fenomeen.Precies of wij daar nu 's middags rond 13 uur behoefte aan hadden.Azot en André Dumont zijn me toch bijgebleven...het heeft nog lang geduurd eer ik wist welk beroep die heren hadden.Die kregen trouwens nogal veel punten, al waren er bij die konden zakken.Waarschijnlijk voor hun examen.Alhoewel, Acec, awel die mijnheer kende ik.We hadden al TV in huis en die persoon zijn naam stond daar vooraan netjes ingebeiteld. 

.

En dan die berichten voor boer en tuinder onder de middag rond 12u30.Meestal was een zware radiostem de beheerser van de luidspreker... zelf hadden we geen tuin en toch werden we aangeraden niet te lang te wachten om te mesten...een mens zit daar dan aan tafel te genieten van zijn middageten...een feit is zeker dat we toch wisten wanneer de poreiplantjes het beste gepland werden.Dat konden we nog verstaan omdat we geconfronteerd werden even voordien met soep van het huis...

.

Over het nieuws niets dan goed.Waarschijnlijk was het weerbericht in die oude radiotijden het grootste nieuws van de dag.Werd steevast voorgelezen als eerste item door een welgestelde welopgevoede vrouw die hoogst waarschijnlijk ook hogere studies had gedaan.Dat kon je zo horen aan haar stem.De vastberadenheid van de juistheid van de gegevens waren troef, je zou ze niet durven tegenspreken hebben.Alleen weet ik nog altijd niet tot op de dag van vandaag waarom de heren het weerbericht presenteren onthouden werd.Maarten Bolle in Whasington kon voor mij de zaak nadien niet oplossen met zijn gesprekken in een soort van soeptasmicrofoon die ook klonken als de golven der zeeën vanuit een duikboot die nogal diep onder water zat.Enfin, die geleerde radiomaker zat toch ver weg.

.

Nadien was het (alweer) kamermuziek en ook tijd voor school, een heel andere plaats en niet zo geschikt voor muziek.En onze zangstonden in de klas werden toch nooit uitgezonden op zondagnamiddag in opera en belcanto.Geen haan die daar naar kraaide...waarschijnlijk zullen we ook wel geen talent gehad hebben.Daar kon ik nog inkomen.

.

Tenslotte nog wat over de dagelijkse turnles tussen 6u30 en 7 uur.Wie zet zijn wekker nu op om meteen ter plaatse te gaan huppelen van 's morgens vroeg, laat staan te zwaaien met de armen terwijl de benen ondertussen een zware spreidstand te verwerken kregen.Alleen de man achter die piano die de zaak daar moest opfleuren kreeg enig krediet van mijnentwege.Dat was tenminste opgewekte muziek want nadien volgde toch alweer enig ochtend of kamerconcert.Ochtendklanken niet te na gesproken.Shubert of Mozart laat staan Beethoven waren zowiezo al absoluut geen favorieten van mij en vielen meteen uit de boot.Maar waarom die eerbiedwaardige omroepers regelmatig het uur moesten gaan vertellen tussen twee strijkkwartetten in bleek ook heel lang een onopgelost gedoe.Waren er dan in die tijd toch nog veel luisteraars die geen klok hadden in huis? Eigenaardig toch want een radio zal wel duurder geweest zijn dan een hangklok of een koekoeksklok...

.

En dat 'soldatenhalfuurtje' daar bleef ik voor thuis.Toen de eerste tonen weerklonken van de radiotune (indicatief) ging ik al in de houding staan.De manier van presenteren van die presentatoren, meestal soldaat-miliciens kwam ik te weten...awel daar had ik alle begrip voor.Die moeten daar nogal wat werk gehad hebben met al die brieven die ze dagelijks moesten verwerken.Of het allemaal juist was wat ze voorlazen kon ik niet controleren.Maar er zat variatie in, enfin in de muziek toch.Bobbejaan Schoepen,Jo Leemans, Bob Benny,La Esterella...die hadden nogal wat succes toen,aan de vele aanvragen te horen tenminste.Klonk al heel wat beter dan de ochtendklanken en middagconcerten die we moesten verwerken! 

.

Brussel-Vlaams werd Radio1

.

Enige jaren geleden (september/oktober 2007) kon u mijn radiowedervaren ook vernemen via RadioVisie in een paar korte stukjes onder de titel:'Brussel Vlaams werd Radio 1'.Hier en daar plaatste ik ook een oud radiofragmentje.Deze leesstukjes kan je makkelijk terugvinden via Google maar natuurlijk ook via RadioVisie zelf via de 'zoek' functie.Om het u toch wat makkelijker te maken ook van hieruit.

.

.

HIER ga je meteen naar de tijdslijn van R100 met prachtige radiofragmenten uit de geschiedenis! Beleef 100 jaar radio !

.

André Beeckman & Greet Louw (dochter van Miel) even uitproberen.jpg

André Beeckman & Greet Louw aan de Tijdslijn van de radio

Benieuwd naar wat ze op zoek waren? Klik HIER !

André Beeckman achter een NIR microfoon uit 1930.jpg

Jos Guldebeke en echtgenote waren uit Blankenberghe gekomen.jpg

Jos Gurdebeke en echtgenote uit Blankenberge waren er ook bij!

.

Terug naar Nele...in haar Radioland.

.

De (al of niet oude) radiofragmenten en babbels met radiomensen van vroeger en nu beluisterde ik dus de afgelopen weken met belangstelling.Kan je trouwens nog herbeluisteren...

.

In Leuven werden we dus op een ludieke manier welkom toegewenst samen met een natje en een droogje waarna we de tentoonstellingsruimte mochten betreden.Korte (film) voorstelling volgde én meteen ook een paar opdrachtjes.Nadien konden we ons verblijden met rond te toeren in de prachtig mooie opgezette ruimte met nostalgisch materiaal.Hier en daar waren er natuurlijk ook hedendaagse radiopresentatoren die de zaak nog wat interessanter maakte.Een babbeltje was nooit ver weg.

.

Na de voorstelling (de avant-première dus) werden we van harte uitgenodigd op een drink mét hapjes (er waren er méér dan genoeg en van alles soorten!) in de cafetaria.De gesprekken zetten zich gewoon verder....

.

Nele kan je overigens ook contacteren via neleinradioland@radio1.be

.

De expo bezoeken is een echte aanrader, moet je zeker doen !

.

HIER ga je meteen naar de tijdslijn van R100 met prachtige radiofragmenten uit de geschiedenis!

.

Filip Pletinckx nethoofd radio 1 én Paul De Wyngaert Directeur radio VRT poseren gewillig voor een foto Expo 100 jaar radio in België-Radiohuis Leuven.jpg

Radio1 nethoofd Filip Pletinckx en directeur radio VRT Paul De Wyngaert

.

Meer foto's kan je HIER nog bekijken.

.

100 jaar radio in belgie radiohuis leuven.jpg

beleef 100 jaar radio.png 

.

Praktische info

Radiohuis -Boekhandelstraat 2-3000 Leuven

Website: www.100jaarradio.be en info@r100plus.be

facebook.com/100jaarradio

Je kan de tentoonstelling enkel in groep bezoeken.Info en reservaties kan via de website of via info@r100plus.be .

Geschikt ook voor vip-en schoolarrangementen.

.

Pieter Van Banden

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radioreflex.be in lentefris jasje

Radioreflex.be in lentefris jasje

.

Radio Reflex heeft haar website in het nieuw gestoken. De Mechelse radio zette rond de eeuwwisseling haar eerste stappen op het wereldwijde web. Sinds december 2000 is radioreflex.be actief. Voorheen werd er zelfs nog gebruik gemaakt van .com.

.

logo radio reflex.jpg 

 .

Na meer dan 33  jaar ervaring te hebben opgedaan op het gebied van regionaal nieuws en 15 jaar op het internet werd het tijd voor vernieuwing. De nieuwe radioreflex.be kan niet alleen thuis op je computer bekeken worden, maar is vanaf 21 maart 2014 volledig aangepast aan smartphone en tablets. Ook de link naar sociale media wordt nog meer gebruikt dan ooit te voren. 

.

WORDT REFLEXPUNT

.

Een nieuwe tool op radioreflex.be is het Reflexpunt. Luister jij naar Radio Reflex? Laat het ons weten. Zelfstandigen, particulieren, bedrijven, openbare diensten, burelen,... kunnen zelf aangeven waar ze luisteren en kunnen ook hun naam terugvinden op een interactieve kaart.

.

Ook het online luisteren via radioreflex.be wordt kinderspel. Naast een stream in hoge kwaliteit, is er ook één in lage kwaliteit. Deze laatste kwam er op vraag van luisteraars die wereldwijd in erg afgelegen gebieden wonen waar er een beperkte bandbreedte beschikbaar is. Ook het luisteren via een pop-up-player behoort vanaf 21 maart 2014 tot de mogelijkheden.

.

Het Genkse bedrijf Section 65 tekende voor de gehele lay-out van de nieuwe website. Section 65 ontwikkelde eerder al websites voor onder meer tv-zender Anne en Radio Nostalgie. Section 65 werd opgericht door collega's Dimitri Beckers en Guy Mampaey. Zij leerden mekaar kennen bij de openbare omroep VRT. Dimitri werkte bij de IT-dienst, Guy als webmaster van Radio 2 en MNM. Zij bedachten en zorgden voor de praktische uitwerking van het zogenaamde ‘Spelletjesplatform' van radio2.be en de bekende Top 30-website van diezelfde radiozender. Daarnaast vormden zij ook een geoliede machine die de allereerste MNM-website op de rails kreeg.

.

RadioVisie (Persbericht)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Een Happy radiostation

Een Happy radiostation

.

Afgelopen donderdag 20 maart was het de Internationale Dag van Geluk en dat viert het Amerikaanse internetstation iHeartRadio met een bijzondere actie: dertien dagen lang draaien ze Pharrells wereldhit Happy.

.

.

Dinsdagavond, 18 maart, om 21:00 uur Amerikaanse tijd startte de vrolijke actie. Nog tot 31 maart middernacht kunnen luisteraars nonstop genieten van Pharrells Happy song, die genomineerd was voor een Oscar als titelsong van Despicable Me 2, maar uiteindelijk de duimen moest leggen voor Let it Go uit de Disney-film Frozen.

.

Naast de muzikale actie roepen Pharrell en de Verenigde Naties op om in het kader van de Internationale Dag van Geluk een foto of filmpje te delen op Twitter, Facebook, Instagram en YouTube met de hashtag #happinessday. Daarnaast is er een speciale website opgericht waarop iedereen die wil zijn gelukkige content kan uploaden.

.

Het is trouwens niet de eerste speciale actie rond Happy. Zo loste Pharrell in november vorig jaar als eerste artiest ooit een 24 uur durende videoclip bij zijn song. In de eindeloze clip zien we onder andere mensen dansen bij een tankstation en voeren enkele celebs een cameo op onder wie Jimmy Kimmel, Magic Johnson, Steve Carell en Odd Future. Wie zich schuldig voelt omdat hij de clip nooit heeft kunnen uitkijken: niet doen. Zelfs Pharrell gaf toe dat hij nooit alle beelden heeft bekeken.

.

Dagenlang dezelfde songs draaien op de radio is een actie die we bij ons nog niet hebben gezien, maar in Amerika wordt het blijkbaar steeds populairder. Zo draaide Nelly is Hot (San Francisco) in Herre al eens drie dagen lang als ode aan de hoge temperaturen. Uiteraard wordt er een hashtag gekoppeld aan de actie (#Nelly1057 in dit geval) waarop het een eigen leven gaat leiden op de sociale media en het radiostation met een beetje geluk trending topic wordt.

.

Bericht: Newsmonkey

.

Radio19 (TB)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-03-14

Beleef Honderd Jaar radio vanaf vandaag (in Leuven)

Beleef Honderd Jaar radio vanaf vandaag (in Leuven)

.

radio100 taart 28-3-2014.jpg

 

.

ON-AIR.gif

.

Paul De Wyngaert (We maken hier de beste radio ter wereld).jpg

.

Vandaag is de radio in België precies 100 jaar oud !.

28 maart 1914-28 maart 2014

 

Ingienieur Marzi paleisconcerten Laken.jpg

Vandaag, 100 jaar geleden maakt Ingenieur Marzi zich klaar voor de eerste van een reeks Paleisconcerten in Laken. 

Het radiohuis.jpg 

Hier verkochten ze...radio's....

100 jaar radio in belgie radiohuis leuven.jpg

28 maart 1914 Laken allereerste radio uitzending in België (gebouw).png

 Het allereerste radiogebouw van België (in tuin koninklijk paleis) op 28 maart 1914

.

Vandaag, vrijdag 28 maart, precies honderd jaar nadat de eerste radio-uitzending wereldwijd op antenne ging in de koninklijke tuin van Laken, opent de VRT in haar Radiohuis in het stadhuis van Leuven de tentoonstelling R100+ over een eeuw radiogeschiedenis in België.

.

Radiohuis Leuven-Ingang tentoonstelling 100 jaar radio in België.jpg

.

Op de website 100jaarradio.be kan je vanaf vandaag, om 11:00 uur duizend opvallende radiofragmenten uit de voorbije eeuw beluisteren. De uitzending op die bewuste 28 maart 1914 gerealiseerd door een groep ingenieurs, was de eerste van een reeks Paleisconcerten - het betrof een aria uit de opera Tosca van Puccini - kan worden beschouwd als de eerste echte radio-uitzending wereldwijd omwille van de regelmaat.

.
Dé start van de radiohistorie is een later gereconstrueerd fragment met de stem van de originele presentator.  Je kan het begin van Telegraphie Sans Fils HIER beluisteren. De eerste radio-uitzending in België werd beluisterd door maar liefst 26 personen.

.

Hallo ici Bruxelles Pieter Van Banden presenteert zijn Muziekmuseum vanuit Leuven op de expo 100 jaar radio.jpg

                                               hallo ...hallo...ici Bruxelles....

.

In de expo is er een nagebouwde radiostudio uit 1938 uit het Flageygebouw te zien evenals een luisterspelstudio. Ook wordt de evolutie doorheen de geschiedenis getoond van het radiotoestel, opnamemateriaal en productietoestellen. Men kan als presentator ook zijn eigen programma maken. Met het onlineproject Radioplus dat de VRT eind dit jaar lanceert, wordt al een blik in de toekomst geworpen.

.

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Beleef Honderd Jaar Radio’ werd ook RadioVisie uitgenodigd op de avant-première afgelopen zaterdag 22 maart in het Radiohuis in Leuven, gelegen aan de Boekhandelstraat 2.Een uitnodiging waar we hoe dan ook zelf graag op ingingen en trouwens ook enorm naar uitkeken.Alle foto's op de blog plaatsen is onbegonnen werk.Ik plaatste een selectie (klik op de foto's hieronder voor groter formaat)

Pieter Van Banden microfoon 1924 R100 Leuven.jpg

“Allo, allo, ici poste télégraphique de Laeken…”

 

beleef 100 jaar radio.png 

Vandaag,vrijdag 28 maart 2014, wanneer de radio in België dag op dag honderd jaar oud werd, opende de VRT in het radiohuis in Leuven een interactieve expo:R100+.En een week voor de officiële opening kregen we dus al de kans om in avant-première de expo te bezoeken in aanwezigheid van een paar rasechte radiocoryfeeën zoals Paula Semer,Betty Mellaerts,Marc Brillouet (foto),Armand Schreurs,Walter Baele,Sabine De Vos,Jacques Vermeire,Guy De Pré,Fred Brouwers,Chris Jonkers,Kathy Lindekens,Jan Hautekiet,Jan Van Rompaey,Martin De Jonghe,Luc Saffloer,Somers & Verschueren en Christel Van Dyck, om er maar een paar van te noemen.Zelfs huidig nethoofd van Radio 2 Jan Knudde vervoegde de gelederen.

Ook Marc Brillouet ontbrak niet op de avant première in Leuven, radio-muziek is nog altijd zijn leven !.jpg

Directeur radio VRT Paul De Wyngaert geeft uitleg-Kathy Lindekens en Fred Brouwers met Sabine De Vos kijken aandachtig toe.jpg

En we werden daar meer dan goed ontvangen want de geurige koffie met een koekje was nooit veraf bij het binnen komen.Meteen tijd ook om al wat vooraf bij te praten en al wat (radio) herinneringen van vroeger op te halen.Sommige radiomensen had ik in jaren niet meer gezien, laat staan mee gesproken.De (officiële) verwelkoming in de expozaal zelf gebeurde op een ludieke manier (met bijhorend filmpje) door Paul De Wyngaert (foto), productiehuismanager VRT radio (zeg maar meteen de grote directeur van de VRT radio’s in zijn geheel).

Omroeper directeur radio Paul De Wyngaert met de voorloper van de electrische microfoon.jpg

Allemaal plaatsnemen in de hall voor de voorstelling van het boek radiohuis Leuven.jpg

Fred Brouwers-Kathy Lindekens-Jan Van Rompay-Marc Brillouet en Guy De Pré.jpg

Vooralleer we de tentoonstelling konden bezoeken hadden de persmensen en radiomensen méér dan aandacht voor het gebeuren.jpg

 

Maar eerst werden de persmensen en de radiocoryfeeën nog verwelkomt door Els Van De Sijpe die meteen ook de producer van ‘Nele in Radioland’(Radio 1 iedere zondag van 13u10 tot 14 uur) even voorstelde.Sedert zondag 5 januari presenteert Nele Van Den Broeck 13 weken lang dit programma.Zondag a.s.30 maart kan je dus nog aflevering 13 (de laatste in de reeks) beluisteren.Mocht je de uitzendingen om een of andere redenen toch gemist hebben kan je ze gratis en voor niks herbeluisteren via : http://www.radio1.be/programmas/nele-radioland/herbeluister-nele-radioland (Wonderlijke verhalen over 100 jaar radio).

 

Wim Van Severen zelf mocht het boek ‘Wonderlijke verhalen over 100 jaar radio’ voorstellen (Lannoo uitgeverij) geschreven door NG Sauw Tjhoi.Overigens een echte aanrader voor elke radioliefhebber en nu uitgegeven naar aanleiding van 100 jaar radio in België.

het boek radio For Life, speciaal uitgegeven voor tenntoonstelling 100 jaar radio in België.jpg

Voorstelling boek'Radio For Life'.jpg

Helpers van dienst op de expo waren ook de ‘Omroepers’ van de toekomst’, de huidige werkpaarden van Omroep Vlaams-Brabant die daar in het radiohuis elke dag van dienst zijn en zorgen voor het regionale nieuws.Voor de gelegenheid waren ze uitgedost in moderne zeer opvallende groene vestjes.

De medewerkers van Radio 2 Omroep Brabant (Leuven) waren méér dan in hun nopjes.jpg

 

En na die paar voordrachtjes werden we met ze’n allen uitgenodigd in de expozaal zelf.Echt de moeite om een namiddag radio van vroeger van dichtbij te bekijken.Allemaal opnoemen wat er te zien en te beleven valt is moeilijk te beschrijven.Je kan daar als het ware zelf ook eens radiomaken, een interview afnemen, foto’s van jezelf in een studio maken… en de aanwezigen hadden er duidelijk plezier in.

Tussendoor werden natuurlijk de nodige onderlinge babbels gedaan.Zelf had ik een boeiend gesprek ook met Paula Semer (foto).Zij zelf begon haar zeer lange carrière in 1947 op de radio.Ze vertelde mij ook hoe haar dagelijks kleuterkwartierje de ether inging.En toen ik haar tenslotte ook nog vroeg wat ze nu het liefste gedaan had in haar leven radio-of TV maken gaf ze mij dit alleszeggend antwoord:’Ik nam met weemoed afscheid van de radio.Het was de mooiste tijd van mijn leven’.Zegt meer dan genoeg…

Dit was mijn microfoon voor het BNRO kleuterkwartiertje in 1947 vertelde Paua Semer.jpg

En er werd nogal wat gebabbelt én herinneringen boven gehaald !.jpg

 

Wat ook speciaal mijn aandacht vestigde was de oude radiostudio uit 1938 die we konden bekijken.Deze stond dus in het toen nieuwe radiogebouw op het Flageyplein in Elsene.Deze studio overleefde dus de BNRO,het NIR,de BRT later BRTN en ietsje later nog de VRT.Opvallend ook was een oude platensnijder én de twee megagrote oude pick-up’s die zelfs platen konden afspelen met een diameter van 50 cm !Erg boeiend om eens van dichtbij te zien (en uit te proberen) was trouwens ook een oude (electrische microfoon uit de jaren ‘40.Een ding van een zwaar kaliber.Trouwens op de expo staat ook een microfoon op statief uit 1930.Dat daar ooit in gesproken werd én dat die bovendien ook geluid kon verspreiden was een wonder me dunkt.De spreker is haast weggestoken.

Of hoe radio gemaakt werd begin der jaren 30 en 50....jpg

Platendraaier (pick-up) 1953 33t 50 cm. BNRO-NIR.jpg

Tentoongestelde radiostudio 1947 in het radiohuis in Leuven-pure radionostalgie voor velen.jpg

 

Met Kathy Lindekens (foto) had ik ook een leuke babbel.En hoe kan het ook anders,‘Van kattekwaad tot erger’kwam ter sprake.Ze vertelde mij allerlei anekdotes uit die radiotijd.Kathy zelf is nu jongerenadviseur bij de VRT,overigens heeft ze ook een eigen blog op poten gezet die intussen online staat .Een kijkje gaan nemen is echt een aanrader.(http://kattenkrabbels.com/). Overigens maakte Kathy daar ook een (ingebeeld) interview met eddy Merckx.En het werkte nog ook.Alleen moet je goed zien waar de camera staat...en dat is niet zo evidend!Effen virtuele radio maken is dus mogelijk in het Radiohuis op de tentoonstelling.Moet je zeer zeker eens uitproberen, je gaat er echt plezier aan beleven ook!

Even een ingebeeld interview afnemen van Eddy Merckx met Kathy Lindekens.jpg

katky lindekens en eddy merckx 100 jaar radio leuven.jpg

Pieter van Banden in sminkkamer radio voor live-uitzendinegn radio.jpg

Pieter Van Banden met huidige radio nethoofd Radio2 Jan Knudde.jpg

Pieter Van Banden met nethoofd Radio 2 Jan Knudde

 

Met Jan Van Rompaey (foto) had ik het over zijn radiotijd bij de toenmalige BRT 2 Gewestelijke Omroep Brabant én een van zijn programma’s aldaar uit begin der jaren ’70 nl.’Jan & Alleman, de tijd ook dat hij het nietszeggende werkwoord ‘compensiveren’introduceerde dat wekelijks aan bod kwam in een programma item.

Jan Van Rompy & Pieter Van Banden.jpg

 

Guy De Pré vertelde mij hoe hij in de radiowereld belande intertijd.Begonnen als free lancer op BRT 1 (Service en informatie) indertijd.Hij was toen een 19 jarige student aan het Rits en maakte toen tussendoor wat interviews en reportages.Later werd hij vaste presentator van BRT2 (Omroep Brabant) én werkte hij zelfs een tijdje mee aan de wereldomroep.En zo komt eens mens nog eens wat te weten tijdens de lunch.

 

Erg mooie decors op Honderd Jaar Radio (waarmee je kan expirimenteren en dus echt beleven) 

100 jaar radio leuven 1.jpg

100 jaar radio leuven 2.jpg

100 jaar radio leuven 3.jpg

Prachtige foto Flageygebouw (allereerste echte radiogebouw BNRO-NIR-BRT).jpg

 Een wereldprimeur

Op 28 maart 1914 is de allereerste radio uitzending ter wereld een feit.In de koninklijke tuin in Laken had een groep ingenieurs al druk geëxpirimenteerd met draadloze verbindingen maar op die avond zender ze het eerste van een reeks Paleisconcerten uit.Er zijn toen maar liefst 26 luisteraars!Ingenieur Marzi moet voor elk gebruik koolstofpoeder in zijn microfoon gieten, daarom noemden ze die de koffiemolen.Maar de eerste wereldoorlog legt enkele maanden later de zender lam.Goed om weten is ook dat bij ideale omstandigheden (zeker ’s avonds) de uitzendingen tot in Parijs konden beluisterd wordenEen hele prestatie in die tijd !

Pure antiek is deze bandopnemer voor reportages op verplaatsing.jpg 

Waarde luisteraars

Gelukkig wordt de draad in 1923 weer opgepikt.Radiofabrikant SBR richt Radio Belgique op want zonder uitzendingen worden er natuurlijk geen radiotoestellen verkocht.Iedereen is geboeid door het nieuwe medium,er ontstaan radioclubs,omroepverenigingen,privézenders en een Nationaal Instituut voor Radio-Omroep.De pioniers vinden ook ‘Het Gesproken dagblad’ uit, de eerste nieuwsuitzending en brengen met de radio belangrijke gebeurtenissen tot in de huiskamer.De Europese radio-collega’s zijn onder de indruk.

Onbetaalbaar zijn die dingen tegenwoordig, prachtige bandopnemer om ten velde te gaan.jpg 

Radio stapt uit de huiskamer

Tijdens de tweede wereldoorlog kan de radio moeiteloos berichten over de grenzen laten horen. De oorlog wordt een ‘War of Words’.In de jaren ’50 stapt de televisie de huiskamer in,maar de radio wordt mobiel dankzij de transistor;er kan nu overal geluisterd worden.en zo palmt de popcultuur de tienerkamers in.

Microfoon radio uit 1930.jpg

Tijd voor R100+

De radio heeft zich de afgelopen 100 jaar telkens aangepast aan nieuwe situaties.In de digitale wereld zit hij mee op alle platformen.Smartphones,tablets,pc’s,…worden radiotoestellen.

Op de expo volg je het kronkelend pad van de radio vol emotie,vol herinneringen en met zicht op de toekomst.

R100+ is een realisatie van VRT-radio en het Omroepmuseum.Met dank overigens aan vele radiomedewerkers van toen en nu,partners en sympathisanten voor inspiratie en materiaal.

 

Bandopnemer (BNRO-BRT-BRTN-VRT) uit het verleden voor radioreportages maar met rechts een moderne MP3 versie ! (1).jpg

 

Radio is…100 jaar herinneringen

Het begon in ons land op 28 maart 1914 met een Paleisconcert vanuit Laken.De expo R100+ voert  je mee langs opvallende kijkstukken,pakkende radiomomenten,lachsalvo’s,bedenkingen,…Van het Gesproken Dagblad tot #radio.

Op de expo wijst een omroep(ster) er je de weg;je kan je eigen radiospot maken,nieuws samenstellen,je favoriete artiesten interviewen en zelf radiopresentator worden!Eeen verrassende ontdekkingstocht door ons collectief geheugen.

Radio's mogen zeker niet ontbreken op 100 jaar radio in België.jpg

Praktische info

Radiohuis -Boekhandelstraat 2-3000 Leuven

Website: www.100jaarradio.be en info@r100plus.be

facebook.com/100jaarradio

Je kan de tentoonstelling enkel in groep bezoeken;Info en reservaties kan via de website of via info@r100plus.be .

Geschikt ook voor vip-en schoolarrangementen.

Meer (eigen) foto's van de avant-première kan je HIER bekijken (tot 6 juni 2014) 

HIER ga je meteen naar de tijdslijn R100 met prachtige radiofragmenten !

 

.

Tenslotte:Hoe radiomaken ook in 2014 (ook) mooi kan zijn!

Na het expobezoek kreeg ik van Paul De Wyngaert ook nog even de gelegenheid om de hedendaagse Radio 2 studio's (en de redactie) van de gewestelijke Omroep Brabant te bezoeken.Van oud naar (spiksplinter) nieuw dus...

De Radio studio's

Directeur Radio VRT Paul De Wyngaert geeft uitleg over de spiksplinternieuwe radiostudio in Leuven (radiohuis).jpg

Spiksplinternieuwe radio studio Leuven Radio (Vlaams Brabant) radio is enorm geëvolueerd ! (1).jpg

Of hoe een regiekamer radio super modern kan zijn ! (Radio 2 Omroep Brabant) radiohuis Leuven.jpg

Regiekamer Radio 2 Vlaams Brabant radiohuis Leuven.jpg

 

De redactie (voor alle duidelijkheid het was middagpauze)

.

Redactie radio 2 Vlaams Brabant Leuven met o.a. directeur radio VRT Paul De Wyngaert.jpg

Redactie bureau Radio 2 Vlaams Brabant Leuven middagpauze.jpg

.

R100 taart 28-3-2014 foto VRT.jpg

.

Pieter Van Banden (eigen foto's-radioforever-vrt)

.

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende