28-03-14

Beleef Honderd Jaar radio vanaf vandaag (in Leuven)

Beleef Honderd Jaar radio vanaf vandaag (in Leuven)

.

radio100 taart 28-3-2014.jpg

 

.

ON-AIR.gif

.

Paul De Wyngaert (We maken hier de beste radio ter wereld).jpg

.

Vandaag is de radio in België precies 100 jaar oud !.

28 maart 1914-28 maart 2014

 

Ingienieur Marzi paleisconcerten Laken.jpg

Vandaag, 100 jaar geleden maakt Ingenieur Marzi zich klaar voor de eerste van een reeks Paleisconcerten in Laken. 

Het radiohuis.jpg 

Hier verkochten ze...radio's....

100 jaar radio in belgie radiohuis leuven.jpg

28 maart 1914 Laken allereerste radio uitzending in België (gebouw).png

 Het allereerste radiogebouw van België (in tuin koninklijk paleis) op 28 maart 1914

.

Vandaag, vrijdag 28 maart, precies honderd jaar nadat de eerste radio-uitzending wereldwijd op antenne ging in de koninklijke tuin van Laken, opent de VRT in haar Radiohuis in het stadhuis van Leuven de tentoonstelling R100+ over een eeuw radiogeschiedenis in België.

.

Radiohuis Leuven-Ingang tentoonstelling 100 jaar radio in België.jpg

.

Op de website 100jaarradio.be kan je vanaf vandaag, om 11:00 uur duizend opvallende radiofragmenten uit de voorbije eeuw beluisteren. De uitzending op die bewuste 28 maart 1914 gerealiseerd door een groep ingenieurs, was de eerste van een reeks Paleisconcerten - het betrof een aria uit de opera Tosca van Puccini - kan worden beschouwd als de eerste echte radio-uitzending wereldwijd omwille van de regelmaat.

.
Dé start van de radiohistorie is een later gereconstrueerd fragment met de stem van de originele presentator.  Je kan het begin van Telegraphie Sans Fils HIER beluisteren. De eerste radio-uitzending in België werd beluisterd door maar liefst 26 personen.

.

Hallo ici Bruxelles Pieter Van Banden  presenteert zijn Muziekmuseum vanuit Leuven op de expo 100 jaar radio.jpg

                                               hallo ...hallo...ici Bruxelles....

.

In de expo is er een nagebouwde radiostudio uit 1938 uit het Flageygebouw te zien evenals een luisterspelstudio. Ook wordt de evolutie doorheen de geschiedenis getoond van het radiotoestel, opnamemateriaal en productietoestellen. Men kan als presentator ook zijn eigen programma maken. Met het onlineproject Radioplus dat de VRT eind dit jaar lanceert, wordt al een blik in de toekomst geworpen.

.

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Beleef Honderd Jaar Radio’ werd ook RadioVisie uitgenodigd op de avant-première afgelopen zaterdag 22 maart in het Radiohuis in Leuven, gelegen aan de Boekhandelstraat 2.Een uitnodiging waar we hoe dan ook zelf graag op ingingen en trouwens ook enorm naar uitkeken.Alle foto's op de blog plaatsen is onbegonnen werk.Ik plaatste een selectie (klik op de foto's hieronder voor groter formaat)

Pieter Van Banden microfoon 1924 R100 Leuven.jpg

“Allo, allo, ici poste télégraphique de Laeken…”

 

beleef 100 jaar radio.png 

Vandaag,vrijdag 28 maart 2014, wanneer de radio in België dag op dag honderd jaar oud werd, opende de VRT in het radiohuis in Leuven een interactieve expo:R100+.En een week voor de officiële opening kregen we dus al de kans om in avant-première de expo te bezoeken in aanwezigheid van een paar rasechte radiocoryfeeën zoals Paula Semer,Betty Mellaerts,Marc Brillouet (foto),Armand Schreurs,Walter Baele,Sabine De Vos,Jacques Vermeire,Guy De Pré,Fred Brouwers,Chris Jonkers,Kathy Lindekens,Jan Hautekiet,Jan Van Rompaey,Martin De Jonghe,Luc Saffloer,Somers & Verschueren en Christel Van Dyck, om er maar een paar van te noemen.Zelfs huidig nethoofd van Radio 2 Jan Knudde vervoegde de gelederen.

Ook Marc Brillouet ontbrak niet op de avant première in Leuven, radio-muziek is nog altijd zijn leven !.jpg

Directeur radio VRT Paul De Wyngaert geeft uitleg-Kathy Lindekens en Fred Brouwers met Sabine De Vos kijken aandachtig toe.jpg

En we werden daar meer dan goed ontvangen want de geurige koffie met een koekje was nooit veraf bij het binnen komen.Meteen tijd ook om al wat vooraf bij te praten en al wat (radio) herinneringen van vroeger op te halen.Sommige radiomensen had ik in jaren niet meer gezien, laat staan mee gesproken.De (officiële) verwelkoming in de expozaal zelf gebeurde op een ludieke manier (met bijhorend filmpje) door Paul De Wyngaert (foto), productiehuismanager VRT radio (zeg maar meteen de grote directeur van de VRT radio’s in zijn geheel).

Omroeper directeur radio Paul De Wyngaert met de voorloper van de electrische microfoon.jpg

Allemaal plaatsnemen in de hall voor de voorstelling van het boek radiohuis Leuven.jpg

Fred Brouwers-Kathy Lindekens-Jan Van Rompay-Marc Brillouet en Guy De Pré.jpg

Vooralleer we de tentoonstelling konden bezoeken hadden de persmensen en radiomensen méér dan aandacht voor het  gebeuren.jpg

 

Maar eerst werden de persmensen en de radiocoryfeeën nog verwelkomt door Els Van De Sijpe die meteen ook de producer van ‘Nele in Radioland’(Radio 1 iedere zondag van 13u10 tot 14 uur) even voorstelde.Sedert zondag 5 januari presenteert Nele Van Den Broeck 13 weken lang dit programma.Zondag a.s.30 maart kan je dus nog aflevering 13 (de laatste in de reeks) beluisteren.Mocht je de uitzendingen om een of andere redenen toch gemist hebben kan je ze gratis en voor niks herbeluisteren via : http://www.radio1.be/programmas/nele-radioland/herbeluister-nele-radioland (Wonderlijke verhalen over 100 jaar radio).

 

Wim Van Severen zelf mocht het boek ‘Wonderlijke verhalen over 100 jaar radio’ voorstellen (Lannoo uitgeverij) geschreven door NG Sauw Tjhoi.Overigens een echte aanrader voor elke radioliefhebber en nu uitgegeven naar aanleiding van 100 jaar radio in België.

het boek radio For Life, speciaal uitgegeven voor tenntoonstelling 100 jaar radio in België.jpg

Voorstelling boek'Radio For Life'.jpg

Helpers van dienst op de expo waren ook de ‘Omroepers’ van de toekomst’, de huidige werkpaarden van Omroep Vlaams-Brabant die daar in het radiohuis elke dag van dienst zijn en zorgen voor het regionale nieuws.Voor de gelegenheid waren ze uitgedost in moderne zeer opvallende groene vestjes.

De medewerkers van Radio 2 Omroep Brabant (Leuven) waren méér dan in hun nopjes.jpg

 

En na die paar voordrachtjes werden we met ze’n allen uitgenodigd in de expozaal zelf.Echt de moeite om een namiddag radio van vroeger van dichtbij te bekijken.Allemaal opnoemen wat er te zien en te beleven valt is moeilijk te beschrijven.Je kan daar als het ware zelf ook eens radiomaken, een interview afnemen, foto’s van jezelf in een studio maken… en de aanwezigen hadden er duidelijk plezier in.

Tussendoor werden natuurlijk de nodige onderlinge babbels gedaan.Zelf had ik een boeiend gesprek ook met Paula Semer (foto).Zij zelf begon haar zeer lange carrière in 1947 op de radio.Ze vertelde mij ook hoe haar dagelijks kleuterkwartierje de ether inging.En toen ik haar tenslotte ook nog vroeg wat ze nu het liefste gedaan had in haar leven radio-of TV maken gaf ze mij dit alleszeggend antwoord:’Ik nam met weemoed afscheid van de radio.Het was de mooiste tijd van mijn leven’.Zegt meer dan genoeg…

Dit was mijn microfoon voor het BNRO kleuterkwartiertje in 1947 vertelde Paua Semer.jpg

En er werd nogal wat gebabbelt én herinneringen boven gehaald !.jpg

 

Wat ook speciaal mijn aandacht vestigde was de oude radiostudio uit 1938 die we konden bekijken.Deze stond dus in het toen nieuwe radiogebouw op het Flageyplein in Elsene.Deze studio overleefde dus de BNRO,het NIR,de BRT later BRTN en ietsje later nog de VRT.Opvallend ook was een oude platensnijder én de twee megagrote oude pick-up’s die zelfs platen konden afspelen met een diameter van 50 cm !Erg boeiend om eens van dichtbij te zien (en uit te proberen) was trouwens ook een oude (electrische microfoon uit de jaren ‘40.Een ding van een zwaar kaliber.Trouwens op de expo staat ook een microfoon op statief uit 1930.Dat daar ooit in gesproken werd én dat die bovendien ook geluid kon verspreiden was een wonder me dunkt.De spreker is haast weggestoken.

Of hoe radio gemaakt werd begin der jaren 30 en 50....jpg

Platendraaier (pick-up) 1953 33t 50 cm. BNRO-NIR.jpg

Tentoongestelde radiostudio 1947 in het radiohuis in Leuven-pure radionostalgie voor velen.jpg

 

Met Kathy Lindekens (foto) had ik ook een leuke babbel.En hoe kan het ook anders,‘Van kattekwaad tot erger’kwam ter sprake.Ze vertelde mij allerlei anekdotes uit die radiotijd.Kathy zelf is nu jongerenadviseur bij de VRT,overigens heeft ze ook een eigen blog op poten gezet die intussen online staat .Een kijkje gaan nemen is echt een aanrader.(http://kattenkrabbels.com/). Overigens maakte Kathy daar ook een (ingebeeld) interview met eddy Merckx.En het werkte nog ook.Alleen moet je goed zien waar de camera staat...en dat is niet zo evidend!Effen virtuele radio maken is dus mogelijk in het Radiohuis op de tentoonstelling.Moet je zeer zeker eens uitproberen, je gaat er echt plezier aan beleven ook!

Even een ingebeeld interview afnemen van Eddy Merckx met Kathy Lindekens.jpg

katky lindekens en eddy merckx 100 jaar radio leuven.jpg

Pieter van Banden in sminkkamer radio voor live-uitzendinegn radio.jpg

Pieter Van Banden met huidige radio nethoofd Radio2 Jan Knudde.jpg

Pieter Van Banden met nethoofd Radio 2 Jan Knudde

 

Met Jan Van Rompaey (foto) had ik het over zijn radiotijd bij de toenmalige BRT 2 Gewestelijke Omroep Brabant én een van zijn programma’s aldaar uit begin der jaren ’70 nl.’Jan & Alleman, de tijd ook dat hij het nietszeggende werkwoord ‘compensiveren’introduceerde dat wekelijks aan bod kwam in een programma item.

Jan Van Rompy & Pieter Van Banden.jpg

 

Guy De Pré vertelde mij hoe hij in de radiowereld belande intertijd.Begonnen als free lancer op BRT 1 (Service en informatie) indertijd.Hij was toen een 19 jarige student aan het Rits en maakte toen tussendoor wat interviews en reportages.Later werd hij vaste presentator van BRT2 (Omroep Brabant) én werkte hij zelfs een tijdje mee aan de wereldomroep.En zo komt eens mens nog eens wat te weten tijdens de lunch.

 

Erg mooie decors op Honderd Jaar Radio (waarmee je kan expirimenteren en dus echt beleven) 

100 jaar radio leuven 1.jpg

100 jaar radio leuven 2.jpg

100 jaar radio leuven 3.jpg

Prachtige foto Flageygebouw (allereerste echte radiogebouw BNRO-NIR-BRT).jpg

 Een wereldprimeur

Op 28 maart 1914 is de allereerste radio uitzending ter wereld een feit.In de koninklijke tuin in Laken had een groep ingenieurs al druk geëxpirimenteerd met draadloze verbindingen maar op die avond zender ze het eerste van een reeks Paleisconcerten uit.Er zijn toen maar liefst 26 luisteraars!Ingenieur Marzi moet voor elk gebruik koolstofpoeder in zijn microfoon gieten, daarom noemden ze die de koffiemolen.Maar de eerste wereldoorlog legt enkele maanden later de zender lam.Goed om weten is ook dat bij ideale omstandigheden (zeker ’s avonds) de uitzendingen tot in Parijs konden beluisterd wordenEen hele prestatie in die tijd !

Pure antiek is deze bandopnemer voor reportages op verplaatsing.jpg 

Waarde luisteraars

Gelukkig wordt de draad in 1923 weer opgepikt.Radiofabrikant SBR richt Radio Belgique op want zonder uitzendingen worden er natuurlijk geen radiotoestellen verkocht.Iedereen is geboeid door het nieuwe medium,er ontstaan radioclubs,omroepverenigingen,privézenders en een Nationaal Instituut voor Radio-Omroep.De pioniers vinden ook ‘Het Gesproken dagblad’ uit, de eerste nieuwsuitzending en brengen met de radio belangrijke gebeurtenissen tot in de huiskamer.De Europese radio-collega’s zijn onder de indruk.

Onbetaalbaar zijn die dingen tegenwoordig, prachtige bandopnemer om ten velde te gaan.jpg 

Radio stapt uit de huiskamer

Tijdens de tweede wereldoorlog kan de radio moeiteloos berichten over de grenzen laten horen. De oorlog wordt een ‘War of Words’.In de jaren ’50 stapt de televisie de huiskamer in,maar de radio wordt mobiel dankzij de transistor;er kan nu overal geluisterd worden.en zo palmt de popcultuur de tienerkamers in.

Microfoon radio uit 1930.jpg

Tijd voor R100+

De radio heeft zich de afgelopen 100 jaar telkens aangepast aan nieuwe situaties.In de digitale wereld zit hij mee op alle platformen.Smartphones,tablets,pc’s,…worden radiotoestellen.

Op de expo volg je het kronkelend pad van de radio vol emotie,vol herinneringen en met zicht op de toekomst.

R100+ is een realisatie van VRT-radio en het Omroepmuseum.Met dank overigens aan vele radiomedewerkers van toen en nu,partners en sympathisanten voor inspiratie en materiaal.

 

Bandopnemer (BNRO-BRT-BRTN-VRT) uit het verleden voor radioreportages maar met rechts een moderne MP3 versie ! (1).jpg

 

Radio is…100 jaar herinneringen

Het begon in ons land op 28 maart 1914 met een Paleisconcert vanuit Laken.De expo R100+ voert  je mee langs opvallende kijkstukken,pakkende radiomomenten,lachsalvo’s,bedenkingen,…Van het Gesproken Dagblad tot #radio.

Op de expo wijst een omroep(ster) er je de weg;je kan je eigen radiospot maken,nieuws samenstellen,je favoriete artiesten interviewen en zelf radiopresentator worden!Eeen verrassende ontdekkingstocht door ons collectief geheugen.

Radio's mogen zeker niet ontbreken op 100 jaar radio in België.jpg

Praktische info

Radiohuis -Boekhandelstraat 2-3000 Leuven

Website: www.100jaarradio.be en info@r100plus.be

facebook.com/100jaarradio

Je kan de tentoonstelling enkel in groep bezoeken;Info en reservaties kan via de website of via info@r100plus.be .

Geschikt ook voor vip-en schoolarrangementen.

Meer (eigen) foto's van de avant-première kan je HIER bekijken (tot 6 juni 2014) 

HIER ga je meteen naar de tijdslijn R100 met prachtige radiofragmenten !

 

.

Tenslotte:Hoe radiomaken ook in 2014 (ook) mooi kan zijn!

Na het expobezoek kreeg ik van Paul De Wyngaert ook nog even de gelegenheid om de hedendaagse Radio 2 studio's (en de redactie) van de gewestelijke Omroep Brabant te bezoeken.Van oud naar (spiksplinter) nieuw dus...

De Radio studio's

Directeur Radio VRT Paul De Wyngaert geeft uitleg over de spiksplinternieuwe radiostudio in Leuven (radiohuis).jpg

Spiksplinternieuwe radio studio Leuven Radio  (Vlaams Brabant) radio is enorm geëvolueerd ! (1).jpg

Of hoe een regiekamer radio super modern kan zijn ! (Radio 2 Omroep Brabant) radiohuis Leuven.jpg

Regiekamer Radio 2 Vlaams Brabant radiohuis Leuven.jpg

 

De redactie (voor alle duidelijkheid het was middagpauze)

.

Redactie radio 2 Vlaams Brabant Leuven met o.a. directeur radio VRT Paul De Wyngaert.jpg

Redactie bureau Radio 2 Vlaams Brabant Leuven middagpauze.jpg

.

R100 taart 28-3-2014 foto VRT.jpg

.

Pieter Van Banden (eigen foto's-radioforever-vrt)

.

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.