21-02-15

Wachten op DAB...

Wachten op DAB...

.

De digitalisering van de radio blijft nog altijd achter bij de verwachtingen. Dat ligt niet zozeer aan de consument, maar doordat geen datum voor afschakeling van FM-radio wordt gesteld.

.

DAB autoradio.png

.

De Britse overheid heeft nog geen datum geprikt waarop FM-radio uit zou moeten, ondanks dat DAB daar al jaren in gebruik is. Veel luisteraars willen nu bij FM blijven omdat de geluidskwaliteit daarvan juist beter is. In Frankrijk is er nog amper sprake van dekking met DAB en in grote delen van Duitsland moet DAB(+) ook nog worden uitgerold. In Nederland wordt pas een datum gesteld voor uitschakeling van FM als meer dan vijftig procent van de luisteraars over is op DAB+. Het DAB+ netwerk in Nederland is nog volop in aanbouw. In Vlaanderen zijn er enkel vage toekomstplannen.

.

Mogelijk overleeft FM zelfs nog lange tijd als enige analoge medium in het digitale tijdperk. Met name in Duitsland lijkt dit ook het geval te zijn. De overheid heeft nog geen datum voor uitschakeling van FM gesteld. Ooit was de gedachte om in 2010 al met FM te stoppen. De voorzitters van Deutschlandradio en Bayerischer Rundfunk hebben nu opgeroepen om 2025 vast te zetten, omdat het volgens hen niet goed is als dit analoge medium blijft bestaan terwijl radio wel digitaliseert via het internet en andere netwerken. De consument weet ook niet waar die aan toe is zolang de overheid geen besluit neemt.

.

Of er snel een einddatum voor FM komt bij de oosterburen in is twijfelachtig. De eerste FM-zenders kwamen er in de tweede helft van de veertiger jaren. Een overgrote meerderheid van de Duitsers luistert nog altijd gewoon via de FM en dat geldt al helemaal voor België. In enkele (qua aantal luisteraars) kleinere landen zoals Noorwegen en Zwitserland is DAB dan juist weer sterk in opkomst . Zo zijn er in Zwitserland al anderhalf miljoen DAB+ ontvangers in omloop. De eerste radiozenders hebben in het Alpenland al de uitschakeling van hun FM-zenders aangekondigd.

.

.

Bericht: Totaal TV

.

Radio19

.

tijdsbalkje rood.

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.