12-11-15

Het weer van 50 jaar geleden

Het weer van 50 jaar geleden

.

Weerberichten op radio en televisie, ze komen iedere dag vele malen voorbij. En... ze verschillen nogal eens van elkaar. Niet dat het ooit anders was. Een terugblik.

.

weerman 2.jpg

.

We trekken daarvoor naar de andere kant van de Noordzee, Engeland. Vele jaren achtereen werden de weerberichten voorgelezen door de BBC. In 1959 kwam hier voor het eerst verandering in. Bij een aantal ochtenduitzendingen werden de berichten namelijk rechtstreeks uitgezonden vanuit het Londens Weather Centre. Deze wijziging werd doorgevoerd om tijdverlies tussen het opstellen en de uitzending van het weerbericht te voorkomen. In 1959 werd het Londense Weercentrum in Kingsway geopend.

.

Dit centrum dat al snel de De Weerwinkel, werd genoemd, was bedoeld voor het geven van hele diverse informatie; zowel van het voorgaande etmaal, als over het actuele weer. Dit ten behoeve van de landbouw, pers, de autoriteiten en het publiek. De leiding van de BBC realiseerde zich onmiddellijk dat er nog mogelijkheden voorhanden waren voor een snellere weerberichtgeving.

.

Al voor de officiële opening van het centrum ging het BBC Light Programme vanuit Bush House de ether in met de eerste aflevering van Your Holiday. Oorspronkelijk een praatje van vijf minuten, ten dienste van vakantiegangers en sportliefhhebbers. Kort daarna werd deze rubriek voorgelezen uit de speciale studio naast de weerkamer en vlak bij het radarscherm van Het Weather Centre.

.

In 1963 werd Your Holiday Weather vervangen door Meteast, dat elke werkdag werd uitgezonden om 08.55 uur tijdens de Britse zomertijd en om 09:55 uur, gedurende de Britse wintertijd. Dit gebeurde in het Light Programme dat was te beluisteren via de 1500 meter. Begin 1965 werd deze dienst nog uitgebreid met afleveringen in het programma van de Home Service op de 269 en de 300 mter (06.55 en 07.55 uur Britse zomertijd en 07:55 en 08:55 uur tijdens de Britse wintertijd.)

.

De weerkundigen verzorgden deze uitzending rechtstreeks. Deze meteorologen waren niet in dienst van de BBC, maar waren ambtenaren van het Meteorologisch Instituut. Zij hadden een volledige opleiding achter de rug en kregen ervaring als voorlichters van de burger- en militaire luchtvaart. Er was een toerbeurt verzorgd door negen meteorologen, van wie er drie ook een televisieweerpraatje verzorgden.

.

Het grote voordeel deze toen gemoderniseerde Engelse radioweerberichtgeving was, dat de weerkundigen op de hoogte waren van de meest actuele veranderingen en met direct zicht op de stormradar, volkomen recht van spreken hadden. Vanaf 1965 werd de weersvoorspelling in een groot aantal regionale kranten verzorgd door de weerkat Pressie.

.

)

.

Radio19 (Hans Knot)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.