28-02-14

Radio 1:Zondag alweer 'Nele in Radioland'(Afl:9)

Radio 1:Zondag alweer 'Nele in Radioland'(Afl:9)

.

Wonderlijke verhalen over 100 jaar radio (Aflevering 9 a.s.zondag 2/3 )

.

nele in radioland radio 1.png

.

267861396.png

Dertien wekenlang zet Nele Van den Broeck haar tanden in honderd jaar radio.

.

Hapklare brokken historie. Overbekende radiostemmen. En memorabele quote’s.

.

100jr radio Radiohuis Leuven.png

.

Nele sprokkelt en struikelt over onvergetelijke flarden radio. Springt in Reyers rond met een hoog Kuifjes gehalte. Ontdekt wie haar voor gegaan is: Lutgart Simoens, Armand Pien, Edwin Ysebaert, Betty Mellaerts, Théo Fleischman, Léopold Bracony, Mon Goeyse, Cas Goossens, … niet allemaal in één aflevering natuurlijk!

.

100 j radio.jpg

.

Radio 1:Nele in Radioland, 13 afleveringen sedert zondag 5 januari 2014 en dat iedere zondag van 13 tot 14 uur.

Nog 5 weken te gaan.....

.

Het overzicht !

.

Zondag   5 januari.:Aflevering 1: met o.a.Lugart Simoens en de moord op Martin Luther King.

.

Lutgart Simoens in BRT 2 Omroep Antwerpen studio Prins Albertlei Berchem Antwerpen jaren 50-2.jpg

.

Zondag 12 januari: Aflevering 2 : met o.a.radiolegende Edwin Ysebaert die keerde voor even terug naar de radio. Hij presenteerde zes jaar lang het legendarische programma 'Het Eenzame hartenbureau' op de toenmalige BRT2 Omroep Oost-Vlaanderen (vanuit de Martelaarslaan in Gent). Voor Nele in Radioland kroop hij voor even terug achter de microfoon.

.

edwin en nele.jpg

.

Zondag 19 januari: Aflevering 3:met o.a.op 1 oktober 1990 werd de eerste reclamespot uitgezonden op de toenmalige BRT. De archiefmeester vond de allereerste twee spotjes die op de openbare omroep werden uitgezonden en jarenlang presenteerde Betty Mellaerts het interviewprogramma Het Vermoeden op Radio 1. Haar radiocarrière begon in 1977 bij de toenmalige BRT, toen ze een stemproef moest afleggen. Ze zakte echter voor die test. Nu kreeg Nele dezelfde stemtest voorgeschoteld: Heeft Nele het gehaald?

.

betty.jpg

.

Zondag 26 januari:Aflevering 4:Johan De Clerq, alias Jo met de Banjo was te gast bij Nele. De bekende ex-radiodeejay blikte terug op zijn succesprogramma van de jaren '70: de Vlaamse Top Tien.Jo en Nele keerden terug naar 1 juni 1975, toen 'Drink rode wijn' van Joe Harris op nummer een stond in de Vlaamse Top 10.

.

jo_met_de_banjo.jpg

.

Zondag 2 februari:Aflevering 5:Paul Verbrugghe (in het begin van de BRT Top 30 ook nog als DJ Anthony)presenteerde in de jaren ’70 de BRT Top 30. Naar aanleiding van 75 jaar radio vertelde hij aan Guy De Pré hoe een versnelde vogeltjesdans zijn ontslag veroorzaakte.Ook vertelt hij hoe hij in de jaren ‘80 Arno en Jean-Marie Aerts in een beschonken bui interviewde, om de eerste plaat van hun rockgroep T.C. Matic voor te stellen. Tijdens het interview belde een zekere 16-jarige Soraya om te vertellen hoe geweldig ze T.C. Matic wel niet vindt.

.

Anno 2014 spoorde Nele de onbekende Soraya Neyrinck op, om over het beruchte telefoontje van 23 jaar geleden te praten.

.

Lees HIER wat meer over de BRT Top 30.Het archief van de Radio 2 Top 30 is online beschikbaar via de website van Radio 2.

.

paul verbruggen brt top 30 jaren '70.png

.

Zondag  9 februari: Aflevering 6: Paula Semer (1925) is sinds jaar en dag ‘leading lady’ van de Vlaamse televisie. Tientallen interviews heeft ze gegeven maar dit heeft ze lang als geheimpje bewaard: haar eerste en grote liefde is radio, het luisterspel."Toen ik vanaf 1953 bij televisie werkte had ik vanaf de eerste dag grote heimwee naar de radio." Daar is Paula in 1944 aan haar mooie medialoopbaan begonnen.

.

Paula Semer.jpg

.

En 'Reporter 17' (zie foto flayer bovenaan) was in het naoorlogs België een heus begrip. Hij bracht zijn kronieken vanuit Flagey, steeds zonder zijn identiteit te onthullen. De archiefmeester vond een bestoft fragment uit 1947 waarin Hubert De Vijver, de man achter Reporter 17, het heeft over zijn werkelijke naam.

.

Zondag  16 februari: Aflevering 7: Martin De Jonghe presenteerde in de jaren '80 het legendarische programma 'Servicetelefoon' op Radio 2 West-Vlaanderen. Eén miljoen Vlamingen luisterden maar De Jonghe verdween uit de Ether. Het is sindsdien even stil geweest tussen Martin en de openbare omroep.

.

radio archief servicetelefoon.jpg

.

Martin De Jonghe (1948) bereikte met zijn programma's tussen 1980 en 1988 makkelijk één miljoen luisteraars. De toenmalige telefoonmaatschappij moest zelfs wanhopig vragen om te stoppen met het programma 'Servicetelefoon' wegens te veel telefoons. Na een lange tijd van radiostilte bedankt Nele hem met drie zoenen voor dertig jaar radiogeschiedenis.

.

Zondag  23 februari: Aflevering 8: Michel Follet kroop bij Nele achter de microfoon tussen 13 en 14 uur op Radio 1. Nele wil(de) niets liever dan commercieel worden, maar daarvoor was ze bij Follet aan het verkeerde adres.Donna was destijds het gat in de markt, en Michel Follet stond mee aan de wieg van de nieuwe zender. Samen met Nele wilde hij op deze zondagmiddag nu alle misvattingen over de zender de wereld uit helpen.Voorts had Follet het over zijn visie op de huidige radio, tinnitus en pijnlijke klanken.

.

michel follet donna.jpg

.

Zondag 2 maart:Aflevering 9:Guy Mortier verrijkt het VRT-archief ! Nergens heeft de mensheid een tastbaar spoor gevonden van het ‘opperbeste radioprogramma’ dat de Wereld der Rock ’n Roll in de Vlaamse harten heeft binnengeloodst: “Schudden voor Gebruik” (1963-65).

.

guy mortier.jpg

.

Het allereerste en –zonder twijfel- meest iconisch rockprogramma van den BRT.Presentator Guy Mortier (19 jaar oud op de foto) heeft een verrassing voor de openbare omroep.  Vond hij toch niet nog een tweetal magnetofoonbanden op zijn zolder? Mortier overhandigt dit openbaar kunstbezit officieel aan het VRT-archief.

.

Zie ook website Radio1 :Nele in Radioland. Je kan de uitgezonden afleveringen daar bovendien ook herbeluisteren !

.

Nele in radioland radio 1.png

.

Radio1 (Foto's VRT)

.

tijdsbalkje rood

09:19 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Piratenpartij wil geld terug van Buma/Stemra

Piratenpartij wil geld terug van Buma/Stemra

.

De Piratenpartij gaat onderzoeken of de enorme heffingen die auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra vraagt voor het embedden van radiozenders teruggevraagd kunnen worden.

.

naamloos.png

.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft besloten dat het linken naar auteursrechtelijk materiaal, zoals nieuwsartikelen, toegestaan is zonder toestemming van de eigenaar van het auteursrecht. De rechtbank stelde ook dat linken is toegestaan als het lijkt alsof de gebruiker op dezelfde pagina blijft. Mogelijk betekent dat dat het embedden van auteursrechtelijk beschermd materiaal altijd is toegestaan, zo meldt NU.nl, terwijl Buma/Stemra wil dat sites als Radio.nl hiervoor betalen.

.

Toch zijn er nog veel websites die niet betalen aan Buma/Stemra en dat is opmerkelijk. Zij hebben ook geen licentie van Buma/Stemra. Welke partijen wel een licentie afnemen bij de auteursrechtenorganisatie wil de auteursrechtenorganisatie niet bekend maken. Websites die beeldmateriaal van YouTube embedden, moeten ook licentie afnemen bij Buma/Stemra.

.

Janmaarten Batstra, Piratenpartij-kandidaat voor het Europees Parlement 2014, stelt verheugd te zijn met de uitspraak van het Europees Hof: Het embedden van bijvoorbeeld YouTube filmpjes is van grote waarde voor onbekende en onafhankelijke artiesten die willen doorbreken bij een groter publiek. Los van het feit dat een vrije media-cultuur goed is voor artiesten en consumenten, is het natuurlijk ook zo dat het niet vrij kunnen linken een bedreiging vormt voor het open en vrije karakter van het internet.

.

Het businessmodel van BUMA/Stemra is de binding met de realiteit helemaal kwijt. Het is alsof je een auto koopt, en vervolgens na een paar maanden een extra rekening op de mat krijgt omdat er passagiers in de auto hebben meegereden.

.

Buma/Stemra wil tegenover NUtech niet inhoudelijk reageren: Wij wachten de eventuele zaak of zaken rustig af en hebben vertrouwen in een goede afloop.

.

Piratenpartij

.

Radio19 (TB)

.

tijdsbalkje rood

00:02 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL: Véél kijkers voor Radio Veronica reünie op Nederland 1

NL: Véél kijkers voor Radio Veronica reünie op Nederland 1
.
De uitzending van het KRO-programma De Reünie (zondagavond 21u20 Nederland 1) waarin oud-medewerkers van zeezender Radio Veronica te zien waren, heeft bijna twee miljoen kijkers naar Nederland 1 gelokt.Hoogst waarschijnlijk zullen er ook veel kijkers geweest zijn in Vlaanderen want Veronica was ook alhier een zeer geliefde radiozender.
.

reunie-radio-veronica-ned 1.jpg

                                                                    Foto:Jingleweb.nl (klik op de foto voor groter formaat)

.
Markante en bekende Veronica-persoonlijkheden als Tineke de Nooij, Lex Harding en Joost den Draaier kwamen uitgebreid aan het woord om het dagelijkse leven bij de legendarische zeezender te omschrijven. Maar meest indrukwekkend moment was zonder twijfel het programma-onderdeel waarin Tom Mulder aan het woord kwam. Mulder kreeg tien jaar geleden een hersenbloeding. De artsen dachten dat de bekende dj nooit meer uit bed zou komen, laat staan dat hij ooit nog eens een radioprogramma kon presenteren. Tom Mulder gaf echter niet op en na een langdurige revalidatieperiode kan hij weer praten en zich met een stok voortbewegen. Hoewel Tom Mulder tot nu toe geen eigen radioprogramma maar heeft gepresenteerd, werd tijdens De Reünie wel duidelijk dat zijn stem nog steeds als vanouds is.
.
Op de sociale media Twitter en Facebook zorgden de beelden van Tom Mulder – en de overige oud-Veronicanen – voor veel berichten. Er was vooral ook verontwaardiging dat vrijwel alle overgebleven originele programmabanden van zeezender Veronica in een garagebox in Hilversum opgeslagen zijn. Radio Veronica was in de jaren ’60 en ’70 vooruitstrevend op radiogebied en legde de basis voor de huidige manier van radio maken. De uitzending van KRO De Reünie trok uiteindelijk 1.846.000 kijkers. Via de uitgesteld kijken-dienst Uitzending Gemist is het tv-programma terug te bekijken (in Nederland).
.
Dit onderstaande deel van het programma werd om de één of andere reden niet uitgezonden, maar is dus wel te bekijken via youtube.
.
               
.
 
TotaalTV  (Jarco Kriek)
.
 
tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Opmerkelijke fusie in Waals-Brabant

Opmerkelijke fusie in Waals-Brabant

.

Het Brusselse Vibration FM en het Bergense Electro FM werken sinds 1 februari jongstleden samen. De bedoeling bestaat er in om de actuele dance als volwaardig muziekgenre te promoten. Deze samenwerking zorgt uiteraard voor de nodige wijzigingen.

.

logo-vibration.png

.

De samensmelting levert in ieder geval dankzij de twee frequenties FM 107.2 langs de ring rond de hoofdstad en FM 91.0 in hartje Wallonië een relatief groot zendgebied op. Voldoende om vooral de elektronische beattracks uitgebreid te promoten. Zeker omdat men, ondanks de wereldwijd stijgende populariteit, nog steeds een gevoel van ongeloof en onderwaardering ervaart. Vandaar de duidelijke intentie om DJ-sets en de Belgische muzikanten te steunen.

.

De Henegouwse afdeling brengt bovendien gedurende zes uur een sterk regionaal getint aanbod met een verhoogde aandacht voor plaatselijke evenementen. In Brussel daarentegen verschuift men het format naar meer commerciële blokken met in de avond meer specifiek gerichte shows omtrent ‘minimal’, ‘house’ en ‘techno’ met grote namen uit de zaterdagavondwereld, die meer tekst en uitleg zullen verschaffen. Beide stations bieden echter ook de studenten van de Faculteit Polytechnique de mogelijkheid om zelf bepaalde blokken samen te stellen.

.

RadioVisie (FVM)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-02-14

Radio Minerva: 'Alle senioren moeten ons horen'

Radio Minerva: 'Alle senioren moeten ons horen'

.

Radio Minerva bereikt dagelijks ruim zeventigduizend luisteraars en is daarmee de populairste lokale radio in Vlaanderen. Hoe komt het dat alle senioren Minerva willen horen? De Nieuwe Antwerpenaar zocht en vond het antwoord in een chalet op Linkeroever.

.

radio minerva.png

.

“Zoek je Frank Boekhoff? Dat is die man met snor en bril.” Mmm... zowat alle mannen op de bingo van het Minerva-café hebben een snor en een bril. Frank Boekhoff, voorzitter van Radio Minerva, blijkt de presentator van dienst. Na elke ronde houdt hij de stand bij. “Wie heeft er een volle kaart?” Een man met witte baard heft het glas. “Geluk is voor oude mensen!”

.

minerva2.jpg

.

De meesten gasten in het café van Minerva zijn al enigszins op leeftijd. Net als de luisteraars van de zender. Waarom liggen café én studio allebei aan de Wandeldijk op Linkeroever? “Omdat mijn vader Jos hier een crèmerie had. Hij startte in 1982 met Radio Minerva in zijn tuin. Zijn favoriete muziek van toen is dezelfde als die van de senior van vandaag. Vader maakte dus radio voor zijn leeftijdsgenoten. Zij zijn ondertussen allemaal wat ouder geworden. Het hart van mijn vader was ook met de Wandeldijk verbonden. Hij vond dat de stad te weinig deed om Sint-Anneke te promoten. Daar bracht hij zelf verandering in.”

.

 

minerva 2.jpg

                                                                                                                                               Foto:Radio Minerva

.

Minerva aan de kust

.

Radio Minerva groeit nog elk jaar. In 2004 verwisselde het station zijn kleine antenne voor een grote. De twee exemplaren staan nog altijd naast de studio. “Je mag die studio gerust een chalet noemen. Of een hut. En die antennes? De kleinste gebruiken we nu voor onze eigen ontvangst. Zo horen we onze uitzendingen zonder ruis. En de grote antenne verhoogde ons bereik. Plots ontving heel Antwerpen Radio Minerva. We zorgen er ook voor dat zo veel mogelijk senioren ons kunnen horen. Daarom zenden we sinds 2010 uit aan de kust, in en rond Blankenberge. Veel luisteraars zijn ook fiere leden geworden en zij krijgen extra voordelen. Minerva-leden kunnen bijvoorbeeld concerttickets winnen.”

.

Minerva radio banner.jpg

.

Evergreens met Elvis

.

We volgen Frank naar de studio. DJ van dienst is Rob De Keyser: “Het leuke aan deze radio? Je doet hier gewoon je eigen ding. De playlist bepaal je volledig zelf, binnen de grenzen van wat de luisteraar graag hoort. Crooners, easy listening en evergreens: dat is onze basis. Crooners zijn zangers zoals Dean Martin, en evergreens zijn bekende nummers uit de oude doos, zoals die van Elvis. Easy listening is dan weer rustige muziek die het oor streelt. De laatste jaren spelen we ook meer Nederlandstalige en Duitse schlagers. Dat is nieuw: vroeger speelden we bijna uitsluitend Engelstalige muziek. Dat had te maken met de Tweede Wereldoorlog, vermoed ik. De Engelsen en de Amerikanen waren in Antwerpen toen enorm populair.”

.

minerva4.jpg

.

Reclame op z’n Antwerps

.

Het nieuws van zes uur nadert. Tijd voor reclame. Een man in onberispelijk Antwerps prijst een adverteerder aan. “Ja, onze reclame klinkt oubollig, maar bij onze luisteraars werkt dat het beste”, zegt Boekhoff. “We spreken onze reclame ook bewust traag in. Zo kan iedereen volgen. Nee, dat is niet volgens de wetten van de reclamebureaus. Maar wij zijn klantgericht op onze manier. Heeft iemand het telefoonnummer van een meubelzaak niet op tijd genoteerd? Dan kan hij ons gewoon opbellen!”

.

Na het nieuws klinkt Freddy Birset uit de boxen. Hij covert de Franse klassieker ‘Capri, c’est fini’ in het Nederlands. Maar dj Rob heeft eerst nog een mededeling. “Beste luisteraars, we hebben vandaag bezoek van De Nieuwe Antwerpenaar. Hou dat blad dus in de gaten!”

.

minerva.jpg

                                                                                                                                      Foto:dewereldmorgen.be

.

Website Radio Minerva

.

Antwerpen 98.0 FM  

.

Blankenberge 105.6 FM

.

.

Bericht: De Nieuwe Antwerpenaar

.

banner radio minerva.gif

.

RadioVisie (TB)

.

tijdsbalkje rood

00:02 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Digitaal wint het van de CD

Digitaal wint het van de CD

.

Universal Music, het grootste muziekconcern ter wereld, zag vorig jaar voor het eerst meer verkochte muziek via download- en streamingplatforms dan bij klassieke geluiddragers.

.

digitale muziek.jpg

.

Het aandeel van de digitale activiteiten steeg bij nagenoeg constante omzet van 44 naar 51%. Dat maakte de Franse moedermaatschappij Vivendi op dinsdag 25 februari in Parijs bekend.

.

Abonnement- en streamingklanten, bij diensten als Spotify en Deezer, droegen met 26% bij in het succes van het digitale aanbod. De overname van rivaal EMI meegerekend zag Universal Music de omzet met 7,5% toenemen tot 4,9 miljard euro. De grootste omzetbijdrage werd geleverd door artiesten als Eminem, Katy Perry, Lady Gaga, Drake en Imagine Dragons. Voor het lopende boekjaar heeft Universal hoge verwachtingen in nieuw werk van U2, Lana Del Rey, Rihanna of Justin Bieber.

.

Universal-moederbedrijf Vivendi maakte in 2013 een winstsprong naar 1,97 miljard euro, onder meer door de verkoop van aandelen in computer- en videogamedochter Activision Blizzard. Zonder dit uitzonderlijke gegeven ging de winst bij een omzet van 22,1 miljard euro tien procent lager tot 1,54 miljard euro.

.

Bericht: De Morgen

.

Radio19

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

50 keer muziek van Noordzee

50 keer muziek van Noordzee

.

Hitlijsten, één van de langste lopende programmaformules in radioland. Wie herinnert zich niet de memorabele Nationale Zaterdagmiddag-gebeurtenis van Radio Veronica? Dé hitlijst bij uitstek tussen 1964 en 1974.

.

RNItop50.jpg

.

Uiteraard was er in diezelfde periode ook nog de BRT Top 30, de Daverende Dertig van Hilversum 3 en minder bekend, maar daarom niet minder bemind de RNI Top 50 van Radio Noordzee. Radio 19 zendt van deze laatste iedere woensdagavond een aflevering uit. Weg van de platgetreden paden want enkel de muziek spreekt, gelardeerd met de juiste jingles, tunes en sfeer.
.

Tussen februari 1971 en augustus 1974 werd op zaterdagmiddag tussen 12:00 en 15:00 de RNI Top 50 uitgezonden vanaf de Mebo II. Helaas zijn er relatief weinig uitzendingen bewaard gebleven. Om die reden en omdat de RNI Top 50 toch een bredere schat aan muziek bracht dan de Veronica Top 40, reproduceert Ben Meijering iedere week een nieuwe aflevering van de lijst. Om te voorkomen dat week na week grotendeels dezelfde platen te horen zijn, weliswaar in een andere volgorde, wisselen ze continu de jaartallen.

.
Wel blijven ze de originele week en maand van uitzending trouw. De lijst die in de eerste week van maart te beluisteren was in, pakweg 1972, zal ook bij Radio 19 in die maand te horen zijn. De tweede week laten we dan, bijvoorbeeld, de Top 50 horen uit 1971 om in de derde week te switchen naar het jaar 1974, de week daarna gevolgd door 1973. Kortom, in hun rebroadcast, komen de weken overeen, maar schudden ze de jaren dooreen. In twee opeenvolgende weken waren nu eenmaal nooit zoveel nieuwkomers.
.

Van het gedrukte exemplaar van de Top 50 werd elke week één exemplaar naar alle platenwinkels in Nederland gestuurd. Netjes gevouwen, want de lijsten waren flink uit de kluiten gewassen.

.

Radio19 (TB)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De beroemde zee van Radio Veronica

De beroemde zee van Radio Veronica

.

Velen van ons zijn opgegroeid met Radio Veronica en zijn dus begiftigd met “het geluid van de vrije radio”. Dat kwam van zee. Bij Veronica deden ze daar graag een behoorlijke scheut emotie bij door daadwerkelijk het geluid van de zee te laten horen. Later hebben vele radiomakers dat tot vervelens toe herhaald.

.

RadioVeronica.jpg

.

Zoals in Het Tunesboek al beschreven: wie goed luisterde, kon horen dat het eigenlijk altijd dezelfde golven waren en meeuwen die precies weer op hetzelfde moment krijsten. Geen wonder: ze kwamen gewoon van plaat. Om precies te zijn van de reeks Omega Stereo “Geluid voor amateurfilmers en geluidsjagers”.

.

De meeuwen stonden op elpee 10 (Omega 333.063), track 39: Vogelgeluiden – zilvermeeuwen, en de zee stond op elpee 1 uit die serie (Omega 333.015) onder de noemer ‘zee en branding’. De reeks Omega grammofoonplaten werd gedistribueerd door Dureco in Amsterdam.

.

De Omega-serie was zeer in trek bij de amateurfilmers van destijds, en het beroemde bandje met meeuwen en golven ging in 1974/1975 in de verhuisdozen met Veronica mee aan land. Luister HIER naar de beroemd geworden combinatie van de zee en de meeuwen van Veronica.

.

Bericht: Jingleweb.nl

.

RadioVisie (SL - Met dank aan Juul Geleick)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-02-14

Franny Beecher (Bill Haley & His Comets) overleden

Franny Beecher (Bill Haley & His Comets) overleden

.

Franny Beecher, de vroegere leadgitarist van Bill Haley & His Comets, is overleden. Hij werd 92 jaar oud. De muzikant en rockpionier stierf volgens de Philadelphia Inquirer maandag in een rusthuis in Philadelphia.

.

ervin.jpg

.

Franny Beecher verving 60 jaar geleden bij The Comets gitarist Danny Cedrone. In Haley's laatste grote hit schreef hij muziekgeschiedenis.

.

In "See you later, alligator" speelde hij niet alleen meesterlijk gitaar, maar imiteerde hij ook de kinderstem helemaal aan het begin van het nummer.

.

 

.

De Redactie

.

tijdsbalkje rood

22:18 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Q-music NL wil fans losweken van Facebook

Q-music NL wil fans losweken van Facebook

.

Q-music in Nederland heeft een online marketing strategie : met een verleidelijke combinatie van social media en radio probeert men zijn fanbase over te halen niet enkel op Facebook maar ook op de eigen site fan te worden. Emerce online doet een analyse.

.

Q-music logo.jpg

.

Net zoals in Vlaanderen kunnen geregistreerde gebruikers van Q-music.nl  nieuwsberichten, artiesten en liedjes liken ze hartjes te geven. De dj’s zien zo welke luisteraar fan is van welke artiest en doen bij een afkondiging even een shout out naar een paar luisteraars. Of: Meer kans op exclusief toegang tot optredens van bands in Q’s eigen concertruimte the Qube. Zomaar wat voorbeelden van de extra’s die luisteraars krijgen als ze Q-member zijn.

.

Qmusic.jpg

.

Op de radio is Q-music met een marktaandeel van 12,5 procent een van de drie grote muziekzenders in Nederland in de doelgroep tussen 20 en 49 jaar. Behalve in de ether heeft de zender ook op social media enkele honderdduizenden fans.

.

Het probleem daarvan, legt community manager Jorn Agterberg uit, is dat alle gegevens over die luisteraars verstopt liggen in de database van Facebook en Twitter. Hoewel al die mensen zichzelf fan noemen, is Q geen eigenaar van die gegevens. Daar probeert het bedrijf van De Persgroep verandering in te brengen.

.

COMMUNITY

.

Meer dan 250.000 Q-fans zitten nu bij Facebook. Met ‘verleidingstechnieken’ zoals hierboven beschreven, probeert de zender luisteraars naar de eigen site te krijgen. En met kennelijk succes, want 140.000 fans schreven zich afgelopen jaar in als Q-member.

.

Agterberg: “Dit jaar willen we behalve dat bereik te vergroten ook de members meer te activeren. Bijvoorbeeld door ze in de studio uit te nodigen, meet ‘n greets te organiseren of hen anders te verrassen. Zo hopen we een trouwe fanschare op te bouwen.”

.

Q’s verleiding begint al in de ochtend. Op een slimme manier, legt de community manager uit. “Vroeger werd je wakker met een wekkerradio. De wekker ging en je favoriete radiozender sprong aan. Nu telefoons de functie van wekker hebben overgenomen, gebeurt dat niet meer. Daarom hebben we de Wekker App van Mattie & Wietze”, het duo van de ochtendploeg.

.

De Wekker App wekt de luisteraar op het gewenste moment. Een aardigheid in de app is dat Mattie & Wietze de ontwaker een persoonlijk berichtje kunnen geven. “Vergeet je niet dat het morgen Valentijdsdag is?”, bijvoorbeeld. Daarna gaat de radiostream van Q-music aan.

.

“Mensen worden wakker met ons. Het instapmoment is dus eerder dan wanneer je pas in de auto de radio aanzet.” De app is afgelopen maand 45.000 keer gedownload. De helft van de downloaders gebruikt hem minimaal twee keer per week.

.

Bericht : Emerce.nl

.

RadioVisie (Persbericht)

.

tijdsbalkje rood

 

00:02 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende