30-11-13

Radiospot 'bhaalu' geweigerd

Radiospot 'bhaalu' geweigerd

.

Bhaalu, de geavanceerde videorecorder die vorige week werd gelanceerd, krijgt forse tegenwind van de grote Vlaamse omroepen. De VAR, de reclameregie van de VRT, weigert radiospots van bhaalu uit te zenden en ook Q-music en JOE fm, die deel uitmaken van VMMa, zegden 'njet' tegen de reclamespots voor bhaalu.

.

Bhaalu.jpg


.

Bhaalu is een hele intelligente recorder waarmee je programma’s van een dertigtal tv-zenders kunt opnemen en ze gedurende minstens dertig dagen kunt bewaren. Twee dagen na de lancering kwamen de drie grote Vlaamse zenders met Stievie, een dienst die het mogelijk maakt programma’s van tien Vlaamse zenders op tablet of smartphone live of uitgesteld (maximum een week na uitzending) te bekijken.

.

 

.

“De spots zouden vanaf maandag 25 november gedurende drie weken op StuBru en MNM worden uitgezonden. De overeenkomsten waren hiervoor formeel getekend”, zegt Jos Van Gorp, COO van Right Brain, het bedrijf dat bhaalu op de markt brengt, in Gazet van Antwerpen.

.

“Maandagmorgen kregen we het bericht dat de VRT de VAR instructie had gegeven onze radiospot te blokkeren en niet uit te zenden. Na terugkoppeling met de VRT was het enige commentaar dat onze dienst ‘illegaal’ zou zijn.” Ook de zenders van Medialaan mogen de spots niet uitzenden. Aan tv-spots hoeven we zeker niet te denken. Krantenadvertenties dan. Tot we mogen horen dat Het Laatste Nieuws en De Morgen die ook weigeren.”

.

 

stievie.jpg

.

RadioVisie (JLSA)

.

tijdsbalkje rood

08:43 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gezocht: begeleiders voor uniek radioproject

Gezocht: begeleiders voor uniek radioproject

.

Vanaf 7 januari 2014 maakt het REC radio met een zestal kinderen uit het kinderrevalidatiecentrum van het UZGent. In de studio's van het REC in Gent wordt acht dinsdagnamiddagen lang stap voor stap, gebouwd aan een eigen radio-uitzending.

.

microfoon.jpg

 

.

Jingles maken, een hoorspel in elkaar monteren, interviews op locatie maken en muziek kiezen komen allemaal aan bod. De uiteindelijke uitzending zal te horen zijn op de radio van het UZ, voor enkele duizenden patiënten dus. De kinderen gaan daar binnen de muren van het UZ zelf reclame voor maken.

.

Het REC zoekt daarom twee begeleiders die zich vanaf 7 februari 2014 acht weken lang vrij kunnen maken op dinsdagnamiddag om samen met de kinderen (10-14 jaar) radio te maken en te ontdekken. Ervaring met radio maken is uiteraard een must, ervaring met het werken met kinderen (met een beperking) strekt zeker tot aanbeveling. De kinderen hebben bovendien allemaal een "verworven letsel", wat betekent dat ze vaak in een rolstoel zitten, moeilijk kunnen bewegen en soms een mentale achterstand hebben opgelopen.Een uitdaging dus, ook de begeleider. Er is een vergoeding voorzien van 350 euro per begeleider voor het hele traject. Het enthousiasme van de kinderen krijg je er voor niets bij. Iets voor jou? Hou er dan rekening mee dat je alle workshopmomenten moet kunnen meemaken. Er is bovendien een voorbereidende vergadering voorzien, en je bereidt samen met de stafmedewerker educatie het workshoptraject voor.

.

Workshopmomenten: dinsdagen 7, 14, 21 en 28 januari, plus 1, 4,  11, 18 en 25 februari. Tot slot ook nog op 2 en 11 maart. Telkens tussen 13:30 en 16:30 uur. Een ontmoeting met de kinderen is voorzien op dinsdag 10 december 2013. De voorbereiding is flexibel inplanbaar in november en december 2013. Kandidaat? Stuur een mailtje naar pieter.blomme@radiocentrum.be .

.

Rec.jpg

.

RadioVisie

.

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:3FM:Vandaag 50 jaar Mega Top 50

NL:3FM:Vandaag 50 jaar Mega Top 50
.
3FM viert vandaag -zaterdag 30 november- de vijftigste verjaardag van de Mega Top 50. Die dag schuiven tien dj’s aan in de studio en kruipen achter de microfoon voor de negen uur durende jubileumuitzending van deze hitlijst.
.

MegaTop50.jpg


Luisteraars konden stemmen op hun favoriete nummer 1-hits tot 29 november via 3FM. Vandaag- zaterdag 30 november tussen 09:00 en 18:00 uur telt 3FM dj en Mega Top 50 presentator Bart Arens af naar de allerbeste, meest populaire nummer 1 hit van de afgelopen vijf decennia. Dj’s die in het verleden de lijst presenteerden zijn voor deze ene dag sidekick: Martijn Krabbé, Gijs Staverman, Daniël Dekker, Frits Spits en Felix Meurders.

.

Herman Stok, presentator van de allereerste hitlijst in 1963, neemt in de 3FM studio de eerste editie van het Mega Top 50 jubileumboek in ontvangst. 3FM dj Bart Arens kijkt uit naar het verjaarsfeestje: "Het is voor mij een hoogtepunt dat alle hitlijst historie tijdens een negen uur durende uitzending samenkomt. Elke presentator van de hitparade had als klein ventje een voorbeeld die de hitlijst presenteerde. Al die helden komen voor het eerst samen in één feestelijke uitzending."

.

Bericht: Radiofreak.nl

.

logo-3fm_2.jpg.

 

Hoe luisteren in Vlaanderen?

.

In Vlaanderen is Radio 3FM niet te ontvangen via FM, tenzij je in een grensgemeente woont maar dan heb je ook DAB(+) en DVB-T ter beschikking (via een eenvoudige DVB-T buitenantenne is in ieder geval 3FM vrij ver te ontvangen in Vlaanderen !).Abonnees van TVVlaanderen luisteren wél mee via satelliet (Radio 3 is gecodeerd en dus niet Free To Air).Bij Telenet (analoog) zit de zender ook in het analoge radio aanbod.Tenslotte is er ook nog de livestream via het internet.

.

pinkend sterretje De website van 3FM

.

RadioVisie

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Studiedag VRM ook over gemeenschapsradio?

Studiedag VRM ook over gemeenschapsradio?

.

Beroert de toekomst van regionale en lokale audiovisuele media in Vlaanderen nog wat belangstellenden? Het symposium van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) mag opnieuw op heel wat interesse rekenen. We staken al even ons licht op bij één van de lokale radiovertegenwoordigers op de spreekstoel.

.

studie.jpg

.

Op de jaarlijkse studiedag die vandaag plaatsvindt (woensdag 13 november dus) zal Michel Vanderfeesten (FM Goud), in opdracht van de lokale belangenorganisatie VRRO, debateren met Marc Peersmans van de Vlaamse RadioVereniging, een organisatie die leden telt als Topradio (Gent) en Club FM (Eeklo). Hierin is Marc Peersmans niet alleen de vertegenwoordiger van de Vlaamse Radiovereniging die hij (met Christophe Moens, Bruno Heyndrickx) meestichtte, maar ook van de volledige sector.

.

STAND ALONE VERSUS GROEP

.

"Tijdens het panelgesprek, volgende week woensdag, zal ik terugkomen op de problemen waarmee de onafhankelijke lokale radio’s momenteel kampen", zegt Vanderfeesten (foto). "Die zijn in de discussie op onze besloten Facebookpagina duidelijk naar voor gekomen. Toekomstgericht gaan wij voor een optimalisatie van de frequenties die aan de lokale radio’s worden toegewezen. Een beter en vooral gegarandeerd zendbereik leidt tot betere overlevingskansen."

.

1.jpg

.

Hij nam over het radiolandschap van de toekomst alvast de publicatie van KPMG Advisory door. "De studie leert ons dat Broadcast Partners dit mogelijk acht. Je moet daar eerlijk in zijn: de frequentiepakketten van de landelijke spelers moeten efficiënter kunnen. Het idee om een onderverdeling te maken in gemeenschapsradio en bovenlokale radio, zoals gesuggereerd door het KPMG, lijkt ons op het eerste zicht niet slecht, maar de precieze modaliteiten zullen hier duidelijkheid over moeten brengen".

.

"De toekomst zal wellicht digitaal zijn, maar het is – gezien de grote investering – niet aan de onafhankelijke lokale radiozenders om een voortrekkersrol te spelen in het uitzenden via DAB of DAB+.”

.

NAAR ADVIESRAAD SAR CJSM

.

Marc Peersmans, die dus met Vanderfeesten in gesprek gaat, is benoemd tot 2016 binnen de Adviesradio Media en het Steunpunt Media. Hierin komt het rapport nog op tafel.

.

Hij heeft bij ons nog niet op de publicatie gereageerd. In september liet hij ons al weten dat hij van KPMG een onafhankelijke studie verwachtte. Naar eigen zeggen hangt een en ander af van de interpretatie door het kabinet van de studie. "Wil men “naast landelijke en onafhankelijke lokale radio-organisaties voorzien in radio-organisaties die de samenwerkingsverbanden vervangen?”, vroeg hij zich af. Een haalbare doelstelling vond hij. "Ik zie voor het eerst het licht in de tunnel" lacht).

.

2.jpg

.

VOLZET   

.

Op het menu van het symposium staat ook een andere debat over regionale tv.  Aangezien de maximumcapaciteit van de zaal bereikt is, werden de inschrijvingen vroegtijdig afgesloten, zo laat de VRM nog weten. De slotconclusie van het symposium 'De toekomst van regionale en lokale audiovisuele media in Vlaanderen' zal vakkundig worden gedaan op woensdag aanstaande door de voorzitter van de raad van bestuur, proffessor Katia segers (foto) van de VUB.

.

RadioVisie (Thierry De Neve)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-11-13

Astra 2 (28,2° Oost):BBC News in HD

Astra 2 (28,2° Oost):BBC News in HD

.

BBC News HD is als eerste van de nieuw aangekondigde BBC HD kanalen met de normale uitzendingen begonnen via de Astra 2 satelliet.

.

BBC News HD.jpg

.

BBC News in HD nu, BBC World News nog altijd niet.Dat de nieuwszender als eerste meteen in volledig High Definition kan gaan uitzenden is in feite niet zo verwonderlijk. De BBC nam afgelopen zomer haar nieuwe state of the art nieuwsstudio's in gebruik. Zowel BBC News (de binnenlandse publieke zender) als BBC World News (de buitenlandse nieuwszender van de commerciële tak, niet verspreid via Britse uitzendplatforms maar wel wereldwijd) zijn volledig HD-ready. BBC World News is in Europa echter nog niet in HD te zien via satelliet. De programmering van BBC News en World News wijkt overigens compleet van elkaar af.

.

BBC News HD kan vanaf nu dan ook perfect worden bekeken in HD en dat uitsluitend via de satelliet. De zender is momenteel echter nog naamloos maar vindt u alvast onder de ident (nummer) 8921 op de frequentie 11.023 (H) met SYM:23.000 en FEC:2/3 (dvbs-2).De uitzendingen zijn FTA (Free To Air).

.

BBC NEWS.jpg

.

TotaalTV

.

tijdsbalkje rood

 

17:30 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vandaag (mag je absoluut) niet e-mailen !

Vandaag (mag je absoluut) niet e-mailen !

.

Wordt u dagelijks overspoeld door e-mails? Houdt het lezen en versturen van mails u van ’s morgens tot ’s avonds bezig? Vandaag- vrijdag29 november- vindt de zesde editie van de e-mailloze vrijdag plaats. Mensen en bedrijven worden opgeroepen om die dag geen of zo weinig mogelijk e-mails te versturen.

.

images.jpg

.       

‘Het grote probleem met e-mails is niet het grote aantal, maar het feit dat e-mail gebruikt wordt als instant communicatiemiddel’, besluit Michielssen.

.

In het najaar van 1971 gebruikte programmeur Ray Tomlinson als eerste het @-symbool (het apenstaartje) om een elektronisch bericht tussen verschillende computers in een netwerk te versturen en adresseren.

.

Meer info op de website www.emaillozevrijdag.be.

.

 

e-mail.jpg

.

De Standaard

.

tijdsbalkje rood

10:45 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Het Muziekmuseum ook 'op antenne' (FM) de zaterdag

Het Muziekmuseum ook op 'antenne' (FM) de zaterdag

.

Mocht je het nog (altijd) niet weten.Het Muziekmuseum is 'Muzikaal ook te beluisteren' op lokale Radio P.R.O.S. en dit elke zaterdagmiddag tussen 12 en 14 uur.

.

Het Muziekmuseum met Pieter Van Banden.jpg

                                                                                                                           Klik op foto voor groter formaat

.

Semi non-stop worden de plaatjes aan elkaar gepraat tijdens de wekelijkse 'Smakelijke goeiemiddag' vanuit Heldergem (9450) in het uitzendgebied op 105.8 FM maar ook via 'Livestream'.Dit kan op allerlei manieren, neem maar eens een kijkje op de website van P.R.O.S.Gewoon klikken op de soort dat u het beste past.

.

Rustige hits van vroeger (hier en daar een ferme antieke Rock & Roll is wel niet uitgesloten) uit de jaren '50,'60,'70 en soms toch wel eens uit de jaren '80.Er is bovendien de 'Nederlandstalige Primitieve' én om niet te vergeten de '78-toerenplaat van de week'. Niet onbelangrijk daarin is dat er nogal eens een 'Anderstalige' van achter het hoekje komt kijken (herinner u de Talenknobbel) én bovendien bevat het muziek archief van P.R.O.S. plaatjes waarvan men zegt, waar halen ze deze antieke spullen nog.Onbekend is onbemind zegt het spreekwoord maar graag worden de plaatjes nog eens van onder het stof gehaald en opgepoetst met 'Simonis'...al zijn de kraakjes dan nooit ver weg.Dat laatste heeft echter zijn charmes.Overigens...én met enige trots kunnen we ook vermelden dat het Muziekmuseum momenteel het langst lopende programma is op P.R.O.S..De allereerste uitzending op zaterdagmiddag ging van start op zaterdag 16 augustus 2003 om precies 12 uur.

.

Verzoekplaatjes (op 33-45 zelfs 78t) en suggesties zijn natuurlijk altijd welkom in/voor het Radio P.R.O.S. Muziekmuseum maar voor alle duidelijkheid... is het geen 'Groetjesprogramma'.Daarvoor is er bij de lokale PROS meer dan genoeg gelegenheid.Een uitzondering kan echter de regel even ontkrachten bij een of andere (héél) speciale (familiale) gebeurtenis.

.

logomuziekmuseum.jpg

.

Voor plaataanvragen en suggesties kan je HIER terecht.

.

Op de website van Radio P.R.O.S. heeft het 'Muziekmuseum' ook een apart stekje, vindt u HIER.

.

Het Muziekmuseum op/bij lokale Radio P.R.O.S. elke zaterdag tussen 12 en 14 uur.

.

Radio PROS nieuwe sticker 20 mei 2011.jpg.

Pieter Van Banden

.

tijdsbalkje rood

 

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

LRM: zendmast Kinrooi gedemonteerd

LRM: zendmast Kinrooi gedemonteerd

.

Op woensdag 20 november gingen arbeiders van het bedrijf Metaalconstructies Keijers uit Maaseik aan het werk om de zendmast van LRM aan de Kloosterstraat in Kinrooi te demonteren. Jarenlang maakte deze 42-meter hoge pyloon deel uit van de skyline van het centrum.

.

LRM(logo).jpg

.

De zendmast werd destijds geplaatst aan de uitzendstudio’s van de populaire vrije omroep Radio Grensland. Van hieruit werden in de jaren tachtig en negentig de druk beluisterde programma’s de ether in gestuurd tot ver over de grenzen van beide Limburgen heen.

.

Het luistergebied van Radio Grensland, later omgevormd tot Radio Contact, strekte zich destijds uit van Maas-en Kempenland (Maaseik-Bree-Dilsen) tot de Nederlandse regio Weert-Roermond-Sittard.  Met meer dan 100.000 luisteraars per dag (officiële luistercijfers van het Centrum voor Informatie over de Media – CIM) was Radio Grensland jarenlang toonaangevend op vlak van de officieel erkende vrije radiozenders in Limburg.

.

Momenteel is de zendmast eigendom van LRM uit Maaseik en staat ze in voor het verstrekken van het uitzendsignaal van deze lokale omroep. De zendmast diende op deze plaats te verdwijnen om dat de aanpalende panden te koop staan. Na afbraak zal ze een nieuwe plaats krijgen toegewezen op het industrieterrein Leuerbroek te Kinrooi.

.

Bekijk HIER de fotoreportage

.

LRMmast1.jpg

.

RadioVisie (Bert schoofs)

.

tijdsbalkje rood

00:02 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Slaat Radio FG wereldrecord aan diggelen?

Slaat Radio FG wereldrecord aan diggelen?
.
Woensdag 4 december gaan dj Licious en zijn partner in crime Sakso een worp doen naar het wereldrecord "longest dj relay session". Het ultieme doel van deze poging? Een vermelding in het Guinness Book of World Records.
.

FGbe.jpg

.

Om een plaats te verdienen, moeten er minstens 124 dj’s één voor één verschillende platen naadloos aan elkaar mixen. De afgelopen weken hebben de twee FG residents, DJ Licious en Sakso, zich suf gezocht naar dj's die graag wilden meewerken aan deze recordpoging. Voorlopig staat de teller op 216 ingeschreven deelnemers.Enkele indrukwekkende namen die dit wereldrecord maar al te graag mee willen helpen verbreken zijn: DJ Rebel, Dave Lambert, Peter Luts, Wout en Marco Bailey. Radio FG opent op woensdag 4 december vanaf 14:00 uur de deuren van de radiostudio’s en nodigt iedereen uit om deze recordpoging live te volgen.

.

Meer info over de wereldrecordpoging vind je HIER .
Luister HIER naar Radio FG.

.

RadioVisie (JLSA)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-11-13

Radio:Er was eens het (dagelijks) 'Soldaten(half)uurtje'...

Radio:Er was eens het (dagelijks) 'Soldaten(half)uurtje'...
.

john.jpg

.
Tegenwoordig staat via Canvas het programma 'Den Troep' terug wat in de (nostalgische) belangstelling.Voor velen van ons (en ook wijzelf dus die kijken) aanleiding om toch nog eens terug te denken aan onze gratis (enfin onze soldij van 15 fr. en later 20 fr.per dag...althans in mijn 'diensttijd' niet te na gesproken) 'verplichte' service aan het (vader) land gedurende 12 maanden (wat mijzelf dan betreft).Ook wij waren dus bij 'Den troep'....
.
En daarom vandaag nog eens op herhaling (met hier en daar wel een aanvulling) het artikel over het 'Soldatenhalfuurtje' dat op 11 december 2007 op deze blog al eens werd geplaatst.Het 'Soldatenhalfuurtje' had trouwens indertijd een 'toen zeer bekend soldatenplaatje' (1949) voor de dienstplichtigen.En het plaatje werd zelfs véél gedraaid in die 78-toerentijden, de kraakjes zijn het bewijs ervan.Maar bijna 10 jaar later,in 1958 dus, zong Bobbejaan Schoepen ook op Decca Records 'Ik sta op wacht'.In Nederland beter gekend van en door Joop De Knegt.Een nummer dat trouwens geschreven werd door radiomaker,muziekmaker wijlen mijn oude vriend Stan Haag (Radio Luxemburg/Radio Veronica,Radio Mi amigo e.v.a.nadien).
.
 

Den troep.jpg

.
                                    
Het radioverhaal komt trouwens nog uit de tijd dat ik én de radio nog vrij jong waren.
 
Ik herinner mij nog wat vaag die tijd van toen en mijn eerste communie,dat moet 1956 geweest zijn volgens mijn kerkboekprentje.
Eerste leerjaar lagere school (nu basisonderwijs genoemd) en tijd ook voor mijn (aller) eerste radio ervaringen.Tegenwoordig werkt men al vlot op die leeftijd met de PC en elektronische spelletjes en andere (soms dure) toestellen op die leeftijd en mailt, SM-s't en Facebook't  men er maar lustig los, om Twitter niet te vergeten.Vroeger waren we 'content' met wat we hadden.Een radio was op dat moment al een bijzonder hoogwaardig electronisch ding waar we toch boeiende (én soms leerrijke) ervaringen konden mee opdoen.
.
Thuis hadden we (althans rond 1956 dus) een eenvoudig radiotoestelletje Philips 208U (foto hieronder),waarschijnlijk ook nog in bruikleen gekregen van pépé, maar daar zijn tegenstrijdige berichten over.Kan natuurlijk ook zijn dat mijn ouders dat ooit cadeau kregen toen ze huwden in 1948 net nadat mijn vader zijn militaire plichten vervulde en hij dus afgezwaaid was.Uit toenmalige statistieken blijkt verder ook dat dit radiostukje werkelijk al een duur en uitgelezen cadeau was.Tja, in die tijd was dat wel iets waardevol én bovendien ook nog op 130 volt wisselstroom.Maar dat kleine ding deedt het wel uitstekend en is (maar) in verval geraakt rond 1963 toen ik het wat wou ombouwen ...omdat ik wou luisteren naar Radio Oostende via de middengolf.Ik moest die afstemcondensator wat bijstellen.De gesprekken van de vissers vanop de Noordzee misten hun doel in Oost-Vlaanderen... en de buislampen en condensatoren bleven voor eeuwig zonder stroom te zitten.
.

Philips radio.jpg

.
                                  
Elke dag was er steevast een radioprogramma dat mij hoe dan ook al echt boeide,net voor de 'journal parlé' van 19 uur op Vlaams Brussel op de middengolf natuurlijk en wel de wereldberoemde 927 AM in Vlaanderen en omstreken.Waarom mij dat toen al interesseerde blijft een tot op de dag van vandaag onopgelost raadsel.Maar veel luisterkeuze had ik in feite ook niet want die afstemnaald stond toch degelijk vastgeroest op 927 AM zijnde "Vlaams Brussel" dus.Alleen vader had de gepaste hand om de naald van plaats te veranderen.En blijkbaar was dat al een gevaarlijke onderneming want de naald bleef staan...waar ze naar huisregels ook moest staan.
Ochtendklanken, voor boer en tuinder, de politieke tribune, de ligging van de zeeschepen,de ochtendgymnastiek, de berichten voor duivenliefhebbers en om niet te vergeten de opgehaalde schotbalken, berichten voor binnenschippers (al of niet met radio aan boord)  en zelfs de termijnmarkt moesten we slikken (Azot vond ik trouwens nog een van de besten na Acec....stond letterlijk toen bovenaan in de afgelezen hitparade en met Andé Dumont wist ik geen raad) e.v.a.waren in die radiotijden willens nillens bijna onvermijdelijk (onverteerbaar).Wat kon het mij schelen dat de parei moest uitgedaan worden of dat het tijd werd om de akker te bemesten of dat aan de sluis van Pollare twee balken opgehaald werden.En ook die regelmatig weerkerende 'kamermuziek' vond ik maar niks.Ik vond toen dat deze soort van muziek beter paste bij de huisdokter of bij de notaris en zelfs bij de begrafenisondernemer.Enfin,met die ochtendgymnastiek kon ik nog een beetje leven, zelfs met de schoolradio...want in de klas werd daar wel eens naar geluisterd.En dat was wat anders dan wat Juffouw Penne (haar echte naam overigens!) ons aanleerde.Die luidspreker in de klas was pure ontspanning ! 
.
 
Tja,het was toen nog allemaal middengolf wat in België de ether inging (uitzondering hierop was de toenmalige Wereldomroep op KG met uitzendingen vanuit Waver).De toemalige BRT (opvolger van het NIR) zat echter ook al op UKG, ook wel FM genoemd.Maar rond 1963 had nog niet iedereen een radio die FM uitzendingen kon opvangen en dus weergeven.Zelfs radio distributie was zeer succesrijk in die tijd ! Was iets goedkoper, je ontweek een beetje de jaarlijkse radiotax en betaalde per maand huurgeld voor het ding.Een radio moest je dus niet kopen.Beetje de voorloper van de hedendaagse moderne kabel dus.Zelf vond ik radio distributie maar niks....gewoon een eenvoudige knop met wat nummertjes en een luidspreker, zelfs geen lichtje dat brande.
.
 

distributie.jpg

.
 
TV hadden we thuis maar vanaf 1958, het expo jaar ...en dat Philips radiootje was voordien zowat de enige moderne gebeurtenis samen met een oude Ultra 78 toeren platenspeler (met stalen naaldjes, pinnekes dus) die op bepaalde momenten voor wat ontspannig kon zorgen in de huiskamer, zeker als het NIR Huisorkest met stille klanken op antenne kwam of het wekelijkse radio & belcanto programma zijn opwachting maakte op zondagnamiddag.Tijdens de Ronde van Frankrijk mocht Piet Thijs wél vanop de motor zijn ding doen.Ik had soms 'compassie' met die mens op de motor of aan de aankomst...zo tussen die (vuile) renners staan....
 
Bob Scholte en La Esterella, om er een paar te noemen, kraakten daarentegen door het luidsprekertje dat het een lust was.
In principe waren we uiterst tevreden met héél weinig in die tijd en de radio had bovendien ook al een tijdje nodig om op te warmen bij het aanzetten wegens ...buislampen.En bovendien kon een wekelijks luisterspel de pret niet bederven.Meestal op de vrije schoolnamiddag was er een 60 minuten durend jeugdprogramma.Maar ik pikte soms wel eens een praatje mee tijdens een luisterspel op donderdagavond op het NIR.
.
Belangrijk toch om toen rekening mee te houden als je het weerbericht in zijn totaliteit volledig wilde beluisteren.In die radiotijden werd het door de omroeper van dienst voorgelezen net voor het actuele nieuwsbulletin begon.Meestal zelfs door een vrouwelijke omroepster terwijl het nieuws zelf door een 'mijnheer' gepresenteerd werd.Tegenwoordig is het weerbericht zelfs als meestal korte 'afsluiter' bedoeld.
.
 
De uur 'pingeltjes' (nu bestaan die zelfs ook al niet meer) waren klokvast en na een tijdje zette dat toestelletje letterlijk en figuurlijk ook zijn warmte én zijn (bakeliet) geur af in de huiskamer.Je rook dus letterlijk radio in huis.Was dat dezelfde geur als in de radiostudio zelf op het Flageyplein in Brussel (van Elsene had ik toen nog niet gehoord)? Meteen goed voor een eigentijdse geurverfrisser...het bewijs ook dat er 'echte' radio in huis was en geen radio distributie !
.
 

TV kijken in 1953.jpg

.
Eerder reeds vermeld want opmerkelijk ook was het feit dat het dierbare (kostbare) Philips toestelletje (in principe) maar één eigenaar had die het mocht bedienen.Vader dus...alhoewel ik tijdens zijn werkuren (en moeder in de bergplaats de was aan het doen was met een houten lepel en grote wastobbe op een oude Leuvense stoof) vrij spel had en luisterde naar de uitzendingen vanuit het radiogebouw op het Flageyplein.Maar Radio Luxemburg op 1440 AM sierde nu en dan toch ook wel de huiskamer en zelfs de debuterende Radio Veronica later begin der jaren '60.
Op die beide zenders kon je tenslotte al eens wat modern klinkende muziek horen.Kon je toen meteen ook nog niet direct zeggen van de gewestelijke omroepen.Al was daar in 1964 toch een uitzondering op met 'Toppers voor Tieners' met als presentatrice Lutgart Symoens.Veel later bekend geworden dank zij 'Vragen staat Vrij' en 'Platenpoets'. 
Nu durfde ik wél ook wel eens stiekem de naald te verschuiven naar 'Frans Brussel' maar dat vond ik eerder een 'post' voor hoger opgeleiden, zoals onze onderwijzers, mensen uit de politiek, paters,priesters,nonnen... en allerlei ministers... om de mensen die in het stadhuis werkten (of er toch meestal waren) niet te vergeten. 
.

flagey.jpg

 
. 
Als vader dus moest werken of overwerken was er die avond in principe ook geen radio te beluisteren en moest ik mij noodgedwongen tevreden stellen met het lezen van oude Kuifjesstrips of met de belevenissen van Piet Fluwijn met Bolleken (uitgeknipt in dagblad Het Volk en samengevoegd in boekvorm) want moeder was in de omgeving en expirimenteren met de radio kon ik niet.Soms ook schoolwerk inoefenen zoals 'schoonschrift'...voor alle duidelijkheid het is ongeveer 1956 en van een computer was absoluut nog geen sprake.Geen kat die daar al aan dacht (en we hadden er wel drie in huis).En ik weet ook nog dat er maar één lampje mocht branden in de living (toen nog huiskamer genoemd) van maar liefst 25 Watt....toch beter als een kaars! Die 'luster' zoals we die noemden had wel vijf lichtjes maar de overige vier peertjes waren losgeschroefd.Die mochten alleen aan als er 'volk' kwam...en dan nog niet de eerste de besten.
.
Maar terug naar onze radio én mijn favoriete radio programma ...inmiddels was het rond 1959 en hadden we een super de luxe nieuwe Philips radio waar verdorie ook nog de Lange golf, de korte golf én zelfs FM mee te ontvangen was.Een hele belevenis in dit geval, zeker met die wit amberen drukknoppen.Ik dacht zelfs tijdelijk dat het ivoor was....
.

Onze Philips radio thuis gekocht in 1957-1958 radio nostalgie.jpg

.
De programma-tune van het 'Soldatenhalfuurtje' zit nog als vers in mijn geheugen en kan ik nu zelfs nog neurieën na méér dan 50 jaar ! Het was (op dat moment) een vrij korte ingestudeerde mars (ik ga er van uit door de Muziekkapel van de Gidsen) met op de voorgrond in ieder geval het (militair klinkende) klaroengeschal,wat bovendien het militaire getinde programma meteen ook extra ondersteunde.Alleen de vlaggengroet ontbrak er aan.Ik durfde soms wel effen in de houding te staan bij het aanhoren van het militaire korte défilé die de radiotune moest voorstellen!
Mijn toenmalig jong ingestudeerde soldatengevoel (???) kwam toen blijkbaar al- jonge gast zijnde-naar boven...12 jaar later toen ik dan zelf soldaat milicien was ...was dat al véél minder het geval...tijdens de vlaggengroet op de binnenkoer van de kazerne.Als ik op dat moment een geldige reden vond om die te ontwijken twijfelde ik daar geen seconde aan.
.
 
Ik vermoed dat het programma-Het soldatenhalfuurtje dus- ontstaan is kort na de tweede wereldoorlog.Er was in die naoorlogse periode ook de alom bekende 'dienstplicht' en de meeste jonge rekruten bij 'den troep' waren meestal gekazerneerd in het ' verre' Duitsland én zelfs Belgisch Congo.Wie wat geluk had mocht toen in België zelf blijven...Meestal was je dan een uitzondering of oudste van vier, gehuwd zijnde...
Wekelijks naar huis komen vanuit Duitsland zat er toen voor de meesten niet in (wegens véél te duur en onbetaalbaar met de dagelijkse militaire toelage) en trouwens de militaire (boemel) trein reed ook niet elke dag tussen Duitsland en België (en omgekeerd).De meesten miliciens zaten dus meerdere weken ver weg van hun huiselijke moederlijke liefde of héél ver weg van hun lief.De auto was geen optie...
.

julien.jpg

 
De (buis) radio was dus in de kazerne(s) meestal afgestemd op de kortegolf de enige (directe) band met het thuisfront als je wat verder zat dan het uitzendgebied van de 927AM (In de donkere uren ging de zender wél wat verder).In België zelf (het thuisfront) was dat dus uiteraard de middengolf die de favorietenrol toebedeeld kreeg.Het soldatenhalfuurtje was trouwens ook altijd ' live'.Briefwisseling was gratis (voor de miliciens tenminste buiten de landsgrenzen), indien dit vermeld werd in de rechter bovenhoek met MD.Brieven verstuurd met de militaire trein (en) deedt er soms dagen over om hun juiste bestemmeling te bereiken.Telefoon bestond wel maar was toen zéér duur en de GSM zat nog in de bloemkomen en van satelliettelefoon of e-mail was toen absoluut geen sprake...Brieven sturen was dus het goedkoopste communicatieprodukt en bij het NIR konden ze blijkbaar in de jubeljaren de toevloed van die postzakken soms niet aan, verstuurd door de méér dan 20.000 soldaat miliciens en evenveel beroepssoldaten die het Belgische leger toen rijk was.
.
 
Wat ik later ook ben te weten gekomen is het feit dat het ' Soldatenhalfuurtje' bij zijn introductie kort na de tweede wereldoorlog, aanvankelijk het 'Soldatenuur' moet geweest zijn.Wat later tot een half uurtje herleid werd omdat allerlei (nieuwe) gastprogramma's 'den anten' inpalmden na het nieuws van 18 uur.Enfin, het soldatenuurtje moest dus de duimen leggen voor o.a. 'Het Vrije Woord' of de 'Syndicale mededelingen' om er maar twee van te noemen.
.
Nu de middengolf had ook een vrij hoog ontvangstbereik (een groot stuk in Duitsland werd er zelfs mee bediend ) én daar waren dus gelukkig ook nog de glorie/super jaren van de kortegolf voor de verder afgelegen gebieden,tot in Belgisch Congo toe en nog ver daarbuiten.(foto:kortegolfantenne Waver)
.

VRTradio1antennes.jpg

 
Dat groetenprogramma ( ook 'lievenprogramma' genoemd ) kende dus fantastische hoogdagen en ik denk dat het op het ogenblik van de uitzending overal wel vrij stil was in de kazerne ( meestal in de kantine of op de kamer als er een radio stond ) en ook wel in en op het thuisfrond.Links en rechts misschien een gecamoufleerd traantje wegpinkend zowel aldaar als alhier.Heel uitzonderlijk werd er ook wel eens ter plaatse een programma opgenomen (toen nog op band) of uitgezonden vanop een of andere militaire locatie.Deze laatste was uiteraard een kazerne want in Oostende op de dijk zaten ze niet,de luisteraars in dit geval.Tenzij misschien degenen , de soldaat -miliciens, die vrij van dienst of in (ziekte/herstel) verlof waren.
.
 
Er waren bovendien toen ook in elke kazerne speciale voorgedrukte ' groeten formulieren ' te verkrijgen (op stencil) en om uw (eigen) verzoekplaat de ether in te krijgen moest ge méér dan een beetje geluk hebben.De compagniecommandant had hier absoluut geen inspraak in.Meestal werden de groeten gebundeld met andere militaire collega's.Paul Anka moest dikwijls wel een wijken voor Fats Domino of Cliff Richard. 
.
 
Ook de presentatie in het inmiddels historische radiogebouw (Flageyplein)  gebeurde door echte soldaat-miliciens die (meermaals) al bij de toenmalige NIR (Nationaal Instituut voor Radio omroep) aan het werk waren of er later tewerk gesteld werden na hun radio ervaring als soldaat-omroeper.Het was een soort ' kweekplaats '  voor omroepers-nieuwslezers-jounalisten...en later zelfs DJ's ! Blijkbaar een goeie leerschool en je had meteen ook je ingangsexamen achter de rug.
.
 
Uit goede bron kwam ik overigens ook te weten dat er nogal dikwijls veel discusies waren tussen de 'jonge' (rekruten) omroepers/samenstellers en de NIR (oudere) staf i.v.m.de platenkeuze wat op de zender werd gezet.Want begin der jaren ' 60 zat stilaan de radio vernieuwing ( verjonging ) er aan te komen met een 'hoorbare' lichting afgestudeerden die Paul Anka en Elvis Presley op de radio absoluut al wilden laten horen.Blijkbaar paste die Popcorn & Rock & Roll muziek nu juist niet in het profiel van 'Vlaams Brussel'.
 .
Ik citeer een paar 'soldatenpresentatoren' met naam.Jan Schouwkens (BRT1 omroeper/producer en later oprichter en grote baas van Studio Brussel),Walter Capiau (Omroep Brabant/VTM) ,Zaki ( Omroep Brabant en VTM ),Mike Verdrengh (Radio Luxemburg,BRT 1,VTM).Ook René Van der Speeten (foto hieronder) uit Herdersem (bij Aalst) mogen we niet vergeten.Zijn belangrijkste troef was later 'Binnen en Buiten',het zondagse namiddag programma van onze Vlaamse televisie (net zoals Mike Verdrengh trouwens), maar hij was ook actief bij Omroep Brabant én op BRT3 (nu Klara).
.

René Van Der Speeten.jpg

 
Maar ook de Sportnamiddag (op zondag) via BRT 1 was hem niet vreemd (ik dacht de opvolger van Jos Baudewijn die de overstap maakte naar Omroep Antwerpen).Ook een toen ontluikend radioboegbeeld startte zijn radioloopbaan in het soldatenhalfuurtje en dat was niemand minder dan Julien Put (foto ook hierboven in uniform).
Dat ik er nog vergeten ben? Zeer zeker,ik dacht zelfs dat Guido Cassiman ( later nethoofd van Omroep Brabant) er ook eentje was maar ook Cas Goossens, Jan Thys,Yvan Sonck,Mike & Zaki....
.
 
Maar Amerikaanse en Engelse Rock and Roll én ander (toenmalig braaf) hitwerk verdreven begin ' 60 dus stilaan de gekende pure Vlaamse platenprodukties die jarenlang het soldatenprogramma domineerden.De muziek kon dus letterlijk als van 'Eigen week' bestempeld worden in de beginjaren van het Soldatenhalfuurtje.
Zonder afbreuk te doen van hun verdienste citeer ik er hier een paar platenvedetten...Bob Benny,Bobbejaan Schoepen,Lize Marke,Rina Pia,Jo Leemans,een debuterende Louis Neefs,een debuterende Will Tura,Jean Walter,Frieda Linzi,John Larry om het orkest van Francis Bay niet te vergeten enz.La Esterella met haar Lieve Vrouwentoren was overigens ook nogal een graag gedraaide plaat.Enfin,stuk voor stuk (Vlaamse) artiesten die de populariteit van het programma alleen maar konden versterken.
.
Maar ook de Nederlander Joop De Knecht met zijn hit uit 1958 ' Ik sta op wacht(ook in de versie van Bobbejaan Schoepen) en de opvolger ' Wij zwaaien af ' zaten meteen goed in dat programma alsmede 'Mariolijntje' van Jo Leemans natuurlijk.
.
 
Wanneer nu precies het programma definitief aan zijn einde kwam is mij toch wat ontgaan.Feit is wel dat als ik in 1969 mijn (verplichte) legerdienst volbracht als soldaat-milicien in Antwerpen de speciale groeten-formulieren nog dienstig waren (bij MILAC o.a. te verkrijgen) én het programma bestond toen dus uiteraard ook nog, maar de populariteit ging er wél sterk op achteruit.Ook de begintune was trouwens al meerdere keren gewijzigd geworden en het klaroengeschal werd vervangen door wat modernere radioklanken.Tja de boog kan niet gespannen blijven staan en alle dagen van de week was het nu ook geen nationale feestdag.Maar de concurentie lag op de loer...Overigens werd het soldatenhalfuurtje uitgezonden van maandag tot en met vrijdag.Op zaterdag & zondag hadden de presentatoren dus vrij van plicht (en).
.
 
En dus over concurentie gesproken...Ik heb het dan over o.a. ' Vragen Staat Vrij' ( dat overigens in 1967 en 1968 via Radio 2 Omroep Antwerpen al bestond op zondagavond onder de titel ' Favorieten-Express'.Deze laatste titel zal waarschijnlijk al veel lezers -als luisteraars van toen-ontgaan zijn vrees ik) was aanvankelijk een platenverzoekprogramma zonder groeten.Dat veranderde echter in 1970 toen Lutgart Symoens de platenverzoeken én de bijhorende briefwisseling begon te behandelen.Dat werd op die manier een heus ( radio ) zondagavondsucces in ieder geval.Bekend radio-producer/maker Jos Baudewijn had daar zeer zeker ook wat mee te maken!
.
 
Van één ding ben ik zeker.Het Soldaten (half) uurtje zal wellicht de Belgische radio geschiedenis ingaan als een van de langstlopende radio (groeten) programma's van de nationale omroep ( BRT 1) dat doelgericht was.
 
.

paul en pieter.jpg

 
Maar er kwam nog een soort van een gedeeltelijke herstart! Na het ter ziele gaan van dat bewuste soldatenprogramma was er op BRT 1,Service en Informatie (in die tijd noemde dat zo) een programmamaker (en oud presentator van het Soldatenhalfuurtje) Jan Schoukens,op dat moment producer geworden.Hij lanceerde een evenwaardig radioprogramma dat gedoopt werd als 'Tot Uw Dienst'.Paul De Wyngaert (jonge debuteerende radiokracht op BRT1) was vaste presentator.Paul werd soms wel eens afgelost door zijn voornaamgenoot Paul De Meulder.Allebei werken ze op de VRT in héél andere functies dan vandaag en presenteren bovendien geen programma's meer.Bovendien was het programma niet meer voorbehouden aan (enkel) soldaat-miliciens,maar richtte het zich ook speciaal en vooral tot truckers ! Een verloren vriend opzoeken,klasgenoten van vroeger bij mekaar brengen behoorde ook al tot de mogelijkheden in dat programma dat toch wél vrij veel succes had (zie foto hierboven genomen op 1 april 1979 tijdens een live programma met publiek in de grote luisterspelstudio van de VRT.Aan de presentatie micro zat presentator Paul terwijl ikzelf het eens mocht uitleggen).
Overigens,tijdens de week van 'De Klassiekers van de jaren 70' onlangs op Radio 2, kwam Paul dat nog eens uitzonderlijk een uurtje opnieuw overdoen.En mét succes blijkbaar want het regende telefoontjes  tussen 15 en 16 uur in de studio van oud-luisteraars van dat programma (zie foto radio 2 hieronder) .
.
 

Paul de Wyngaert tijdens de radio 2 Klassiekers van de jaren '70.jpg

 
.
Tenslotte...
.
 
Als je hieronder muisklikt op een van de buttons hoort u Bobbejaan Schoepen met een muziekmixje waarin u ongetwijfeld ' Het Soldatenhalfuurtje' zal herkennen.De opname dateert van 1949 en werd uitgebracht op Decca 78-toeren.Maar ook ' Ik sta op wacht ' uit 1958 werd niet vergeten.Eveneens uitgebracht door Decca op 78 -en 45 toerenplaat.
.
De radiotijd van toen herleefde misschien voor u ook (heel) even....
.
Heeft u misschien aan/opmerkingen, verbeteringen of suggesties,aanvullingen... voor/van dit (lees)stukje?Ze zijn en blijven in ieder geval welkom (zie contact onder de foto boven in rechter kolom).
.
 
pinkend sterretje  Klik en luister naar de eindtune 'Tot Uw Dienst'-1979
 
pinkend sterretje  Klik en luister naar de korte begin-en eindtune Soldatenhalfuurtje 1966
 
pinkend sterretje  Klik en luister naar Bobbejaan Schoepen (soldatenhalfuurtje 1949/Ik sta op wacht1958)
       Belgische soldaten die last hebben van heimwee kunnen familiegroeten overbrengen in het Halfuurtje van de Soldaten. Bobbejaan Schoepen wordt tijdens zijn soldatenjaren ontdekt door een van de presentatoren van het programma. Als eerbetoon schrijft Bobbejaan een liedje voor het Soldatenhalfuurtje.
 
.

groet.jpg

 
.
.
  
tijdsbalkje rood

12:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende