10-12-14

NL:80% MP3-spelers luider dan toegestaan

NL:80% MP3-spelers luider dan toegestaan

.

We luisteren steeds vaker radio via de telefoon. Ruim tachtig procent van de telefoons, maar ook MP3-spelers, die muziek kunnen afspelen voldoet niet aan de wettelijke geluidseisen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag uit een eigen onderzoek.

.

images.jpg

Als MP3-spelers die niet aan de geluidseisen voldoen veel en langdurig worden gebruikt kan dat leiden tot blijvende gehoorschade, waarschuwt de NVWA. Sinds januari geleden er binnen de EU strengere eisen voor draagbare muziekspelers. Zo mag het maximale volume alleen boven de 85 decibel zitten als aanvullende beschermingsmaatregelen zijn genomen.

.

De NVWA onderzocht 31 draagbare muziekspelers die met koptelefoon werden verkocht als set. Daarvan voldeden er 26 niet aan de eisen. Vooral de spelers uit het goedkopere segment zouden vaak niet aan de eisen voldoen. De NVWA adviseert consumenten bij aanschaf na te gaan of er beschermingsmaatregelen zijn genomen en de technische specificaties te controleren.

.

De Nationale Hoorstichting stelt dat het gehoor van jongeren achteruit is gegaan. In 2010 was bij dertig procent van de jongeren van 12 tot 25 jaar het gehoor verslechterd, vorig jaar was dat 37 procent. Dat zou kunnen komen door het veelvuldig gebruik van te luide MP3-spelers.

.

images.jpg.

RadioNL

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.