21-03-15

Ook Thailand maakt zich op voor digitale etherradio

Ook Thailand maakt zich op voor digitale etherradio

.

Als het aan mediaregulator NBTC ligt stapt ook Thailand binnen enkele jaren over op digitale etherradio. Op dit moment hebben alle ruim 2800 radiostations in Thailand een tijdelijke licentie. Het komende jaar wordt regelgeving opgesteld voor de invoering van digitale radio.

.

thailand.jpg

 

.

Voor dat de eerste radiozender digitaal de lucht in kan, dient er nog een hoop werk verzet te worden. Allereerst moet er nog een standaard vastgesteld gaan worden. Zo kan er gekozen worden uit onder meer DAB+, zoals in Nederland, Duitsland, Zwitserland en Australië al wordt gebruikt, DRM (digitale middengolf) en HD-Radio, zoals in de Verenigde Staten worden toegepast.

.

Afhankelijk van de gekozen standaard dienen er frequenties vrijgemaakt te worden voor digitale radio. Ook is nog onduidelijk op welke manier digitale radio geïmplementeerd gaat worden: licenties voor digitale radio koppelen aan analoge licenties of apart verdelen.

.

Momenteel loopt de verdeelprocedure voor digitale ethertelevisie. In totaal worden 24 licenties voor commerciële televisiezenders verdeeld. Verwacht wordt dat in het eerste kwartaal van 2014 de eerste zender van start gaat.

.

.

Voordat heel Thailand digitaal naar de radio luistert zullen behoorlijk wat jaren verstrijken. Het land telt meer dan 67 miljoen inwoners. Het aantal analoge radio-ontvangers dat in omloop is, ligt waarschijnlijk vele malen hoger. Deze moeten allemaal vervangen worden.

.

Logo-DigitalRadio+.jpg

 

.

RadioNL

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.