17-11-15

Elke dag halfuur met gsm bellen is niet schadelijk

Elke dag halfuur met gsm bellen is niet schadelijk

.

Er bestaat geen rechtstreeks verband tussen gsm-gebruik en schadelijke effecten op lange termijn op de menselijke gezondheid. Dat heeft het Franse Agentschap voor de Gezondheid (ANSES) bekendgemaakt op basis van het grootste onderzoek ooit naar de gevolgen van gsm-stralen.

.

bellen.jpg

.

De onderzoekers van ANSES analyseerden 308 studies die over de hele wereld werden uitgevoerd en concludeerde dat gsm's en andere mobiele apparaten die elektromagnetische stralen uitzenden niet schadelijk voor de gezondheid zijn. Omdat sommige onderzoekers suggereren dat gsm'en kwaadaardige tumoren in de hersenen kan veroorzaken, de zogenaamde gliomen, noemt het Franse agentschap de gsm niet helemaal onschuldig.Daarom raden de onderzoekers aan voorzichtig om te springen met mobiele gadgets. Wie ongeveer dagelijks zijn gsm meer dan een halfuur aan zijn oor houdt om te bellen, heeft na 10 tot 15 jaar 20 procent meer kans op een tumor in de hersenen. De kans op dit soort kanker is echter klein, slechts 7 op de 100.000 mannen en 5 op de 100.000 vrouwen krijgt jaarlijks deze diagnose.

.

Dit betekent niet dat de toestellen geen effect hebben op je lichaam, maar de gevolgen als opwarming, een lagere vruchtbaarheid bij mannen, slechtere cognitieve prestaties en slaapstoornissen zijn maar tijdelijk. De onderzoekers benadrukken dat je met enkele eenvoudige ingrepen de blootstelling aan gsm-stralen kunt beperken. Begin met handsfree bellen, zodat je het toestel niet in de buurt van je gezicht moet houden. Ga ook steeds op plaatsen staan waar je een goed ontvangst hebt. Daarnaast worden kinderen best zo goed mogelijk afgeschermd worden van deze toestellen.

.

Toch meldt ANSES dat er nog steeds te weinig onderzoek gebeurt naar dit onderwerp, de studies die tot nu toe werden uitgevoerd zijn vaak slecht gedocumenteerd. De Wereldgezondheidsorganisatie had eerder al gewaarschuwd dat hevige gsm-gebruikers mogelijk meer kans lopen op kanker.

.

Critici menen dat het rapport een aspect over het hoofd heeft gezien. Er wordt namelijk niet gesproken over de overgevoeligheid aan elektromagnetische stralen. Dit betekent dat door blootstelling aan radiostralen mensen ernstige symptomen als hart- en geheugenproblemen kunnen vertonen. Dit is eigenlijk niet meer dan een allergie aan golven in de lucht. Hoe meer je eraan blootgesteld wordt, hoe meer je lichaam er niet meer tegen kant. De symptomen kunnen soms zeer ernstig zijn en je leven tot een hel maken.

.

De Morgen

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.