31-05-13

SABAM ziet omzet gevoelig stijgen

SABAM ziet omzet gevoelig stijgen

.

Auteursrechtenmaatschappij Sabam heeft in 2012 haar omzet, die volledig gehaald wordt uit de inning van auteursrechten, met 3,6 procent zien stijgen. Het is de eerste toename in 5 jaar, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van Sabam. De inning van online-rechten (bijvoorbeeld op downloads en streaming) blijft echter "schandalig laag", zo luidt het.

.

SABAM.jpg

.

In 2007 draaide Sabam nog een omzet van 231 miljoen euro, maar het bedrag zakte daarna stelselmatig, vooral door het ineenstorten van de cd-verkoop. In 2011 bedroeg de omzet nog 141,1 miljoen euro, maar vorig jaar inde Sabam voor 146,2 miljoen euro aan auteursrechten.

.

"De gevoelige toename van het aantal concerten die in 2012 in België georganiseerd werden (die publieke uitvoeringsrechten voor muziek stegen met 6 procent) en het groeiende succes van onze auteurs in het buitenland (de rechten uit het buitenland gingen 14 procent hoger) verklaren grotendeels deze stijging", aldus Sabam.

.

De mechanische reproductierechten (onder meer op cd- en platenverkoop) kalfden opnieuw met ruim 7 procent af. Ook de inningen bij de media daalden. De "online"-inningen namen wel met de helft toe, maar vertegenwoordigen nog altijd amper 1 procent van het omzetcijfer.

.

De eerste omzettoename in 5 jaar maakt Christophe Depreter, de algemeen directeur van Sabam, niet euforisch. De doelstelling om de sterke omzetdaling ten gevolge van de grote terugval in de cd-verkoop in te dijken, is nog niet bereikt, ook al is de omzet met 5 miljoen euro gestegen in 2012, zegt hij in het jaarverslag.

.

"De onlinerechten, die verondersteld worden de daling van de mechanische rechten te compenseren, stijgen slechts met 500.000 euro", voegt Depreter toe. "Hoewel dit procentueel een stijging van 53,5 procent is, blijven de cijfers schandalig laag."

.

De vereniging keerde vorig jaar 98,3 miljoen euro uit aan de auteurs die het vertegenwoordigt. "Deze daling is een rechtstreeks gevolg van de betalingen aan het buitenland, die met meer dan 9 miljoen euro (-22 procent) gedaald zijn", luidt het in het jaarverslag.

.

Sabam, de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers, zorgt voor de inning, de verdeling en het beheer van de auteursrechten van ruim 38.000 Belgische auteurs. In totaal vertegenwoordigt de vereniging 43,7 miljoen werken in België van binnen- en buitenlandse auteurs. Eind vorig jaar stelde Sabam 290 voltijdse equivalenten te werk.

.

De Redactie

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Topradio Aalter: En petit comité met Astrid Bryan

Topradio Aalter: En petit comité met Astrid Bryan
.
 
 
Jackpotparty.be nodigde Topradio Aalter uit in het mondaine Knokke, om aanwezig te zijn bij de voorstelling van Astrid Bryan als gezicht van organisatie. Op de receptie in hotel ‘La Réserve’ mocht Astrid namens Jackpotparty.be een cheque van 15.000 euro overhandigen aan de Cliniclowns.
.

TopradioAalter.jpg

.

Het werd geen massaevenement maar een gezellig onderonsje ‘en petit comité’ met enkel de verantwoordelijken van Jackpotparty.be, de Cliniclowns, een handvol persmensen en Topradio Aalter.

Enkele luisteraars van Topradio werden door Jackpotparty.be op de guestlist gezet en mochten na de receptie mee aanschuiven voor een diner in het casino. De luisteraars mochten naast Astrid plaatsnemen voor het etentje en werden daarna nog eens getrakteerd op een overnachting in het chique ‘La Réserve’.

Astrid was zichtbaar vermoeid maar vervulde haar rol als ambassadrice van de Cliniclowns en Jackpotparty.be enthousiast en met glans. Ze is, samen met haar man John en broer Laurens, tevens de meter/peters van de Cliniclowns.

.

TopradioAstrid.jpg

.

Steven Devliegere maakte een aantal interviews die je woensdag aanstaande hoort in het programma Aalter Bruist vanaf 15:00 uur, met Bert. Omdat de werking van Cliniclowns Topradio Aalter niet onberoerd laat zal men de organisatie steunen met een speciale actie tijdens de avondmarkt in Aalter op 21 juni. Zowel de Cliniclowns als Astrid waren enthousiast.

.

Luister HIER naar Topradio Aalter.

.

RadioVisie (JLSA)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

DAB+ ontvangers in Australië zijn succes !

DAB+ ontvangers in Australië zijn succes !

In Australië stijgt het aantal verkochte DAB+ontvangers gestaag. Inmiddels zijn er al ruim 1,25 miljoen over de toonbank gegaan, zo blijkt uit cijfers van Commercial Radio Australia. Het eerste kwartaal van dit jaar werden er 94.000 exemplaren verkocht.

.

australie.jpg

.

In mei 2009 zijn de commerciële radiostations in Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide officieel gestart met uitzenden in DAB+. In juli van dat jaar volgden ook de publieke omroep ABC en de multiculturele omroep SBS met hun stations. Doordat het grootste deel van de bevolking in en om de grote steden woont, kan nu ruim 55% van de inwoners van Australië DAB+ ontvangen.

.

Het eerste jaar keek de luisteraar de kat uit de boom en werden er nauwelijks DAB+ontvangers verkocht. De afgelopen jaren is de verkoop echter flink op gang gekomen. Vorig jaar werd de magische grens van één miljoen verkochte ontvangers doorbroken. Inmiddels staat de teller al op ruim 1,25 miljoen verkochte DAB+radio’s.

.

Het afgelopen kwartaal werden er 94.000 DAB+ontvangers verkocht. Dit is overigens minder dan het laatste kwartaal van 2012, toen er ruim 153.000 ontvangers de winkel verlieten. Veel mensen gaven toen een DAB+radio cadeau voor kerst.

.

Om DAB+ tot een succes te maken hebben de radiostations en de Australische overheid de handen ineen geslagen. Zo kregen de radiostations garanties waardoor het investeren in DAB erg interessant werd.

.

Net als in Nederland is ook DAB-capaciteit in Australië gebonden aan FM- en AM-licenties. Elk radiostation heeft 128 kbps aan capaciteit gekregen. Deze mogen ze vrij invullen. De overheid legt geen restricties op qua formats en ook zijn digitale stations vrijgesteld van het verplichte percentage van 25% aan muziek uit het land ‘from down under’. Ook heeft de overheid dat er zes jaar lang geen DAB capaciteit wordt vergeven aan nieuwe partijen.

.

Maar de overheid eist ook wat terug van de radiostations. Zo zijn de stations verplicht om de toegewezen DAB-capaciteit te gebruiken. Doen zij dit niet, dan raken ze deze capaciteit kwijt. Doordat er de afgelopen jaren nauwelijks nieuwe FM- en AM-licenties verdeeld zijn, is DAB+ een interessante manier voor bestaande partijen om uit te kunnen breiden via de ether.

.

Het aantal radiostations per stad verschilt momenteel. Zo zijn er in Melbourne en Sydney elk 42 stations in DAB+ te ontvangen, terwijl dit er in Brisbane 37 zijn. Naast de reguliere stations die al via FM en AM te ontvangen zijn, zijn er in elke stad diverse digitale themakanalen te ontvangen. Dit zijn onder meer Radar Radio, Buddha, Koffee, Novanation, Chemist Warehouse Remix, Stardust, The Buckle en Loveland.

.

Doordat de radiostations zelf mogen weten hoe ze hun DAB-capaciteit invullen, varieert de bandbreedte waarmee de stations uitzenden. Zo heeft Nova 96 9 in Sydney ervoor gekozen om slechts één themakanaal (Novanation) mee te zenden, waardoor beide stations 64 kbps ter beschikking hebben. Mix 106.5 heeft er daarentegen voor gekozen om twee extra stations mee te zenden. Hierdoor zendt Mix 106.5 zelf met 48 kbps uit, terwijl themakanelen Mix 80’s en Mix 90’s met respectievelijk 40 kbps en 32 kbps uitzenden.

.

DAB radio.jpg

.

Radio NL

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-05-13

VRT: StuBru schudt avondprogrammatie door elkaar

VRT: StuBru schudt avondprogrammatie door elkaar

.

Vanaf maandag start bij Studio Brussel 's avonds de zomerprogrammatie. In het programma "On the rocks" blikken Ilse Liebens en Lisa Smolders elke weekavond vooruit op de festivalzomer. Op 21 juni is er ook opnieuw het gratis festival "On the rocks" in het Rivierenhof in Antwerpen.

.

Logo StuBru.jpg

.

Tijdens de studentenmaand juni verhuist Sam De Bruyn (foto) naar een later tijdstip. Vanaf 22 uur presenteert hij elke dag "Sound of Sam".

Otto-Jan Ham begint er met "Hammertime" al om 16 uur aan.  Maandag is de Britse band Editors live te gast in zijn show.

.

Vanavond maakt Sam De Bruyn bekend welke grote Belgische naam er op vrijdag 21 juni optreedt tijdens het festival "On the rocks".

.

De redactie

.

tijdsbalkje rood

08:31 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Duitsland: AFN staakt uitzendingen via 873 kHz

Duitsland: AFN staakt uitzendingen via 873 kHz
.
 
 

 

De besparingen van het Amerikaanse ministerie van defensie hebben ook een effect op de mediasector. Zo sluit de Europese afdeling van de American Forces Network één van de Duitse middengolfzenders.
.

AFN.jpg

.
De doorgifte van de nieuwsbulletins, de talkshows en de politieke standpunten via AM 873 kHz worden vanaf 31 mei aanstaande definitief gestaakt. De torenhoge exploitatiekosten en de ongunstige ligging van de installaties in Weisskirchen bespoedigden het besluit om drastisch in te grijpen. De Duitse luisteraars in de regio Wiesbaden kunnen voortaan terecht via 98,7 FM. AFN The Eagle brengt een mix van hits, rock, country, informatie voor de legerbasis en uiteraard elk uur een blik op de actualiteit.

.

De luisteraars in Wiesbaden zelf worden met lokale informatieblokken verwend. De liefhebbers van gesproken items blijven bovendien niet volledig verstoken van discussieprogramma’s. ‘Morning Newswatch’ tussen 06:00 en 09:00 uur en ‘Afternoon Newswatch’ tussen 16:00 en 18:00 uur moeten via het internetstation AFN 360 het vertrekpunt voor een continue service vormen. Ook de bezitters van een iPhone en Android Mobile kunnen deze twee items reeds beluisteren.

.

Luister HIER naar AFN Europe

.

RadioVisie (FVM)

.

tijdsbalkje rood

00:01 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dave Peters naar Radio 2

Dave Peters naar Radio 2
.
 
Wat speelt zich af in de kleedkamers van bekend Vlaanderen? Dave Peters zoekt het uit in het nieuwe zomerprogramma Kleedkamergeheimen, elke zaterdag van juni tot en met augustus, tussen 10:00 en 11:00 uur. Dave kondigde zijn terugkeer naar de VRT gisteren aan bij zijn nieuwe collega’s De Madammen.
.

Elke uitzending ontvangt Dave twee bekende gasten die opmerkelijke of verrassende anekdotes te horen krijgen uit de sportwereld. Maar zijn ze wel waar? Of hoe lopen ze af? De twee bekende gasten moeten de waarheid zien te achterhalen en leggen zelf ook onvermoede details uit hun eigen privéleven bloot.

.

Dit zijn al enkele gasten die opduiken in Kleedkamergeheimen: Hanne Troonbeeckx, Wendy Van Wanten, Linda De win, Ann Reymen, Zaki en Roel Vanderstukken. Zij krijgen verhalen te horen van sportlui als Freddy De Kerpel, Leo van der Elst en Kristof Snelders.

.

Dave.jpg

.

Dave Peters werkte eerder voor Studio Brussel en MNM. In september 2012 verliet hij de VRT en ging hij als voetbalverslaggever aan de slag bij Belgacom TV. Daar werkt hij nog altijd, maar Dave maakt dus ook weer radio. Hij is opgetogen om vanaf nu "deel uit te maken van de grootste familie van Vlaanderen. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat ik me ontzettend hard ga amuseren.”

.

Kleedkamergeheimen, elke zaterdag vanaf 1 juni tot en met 31 augustus, van 10:00 tot 11:00 uur

.

Logo Radio 2.jpg

.

RadioVisie (JLSA)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio 1: De ochtend krijgt vast presentatieduo

Radio 1: De ochtend krijgt vast presentatieduo
.

De ochtend.jpg

.
 
Het actuaprogramma De ochtend op Radio 1 krijgt volgend seizoen één vast presentatieduo. Xavier Taveirne en Bert Rymen gaan de uitdaging aan om vanaf september elke schooldag te presenteren.
.

“Door te kiezen voor een vast presentatieduo willen we de band met onze luisteraars versterken en meer continuïteit en eenheid brengen in het programma”, zegt Radio 1-nethoofd Diane Waumans. Na zes seizoenen wordt het programma ook inhoudelijk en vormelijk opgefrist, om de Vlaming volgend najaar nóg beter te bedienen met nieuws en duiding, achtergrond en opinie, bij het ontbijt of onderweg naar het werk.

.

logo Radio1(logo).jpg

.

Hoofdredacteur Radio Griet De Craen: “De ochtend zet de lijnen uit voor het nieuws van de dag, het is dé referentie voor wie ’s morgens mee wil zijn. Die sterkte willen we absoluut behouden, ook in de toekomst, en daarom willen we inhoud en vorm na zes jaar eens opnieuw tegen het licht houden.”

.

Sara Van Boxstael en Marjan Temmerman, die het programma nu week om week presenteren samen met Bert Rymen en Xavier Taveirne, mogen zich klaarstomen voor een nieuwe opdracht binnen VRT Nieuws. Sara reageert: “Na drie seizoenen De ochtend, ben ik klaar voor andere projecten”.

.

Xavier.jpg

.


XAVIER TAVEIRNE

.

Werkte eerst vier jaar bij Radio 2 WestVlaanderen en daarna twee jaar bij Radio 2 VlaamsBrabant en Radio 2 nationaal. Na een jaar bij FM Brussel ging hij in 2009 aan de slag bij VRT Nieuws, waar hij sinds begin 2011 voor Radio 1 Vandaag presenteerde, het actuaprogramma in de vooravond. Sinds september 2012 presenteert hij De ochtend.

.

BERT RYMEN

.

Begon als journalist bij de stadsradio FM Brussel. Hij werkt sinds 2005 voor het VRT- radionieuws. Bert deed er algemene verslaggeving, hij presenteerde de nieuwsbulletins en was actief als politieke en financiële verslaggever. Sinds maart 2012 is Bert een van de stemmen van De ochtend.

.

Bert.jpg

..

RadioVisie (JLSA) Foto's VRT

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-05-13

Eurovisiesongfestival in Malmö trok toch véél kijkers !

Eurovisiesongfestival in Malmö trok toch véél kijkers !

.

De twee halve finales en de finale van het Eurovisiesongfestival in Malmö (14, 16 en 18 mei) hebben meer dan 170 miljoen kijkers gelokt. Dat meldt de European Broadcasting Union.

. 

EVS 2013.jpg

.

In 24 van de 36 deelnemende landen van het Eurovisiesongfestival
keek meer dan een op de drie inwoners naar de twee halve finales en de finale. In ons land was dat niet het geval.

.

De Deense Emmelie de Forest won de 58e editie van het Eurovisiesongfestival met "Only teardrops". Roberto Bellarosa was voor België goed voor een verdienstelijke twaalfde plaats in de finale van de wedstrijd.

.

In Nederland werd de grootste toename van het aantal kijkers vastgesteld. Meer dan 4,8 miljoen noorderburen hebben Anouk "Birds" zien zingen. Dat is een stijging van 3,7 miljoen kijkers.

.

De Redactie

.

tijdsbalkje rood

09:44 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nederland: Radio 5 in 2015 weg op AM?

Nederland: Radio 5 in 2015 weg op AM?
.
 
 
De publieke zender Radio 5 Nostakgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dit is twee jaar eerder dan gepland. Het geld dat hiermee bespaard wordt, wil de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) inzetten om nog dit jaar het DAB-net flink uit te breiden. Een beslissing hierover wordt in juni genomen.
.

Radio 5 Nostalia.jpg

.

Momenteel zendt Radio 5 (Nostalgia) nog uit via de middengolffrequenties 747 kHz (Flevoland) en 1251 kHz (Hulsberg). Tussen 1978 en 2001 maakte Radio 1 (Hilversum 1) gebruik van de frequentie 747 kHz, eerst vanuit Lopik, maar sinds 1980 vanuit Flevoland. In 1985 kwam hier de frequentie in Hulsberg bij.

.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om de laatste twee middengolfzenders van de NPO in 2017 uit te schakelen. Nu zijn er echter plannen om dit al twee jaar eerder te doen. Hierdoor verdwijnt Radio 5 al in 2015 van de AM. Het geld dat hiermee in twee jaar bespaard wordt, wil de NPO inzetten om nog dit jaar het DAB-net uit te breiden.

.

Mogelijk komt er dan al op 1 november 2013 landelijke dekking buitenshuis voor de publieke radiozenders. De NPO wil hierdoor meegaan met de landelijke commerciële radiostations die al op 1 september landelijke dekking buitenshuis krijgen. Oorspronkelijk zou het DAB-net van de NPO pas in september 2015 landelijk dekkend zijn.

.

Een beslissing over het vervroegd uitschakelen van de middengolf en de uitbouw van het DAB-net wordt waarschijnlijk in juni van dit jaar genomen.

.

Luister HIER naar Radio 5 Nostalgia .

.

Radio 5 is digitaal (uitstekende kwaliteit dus) in vrijwel héél Europa en daarbuiten via satelliet FTA (Free To Air, ongecodeerd) te ontvangen op de Astra 1 (19,2° Oost) en de frequentie is 12.343 (H) met Sym: 27.500 en FEC:3/4.Ook abonnees van TV Vlaanderen kunnen uiteraard digitaal meegenieten! 

.

Luisteren naar radio foto Radio 2 VRT.jpg

.

Bericht: Radio.nl

.

RadioVisie

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:RTV Noord radioprogramma live vanaf zendschip Norderney

NL:RTV Noord radioprogramma live vanaf zendschip Norderney

.

Het RTV Noord radioprogramma Café Martini heeft de primeur om een vier uur durende radio-uitzending vanaf de Norderney – het zendschip van zeezender Veronica – te maken.

.

Norderney.jpg

.

De Norderney werd dit jaar vanuit Antwerpen naar Nederland gevaren. Het wordt op dit moment opgeknapt en verbouwd. Na de grote opknapbeurt wordt het in de buurt van filmmuseum Eye aan de Amsterdamse kade afgemeerd. Daar krijgt het een nieuw multimediaal leven.

.

Live uitzending vanaf Norderney

.

Nu het schip in Groningen aan wal ligt om opgeknapt te worden gaat Radio Noord op zaterdag 1 juni het radioprogramma Café Martini live vanaf de Norderney uitzenden. Het programma is van 14.00 tot 18.00 uur te beluisteren. Naast muziek uit de woelige zeezender-periode van Radio Veronica zijn ook oude verhalen en de laatste nieuwtjes over dit zendschip te horen. Eén van de programmaonderdelen is de hitlijst ‘De Varende Tien’. De Radio Noord-luisteraar kan deze hitlijst zelf bepalen door liedjes over schepen en zeezenders aan de redactie door te geven. Voor het radioprogramma worden de schuurmachines en zaagtafels tijdelijk aan de kant geschoven. In de uitzending van Café Martini op zaterdag 25 mei geeft men VIP-kaarten voor dit speciale radioprogramma weg.

.

 

RTV Noord.jpg

 

.

Luister HIER in Vlaanderen naar RTV Noord

.

Radio NL

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende