31-01-13

De Kampioenen dan toch op het witte doek !

De Kampioenen dan toch op het witte doek !

.

Opnames film "F.C. De Kampioenen" starten in april

.

In april starten Eén en Skyline met de opnames van de bioscoopfilm van "F.C. De Kampioenen". In de film zullen alle acteurs van het laatste seizoen meespelen

.

untitled.jpg

.

Voor de opnames van de film trekken de acteurs in april naar het zuiden van Frankrijk. In juni worden de opnames voortgezet in België.

.

De film krijgt geen steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, maar Eén en Skyline hebben er vertrouwen in dat de lopende onderhandelingen met potentiële partners en sponsors de nodige middelen zullen genereren.

.

Vier schrijvers hebben samengewerkt aan het scenario: Hec Leemans, de auteur van de stripreeks van "F.C. De Kampioenen", An Swartenbroekx, die de rol van Bieke speelt, Bart Cooreman, een vaste scenarist van het televisieprogramma en Johan Gevers, die de film ook zal regisseren. De film komt in december in de zalen.

.

De Redactie (foto:VRT)

.

tijdsbalkje rood

20:07 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nederland: Nieuw pand 538 geopend

Nederland: Nieuw pand 538 geopend
.
 
Onder massale belangstelling werd in Hilversum het nieuw pand geopend waarin 538, Slam!FM en Radio 10 Gold zijn gehuisvest. Daarmee werd, na weken en maanden van verhuizen de centralisatie van alle radiostations uit de Talpa mediagroep, afgesloten.
.

Of er veel reden tot feesten was na het bekend maken van de recente luistercijfers was onduidelijk. Niettemin openden huidig directeur Jan-Willem Brüggenwirth en Lex Harding het nieuwe complex met de glimlach.

.

Ter hoogte van de Bergweg in Hilversum doken bovendien diverse bekende personaliteiten op zoals Niels Geusebroek, de zanger van de Wildstylezhit ‘Year of summer’ en de huidige nummer één dj van de wereld, Armin van Buuren.

.

Voor de verhuis zaten alle commerciële ondernemingen over vijf stadsvilla’s verspreid. Deze verwarring werd met de samenvoeging in een enkel onderkomen beëindigd.

.

De medewerkers krijgen voortaan de beschikking over drie ruime studio’s, een Live38studio met een tribune, een tv-studio, verschillende productie- en back-upruimtes, twee gamerooms, een gym en vooral veel licht en ruimte.

.

Het was Ruud de Wild van Radio 538 die de afwerking van het interieur voor zijn rekening nam. Zo kunnen de bezoekers met zijn kunstwerken en met de uniek beschilderde U2-trabant boven de receptie kennis maken.

.

Maak HIER een virtuele tour in de nieuwe 538-studio.

.

RadioVisie (FVM)

.

Radio 538 kan u in Vlaanderen beluisteren via satelliet en wél op de Astra 1 (19,2° Oost) op de frequentie12.343 GHz. (H) met Sym:27.500 en FEC 3/4. De uitzendingen zijn FTA (Free To Air).Anders ben je aangewezen op het internet.

.

tijdsbalkje rood

00:01 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vandaag:'Gedichtendag' bij de VRT-radio

Gedichtendag bij de VRT-radio
.
 

 

Vandaag, donderdag 31 januari is het Gedichtendag en dat laat de VRT niet onopgemerkt voorbijgaan. Het jaarlijkse poëziefeest staat dit jaar in het teken van muziek. Alle publieke media worden daarbij ingeschakeld. Wij beperken ons tot een overzicht van de gebeurtenissen op de diverse radiozenders.
.

Gedichtendag.jpg

.

Cobra.be lanceerde zijn eigen poëziewedstrijd met Guido Belcanto. Hij maakt zelf de winnaar bekend op Gedichtendag bij De Madammen op Radio 2. Ook Radio 1, Klara, Ketnet en Canvas zetten de poëzie donderdag extra in de kijker. De Eén-kijker hoort om 20:10 uur omroepster Eva Daeleman de programma’s in rijm aankondigen.

.

Cobra.be brengt naar jaarlijkse gewoonte een eigen poëziewedstrijd. Guido Belcanto, koning van het Vlaamse levenslied, lanceerde twee weken geleden bij De Madammen op Radio 2 een oproep naar poëtische liedjesteksten. Op Gedichtendag maakt hij er ook de winnaar bekend.

.

Klembord01.jpg

.

Het Klara-programma Babel zette Gedichtendag eergisteren, dinsdag 29 januari, al in. De winnaar van de Herman De Coninckprijs kwam langs. Vandaag op 31 januari dus is Babel helemaal uit verzen opgetrokken. Met Anna Enquist, die dit jaar het Poëziegeschenk aflevert, en met Carl De Strycker, directeur van het Poëziecentrum in Gent. Men duikt ook in het archief, op zoek naar liefde in het oeuvre van Hugo Claus, als voorproefje op de nieuwe tournee van Saint-Amour.

.

In De Ochtend van Radio 1 zit een gesprek met Marc Didden over Hugo Claus. Hij werkt aan een hommage over de man. Ook in het programma Joos komt de winnaar van de Herman De Coninckprijs langs.

.

OVER GEDICHTENDAG

.

Gedichtendag is een initiatief van Poetry International en Stichting Lezen Vlaanderen, die met de keuze van het thema, het Poëziegeschenk (de opvolger van de Gedichtendagbundel), lessuggesties en een website de basis leggen voor het jaarlijkse poëziefeest. Dit jaar is de Gedichtendag voor het eerst ook de start van de Poëzieweek

.

RadioVisie (JLSA)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Massa volk voor 'Brussel Helpt'

Massa volk voor 'Brussel Helpt'
.
 
 
Brussel Helpt, het benefietevenement van FM Brussel en De Beursschouwburg, lokte zaterdag een massa volk. Naar schatting 1600 bezoekers kwamen af op de concerten, expo's, comedy en party ten voordele van de dak- en thuislozen in de hoofdstad.
.

Brussel Helpt.jpg

.

Het evenement was de apotheose van deze actie. De afgelopen weken stond thuisloosheid centraal op de hoofdstedelijke stadsradio. De opbrengst gaat integraal naar drie organisaties die zich inzetten voor dak- en thuislozen in Brussel.

.

Heel wat verenigingen steunden de actie spontaan en zetten zelf acties op ten voordele van Brussel Helpt. Artiesten als Rey Cabrera, Ik en den Theo en Lies Lefever verleenden hun medewerking aan het daggedeelte. Op de party ’s avonds zorgden o.m. Stijn, Tom Barman, Pitcho, Kong&Gratts en Kwak voor de hoogtepunten.

.

De opbrengst van Brussel Helpt gaat naar De straatverplegers, Hobo en Albatros, drie organisaties die werken voor dak- en/of thuislozen. De totale opbrengst wordt morgen, woensdag 30 januari bekendgemaakt. Maar bij de betrokken organisaties is men nu al tevreden. ‘Dankzij Brussel Helpt hebben we de thuislozenproblematiek in het algemeen en onze werking in het bijzonder kunnen toelichten,’ klinkt het.

.

Luister HIER online of in de regio Brussel op 98.8 FM (frequentie draagt vrij ver trouwens )

.

RadioVisie (JLSA)

;

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-01-13

De Nacht van Ajoin Music barst uit voegen

De Nacht van Ajoin Music barst uit voegen
.

City logo.jpg

.
 
In de streek rond Aalst zakte elke zichzelf respecterende carnavalist af naar 'de nacht van Ajoin Music', de derde carnavalfuif van dit radioproject dat enkel tijdens de winter te horen is. Die zaterdagavond deden we onze zotskap aan en gingen praten met de radiobaas van de regionale groep City Music.
.

Via één van de plaatselijke frequenties van City Ambi, een tweede product van de radiogroep City Music, is het nog tot en met 17 februari al Aalsters dialect wat de klok slaat, van muziek tot commercials. ‘Oilsjt ajoin (Ajuin, spotnaam) en bier 'mé schoim’ klinkt het al snel bij meer dan 2000 luisteraars in de sporthal Forum (van Okapi Aalstar).

.

city 1.jpg

City Music Ochtend dj Dirk De Vries en Filip Vangerven

.

DERDE AJOINNACHT

.

De Top  100 van de populaire liedjes van het moment werd er grotendeels live gebracht.Filip Vangerven (foto 1, rechts), general manager van City Music; "Het publiek kent intussen de teksten van deze carnavalhits van buiten, en komt hier genieten en kijken wie de zangers zijn".

.

 

Peter Van Nuffel is de kersverse Prins Carnaval. 'Den boa(r)d (baard)', de bijnaam van Peter staat (foto 3) tussen de twee Ajoin Music boegbeelden/voice offs Garry en Bremt, zelf ex-prinsen. Ze  stonden op het podium(foto 2) met een cover van 'Gangnam Style' gepariodieerd als 'Wat es da veur iet'. De nummer 1 als afsluiter in de hitparade van carnavalliedjes, onafgebroken gebracht tot een 'kot' in de nacht, was één van die typisch Aalsters gezongen plaatselijke hits door ...Prins Carnaval.

.

city 2.jpg

.

ZEVENDE SEIZOEN

.

 

Filip Vangerven, zelf al sinds de jaren '80 on air, is trots op zijn Ajoin Music dat als teken van ultieme verbondenheid  en als publicitaire stunt alvast slaagt. Dit reclameseizoen voelen ze de crisis;  “ maar we verkopen de spots aan een duurder tarief dan vorig jaar. Ik moet adverteerders die nu nog willen intekenen weigeren". Meer muziek, minder onderbrekingen. Daarmee komen ze tegemoet aan de eerdere vraag van luisteraars.

.

city 3.jpg

Peter Van Nuffel in het midden.

.

“Onze collega"s in Halle haalden de mosterd bij ons, en doen nu ook een carnavalradio, zij het daar, via evenementenfrequentie, beperkt tot een tiental dagen". Dit jaar start ook Stadradio Halle met een eigen carnavalszender, zoals u samen met Filip Vangerven eerder uitgebreid kon lezen bij RadioVisie en op deze blog. "In die korte tijd kunnen wij onmogelijk ons gamma aan items en programma's kwijt. Op Ajoin Music hebben we dagelijks actualiteiten (Oilsjt vandaag), en request shows. Drie maanden lang belichten we alle facetten van Aalst en Carnaval".

.

"Ook dit jaar werd er een pop-up studio ingericht in het hart van Aalst (in een voormalig restaurant), van waaruit wekelijks live uitzendingen met alle carnavalisten, verantwoordelijken van de stad, plaatselijke politiek. Zelfs de burgemeester komt daar wekelijks zijn eigen rubriek doen. 100% radio dus van tussen de mensen”.

.

De apotheose volgt op carnavalzondag, dan zal Ajoin Music vanuit het Aalsterse stadhuis live verslag uitbrengen tijdens een marathonuitzending. Afstemmen op de 107.8 FM, of HIER online luisteren. Er wordt nog lekker plat Oilsters gesproken.

.

Foto's Helena De Ruyter

.

RadioVisie (Thierry De Neve)

.

tijdsbalkje rood


 

00:03 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Buiten het zendbereik toch luisteren via FM ?

Buiten het zendbereik toch luisteren via FM ?

.

Je hebt tegenwoordig webradio's,radio's die uitzenden via de ether maar ook via  'livestream' wat a priori inhoudt dat je de mogelijkheid (werekdwijd) hebt om die radio's  te beluisteren op computer, notebook, laptop, tablet of smartphone. Via hun website en een radioplayer (of via speciale software als bvb Tunein), kan je dus de klok rond digitaal luiseren.

.

Maar misschien geef je toch nog de voorkeur aan het luisteren via de gewone radio? Of op de draagbare radio die je meeneemt in de tuin of garage? Of via de geweldige luidsprekers van je muziekinstallatie? Zelfs via een MP3 radiootje of uw GSM met ingebouwde FM ontvanger.Dat kan allemaal. Je hoeft echt niet bij je laptop te blijven zitten om die radio's  te beluisteren. Je kan bijvoorbeeld je computer, tablet of notebook met een snoertje verbinden met de versterker van je stereoketen. Maar je kan ook een USB-FM-Transmitter aan je computer pluggen.En dat vrij goedkope toestelletje ziet er uit als een doodgewone USB stick.

.

Audio Transmitter.jpg

Het gaat hier om een mini zendertje dat uiterst lokaal een FM-radiofrequentie gebruikt om digitale signalen door te sturen. Eenmaal aangesloten op jouw pc kan je echt overal luisteren naar gelijk welke webradio of livestream. Het toestelletje is helemaal niet duur en is bovendien draadloos. Je hebt enkel een vrije USB-poort nodig op de computer (laptop...) waarmee je die radio binnenhaalt van het internet. De computer herkent de transmitter als USB-Speaker en werkt op een aantal FM-frequenties zoals 88.0, 88.2, 88.4, 88.6, 88.8, 89.0 en 89.2 MHz. De transmitter heeft ook een PLL synthesizer voor een zuiver signaal.

 

Er zijn tal van fabrikanten die een FM Transmitter USB op de markt hebben gebracht. Even googelen en u kiest maar. Zowat alle toestelletjes kunnen in stereo uitzenden, met volledig 30 Hz - 15 kHz bereik. Hun signalen hebben een maximale reikwijdte van 45 meter. Bovendien zijn ze klein.

.

Radio 19

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-01-13

Radio Marina is ermee opgehouden

Radio Marina is ermee opgehouden
.
 
Het Nederlandse commerciële Radio Marina is vrijdag 25 januari gestopt. Veel uitzendingen worden geïntegreerd in de programmering van Radio Waddenzee, eentje komt terecht bij Radio 19.
.

Radio Marina.jpg

 
.

Radio Marina zond de afgelopen tijd alleen uit via internet. Het was de bedoeling om de middengolffrequentie 1485 kHz te gebruiken voor het doorgeven van het signaal maar dit is nooit gebeurd.De antennes aan boord van het zendschip Jenni Baynton waren klaar, maar de zender is nooit geleverd.

.

"Vanaf maandag 4 februari worden de programma’s van Radio Marina, Radio Monique (ook een webradio) en Radio Waddenzee 1602AM zodanig geïntegreerd dat een swingend muziekstation voor Noord-Nederland ontstaat", aldus de website van Radio Marina.

.

Radio Waddenzee is in Noord Nederland te ontvangen tussen 07:00 en 19:00 uur via de middengolffrequentie 1602 kHz en 24 uur per dag via internet . Van 19:00 tot 07:00 uur zijn de Engelstalige programma’s van Radio Seagull te horen via de middengolffrequentie 1602 kHz.

.

              

.

RadioVisie (JLSA)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NL:Radio 10 Gold, 538 en Slam FM op nieuwe locatie

NL:Radio 10 Gold, 538 en Slam FM op nieuwe locatie

.

Vorige vrijdagmiddag (25/1 j.l.)  is het nieuwe pand van 538, Slam FM en Radio 10 Gold feestelijk geopend. In het bijzijn van diverse gasten en pers opende 538-directeur Jan-Willem Brüggenwirth samen met 538-oprichter en radioman Lex Harding officieel het nieuwe onderkomen aan de Bergweg in Hilversum. Aansluitend was er een live concert van Kane.

.

Radio 10 Gold, 538 en Slam FM

.


Voorheen zaten de stations verspreid over vijf Hilversumse stadsvilla’s. Nu is de hele 538Groep een paar honderd meter verderop in één ruim pand gehuisvest. Het nieuwe gebouw bevat drie ruime radiostudio’s van de drie radiomerken, een live-38studio met tribune, een tv-studio, diverse productie- en back-upstudio’s, twee gamerooms, een gym en vooral veel licht en ruimte voor de werknemers.

.

De aankleding is weer onder handen genomen door 538-deejay Ruud de Wild met diverse kunstwerken waaronder een beschilderde U2 Trabant boven de receptie.

.

10 gold.jpg

Klik op de foto én maak kennis (virtuele tour) !

.

Radio NL

.

 

Radio 10 Gold is in Vlaanderen te beluisteren via AM 828 kHz (middengolf dus) en via de Astra 1 (19,2° Oost) satelliet op 12.343 Ghz.(H) met Sym:27.500 en FEC:3/4.Digitaal en Free To Air te ontvangen.

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-01-13

De 'FLARD' van Radio 2 staat nu op maar liefst 860 euro !

De 'FLARD' van Radio 2 staat nu op maar liefst 860 euro !

.

 

lars de groote-radio 2.jpgPeter Verhulst Topcollectie.jpg

Lars &  Peter

.

Vandaag spelen ze traditiegetrouw alweer (elk uur) tussen 13 en 16 uur ''de Flard in de Topcollectie op Radio 2'. Ze laten je een korte noot uit een liedje horen tijdens het programma en jij moet dan raden over welk nummer het gaat.Het is altijd de moment om mee te spelen (raden)....

.

topcollectie.jpg

.

DE FLARD is op dit moment maar liefst 860 euro muziek waard.Dus meer dan de moeite om mee te spelen ! Indien niet geraden komt er elk uur zelfs nog 10 euro bij ! En als je dan weet dat elke nieuwe opgave (Flard) ook meteen opnieuw vertrekt van 250 euro (na geraden te zijn), onlangs nieuw ingeburgerd bij het radiospel.

.

Heb je enig idee? Laat dan van je horen via sms naar 6042 (0,5 € per bericht) of mail titel en uitvoerder door naar detopcollectie@radio2.be. Uiteraard moet je wél luisteren daarvoor naar De Top... Succes!!

.

De Flard van Radio 2.jpg

 .

De Flard zit deze keer alvast NIET in deze onderstaande liedjes:

.

 

 • A forest - THE CURE
 • A little less conversation - ELVIS vs JUNKIE XL
 • Adult education - HALL & OATES
 • Annie, I'm not your daddy - KID CREOLE & THE COCONUTS
 • Bad moon rising - CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL
 • Baila sexy thing - ZUCCHERO
 • Bamboleo - GIPSY KINGS
 • Beats of love - NACHT UND NEBEL
 • Beautiful noise - NEIL DIAMOND
 • Binnen - MARCO BORSATO
 • Born to be alive - PATRICK HERNANDEZ
 • Burbujas de amor - JUAN LUIS GUERRA
 • Burning love - ELVIS PRESLEY
 • Come on, Eileen - DEXY'S MIDNIGHT RUNNERS
 • Come to my island - KC & THE SUNSHINE BAND
 • Dance the night away - THE MAVERICKS
 • De heuveltjes van Erika - BART VAN DEN BOSSCHE
 • Don't let me be misunderstood - THE ANIMALS
 • Down in the boondocks - BILLY JOE ROYAL
 • Do you really want to hurt me - CULTURE CLUB
 • Drink rode wijn - JOE HARRIS
 • Dueling Banjos - ERIC WEISSBERG
 • Freedom - GEORGE MICHAEL
 • Gloria - THEM
 • Golden brown - THE STRANGLERS
 • Happy station - FUN FUN
 • Hot water - LEVEL 42
 • I'm so excited - POINTER SISTERS
 • In the summertime - MUNGO JERRY
 • In Zaire - JOHNNY WAKELIN
 • Kristien - WIM DE CRAENE
 • La camisa negra - JUANES
 • Les bourgeois - JACQUES BREL
 • Les divas du dancing - PHILIPPE CATALDO
 • Let her go - PASSENGER
 • Let's spend the night together - THE ROLLING STONES
 • Love is all around - WET WET WET
 • Macarena - LOS DEL RIO
 • Making your mind up - BUCKS FIZZ
 • Me and Mrs. Jones - BILLY PAUL
 • Message in a bottle - THE POLICE
 • Miss you - THE ROLLING STONES
 • My little lady - THE TREMELOES
 • Never marry a railroad man - SHOCKING BLUE
 • Op straat - GUUS MEEUWIS
 • Patricia - PEREZ PRADO
 • Porque te vas - JEANETTE
 • Puerto Rico - VAYA CON DIOS
 • Sacramento - MIDDLE OF THE ROAD
 • Simarik - TARKAN
 • Stars - SIMPLY RED
 • Sugar me - LINDSEY DE PAUL
 • Summer in the city - LOVIN SPOONFUL
 • Surfin' USA - BEACH BOYS
 • Take me home country roads - JOHN DENVER
 • Tequila - THE CHAMPS
 • Think - ARETHA FRANKLIN
 • Twisting by the pool - DIRE STRAITS
 • Venus - SHOCKING BLUE
 • Weather with you - CROWDED CROWDED
 • Well well well - SOULSISTER

 

 .

Ter Info

.

Radio 2 De Topcollectie doordeweeks van maandag tot zaterdag tussen 13 en 16 uur via FM, DAB,DVB-T, satelliet én internet.Telefoon:070/34.50.02!

.

tapedeck.gif

.

pinkend sterretje Herbeluister de meest recente uitzending.

pinkend sterretje De Topcollectie Radio 2 website

pinkend sterretje De Radio 2 website

.

tijdsbalkje rood

00:04 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Er was eens het (dagelijks) 'Soldaten(half)uurtje'...(met warme oproep)

Er was eens het (dagelijks) 'Soldaten(half)uurtje'...(met warme oproep)
 

HERHALING VAN 12/11/2007...

.

Heeft iemand onder deze (blog)  lezers eventueel nog radiofragmenten (op magneetband) uit de tijd van de soldaat miliciens (verplichte legerdienst) over het Soldatenhalfuurtje? Canvas is n.l. (dringend) op zoek naar zo'n (band/klank) opnamen en foto's.

.

Zelfs 16 mm film of super 8 filmpjes (in kleur of zwart-wit met of zonder klank) zijn méér dan welkom.We weten dat het soldatenhalfuurtje ooit 'live' werd uitgezonden indertijd vanop locatie (meestal in/uit de kazerne).Geef mij gerust een seintje...we geven het door aan de redactie van Canvas(zie rechtse kolom 'contacteer me').Ook allerlei tips (én verhalen over dat soldatenhalfuurtje) zijn welkom uit uw soldatentijd als milicien of zelfs als beroeps).

.

U hoeft zelf niks te digitaliseren....daar zorgt de redactie van Canvas zelf voor.Uw filmpjes/foto's/klankopnamen...worden bij u thuis opgehaald én worden u spoedig (zelfs ook digitaal) terugbezorgd !

.

Canvas zal in 2014 verschillende programma's wijden aan de tijd van de 'Militaire Dienstplicht' én de afschaffing ervan.

.

Alvast van harte dank voor uw medewerking namens Canvas !!!

.

untitled.jpg

.
Het verhaal komt nog uit de tijd dat ik (geboortejaar 1949) én de radio nog vrij jong waren.

Ik herinner mij nog wat vaag die tijd van toen en mijn eerste communie ,dat moet 1956 geweest zijn.
Eerste leerjaar lagere school (nu basisonderwijs genoemd) en tijd ook voor mijn (aller) eerste radio ervaringen.Tegenwoordig werkt men al met de PC op die leeftijd.
Thuis hadden we een eenvoudig radiotoestelletje Philips 208U,waarschijnlijk ook nog in bruikleen gekregen van mijn opa.Kan natuurlijk ook zijn dat mijn ouders dat ooit cadeau kregen toen ze in huwden in 1948.Maar dat kleine ding deedt het wel uitstekend en is in verval geraakt in 1963 toen ik het wou ombouwen!
.
                                   Philips 204u
En elke dag was er stevast een radioprogramma dat mij hoe dan ook al echt boeide,net voor de 'journal parlé' van 19 uur op Vlaams Brussel.Waarom mij dat toen al interigeerde blijft een onopgelost raadsel.Maar veel luisterkeuze had ik dus ook niet want die afstemnaald stond toch vastgeroest op 927 kHz.zijnde "Vlaams Brussel"?
 
Het was toen nog allemaal middengolf wat in België de ether inging (uitzondering hierop was de toenmalige Wereldomroep op KG met uitzendingen vanuit Waver).
.
 
TV hadden we toen nog niet (maar vf.1958)...en dat Philipsje was zowat de enige gebeurtenis in huis samen met een oude Ultra 78 toeren platenspeler die op bepaalde momenten voor wat ontspannig konden zorgen in de huiskamer.In principe waren we dus tevreden met héél weinig en de radio zelf had al een tijdje nodig om op te warmen (buislampen).Belangrijk toch wel om rekening mee te houden als je het weerbericht volledig wilde beluisteren.De 'pingeltjes' waren klokvast!Na een tijdje zette dat toestelletje letterlijk en figuurlijk ook zijn warmte én zijn (bakeliet) reuk af in de huiskamer.Meteen goed ook voor een geurverfrisser alhoewel...
Opmerkelijk ook was het feit dat het dierbare toestelletje maar één eigenaar had die het mocht bedienen.Vader dus...
 
.
 
flagey1
Als vader dus moest overwerken (?) of hij was toevallig (?)iemand tegengekomen, na zijn dagtaak,was er die avond dan ook geen radio te beluisteren en moest ik mij noodgedwongen tevreden stellen met het lezen van oude Kuifjesstrips of met de belevenissen van Piet Fluwijn en Bolleken.Soms ook schoolwerk inoefenen zoals 'schoonschrift'....
Maar terug naar onze radio...
De programma-tune van het 'Soldatenhalfuurtje' zit nog als vers in mijn geheugen en kan ik nu zelfs nog (na) neurieën na 52 jaar...het was een vrij korte ingestudeerde march met op de voorgrond in ieder geval het klaroengeschal,wat het militaire programma meteen ook onderstreepte.Zeer waarschijnlijk waren de uitvoerders ook onze 'Militaire kapel van de Gidsen'.Alleen de vlaggengroet ontbrak er aan!
Mijn toenmalig jong ingestudeerde soldatengevoel kwam toen al als jonge gast naar boven...13 jaar later was dat al véél minder...
.
 
Ik vermoed dat het programma ontstaan is kort na de tweede wereldoorlog.Er was in die naoorlogse periode ook nog de 'dienstplicht' en de jonge rekruten bij 'den troep' waren meestal gekazerneerd in het ' verre' Duitsland én zelfs Belgisch Congo.Wie wat geluk had mocht in Belgiê zelf blijven...
Wekelijks naar huis komen vanuit Duitsland zat er toen voor de meesten niet in (wegens véél te duur en onbetaalbaar met de dagelijkse militaire toelage).Ook de militaire (boemel) trein reed ook niet elke dag tussen Duitsland en België.
De meesten miliciens zaten dus meerdere weken ver weg van hun moederlijke liefde of héél ver weg van hun lief.
.
foto RadioVisie Julien Put Soldatenhalfuurtje 
 
De radio was dus in de kazerne en meestal afgestemd op de kortegolf de enige (directe) band met het thuisfront.Het soldatenhalfuurtje was ' live' in ieder geval.Briefwisseling was gratis, indien dit vermeld werd in de rechter bovenhoek als MD.Brieven verstuurd met de militaire trein deedt er soms dagen over om de bestemmeling te bereiken.Telefoon was toen zéér duur want je zat in het buitenland en de GSM zat nog in de bloemkomen...Brieven sturen was dus goedkoop en bij het NIR konden ze de toevloed soms niet aan van de méér 20.000 soldaat miliciens en de méér dan evenveel beroepssoldaten die het Belgische leger toen rijk was.
.
 
Wat ik lang nadien ook ben te weten gekomen is het feit dat het ' Soldatenhalfuurtje' bij zijn introductie kort na de tweede wereldoorlog, aanvankelijk het 'Soldatenuur' moet geweest zijn.Later tot een half uurtje herleid omdat allerlei gastprogramma's 'den anten' inpalmden na het nieuws van 18 uur !
Nu de middengolf had een vrij hoog ontvangstbereik (zeker ook een groot stuk in Duitsland betreft ) én daar waren dus gelukkig ook nog de glorie/super jaren van de kortegolf voor de verder afgelegen gebieden,tot in Belgisch Congo en ver daarbuiten.
.
 
Zaki & Mike VerdrenghDat groetenprogramma ( ook lievenprogramma genoemd ) kende dus fantastische hoogdagen en ik denk dat het op het ogenblik van uitzending overal wel stil was in de kazerne ( meestal in de kantine ) en ook wel in en rond het thuisfrond.Links en rechts misschien een gecamoufleerd traantje wegpinkend.Uitzonderlijk werd er ook wel eens plaatse een programma opgenomen.
 
Er waren bovendien in elke kazerne speciale ' groeten formulieren ' te verkrijgen (op stencil) en uw (eigen) verzoekplaat de ether in te krijgen moest ge méér dan een beetje geluk hebben.
.
 
Ook de presentatie in het inmiddels historische radiogebouw (Flageyplein)  gebeurde door echte soldaat-miliciens die (meermaals) al bij de toenmalige NIR (Nationaal Instituut voor Radio omroep) aan het werk waren of er later tewerk gesteld werden na hun radio ervaring als soldaat-omroeper.Het was een soort ' kweekplaats '  voor omroepers-nieuwslezers-jounalisten...en later zelfs DJ's !
 
Uit goede bron kwam ik overigens te weten dat er nogal dikwijls veel discusies waren tussen de 'jonge' omroepers/samenstellers en de NIR (oudere) staf i.v.m.de platenkeuze wat op de zenders werd gezet.Want begin der jaren ' 60 zat de radio vernieuwing ( verjonging ) er aan te komen met een hoorbare lichting afgestudeerden.
 .
Ik citeer er een paar van met naam.Jan Schouwkens (BRT1 oJan schoukens en Pieter Van Banden 3-6-2004 RadioVisiemroeper/producer en later oprichter en grote baas van Studio Brussel),Walter Capiau (Omroep Brabant/VTM) ,Zaki ( Omroep Brabant en VTM ),Mike Verdrengh (Radio Luxemburg,BRT 1,VTM).Ook René Van der Speeten uit Herdersem (bij Aalst) mogen we niet vergeten.Zijn belangrijkste troef was 'Binnen en Buiten',het zondagse namiddag programma van onze Vlaamse televisie (net zoals Mike Verdrengh trouwens), maar hij was ook actief bij Omroep Brabant.
 
 
Maar ook de Sportnamiddag (op zondag) via BRT 1 was hem niet vreemd (ik dacht de opvolger van Jos Baudewijn die de overstap maakte naar Omroep Antwerpen).Ook een toen ontluikend radioboegbeeld startte zijn radioloopbaan in het soldatenhalfuurtje en dat was niemand minder dan Julien Put.
Dat ik er nog vergeten ben? Zeer zeker,ik dacht zelfs dat Guido Cassiman (mede-oprichter van Omroep Brabant in 1968) er ook eentje was!
.
 
Amerikaanse en Engelse rock and roll én ander hitwerk verdreven begin ' 60 stilaan de gekende Vlaamse platen die jarenlang dat soldatenprogramma domineerden.
Zonder afbreuk te doen van hun verdienste citeer ik er hier een paar...Bob Benny,Bobbejaan Schoepen,Lize Marke,Rina Pia,Jo Leemans,een debuterende Louis Neefs,een debuterende Will Tura,Jean Walter,Frieda Linzi,John Larry enz.Stuk voor stuk (Vlaamse) artiesten die de populariteit van het programma alleen maar konden versterken.
Maar ook de Nederlander Joop De Knecht met zijn hit uit 1958 ' Ik sta op wacht(ook in de versie van Bobbejaan Schoepen) en de opvolger ' Wij zwaaien af ' zaten meteen
goed in dat programma.
.
 
September 1969
Wanneer nu precies het programma definitief aan zijn einde kwam is mij ontgaan.Feit is dat als ik in 1969 mijn (verplichte) legerdienst volbracht als soldaat-milicien in Antwerpen de speciale groeten-formulieren nog dienstig waren én het programma bestond nog, maar de populariteit ging er wél sterk op achteruit.Ook de begintune was al meerdere keren gewijzigd geworden en het klaroengeschal werd vervangen door de modernere radioklanken.Misschien was het nu opgesomde programma misschien wel de doodsteek... 
 
Ik heb het over ' Vragen Staat Vrij' ( dat overigens in 1967 en 1968 via Radio 2 Omroep Antwerpen al bestond op zondagavond onder de titel ' Favorieten-Express', dat zal ondertussen al veel lezers ontgaan zijn vrees ik) was aanvankelijk een platenverzoekprogramma zonder groeten.Dat veranderde echter in 1970 toen Lutgart Symoens de platenverzoeken én de bijhorende briefwisseling begon te behandelen.Dat werd op die manier een heus ( radio ) succes in ieder geval,zelfs tot op de dag van vandaag.Bekend radio-producer/maker Jos Baudewijn had daar zeer zeker ook wat mee te maken!
.
 
Van één ding ben ik zeker.Het Soldaten (half) uurtje zal wellicht de Belgische radio geschiedenis ingaan als een van de langstlopende radio (groeten) programma's van de nationale omroep ( BRT 1)dat doelgericht was.
.
1-4-79 op VRT-2 Pieter Van banden en Paul De WijngaertMaar er kwam nog een soort van een gedeeltelijke herstart! Na het ter ziele gaan van dat bewuste soldatenprogramma was er op BRT 1,Service en Informatie (in die tijd noemde dat zo) een programmamaker (en oud presentator van het Soldatenhalfuurtje) Jan Schoukens,inmiddels producer geworden.Hij lanceerde een evenwaardig radioprogramma dat gedoopt werd als 'Tot Uw Dienst'.Paul De Wyngaert (jonge debuteerende radiokracht op BRT1)was vaste presentator.Paul werd soms wel eens afgelost door zijn voornaamgenoot Paul De Meulder.Allebei werken ze nog op de VRT in héél andere functies en doen geen programma's meer.Bovendien was het programma niet meer voorbehouden aan (enkel) soldaat-miliciens,maar richtte zich ook speciaal en vooral tot truckers ! Een verloren vriend opzoeken,klasgenoten van vroeger bij mekaar brengen behoorde ook al tot de mogelijkheden in dat programma dat wél succes had.
.
 
 
 
Als je hieronder op het rode tijdsbalkje muisklikt hoort u Bobbejaan Schoepen met een muziekmixje waarin u ongetwijfeld ' Het Soldatenhalfuurtje' zal herkennen.De opname dateert van 1949 en werd uitgebracht op Decca 78-toeren.Maar ook ' Ik sta op wacht ' uit 1958 werd niet vergeten.Eveneens uitgebracht door Decca op 78 -en 45 toerenplaat.
.
 
 
 
En ook dit was voor vandaag weer een klein (lang) stukje radio geschiedenis!
.
 
 
 
pinkend sterretje  Klik en luister naar de eindtune 'Tot Uw Dienst'-1979
pinkend sterretje  Klik en luister naar de korte begin-en eindtune Soldatenhalfuurtje 1966
pinkend sterretje  Klik en luister naar Bobbejaan Schoepen (soldatenhalfuurtje 1949/Ik sta op  wacht 1958)
.

Foto's van boven naar beneden (om te vergroten eventueel op muisklikken):
1-Philips radio 204U
2-Toren Flagey omroepgebouw (Elsene) 
3-Julien Put tijdens zijn presentatie van het 'Soldatenhalfuurtje'.
4-Zaki & Mike Verdrengh
5-Jan Schouwkens & PVB in Flageygebouw in 2004 Start FM Brussel
6-PVB september 1969-Paleiswacht Brussel
7-PVB en Paul de Wijngaert-Tot Uw Dienst op 1/4/1979
.
Zie ook op mijn website Er was eens...:'Het Soldatenhalfuurtje'
 
                                                                
.
tijdsbalkje rood
 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende