31-12-12

ZDF HD:Nieuwjaarsconcert in hoogste kwaliteit !

ZDF HD:Nieuwjaarsconcert in hoogste kwaliteit !

.

.

untitled2.jpg

.

Via ZDF HD zal gegarandeerd sublieme beeld- en geluidskwaliteit zijn waaronder Dolby Digital geluid via alle digitale signalen. De ORF verzorgt de uitzending en gebruikt dit jaar maar liefst dertien HD-camera's waaronder een gloednieuwe vliegende 'Camcat'.

.
De uitzending begint morgen (nieuwjaarsdag) om 11.15 uur. Centraal staan dit jaar bij het wereldwijd zeer geliefde concertwerken van de familie Strauss. Daarnaast ook deze keer composities van Wagner en Verdi vanwege diverse jubileums in 2013. De dirigent van de Wiener Philharmoniker is Franz Welser-Möst en er is een uitstapje met het ballet in Schloss Hof. 

.

z.jpg

.

Naast televisie komt het concert ook op de radio bij onder andere BBC Radio 3 (Free To Air via de Astra 2 op 28,2° Oost en Österreich 1 zendt het via de satelliet (Astra 1 op 19,2°) ook in Dolby Digital uit. Het terugkerende jaarlijks concert is zeer geliefd en wordt wel in zeventig landen uitgezonden.

.

TotaalTV (Jan-Hein Visser)Foto's ZDF

.

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

KBS World HD op Hotbird (FTA)

KBS World HD op Hotbird (FTA)

.

Satellietkijkers kunnen alweer exclusief naar een nieuw HD-kanaal kijken. Het uit Zuid-Korea afkomstige KBS World HD is namelijk in Europa (voorlopig toch) nergens via de kabel  te ontvangen maar dus wél FTA (Free To Air) op satelliet.De uitzendingen zijn in de Engelse taal !

.

logo KBS World HD.jpg

.

In Europa kan men (voorlopig?) de internationale HD-zender KBS World HD alleen via de Hotbird satelliet (13° Oost) van satellietbedrijf Eutelsat ontvangen. Omdat het HD-kanaal ongecodeerd wordt uitgezonden is geen abonnement bij een tv-aanbieder nodig. Alleen het bezit van een op 13° Oost uitgerichte schotelantenne en HD-satellietontvanger is hiervoor nodig.

.

KBS World HD kan als kwaliteitszender aanzien worden. Vrijwel alle programma’s worden in volwaardige HD-kwaliteit uitgezonden. De programmering bestaat uit tv-shows, series en documentaires. Tot voor kort was KBS World HD zelfs een betaalzender maar daar is nu met de ongecodeerde satellietverspreiding verandering in gekomen. 

.

KBS World HD is op de Hotbird-satelliet op 13° Oost dus te bekijken en wel via de uitzendfrequentie 12.476 GHz(H) met SYM:29.900 en FEC: 3/4.

.

TotaalTV (Jarco Kriek)

.

tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio P.R.O.S. : via vergunningsvrije straalverbinding naar radartoren.

Radio P.R.O.S. : via vergunningsvrije straalverbinding naar radartoren.

.

Zoals u wellicht al weet verhuisd lokale  Radio PROS (Denderhoutem 105.8FM) vanaf 2 januari a.s.definitief  naar een andere locatie, namelijk naar Heldergem (een andere deelgemeente van Haaltert).

.

Woensdag 26/12 (op tweede kerstdag) werd de straalverbinding al geïnstalleerd bij PROS.Zo werd de gloednieuwe studio in de Leistraat te Heldergem meteen verbonden met de FM uitzendplaats: de voormalige radartoren (in deelgemeente Kersken).

.

De week ervoor plaatste Noël D’hont trouwens al een twaalf meter hoge mast bovenop een (oude) radartoren met 4 gloednieuwe FM antennes.

.

StudioRadioPros.JPG

De nieuwe studiolocatie met antenne

.

De straalverbindingsantenne moest maar iets boven het dak van de studio worden geplaatst.

.

STAT1800.JPG

"Tijdelijke opstelling van de straalverbinding zender (STAT1800) in de nieuwe opnamestudio."

.

Peter Schepens radio PROS.jpgPeter Schepens (foto), voorzitter van Radio PROS: "We kozen voor de vergunningsvrije straalverbinding van De Belie. ‘Chapeau’ voor die zijn uitvinding. Daardoor moeten we geen dure jaarlijkse bijdrage aan het BIPT betalen en is de investering alzo snel terugverdiend. De installatie ervan was op enkele uren tijd geklonken. In combinatie met de nieuwe FM antennes, die in principe een paar meters hoger staan dan vroeger, zullen onze luisteraars nu perfecte muziekkwaliteit krijgen."

 

 

.

MastRadartoren.JPG

Nieuwe uitzendantenne ‘Mast' op (oude) Radartoren

...

Klik op de foto's voor groter formaat !

.

Jan De Belie

.

.tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vandaag op 3sat:Pop around the Clock - Silvester 2013

Vandaag op 3sat:Pop around the Clock - Silvester 2013

.

Een volle dag live-concerten via satelliet !

.

                                      3sat logo


Het is weer zo ver.Non-stop TV in één ruk door én bovendien ZONDER reklame tussenin.Een echt buitenkanse om de oude videorecorder nog eens aan het werk te zetten of de modernere DVD-recorder boven te halen, al of niet met schijfjes of op harde schijf ! Zoals u hieronder zal merken voor elk wat wils...

.

3sat is in uitstekende kwaliteit te bekijken én te beluisteren op de Astra 1 (19,2° Oost) satelliet, zowel in SD als in HD!!!

.

Abonnees van TV Vlaanderen hebben zeer zeker ook geen afstemproblemen om te genieten.3sat is FTA (Free To Air) te ontvangen in gans Europa én een stukje daarbuiten.

.

Music non-stop - 24 uren - fantastische concerten met orriginele klankband ! Het is ondertussen al een jarenlange traditie geworden om te genieten met volle teugen van dit eindejaars/nieuwjaarscadeau van de commercieële TV zender.Dit doen ze vanaf 5:45 ('s morgens) op 31 december 2012 tot 5:45 ( ' morgens ) op 1 januari 2013.Hieronder ziet u alle artiesten die de revue gaan passeren op een rijtje.

.

                               Pop Around The Clock

.

Volgorde van de artiesten die de revue passeren: 

.

31 december 2012

.

 05:45 uur: Iron Maiden – En Vivo

 07:00 uur: Gary Moore – Blues from Jimi

 08:00 uur: Muddy Waters & The Rolling Stones

 08:45 uur: The Doors – Live at the Bowl ’68

 09:30 uur: The Doobie Brothers – Live at the Greek Theatre

 10:30 uur: Alan Parsons – Eye 2 Eye – Live in Madrid

 11:30 uur: Elton John – Live at Ibiza 123 feat. Pnau

 12:15 uur: Paul McCartney – Kisses on the Bottom

 13:00 uur: Duran Duran – A Diamond in the Mind

 13:45 uur: Sade – Bring me Home

 14:45 uur: Phil Collins – Live at Montreux

 15:45 uur: Simon & Garfunkel - Old Friends

 17:15 uur: Queen: Hungarian Rhapsody – Live in Budapest

 18:30 uur: Udo Lindenberg – MTV Unplugged

 20:00 uur: a-ha – Ending on a High Note – The Final Concert

 21:00 uur: Shakira – Live from Paris

 22:00 uur: Coldplay – Live at Glastonbury

 23:00 uur: Kylie Minogue – Aphrodite – Les Folies

 24:00 uur: Robbie Williams – Take the Crown

.

dyn002_original_500_81_pjpeg__2e542977f66ee5d4ede26cb7cc1e8aee.jpg

.

 1 januari 2013

.

 01:15 uur: Westlife – The Farewell Tour 2012

 02:00 uur: Die Fantastischen Vier – MTV Unplugged II

 03:00 uur: Silbermond – Nichts passiert – Live in Münster

 03:00 uur: Tokio Hotel - Humanoid City

 04:45 uur: Kasabian – Live at the O2

.

pinkend sterretje Website 3Sat

.

pop around the clock logo.jpg

.

tijdsbalkje rood

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Van oud naar nieuw op Klara

Van oud naar nieuw op Klara
.
 
Klara zwaait 2012 uit met de mooiste muziek van de beste dirigenten in Music Maestro! Verder brengt Klara traditiegetrouw het Nieuwjaarsconcert op 1 januari. Het ideale begin voor het nieuwe jaar.
.

Logo Klara.jpg

.

Meteen die dag start ook de vierdelige reeks La donna è mobile waarin Joanna Van der Heyden 28 doortastende vrouwen uit de wereldgeschiedenis portretteert. Met The Bach Code geeft Klara vanaf 6 januari zes weken lang een inkijk in het universum van Bach en zijn cellosuites.

.

Op 1 januari, klokslag 11:15 uur begint het 73ste nieuwjaarsconcert uit de Wiener Musikverein, een traditie in Wenen en voor de hele Euroradio en Eurovisie. Sylvia Broeckaert presenteert.

.

Net als de voorbije jaren, staat de dynastie Strauss centraal: Johan Strauss Sr., Johann Strauss Jr. en Josef. Dit jaar wordt er uitzonderlijk ook plaats gemaakt voor Wagner en Verdi, allebei tweehonderd jaar geleden geboren. Franz Welser-Möst van de Weense Staatsopera dirigeert voor de tweede keer het Wiener Philharmoniker voor dit Nieuwjaarsconcert.

.

Het Nieuwjaarsconcert, op 1 januari van 11:15 – 11:55 uur en van 12:15 tot 13:45 uur.

.

THE BACH CODE

.

Vanaf zondag 6 januari presenteert Johan Van Cauwenberghe The Bach Code, een reeks van zes uitzendingen over de suites voor cello solo van Johann Sebastian Bach. Elk jaar weer eindigen de cellosuites van Bach bovenaan in Klara's Top 100.

.

Geprikkeld door dat succes besloot Klara er een reeks aan te wijden. Wat maakt de suites zo fascinerend voor uitvoerders? Had Bach iets met dansen? Op welke instrumenten werden deze suites gespeeld? Wie zijn de interessantste uitvoerders? En welke opnames kunnen ons het meest bekoren?

.

The Bach Code, van 6 januari tot 10 februari van 18:00 tot 20:00 uur.

.

LA DONNA E MOBILE

.

In La donna è mobile portretteert Joanna Van der Heyden in vier dagen 28 vrouwen uit de wereldgeschiedenis in een overvloedig radiofonisch decor met oude klankfragmenten en nieuwe geluidsbronnen. De titel van de reeks verwijst uiteraard naar La donna è mobile uit Rigoletto van Verdi, maar deze als vrouwonvriendelijk beschouwde aria wordt op een eigenzinnige manier geïnterpreteerd.

.

In elke aflevering van de vierdelige reeks worden zeven vrouwen met elkaar verbonden door één gedeelde passie: politiek, filosofie, kunst en wetenschappen. Leer de politieke belangstelling kennen van Catharina de Grote, Louise Michel of Rosa Luxemburg. Ontdek de feministische boodschap in het werk van de zusjes Brontë en de films van cineaste Loïs Weber.

.

Reis met Alexandra David-Néel naar Tibet of ga de andere richting uit met Jane Goodall en arriveer in Tanzania. Ontvang daarna van Bertha von Suttner de Nobelprijs voor de vrede en kom met Belle van Zuylen tot de conclusie dat het beter is de struikrovers te verkiezen boven de geregelde troepen.

.

La donna è mobile, van 1 tot 4 januari van 17:00 tot 19:00 uur.

.

RadioVisie (JLSA)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-12-12

Nostalgie: 2012 uit en 2013 in

Nostalgie: 2012 uit en 2013 in
.
 
Bij Nostalgie, één van Vlaanderens drie grote commerciële radio's, blijven ze nog even op vakantiemodus. Zo horen we dit weekend om 10:00 uur 'De Hohoho Show' met Kristof Hayen, die daardoor verstek geeft voor de Dance Classics 's avonds.
.

Dit keer zendt het classicsstation nonstop muziek uit vanaf 18:00 uur, net als op oudejaarsavond. Op die laatste avond van het jaar worden verzoeken van de luisteraar behandeld onder het moto 'Party Like it’s 1999'. Maar overdag op maandag kan één van de geselecteerde luisteraars een 'dertiende maand' winnen.

.

nostalgie.jpg

.

EERSTE GOEDE VOORNEMEN

.

Op nieuwjaarsdag hoor je om 09:00 uur in De Hohoho Show live-nummers in 'het nieuwjaarsconcert' met Domique Crommen, die tot 17:00 uur een marathonuitzending voor zijn rekening neemt. Vanaf 2 januari hervat de zender weer het normale programmaschema, met vier dj's per dag.

.

L'UNION FAIT LA FORCE

.

Het marketingbeleid werd op met zusterstation Nostalgie in Wallonië afgestemd; "We werken dan ook samen sinds januari 2012", zegt Kim Beyns, marketing directeur van het Franstalige  Nostalgie én NRJ Belgium in Brussel. 

.

Nostalgie Vlaanderen werd in 2012 ook officieel een 'landelijk vergunde radio', zo lezen we in het jaarrapport bij de Vlaamse Regulator Media. Het in Antwerpen gebaseerde station heeft dan ook zijn administratieve situatie aan de werkelijkheid aangepast. Het netwerk bestaat niet langer uit de optelsom van 5 provinciale zendvergunningen.

.

NIEUWS UIT DE PROVINCIES?

.

Per reigio brachten radio Nostalgie nieuwslezers, zoals Sebastian Decrop, ook afgelopen jaar op weekdagen provinciaal gekleurde berichten om 9:00, 11:00, 15:00, 20:00 en 21:00 uur. Het valt maar af te wachen of men daar mankracht voor blijft inzetten. In de herfst van 2011 zei programmadirecteur Dirk Guldemont nog over nieuwsflashes per provincie "We brengen  dat omdat de wet ons dat verplicht".

.

nostalgie banner.gif

.

RadioVisie (TDN)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

RTBF:Classic 21: de openheid van een rockmonument

RTBF:Classic 21: de openheid van een rockmonument
.
 
Interactief evalueren en bouwen aan de toekomst. Twee begrippen die het nog steeds groeiende Classic 21 nauw aan het hart liggen. Een korte maar leerrijke balans die directeur Marc Ysayé, maakte tijdens ‘Luch Around The Clock’ van en met Eric Laforge. Het eindejaar is nu eenmaal de ideale tijd voor dat soort 'overzichten'...
.

Classic 21.jpg

.

Na de start van twee nieuwe RTBF-netwerken in 2004 zette Classic 21 een forse inhaalbeweging in. Langzaam werd de waardering voor het format, gericht op een oudere doelgroep die houdt van pop en rock gerichte muziek, groter. Het huidige product heeft raakpunten met Virgin Radio, Absolute Radio, Arrow Classic Rock en de zeezender Radio Caroline.

.

Marc Ysayé stelde dat er nog tal van boeiende uitdagingen voor de boeg liggen. Uit de vele reacties van de luisteraars werden nog tal van aandachtpunten weerhouden. Zo wees hij op de sterke groei van het aantal jeugdige fans die in Classic 21 een verruiming van hun muzikale interesses ontdekten. Verbazend gezien de opdracht om de oudere, meer begoede bevolking te verleiden met een mix van nostalgie en actualiteit.

.

De soms overdreven aanwezigheid van Franstalige songs en het gebrek aan rasechte albumtracks, is een ander punt van luisteraarskritiek. Het moeten naleven van het door het CSA opgelegde percentage ‘verstaanbare’ nummers is daar uiteraard de oorzaak van.

.

Dat men de minder gekende nummers van monumenten als Pink Floyd, Led Zeppelin en Yes uit de playlist weert, is dan weer een bewuste keuze om het risico op ‘klantenverlies’ te beperken. Of meer themagerichte shows zoals ‘Metal’ en ‘Electro’ à la Kraftwerk en Jean-Michel Jarre ooit te horen zullen zijn, hangt eveneens van de fans af. “Zij stippelen de verdere evolutie uit”.

.

Een mooie geste van Marc Ysayé om vrij en vrank over ‘zijn’ Classic 21 met de luisteraars te praten op de radio. Niet iedere radiobaas is zo open om aan publieke dosis zelfkritiek te doen. Bottom line is uiteraard de steile ambitie om Classic 21 verder te laten evolueren.

.

Classic 21 is in grote delen van Vlaanderen en in Brussel via 93.2 FM en 99.2 FM te ontvangen. Of luister HIER via internet.

.

De zender is ook in zeer grote delen DIGITAAL te ontvangen in Vlaanderen via DVB-T en DAB !

.

RadioVisie (FVM)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Radio 2 brengt alle burgemeesters samen

Radio 2 brengt alle burgemeesters samen
.
Op 1 januari 2013 beginnen de burgemeesters van Vlaanderen – nieuw of herkozen – aan een nieuwe legislatuur. Radio 2 nodigt hen op 31 januari 2013 uit op zijn regionale redacties voor een unieke ontmoeting tussen alle burgemeesters uit de regio: de Burgemeesterdag.
.

logo-Radio2.jpg

.

Radio 2 nodigt alle nieuwe of opnieuw aangestelde burgemeesters van Vlaanderen en Brussel uit voor de Burgemeesterdag, een uniek initiatief waarbij Radio 2 op 31 januari 2013 alle burgemeesters samenbrengt op zijn regionale redacties. In de radiohuizen van de vijf provincies ontmoeten ervaren en nieuwe, oude en jonge burgemeesters elkaar.

.

Ze krijgen er uitleg over de studio waar behalve het nieuws ook elke dag zes uur radio wordt gemaakt over hun gemeenten. Daarnaast maken ze kennis met de reporters, presentatoren en eindredacteurs van Radio 2, met wie ze de komende zes jaar ongetwijfeld nog vaak in contact zullen komen wanneer er nieuws is over hun gemeenten. Behalve de burgemeester zijn ook het provinciebestuur en de gouverneur welkom op de Burgemeesterdag.De Burgemeesterdag belooft een uniek treffen te worden tussen alle beleidsmakers uit de regio, waarbij oud en jong politiek talent uit de regio elkaar ontmoet. Radio 2 Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant sluiten de Burgemeesterdag in schoonheid af met een ‘staatsieportret’ van de burgemeesters en het provinciebestuur.

.

burgemeester.jpg

.

PROVINCIE ANTWERPEN

.

Radio 2 Antwerpen verwelkomt alle burgemeesters tussen 16.00 en 18.00 uur in het Grand Café in Antwerpen, vlak naast de studio’s en redactie van Radio 2 Antwerpen. De presentatrice van Avondpost, Kris Luyten, presenteert haar programma te midden van het feestgedruis. Radio 2 Antwerpen geeft de burgemeesters een kijkje achter de schermen van de radioredactie.

.

PROVINCIE LIMBURG

.

De Limburgse burgemeesters verzamelen om 15.00 uur in het huis van Radio 2 Limburg aan de Via Media in Hasselt. Ze voeren geen debat, laat staan dat er geheime plannen worden gesmeed. De burgemeesters zijn daar om elkaar beter te leren kennen, zowel de ervaren als de nieuwe burgemeesters. Ze zullen er tijdens een rondleiding zien hoe Radio 2 Limburg elke werkdag zes uur Limburgse radio maakt, maar belangrijker nog: de medewerkers van Radio 2 Limburg stellen alle burgemeesters voor aan de luisteraars in een live-uitzending van Avondpost, van 16.00 tot 18.00 uur.

.

Wie zijn die dames en heren die de steden en gemeenten leiden? Welke concrete realisaties houden ze voor ogen? Hoe werken ze concreet mee aan het Limburg van de toekomst? Wat gebeurt er als gloednieuwe burgemeesters les krijgen van een ervaren burgervader? Is er een burgemeester met muzikaal talent? Hoe combineren burgemeesters hun beroep met het burgemeesterschap? Veel vragen, veel antwoorden, veel Limburgse gezelligheid op een unieke dag: Burgemeesterdag.

.

Voor het zover is, leren de luisteraars de Limburgse burgemeesters al beter kennen. Vanaf 7 januari 2013 leiden de burgemeester de luisteraars van Radio 2 Limburg rond in zijn of haar stad of dorp.

.

PROVINCIE VLAAMS-BRABANT OF BRUSSEL

.

Op donderdag 31 januari 2013 verzamelen alle Vlaams-Brabantse en Brusselse burgemeesters in het Radiohuis in Leuven. Ze heffen het glas op zes jaar vol ambitie en veranderingen in hun gemeente. Wie zijn die dames en heren die onze steden en gemeenten gaan leiden? Alle nieuwe burgemeesters krijgen les van burgervaders en -moeders met een ruime staat van dienst.

.

Daarna krijgen de burgemeesters een rondleiding in het Radiohuis R en kunnen ze kennismaken met het team dat dagelijks zes uur radio maakt in en over Vlaams-Brabant en Brussel. De luisteraars kunnen het allemaal volgen op donderdag 31 januari van 16.00 tot 18.00 uur in Avondpost bij Radio 2 Vlaams-Brabant. Vanaf maandag 7 januari laat Radio 2 Vlaams-Brabant de luisteraars al kennismaken met de burgemeesters uit hun regio.

.

PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

.

De Oost-Vlaamse burgemeesters treffen elkaar op 31 januari in het Radiohuis aan de Martelaarslaan in Gent. De redactie van Radio 2 Oost-Vlaanderen zet zijn deuren al om 14.00 uur open. Om 15.00 uur nemen ze een staatsieportret van alle burgemeesters en de deputatie en om 15.30 uur wordt de nieuwe editie van Een thuis voor een beeld voorgesteld, een wedstrijd waarin Oost-Vlaamse gemeenten kunnen strijden om een kunstwerk naar hun gemeente te halen. Om 16.00 uur kunnen de burgemeesters voluit ervaringen uitwisselen op de receptie. En er worden niet alleen ervaringen maar ook cadeautjes uitgewisseld: elke burgemeester brengt voor een collega een cadeautje mee dat typisch is voor zijn of haar gemeente.

.

PROVINCIE WEST-VLAANDEREN

.

Van alle redacties is Radio 2 West-Vlaanderen er op 31 januari het vroegst bij. De burgemeesters zijn al vanaf 7.00 uur welkom in het Radio 2-gebouw aan de Doorniksesteenweg in Kortrijk. De burgemeesters en bestendige deputatie worden er getrakteerd op een stevig ontbijt en – dat is het voordeel van voor dag en dauw opstaan – een kijkje in de radiostudio’s tijdens de uitzending van het ochtendprogramma Start je dag. Tegen 9.00 uur heeft iedereen hopelijk de slaap uit zijn ogen gewreven voor het officiële portret met alle burgemeesters. En ook in West-Vlaanderen worden er cadeautjes uitgewisseld die typisch zijn voor de respectievelijke gemeentes.

.

Burgemeesterdag op Radio 2: op donderdag 31 januari 2013
• in Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant van 14:00 tot 18:00 uur.
• in West-Vlaanderen vanaf 07:30 uur

.

RadioVisie (JLSA)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-12-12

Gewezen BRT-journalist Jacques Vandersichel overleden

Gewezen BRT-journalist Jacques Vandersichel overleden

.

Jacques 2.jpg

 

BRT-TV-journalist op rust Jacques Vandersichel is gisteren onverwacht overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding in het UZ Gent. Dat heeft zijn familie vandaag gemeld. Jacques Vandersichel werd 80.

.

Jacques Vandersichel, geboren op 7 april 1932 in Gent, startte zijn loopbaan als leraar Nederlands en Engels. Vanaf 1962 ging hij aan de slag als journalist bij de TV-nieuwsdienst van de toenmalige BRT. Hij specialiseerde zich voornamelijk in verslaggeving over buitenlandse politiek en de Noord-Ierse problematiek.

.

Tegelijk werkte hij mee aan de opbouw van het Eurovisienet voor dagelijkse nieuwsuitwisseling, eerst tussen de Eurovisielanden, later wereldwijd. Tussen 1986 en 1993 was hij voorzitter van de Europese vergadering van TV-hoofdredacteurs. Van 1989 tot zijn pensionering was Jacques Vandersichel directeur van de Wereldomroep, later beter bekend als Radio Vlaanderen Internationaal.

.

Culinair recensent

.
Daarnaast was Vandersichel actief als culinair recensent voor Avenue, Culinair, Uit Magazine, Guide des Connesseurs en De Gentenaar. Daarbij huldigde hij de stelregel - zoals het een journalist past - "schrijf nooit over een maaltijd waarvoor je de rekening niet hebt betaald". Hij was ook bestuurslid van de Vatelclub, vereniging voor restaurantschefs.Vandersichel, Gentenaar in hart en nieren, was ook een vaak geziene gast bij veel Gentse verenigingen en "sosseteiten". Als jeugdvriend van toneelmaker Romain Deconinck zorgde hij mee voor de creatie van het standbeeld van Romain Deconinck dat nu als eerbetoon voor de Minardschouwburg staat. Recent werkte Vandersichel mee aan een Gentse versie van een stripalbum van Kuifje, waarin hij een gastrol kreeg.

.

Panta Rhei

.
Zijn onderwijservaring stelde hij ten dienste als voorzitter van de scholengroep van het Gemeenschapsonderwijs Panta Rhei. Met zijn journalistieke deskundigheid ondersteunde hij de werking van de regionale TV-zender AVS als voorzitter van de Raad van Advies.

.

De uitvaart heeft plaats op 8 januari 2013 om 11 uur in het crematorium van Lochristi.

 

De Morgen

.

 tijdsbalkje rood

21:10 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gewezen journalist (én RVi directeur) Jacques Vandersichel overleden

Gewezen journalist (én RVi directeur) Jacques Vandersichel overleden

.

In Gent is gewezen tv-journalist Jacques Vandersichel overleden. Vandersichel was vooral bekend als tv-journalist bij de openbare omroep, maar werd later directeur van de Wereldomroep. Hij is 80 jaar oud geworden.

.

Jacques.jpg

 

Vandersichel ging in 1962 aan de slag bij de tv-nieuwsdienst. Hij specialiseerde zich in buitenlands nieuws, onder andere in Noord-Ierland en de Verenigde Staten. Vandersichel is ook jarenlang eindredacteur van het tv-journaal geweest.

.

Vandersichel heeft ook de dagelijkse nieuwsuitwisseling via het Eurovisienet mee uitgebouwd. Van 1989 tot aan zijn pensioen was Jacques Vandersichel directeur van de Wereldomroep op de VRT, later ook bekend als Radio Vlaanderen Internationaal. Hij was ook actief als culinair journalist, en in het Gentse verenigingsleven.

.

De Redactie

n.v.d.r.

.

RVi logo.jpg

.

Ik herinner mij Jacques als een zeer joviale en sociale (bijzonder vriendelijke) man, hij was eenvoudig tot en met.Meermaals met hem gepraat over (wereldomroep) radio én met hem aan tafel gezeten (etentje en ferme babbel) tijdens de toenmalige legendarische populaire opendeurdagen van RVi (Radio Vlaanderen Internationaal) midden der jaren '90 in Brussel (Schaarbeek) én in het zenderpark van Waver.Hij was ook het boegbeeld om nieuwe radio te lanceren o.a. via satelliet.Hij was- mijn inziens- ook de man die zorgde dat de korte golf (langer) intact bleef bij onze openbare omroep VRT (BRTN).Indertijd was het wél nog allemaal analoog via de Astra (19,2° Oost)  én de Hotbird (13° Oost) maar  een nieuwe radio (wereld) ging toen open.Het is allemaal wel pure nostalgie voor  velen 'Onder ons' maar het is een bijblijver voor de ietwat oudere generatie.Hij was het ook die van de 'Wereldomroep'  RVi maakte.Jacques ging echt met zijn tijd mee en had trouwens (in alle eenvoud) fantastische ideeën.

.

 

Jacques.jpg

 

.

HIER hoor je (wijlen) Jacques (oud directeur RVi )  tijdens het 'Onder Ons' in gesprek met Bob Geens uit mijn eigen klankarchief .
Oud directeur RVi Jacques Vandersichel heeft het over de taak van Radio Vlaanderen Internationaal.
Fragment komt uit het 'Onder Ons' van zondag 3 maart 1996 (opname van Astra 19,2° Oost satelliet 1C-analoog)

 

tijdsbalkje rood

19:06 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Volgende