30-11-12

VRT: Het Journaal met Vlaamse gebarentaal

VRT: Het Journaal met Vlaamse gebarentaal
.
 
Zoals eerder al werd meegedeeld, biedt de VRT doven en slechthorenden vanaf maandag 3 december de mogelijkheid om het Journaal van 19:00 uur te volgen met Vlaamse Gebarentaal (VGT).
.

Daarmee komt de VRT tegemoet aan een behoefte bij het doelpubliek en een afspraak in de Beheersovereenkomst. Het getolkte Journaal zal live te zien zijn in de videozone van deredactie.be en gratis opvraagbaar blijven via Net Gemist (digitale televisie) en deredactie.be. Het VRT-aanbod in VGT ziet er vanaf 3 december dan als volgt uit :• Het Journaal van 19:00 uur met VGT: live streaming op Deredactie.be. (nieuw)
• Karrewiet met VGT wordt dagelijks aangeboden op Ketnet.be.
• Het Journaal van 19:00 uur en Karrewiet met VGT zijn opnieuw te bekijken via Deredactie.be en via het gratis digitaal VOD-aanbod van Telenet en Belgacom TV.
• Het weekoverzicht van Karrewiet met VGT wordt elke zaterdag om 11:10 uur op Ketnet uitgezonden.

.

journaal gebaren.jpg

                                                                                                                                                        Foto: VRT

.

Op basis van de resultaten van eerdere testuitzendingen met VGT en de feedback daarop vanuit de doelgroepen, heeft de VRT geïnvesteerd in de selectie en opleiding van een aantal tolken. Daarbij werd nauw samengewerkt met Fevlado, de federatie van Vlaamse doven en slechthorenden.

.

Naast het VGT-aanbod is er uiteraard ook de ondertiteling via T888: de VRT ondertitelt het overgrote deel van haar Nederlandstalige programma’s.

.

RadioVisie (JLSA)

.

Tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kabinet Media reageert op schorsing frequenties

Kabinet Media reageert op schorsing frequenties
.
 
Deze week schorste de Raad van State negen Vlaamse FM-frequenties op verzoek van de Franse Gemeenschap. We vroegen het ministerie van Media van Ingrid Lieten om een reactie, die we intussen kregen. De Raad van State velde immers op 4 september jl. een arrest, terwijl het schorsingsverzoek al dateerde van...2006.
.

afstemschaal radio.jpg

REACTIE KABINET LIETEN:

.

"Het is inderdaad zo dat de Raad van State via het arrest van 4 september 2012 negen frequenties schorste uit het besluit van de Vlaamse Regering van 1 september 2006 houdende de bepaling van het aantal particuliere landelijke, regionale en lokale radio-omroepen dat kan worden erkend en houdende de opstelling van het frequentieplan en de vaststelling van de frequentiepakketten en de frequenties die ter beschikking worden gesteld van de particuliere landelijke, regionale en lokale radio-omroepen.

.

Dit besluit bevat de volledige lijst van frequenties die kunnen worden toegekend in Vlaanderen en op basis van dit besluit werden de erkenningen van de landelijke, regionale en lokale radio-omroepen uitgereikt. Negen frequenties uit dit besluit werden nu geschorst via bovenvermeld arrest. De Raad van State heeft deze schorsing uitgesproken in afwachting van een uitspaak ten gronde.

.

Wij hebben via onze raadsman inmiddels een voortzetting van het geding gevraagd aan de Raad van State, ten einde te vermijden dat deze en andere frequenties uit ons frequentieplan bij de uitspraak ten gronde vernietigd zouden worden.

.

Parallel willen we ook het gesprek blijven voeren met de collega van de Franse Gemeenschap over andere rechtszaken die nog lopende zijn. De Vlaamse Gemeenschap heeft immers ook besluiten van de Franse Gemeenschap aangevochten voor de Raad van State omdat deze besluiten volgens de Vlaamse Gemeenschap storende frequenties bevatten.

.

De mogelijkheid bestaat dan ook dat ook frequenties langs de andere kant van de taalgrens zullen worden geschorst. We pleiten voor een constructieve dialoog om tot een oplossing aangaande de wederzijds betwiste frequenties te komen.

.

Tegelijkertijd bereiden we op korte termijn een herstelbesluit voor waarbij de nu geschorste frequenties opnieuw worden opgenomen in het Vlaams frequentieplan, en dit om de continuïteit van de uitzendingen over deze frequenties te garanderen".

.

Einde citaat

.

RadioVisie (Rik Degroot)

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-11-12

100 op 1 : De Beste Belgen

100 op 1 : De Beste Belgen
.
 
Radio 1 draagt op zaterdag 1 december voor de elfde keer de jaarlijkse hoogmis van de honderd beste Belgische liedjes op. Speciaal voor deze editie zet de zender 1 jong talent in. Acht artiesten hebben een volledig nieuwe versie van hun Nederlandstalige 100 op 1-klassieker gemaakt.
.

100 op 1.jpg

.

Exclusief voor Radio 1 maken acht jonge (en één al wat oudere) artiesten een eigenzinnige versie van een nummer uit de Nederlandstalige catalogus van 100 op 1. Dit leidde soms tot erg onverwachte keuzes en vertolkingen, ook al omdat de meeste onder hen gewoonlijk niet in het Nederlands zingen.

.

Renée - Ogen zo groen (Wat ooit voor eenmalig gebruik bedoeld was in Schalkse ruiters, krijgt er een onvermoede versie bij).

Nevada Fellow - Irene (Aanstormend talent Ruben Focketyn interpreteert De mens op een ingetogen manier).


The Jacquelines - Lieve Loemoemba, klotepa (Jaren 40 close harmony meets Jan De Wilde meets Urbanus).

.

The Boerenzonen Op Speed - Afscheid van een vriend (Zo heeft Clouseau het nooit bedoeld, maar het kan wel).


August Albert - Wat een leven (Kristof Uyttebroek meet zijn bariton met die van Louis Neefs).

.
De Held - Mia (Jo Jacobs durft de pièce de résistance van Gorky aan, mét de orginele pianist).


Senne Guns - Geef mie een glas (Senne Guns in het West-Vlaams of Flip Kowlier in de standaardtaal?).

.

The Bony King of Nowhere - Laat me nu toch niet alleen (De klassieker van Johan Verminnen op de manier van de nieuwe Vlaamse americana.

.

DE TOP 10 VAN 100 OP 1

.

De volgorde van de Top 10 wordt pas zaterdag bepaald. Vanaf 09:00 uur staan die tien songs in alfabetische volgorde online . Wie meestemt, maakt elk uur kans om een pakket met cd’s te winnen: Radio 1 Sessies 2008-2012 en Kleur in E-mineur.

.

Vorig jaar stond Twee Meisjes van Raymond van het Groenewoud op nummer 1. Op 2 en 3 volgden Ne Me Quitte Pas van Jacques Brel en Eerste Sneeuw van Jan de Wilde. Doordat de volgorde van de 10 hoogst genoteerde nummers gedurende het programma veranderd kan worden, bestaat de kans dat een onverwachte naam uiteindelijk aan het langste eind trekt.

.

Lieve De Maeyer en Floris Daelemans ontdekken het samen met de luisteraars in de finale tussen 17:00 en 18:00 uur.

.

RadioVisie (JLSA)

.

logo Radio1(logo).jpg

.

 

Tijdsbalkje rood

 

10:54 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Raad van State schorst 9 Vlaamse FM frequenties

Raad van State schorst 9 Vlaamse FM frequenties
.
 
Op verzoek van de Franse Gemeenschap heeft de Raad van State negen Vlaamse FM-frequenties geschorst. Het is nu uitkijken hoe de Vlaamse Gemeenschap deze kwestie verder zal afhandelen.
Volgens de Franse Gemeenschap was er nog geen akkoord over ingebruikname van deze frequenties met de Vlaamse Gemeenschap. De Raad van State is dat oordeel nu gevolgd. Het betreft volgende frequenties:
.
Antwerpen: Q-music - 99.2
Bree: Nostalgie - 103.0
Brussegem: JOE fm - 95.6
Brussel: ClubFM - 102.8
Brussel: JOE fm - 103.4
Heuvelland (Wijtschate): Q-music 93.2
Poperinge: TOPradio -  104.5
Schoten: Nostalgie - 102.9
Tongeren: Nostalgie - 94..
.

FM zendantenne.jpg

.

Ook 103.1 vanuit Sint-Pieters-Leeuw van Q-music stond ter discussie maar in de huidige stand van de procedure vond de Raad van State niet voldoende argumenten om ook deze frequentie te schorsen.
.
.

Tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-11-12

Marcel Vanthilt gaat opnieuw radio maken

Marcel Vanthilt gaat opnieuw radio maken
.
 
Marcel Vanthilt (55) is vanaf volgend jaar elke week te beluisteren op Radio 1. De presentator van Villa Vanthilt en Ook Getest op Mensen wordt van januari tot juni gastheer van het programma Closing Time op dinsdagavond, van 23:00 tot 24:00 uur. Dat meldt De Standaard.
.

marcal.jpg

.

De kapstok wordt easy listening, muziek die je op geen enkele andere zender kunt draaien als je Radio Minerva niet meerekent. Van Frank Sinatra tot Bobbejaan Schoepen, van mambo tot smooth jazz.

.

"Ik ga 25 uitzendingen maken. Niet live, maar toch leuk. Ik wil de luisteraar van Radio 1 overtuigen dat je ook goede muziek hebt in de zogenaamde kitscherige sector. Eigenlijk moet je mij beluisteren met een oude Grundig-radio met zo'n lamp in het midden. Dan doe je alsof het 1945 is, alsof de oorlog net gedaan is."

.

Vanthilt blijft ook televisie maken, onder meer met een nieuw seizoen van Ook Getest op Mensen. De man maakte uiteraard eerder radio. Samen met Peter De Groot, Luckas Vander Taelen, Dominique Deruddere, Ray Cokes en Gust Decoster richtte hij de eerste volwaardige en alternatieve Vlaamse vrije radio in de hoofdstad op: FM-Bruxel.

 

Bericht: O.a. De Standaard

.

 

logo Radio1(logo).jpg

 

.

RadioVisie (JLSA)

.

Tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-11-12

JOE fm-dj’s op pad voor S.O.S. Speelgoed

JOE fm-dj’s op pad voor S.O.S. Speelgoed
.
 
JOE fm en DreamLand zamelen nog tot en met vrijdag 30 november speelgoed in voor kansarme kinderen in Vlaanderen met de actie S.O.S. Speelgoed. Iedereen kan terecht in een DreamLandwinkel om tweedehandsspeelgoed binnen te brengen.
.

SOS Speelgoed.jpg

.

De JOE-dj’s rijden deze week ook rond met een vrachtwagen om zelf speelgoed op te halen bij luisteraars die geen DreamLandwinkel in de buurt hebben.

.

TOUR DOOR VLAANDEREN

Vanochtend gaan Elke Van Mello en Sofie Santermans naar het West-Vlaamse Ieper.

.

Raf Van Brussel en Michel Follet rijden daarna naar Oudenaarde. Woensdag verzamelt Hasselt best tijdig z’n speelgoed, want Bjorn Verhoeven en Lenke Van Olmen passeren er in de ochtend. Heidi Van Tielen en Jan Bosman sluiten de tour woensdagmiddag af in Heverlee.

.

.

IEDEREEN DOET MEE

.

Iedereen kan speelgoed schenken. Zo sprongen ook al heel wat bekende koppen binnen in de JOE-studio. Onder andere Bram Van Deputte, Evi Hanssen, Katja Retsin en Koen Wauters kamen langs met speelgoed dat hun kindjes niet meer gebruiken. Gert Verhulst nodigde JOE-dj Elke Van Mello uit bij Studio 100, waar ze een hoop speelgoed mocht meenemen.

.

Op vrijdag 30 november is er de feestelijke slotshow van S.O.S. Speelgoed. Al het speelgoed wordt dan overhandigd aan de geselecteerde goede doelen. Zij zorgen ervoor dat ook kansarme kinderen het perfecte sinterklaas- en kerstgeschenk zullen krijgen dit jaar.

.

Meer info over S.O.S. Speelgoed

.

joe FM.jpg

.

RadioVisie (JLSA)

.

Tijdsbalkje rood

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Q-music stopt met uitzenden als de wereld vergaat

Q-music stopt met uitzenden als de wereld vergaat
.
 
Op vrijdag 21 december neemt Q-dj Wim Oosterlinck afscheid van de wereld tijdens een grote liveshow op Q-music. Hij telt samen met de luisteraars af naar het einde van de wereld. Volgens de telling van de Maya’s zal die dag de wereld vergaan.
.

Q-1.jpg

.

Tijdens de uitzending volgt Wim Q-luisteraars tijdens hun laatste activiteiten. Hij gaat op zoek naar de hoogtepunten van de wereld, organiseert een groots Laatste Avondmaal en luisteraars kunnen beslissen wat het laatste liedje van de wereld wordt. Er is ook een tijdscapsule met voorwerpen die belangrijk waren voor onze beschaving. De capsule wordt tijdens de uitzending officieel begraven.

.

Wim Oosterlinck en Anke Buckinx presenteren de slotshow van Q-music die start vrijdag 21 december om 16:00 uur.

.

Wim Oosterlinck: “De Maya’s hebben uitgerekend dat de wereld op 21 december 2012 vergaat, dus we kunnen maar beter een stevig feestje vieren voor het zover is, samen met de luisteraars. We gaan eruit met een knal. (lacht) We hopen trouwens ook Karen van K3 te kunnen overtuigen om onze gast te zijn tijdens de uitzending.”

.

Q stopt officieel met uitzenden van zodra de wereld vergaan is. De commerciële zender wil daarom nu al haar luisteraars bedanken voor het luisteren.

.

Wim Oosterlinck neemt afscheid van de wereld, vrijdag 21 december vanaf 16:00 uur op Q-music.

.

Q-Music logo.jpg

.

RadioVisie (JLSA)

.

Tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-11-12

Toch veel klachten over uitzetten AM door BBC

Toch veel klachten over uitzetten AM door BBC
.
 
De BBC blijkt toch veel klachten binnen te krijgen over het buiten gebruik stellen van de middengolffrequenties van verschillende lokale omroepen.

Aanvankelijk meldde de omroep amper klachten te krijgen, maar volgens The Guardian heeft de BBC zeshonderd boze meldingen gekregen over het verdwijnen op AM van BBC Radio Merseyside in de regio Liverpool.

.

BBC.jpg

.

In augustus van dit jaar begon de Britse openbare omroep een test met het afschakelen van enkele middengolffrequenties van lokale radiostations. Het gaat om zenders die in hun verzorgingsgebied ook via FM en/of DAB te ontvangen zijn. De BBC wil hierdoor te weten komen hoeveel luisteraars er nog op de AM-frequenties van de lokale stations afstemmen.

.

De omroep hoopt hierdoor te kunnen bezuinigen. Eerst werd getest met BBC Radio Kent, BBC Radio Lincolnshire, BBC Radio Merseyside en BBC Radio Nottingham. Via de middengolffrequenties van deze stations was enkele weken een bandje te horen, waarop luisteraars opgeroepen werden om over te schakelen naar FM/DAB of internet.

.

Op 24 september liep de eerste test af, waarna de meeste zenders weer aangezet werden. Alleen een AM-zender van BBC Radio Kent en de AM-zender van BBC Radio Nottingham bleven uit. Korte tijd later startte een test met het buiten gebruik stellen van de AM-frequenties van BBC Essex en BBC Hereford & Worcester.

.

Eerder liet de ‘Beeb’ weten dat er nauwelijks klachten waren. Dit blijkt niet helemaal waar te zijn. BBC Radio Merseyside zou namelijk zeshonderd klachten hebben gekregen. Dit ondanks het feit dat het station in het hele verzorgingsgebied ook op FM en in Liverpool ook via DAB te ontvangen is. De AM-zender heeft echter wel een groter bereik dan de FM.

.

Door de vele klachten over BBC Radio Merseyside zou de Britse omroep inmiddels hebben besloten te heroverwegen of alle AM-frequenties van de lokale omroepen ook daadwerkelijk uit kunnen.

.

Bericht: Radio. nl

.

RadioVisie (JLSA)

.

Tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-11-12

NL:Bezuinigen op technici bij publieke omroep bespaart een miljoen euro

NL:Bezuinigen op technici bij publieke omroep bespaart een miljoen euro

.

Het bezuinigen op de technische ondersteuning bij de publieke omroep bespaart een miljoen euro per jaar. Van de 45 fulltime banen die er nu nog zijn voor programmatechnici, verdwijnt een derde als volgend voorjaar de radiostudio's met eindregie functie zijn omgebouwd tot ruimtes waarin de programmamakers alles zelf kunnen doen. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is al begonnen met het verbouwen van de studio's van Radio 2 en Radio 5. En binnenkort krijgt ook Radio 4 in het NTR-gebouw een cel waarin de radiomakers zelf voor de techniek zorgen.

.

logo NPO.jpg

.

Begin dit jaar werd al duidelijk dat de eindregietechnicus van de publieke radiozenders gaat verdwijnen. Alleen Radio 1 houdt nog een technicus overdag.Voor andere programma's komt er een overgangsperiode. Zo houden de Radio 2-programma's 'Tijd voor Twee' en 'Knooppunt Kranenbarg' voorlopig nog een technicus. Maar dat is wel echt voorlopig, zegt servicemanager radio Paul Termeulen van de NPO in Spreekbuis.

.

"We hebben een inventarisatie gemaakt van programma’s die te complex zijn om door de maker alleen te laten schuiven", zegt Termeulen. "Door allerlei verbindingen die worden opgezet, studiogasten, snelle wisselingen. Dat kun je niet aan de presentator alleen overlaten. Om die reden krijgt ook Giel Beelen technische ondersteuning - niet voor zijn programma op zich maar voor de bandjes die live optreden."

.

 

Het project 'zelf schuiven' is onderdeel van een groter verhaal. "Er moet veel apparatuur vervangen worden. En we staan op het punt op de programma- en uitzendtechniek opnieuw aan te besteden", aldus Jan Westerhof, directeur Radio bij de NPO. Op 1 januari 2015 loopt het contract met Ericsson (voorheen Technicolor en dáárvoor NOB) af.  Binnen- en buitenlandse bedrijven kunnen zich melden om de techniek bij de Nederlandse publieke radio te verzorgen."

.

De publieke omroep moet per 2015 125 miljoen euro structureel per jaar bezuinigen, als onderdeel van de plannen van het vorige kabinet. Het bezuinigen op technici draagt daar voor een miljoen euro aan bij. De eindregietechnicus wordt vervangen door 1 persoon die in 1 ruimte alle radiozenders in de gaten houdt. [Spreekbuis]

.

radio en 78-toeren.jpg

.

RadioFreak

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-11-12

VRT:Komende drie jaar met 120 minder

VRT:Komende drie jaar met 120 minder

.

De VRT wil de komende 3 jaar 120 voltijdse jobs schrappen. Dat is ongeveer 5% van het personeel. Het meerjarenplan past in het besparingsplan van de Vlaamse regering waarvoor alle overheidsinstellingen extra moeten besparen.

.

DP.jpg

.

Over een periode van 3 jaar moet de VRT 13,8 miljoen euro besparen. "De oefening leidt tot een vermindering van het aantal mensen dat op de VRT werkt, de directie heeft een plan op tafel gelegd waarbij we denken aan een impact van een 40-tal voltijdse jobs per jaar, maar we hebben niet de intentie om over te gaan tot naakte ontslagen", zegt gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter (foto boven).

.

De kijker, luisteraar en surfer zou weinig van de besparingen mogen merken. "Ons uitgangspunt is wel ons sterke aanbod zoveel mogelijk intact te laten. Dat is heel belangrijk. Maar ik zeg niet dat het een makkelijke oefening is want we hebben al heel zware inspanningen gedaan, maar dit is een situatie waar heel veel bedrijven mee te kampen hebben op dit moment."

.

"Het is geen lineaire besparing, we moeten daar gaan zoeken waar we nog iets kunnen realiseren qua efficiëntie", aldus De Preter nog.

.

Het plan van de directie, goedgekeurd door de raad van bestuur, wordt nog besproken met de vakbonden. "We zullen pas na overleg zien waar we landen of niet", zegt Servaas Le Compte (foto in tekst) van het gemeenschappelijk vakbondsfront van de VRT. "De VRT heeft eerder al 10% van zijn personeelsbestand moeten laten afvloeien. Als men nu opnieuw denkt over 5% wordt het langzamerhand wel zeer zwaar voor de instelling om te blijven zoeken naar besparingen."

.

Logo VRT.gif

.

De Redactie

.

Tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |