‘Ze laten de klok verdwijnen, opdat de vertragingen minder groot zou lijken’, klinkt het nu al spottend op de keuze van Infrabel om de analoge uurwerken ‘uit te laten sterven’. Sud Presse schrijft dat nieuws, en het bijhorende grapje, vandaag in hun kranten. Het gaat om de kenmerkende witte uurwerken die in de stations en op de perrons hangen.

.

De kranten van Sud Presse openen nogal smalend. ‘De uurwerken in onze stations zullen verdwijnen… om te besparen op onderhoud’, klinkt het. Spoorwegnetbeheerder Infrabel zou zo’n 3.000 uurwerken in stations en op de perrons niet meer herstellen, omdat de kosten oplopen tot 1 miljoen euro per jaar.

.

Infrabel nuanceert. ‘We voorzien nog wel in een budget voor de herstelling van uurwerken’, zegt woordvoerder Frédéric Petit. ‘Als we vaststellen dat een uurwerk op het perron defect is, dan zal dat worden hersteld. Een uurwerk dat definitief onherstelbaar is, zal niet worden vervangen.’ De vertrouwde klok zal dus stilaan uit het stationsbeeld verdwijnen.

.

Infrabel verwijst de reiziger dan naar de elektronische aankondigingsschermen waarin een uurindicatie verwerkt is, en die op steeds meer perrons aanwezig zijn. 

.

nmbs.jpg

.

De Standaard

.

tijdsbalkje rood