Tot deze morgen hadden Vlamingen in het buitenland alleen toegang tot de Vlaamse actualiteit via Radio Vlaanderen Info (RVi) en Radio Vlaanderen (RV) op satelliet. RVi bracht vooral programma’s van Radio 1, terwijl op RV vooral naar Radio 2-programma’s geluisterd kon worden.

In principe vanaf 1 januari 2012 (maar dus nu al van toepassing) wordt de volledige programmatie van beide radiozenders via satelliet uitgezonden via de ASTRA1-satelliet (19,2 ° Oost) en de Hotbird satelliet (13° Oost).Deze laatste heeft een veel grotere footprint en straalt gaat nog véél verder uit, alleen het signaal is (nog) in mono.Of hier verandering in komt vanaf 1/1/2012 betwijfel ik.

.

Op de ASTRA1 (19,2° Oost) satelliet zijn beide radiokanalen op dit moment dus al ongecodeerd te ontvangen (tot hiertoe hadden alleen abonnees van TV Vlaanderen toegang tot de gecodeerde signalen van Radio 1 en Radio 2 voor hen verandert er dus niks) , en wel op de frequentie 12.721,75 GHz. (H) met Sym:22.000 en FEC:5/6.

.

Wat dus ook wil zeggen dat er nu stereo ontvangst is voor de Free To Air luisteraar en dat de bitrage (kwaliteit) hoger is dan de hedendaagse RV en RVnfo uitzendingen (die enkel een mono weergave afleveren).

.

Op de Hotbird satelliet (13° Oost) nemen Radio 1 en Radio 2 tot en met het einde van de lopende distributieovereenkomst – in het najaar van 2012 – de plaats in van Radio Vlaanderen Info en Radio Vlaanderen.

.

Buiten Europa gaat de VRT alleen Radio 1 via diverse satellieten verspreiden. Hierdoor is dit radiokanaal (Radio 1 dus) vrijwel wereldwijd via de satelliet te ontvangen.We gaan er van uit dat na het einde van de lopende distributie overeenkomst in het najaar van 2012 alleen Radio 1 zal overblijven op Hotbird.


.

logo radio 2 mooi.jpg

.

De VRT zegt zo haar internationale rol te versterken en de uitstraling van Vlaanderen in de wereld te vergroten. De omroep onderstreept ook dat alle radionetten al via streaming op het internet beluisterd kunnen worden. Een vijfde van de luisteraars via streaming zou zich in het buitenland bevinden, aldus de VRT.

.

Tenslotte

.

Morgen op 31 december even voor middernacht stoppen de RVi programma's (Radio Vlaanderen en Radio Vlaanderen Info maar ook de uitzendingen op de bekende Brussel Vlaams middengolffrequentie 927 AM.

.

Er sterft dus iets...De vroegere Vriendschapsbode, de vroegere Wereldomroep en tenslotte nu RVi (Radio Vlaanderen Internationaal)...is dus alleen nog pure nostalgie....

.

Het einde van de middengolf ook...alweer een stukje Vlaamse radiogeschiedenis. 

.

927-RV.jpg

.

pinkend zwart sterretje Lees ook:Radio 1 en Radio 2 op satelliet! (23/12/2011)

pinkend zwart sterretje Lees ook: Het einde nadert voor de 927 kHz (middengolf) 9/12/2011 (geniet van de foto's)

pinkend sterretje Lees ook:Waarom de middengolf moet blijven in Vlaanderen (22/10/2010)

pinkend sterretje Lees ook op deze blog (over middengolf): En vanmorgen tijd voor 'De Ochtend' op Radio 1 (15/4/2009) 

.

tijdsbalkje rood