09-12-11

Het einde nadert voor de 927 kHz (middengolf)

Het einde nadert voor de 927 kHz (middengolf) 
.
 
Op oudejaarsavond even voor middernacht verdwijnt er een vast begrip uit de ether. Dan stoppen de middengolfuitzendingen van Radio Vlaanderen Internationaal op 927 kHz.
.

RVi logo.jpg

.

De besprekingen over de kersverse beheersovereenkomst bij de openbare omroep namen de laatste twijfels weg. In het kader van een verregaande besparingsronde kreeg de oprichting van een derde televisienet, met de jeugd als doelgroep, financiële prioriteit. Gezien het indrukwekkende kostenplaatje van de AM-zender,werd daarom Radio Vlaanderen Internationaal opgeofferd.

. 

Wolvertem AM VRT.jpg

.

Niet enkel is het geld op, er zijn al jaren problemen met de vergunning in Wolvertem Meise. Ook de naaste buren zullen niet klagen. Het gebeurde wel meer dat het vuur uit de garagepoorten knetterde op het ritme van de muziek. Sinds de 1512 kHz uit de lucht is, was het al een stuk rustiger, nu moet ook de 927 er aan geloven.

.

Intussen verkeert de eigenaar van de zenders in Wolvertem, Norking in de grootste onzekerheid over de toekomst. Bovendien zou, volgens de zender zich in een niet al te beste staat bevinden. Vooral tijdens de nachturen zou de modulatie van het signaal niet echt bijgestuurd klinken. Dit laat vermoeden dat er geen plannen zijn om nog verdere uitzendingen te verzorgen. Op de reservezender na, zijn beide zenders ook stokoud.

.

De website van RVI gaat overigens enkel melden dat de uitzendingen op 927 kHz gestopt zijn. Voor het aanbod van Radio 1 en Radio 2 wil men de luisteraars naar het internet en naar de satelliet verwijzen.Radio Vlaanderen en Radio Vlaanderen Info worden dus gewoon op satelliet gezet ter vervanging.

.

Geniet intussen hieronder van deze foto's (Lex Vosselaer) die nog nooit eerder werden gepubliceerd.Vanaf 1 januari 2012 is middengolf in Vlaanderen alleen nog pure radio nostalgie !   

.

927-1.jpg

De 1512 kHz van RVi (600kW)

927-2.jpg

 Meterpaneel van de 1512 kHz-zender 

927-5.jpg 

 Transistor reservezender van 30 kW 

924-5.jpg

Meterpaneel van de reservezender

927-3.jpg

De Hilde 927 kHz-zender (300 kW)

927-4.jpg

.

pinkend sterretje Lees ook:Waarom de middengolf moet blijven in Vlaanderen (22/10/2010)

pinkend sterretje Lees ook op deze blog (over middengolf): En vanmorgen tijd voor 'De Ochtend' op Radio 1 (15/4/2009) 

.

RadioVisie FVM foto's:Lex Vosselaer

.

n.v.d.r.

.

 

Logo Radio 1 VRT.jpg

 

.

De VRT (radio) satellietuitzendingen blijven dus wél plaatsvinden.Radio Vlaanderen en Radio Vlaanderen Info worden dus gewoon vervangen door Radio 1 en Radio 2.

.

Wie echter in Wallonië (in eigen land dus!) wil luisteren (al of niet in de auto) naar een VRT radio is er aan voor de moeite.De internetradio is nog een (duur) iets, bovendien kunnen er zich dekkingsproblemen voordoen.In Nederland houdt men echter Radio 5 Nostalgia op de AM.Trouwens het nut van een AM zender werd aldaar bewezen door de brand (en een defect) in zendertorens.Men moest noodgedwongen beroep doen op Radio 5 om hun eigen Radio 1 door te sturen.Bovendien werd er zelfs een (dure) Engelse BBC middengolfzender tijdelijk ingehuurd.

.

Hoe het zit met het contract van de VRT met Nordring (i.v.m.de middengolfzender)  blijkt nog wat onduidelijk...naar ik kon vernemen uit betrouwbare bron zou men echter blijven uitzenden (of overweegt men) op AM met enkel een draaggolf op klein vermogen op 927 AM.

.

logo Radio 2 dicht bij jou.jpg

.

tijdsbalkje rood

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.