03-11-11

Radio Katanga: snel, knus en volwassen (vervolg)

Radio Katanga: snel, knus en volwassen (vervolg)
.
 
Radio als medium blijft, ondanks de tegenwerking uit allerlei hoeken, nieuwsgierigheid opwekken. De combinatie van stem, muziek, geluid en creativiteit leveren regelmatig emotionele momenten op.
.

Ook de interactiviteit schept een bij wijlen unieke persoonlijke band. Diverse lokale stations bewogen zondag hemel en aarde om als slot van de Week van de Radio, hun onderneming op een vaak ludieke wijze te promoten. Zo ook in de carnavalsstad bij uitstek, Aalst.

.

.

RIHANNA EN DE ANDEREN

.

Het muziekaanbod bij de meer specifieke programma’s als ‘Dancing Shoes’ en ‘Reggae Vibes’ bestaat uit een brede mix,  zonder dat de luisteraar evenwel met de ‘gebruikelijke eenheidsworst’ geconfronteerd wordt. De gelijkenissen met 3FM, Studio Brussel en Classic 21 borrelen spontaan op. 

.

Dat ‘Someone Like You’ van Adèle op ‘Knockin’ on Heaven’s Door’ van Guns ’N Roses volgt, neemt niemand kwalijk. Zelfs Rihanna wordt in één adem met Eels, Anouk en R.E.M. opgevoerd. Niet storende eigenzinnigheid.

.

.

“Om te overleven en aan geloofwaardigheid te winnen, moesten we iets ondernemen om ons van het alternatieve etiket te ontdoen. Er werd daarom een totaal nieuw organigram en een andere structuur ontworpen. Een gewijzigde aanpak en een bijgestuurd muziekbeid,  beginnen stilaan vruchten af te werpen.” 

.

BREKEN MET HET VERLEDEN

.

Een reactie dus op een weinig benijdenswaardig tijdperk tijdens hetwelke Radio Katanga louter voor zichzelf uitzond. Misplaatste zelfverheerlijking waarvan de laatste sporen nu worden uitgewist. 

.

.

Toch willen we graag hét moment uit de geschiedenis van deze Aalsterse radio kennen. Een avontuur, dat zich inmiddels over drie decennia uitspreidt. Het antwoord is krachtig: “Eerste kerstdag van vorig jaar toen we echt alles konden aanpassen: het format, de redactionele inkleding, de vormgeving met ondermeer de jingles van ‘Voice Over’...” 

.

TALENT BLIJFT WELKOM

.

In een andere ruimte lopen er geïmproviseerde workshops. Vincent biedt de bezoekers via de mobiele studio de kans om hun presentatietalent te testen. Enkele gasten, waaronder een lid van een scoutsbeweging zetten schoorvoetend de eerste stappen. Met vaak onverwachte conclusies.  Kan men nog voldoende nieuwe en enthousiaste medewerkers strikken?

.

.

Er verschijnen inderdaad regelmatig jongeren, die graag van het vak willen proeven. Ze krijgen daarom enkele testen. Zo moeten ze één minuut kunnen volpraten en vooral op de juiste wijze een nummer aankondigen; De drempel om bij Katanga te starten, ligt wel laag maar het opent perspectieven.” 

.

LOKALE RADIO OPGEWAARDEERD

.

De kennismaking krabbelt naar het slot toe. De conclusie kan kort zijn: dit is lokale radio als volwaardig medium. Aangenaam volwassen en in een gezellig kader. Meer is er niet nodig om Katanga op een rustige en doordachte manier tot een heuse stadsradio te laten evolueren.

.

pinkend sterretje De website van Radio Katanga

.

RadioVisie (FVM)

.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.