30-07-11

Nederland: Radio 1 vanuit Engeland op AM?

Nederland: Radio 1 vanuit Engeland op AM?
.

Logo Radio 1 nederland.jpg

.

De Nederlandse publieke omroep (NPO) heeft plannen om tijdelijk Radio 1 via de middengolf vanuit Engeland te gaan uitzenden. Dit bericht de NPO in een persbericht.
.

De ontvangst van de publieke radiozenders vanuit de zendmast in Lopik is nog niet op het oude niveau, sinds de brand van 15 juli jongsteleden. De oorzaak ligt in de beperkingen aan de mast die op last van de eigenaar zijn opgelegd. Met name de ontvangst in delen van Zuid-Brabant ondervindt problemen.

.

De NPO wil voor Radio 1 op korte termijn een tijdelijke AM-zender in Groot-Brittannië in gebruik nemen. Daarna kan Radio 5 terug worden gebracht op 747AM, de frequentie waar nu Radio 1 als noodvoorziening op uitzendt. Wanneer dit gerealiseerd is, is nog niet bekend.

.

 

Radio die frequenties zoekt.gif

 

.

n.v.d.r.

.

Radio 1 (Nederland) op AM en... het zou dus goed kunnen dat de gekende frequentie 648 AM van de voormalige BBC Worldservice (niet zo heel lang geleden gestopt wegens besparingen) hiervoor in aanmerkking komt.We kijken er al naar uit om...te luisteren.Enfin, het nut van de middengolf is toch maar weer eens bewezen!

.

RadioVisie (CD)

.

tijdsbalkje rood

21:55 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-07-11

Proefuitzending Radio Marina vanaf zendschip

Proefuitzending Radio Marina vanaf zendschip
.
 
De Urker commerciële omroep Radio Marina 1485AM verzorgt komend weekend een testuitzending op 1485 kHz middengolf vanaf het radiozendschip 'Jenni Baynton' te Harlingen.
.
 

RadioMarina.jpg

 
.

Hiermee hoopt deze Nederlandse regionale nieuws- en oldieszender een globaal beeld te krijgen rond de dekking die de vergunde AM-frequentie in Noord-West Nederland kan realiseren. Volgens eigenaar Willem Rense Post is de testuitzending een stap in de goede richting:

.

"Het Agentschap Telecom, de overheidsorganisatie die de Nederlandse etherfrequenties beheert, heeft enkele maanden geleden aangegeven wat soepeler om te willen gaan met aanvragen tot her-coördinatie van zendlocaties voor middengolfomroepen, dus er gloort voor ons eindelijk licht aan de horizon."

.

JennyBaynton (foto RadioVisie).jpg        De Jenni Baynton van Radio's Waddenzee & Seagull,nu ook voor Marina (foto:RadioVisie)

.

Radio Marina 1485AM wordt niet de zoveelste nonstop muziekzender; naast gepresenteerde muziekprogramma's zal er ook in korte blokken aandacht zijn voor lokaliteiten uit het IJsselmeergebied en omstreken. Post:

.

"Wij willen door middel van een netwerk van lokale ambassadeurs regionaal nieuws uit eerste hand aanbieden; zo krijg je als luisteraar een wezenlijk beeld wat er binnen de regio speelt."

.

De proefuitzending vindt plaats van zaterdag 30 juli 08:00 tot zondag 31 juli 18:00 en is op 1485 kHz (202meter) middengolf en via internet te volgen.

.

Bericht: De Stentor via RadioVisie JLSA -( Met dank aan Herman Boel)

.

 

tijdsbalkje rood

09:51 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-07-11

Zendlamp LDG (Luc De Groot) is uitgedoofd...

Zendlamp LDG (Luc De Groot) is uitgedoofd...

.

Luc De Groot LDG Doodsprentje 1.jpg

LDG Luc De Groot doodsprentje 2.jpg

.

 

LDG, zonder pasje, recht naar de radiohemel

 

.

Deze namiddag werd op het kerkhof van Aalst een afscheidsplechtigheid gehouden voor de dinsdag jl overleden Luc De Groot. Op de sobere bijeenkomst kwam heel wat volk af, ook uit de radiowereld.

.

Het was warm, winderig, grijze en witte wolken wisselden elkaar af. Anny De Maeght, oud burgemeester van Aalst kwam een laatste saluut brengen. In haar spoor volgden heel wat mensen uit de Vlaamse radioscène; Walter Galle, Jean-Pierre Legein, Ton Schipper, Werner Michiels, Rudi van Vlaanderen, Bart Vermeir, Pieter Van Banden. We vergeten er vele tientallen.

.

Wat zeg je op een afscheid van iemand die nog geen 52 is geworden? LDG was een persoonlijkheid in het Vlaamse radiolandschap. Hij effende mede het pad voor de vrije radio's, hij stond op de barricades. Radio was zijn passie, zijn wederhelft, zijn liefde... Hij had ook nergens een pasje voor nodig. Overal raakte hij binnen. Zonder ticket of uitnodiging. Op de eerste rij, backstage...

.

Iemand vroeg hem ooit hoe hij daar in slaagde. "Eenvoudig" zei hij, "stap naar je doel zonder verpinken, de das, het vest én je vastberadenheid doen de rest." Niemand twijfelt eraan, zonder moeite raakt hij ook in de radiohemel. Toen z'n assen werd uitgestrooid werd heel erg stil, tranen werden kuchend weggeslikt, weggepinkt, weggeveegd.

.

RadioVisie

 

.

LDG,

Ik was er bij deze namiddag op het kerkhof en ik moest aan vele dingen denken tijdens de korte plechtigheid.Twee toespraken van oud-radiocollega's ook die boekdelen spraken over al het mooie uit het (nostalgische) radioverleden. Je was niet alleen een fantastisch radiomaker maar ook een wandelende radio encyclopedie !!!

.

We gaan je stem ( én je kennis van radio ) missen in de ether....

.

Het ga je goed....en dat méén ik als (radio) vriend....later komen we ongetwijfeld mekaar terug tegen....

.

tijdsbalkje rood

16:26 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-07-11

Updates !!! Radioman LDG (Luc de Groot) is overleden

Radioman LDG (Luc de Groot) is overleden....
.
Hij was één van de mannen die aan de wieg stonden van de Vlaamse vrije radio’s… in Brussel. Hij zal onlosmakelijk verbonden blijven met zenders als Radio Plus, Radio Contact en Radio Seven. LDG zoals hij door intimi werd genoemd, Luc De Groot voor iedereen, is de voorbije nacht veel te vroeg overleden. Hij werd slechts 52 jaar.
.

Luc De Groot kreeg het radiovirus als tiener te pakken dankzij de zeezenders, Radio Mi Amigo in het bijzonder. Als Aalstenaar leerde hij enkele lokale adverteerders op dit commerciële radiostation persoonlijk kennen, waarna er geen houden meer aan was. Toen in 1980 het vrije radiogeluid razendsnel zijn opwachting maakte overal ten lande, hielp hij mee Brussel te bestoken met Nederlandstalige programma’s.

.

 

LDGWG1.jpg

 .

Zijn rechtenstudies in Brussel schoten erbij in maar zijn radiocarrière werd omvangrijker. Betrokken bij Radio Plus, Contact, Seven, Annick, SIS, X-tra FM, MaevaFM, Extra Gold, werd Luc De Groot ook nationaal bekend. Zeker toen hij syndicated progamma’s ging maken voor o.a. Aksent, Del Sol, Moetoen, Dolfijn, Extra en 77. 

.

• Luister HIER naar LDG op RadioSeven (21/11/81): fragment 1 
• Luister HIER naar LDG op RadioSeven (21/11/81): fragment 2 
• Luister HIER naar LDG tijdens RetroVisie FM (28/08/2005) bij Radio PROS in Denderhoutem

.

Hij schreef columns in de toen nog gedrukte RadioVisie. Hij deed dit onder zijn eigen naam Mario Van Styvendaele. In Aalst nam hij de taverne Dick Martens, van zijn ouders over. De bruine kroeg werd een tijdlang de plek waar RadioVisie zijn bekende praatcafés hield. Her en der deed een oude radioaffiche terugdenken aan vervlogen radiodagen. Menig radiomaker vierde er zijn verjaardag.

.

 

LDGWG2.jpg

 .

Boven het café had Luc een meer dan uitgebreid archief waarin hij minutieus duizenden memorabilia bijhield. Krantenartikelen over zeezenders en vrije radio. Foto’s, bandopnames, stickers, affiches, tot verslagen uit de processen die rond Radio Mi Amigo werden gevoerd toe. LDG hield het niet enkel bij, het meeste kende hij ook uit het hoofd. De boutade ‘wandelende encyclopedie’, klopte bij hem als bij geen ander.

.

Luc De Groot was al een poosje niet meer in erg goed conditie. Toch ontbrak hij zelden op de grote radiobijeenkomsten in binnen- en buitenland. Hij had een eigen blog rond ‘vrijheid’, in de media. Op 8 april trok hij nog naar een optreden van Kool&the Gang in Brussel in de VIAGE. Na een buitenlandse vakantie ging het eind mei plots snel bergaf met hem. Hij werd in een kunstmatige coma gehouden tot halfweg vorige maand, waarna hij vorige nacht overleed. Uiteindelijk is hij slechts 52-jaar jong geworden.

.

Het hele team van RadioVisie rouwt mee.

.

            

 .

Met dank aan Pieter Van Banden,Walter Galle en Ronny Vander Elst

.

n.v.d.r.

Zelf kende ik LDG (want zo noemde ik hem) vrij goed.Menige (ontelbare) uren hebben we met elkaar zitten praten over radio en alles wat er kwam bijkijken sedert 1980 tot een paar maanden geleden.

.

Veel sterkte aan de familie en vrienden van Luc.

.

Luc, je ging véél te vroeg weg, de radio's zullen je missen !

.

Het ga je goed hierboven....

.

Luc De Groot (foto Pieter Van Banden)-zw-wit.jpg

Wijlen radioman Luc De Groot (eigen foto)

.

pinkend sterretje  Reacties lezen/plaatsen kan via RadioVisie.

.

Update (Het Nieuwsblad 6/7/2011 Peter Van den Bossche)

.

AALST - In het OLV-ziekenhuis is gisterenmorgen Aalstenaar Mario Van Styvendaele (52) overleden. Hij lag sedert een reis naar Bulgarije in een kunstmatige coma en ontwaakte niet meer.

.

Van Styvendaele, alias Luc De Groot, heeft er een rijke carrière opzitten in de wereld van piraten- en vrije radiostations. Op 14februari 1979 was er Radio Plus, een Franstalig station met Nederlandstalige programma's op woensdagnamiddag. VUB-student Mario Van Styvendaele bouwde midden september 1979 de woensdag uit tot een compleet Vlaamse dag met de steun van Ben Van Praag, Danny de Bruyn, Ton Schipper en Peter Hoogland. Hij werkte nog samen met Aalstenaars Ton Schipper, Danny Verhulst en Jan Dooms. Hij werkte ook voor Radio Plus, Radio Contact en Radio Seven. In Nieuwerkerken stichtte hij radio Liars. Omdat hij op politiek vlak zo streefde naar eenheid, werd hij wel eens de laatste Belg genoemd.

.

Mario wordt in intieme kring gecremeerd. Vrijdag is er om half drie een korte plechtigheid op het kerkhof van Aalst.

.

 

ingang_kerkhof_aalst.jpg

 

.

Vinkje.gif  Reactie op RadioVisie:Wie nog een laatste groet wil brengen aan Luc, kan dit doen op vrijdag 8 juli om 14.30 op het kerkhof in Aalst centrum.

.

En daar stond 'Luc De Groot' met een brommer
.
De gisteren veel te jong overleden Luc De Groot, wordt vrijdag aanstaande, 8 juli begraven op het kerkhof van Aalst om 14.30 uur. Iedereen kan er een laatste groet brengen. Morgen wordt het lichaam reeds gecremeerd. Het definitieve einde van een radiolegende. Al bij z'n leven. Een triest einde dat als vanzelf terugdenken aan een begin…

Ik ontmoette LDG, die toen nog heel gewoon Mario Van Styvendaele heette, drie dagen voor het einde van de Tour de France, die Lucien Van Impe won in 1976. Als zestienjarige, hij moet nog zeventien worden in de maand augustus van dat jaar, kwam hij zonder afspraak met z’n brommertje van Aalst naar Geluwe gereden. Een afstand van 80 kilometer overbruggen, langs gewest- en gemeentewegen om een namiddagje over… radio te kunnen praten.

Nu kwamen er in die jaren wel meer mensen langs. In 1974 was ik samen met Frans Schuurbiers de Vereniging voor Vrije Radio begonnen. We gaven het gedrukte maandblad Baffle uit, de voorloper van RadioVisie. Radiofans en radiomakers sprongen graag binnen in de Lourdesstraat in Geluwe. Er waren steeds hapjes en drankjes en verhalen, veel verhalen, die nergens anders te horen of te lezen waren.

Er was niet echt nood aan mensen die wilden meewerken met de vereniging en het blad, maar niet iedereen had de juiste motivatie of een goede pen. Raar, maar al na een half uurtje praten had ik door dat Mario die twee eigenschappen wel in zich verenigde. Nog geen zeventien geworden, overtuigde hij me om een dagboek bij te houden voor Baffle over de gebeurtenissen in het Belgische radiolandschap. ‘Een beetje zoals Hans Knot dit doet’, waren z’n precieze woorden.

Hans maakte voor Baffle inderdaad het Day-to-day report. Maar omdat hij in het verre Nederlandse Groningen woonde, miste Hans wel eens iets wat in Vlaanderen gebeurde. Mario had het gat gezien en werkte vanaf het najaar 1976 in een soort ‘duobaan’ met Hans. Zijn verslagen waren gedetailleerd, uitgebreid en steeds op tijd vooraleer de teksten naar de drukker moesten. In februari 1977 hield Baffle op en werd korte tijd nadien opgevolgd door RadioVisie. Het Day-to-day report werd niet verder gezet.

Maar het contact met Mario bleef bestaan. Vele tientallen jaren, goed voor honderden verhalen. Met ééntje wil ik heel graag besluiten. Daarvoor moet ik weer terug naar de Tour van 1976. Lucien Van Impe droeg de gele trui. Dat hij de Ronde van Frankrijk zou winnen, was niet onmogelijk, maar ook lang niet zeker. Mario had niettemin op z’n bromfietsje al een sticker gekleefd; ‘Van Impe Tourwinnaar 1976’.

Toen ik hem lachend vroeg of hij soms een glazen bol had, kwam het eerlijk antwoord. ‘Je moet al eens een risico durven nemen. Nu ben ik tenminste de eerste die ze heeft laten drukken en ik ben dus ook de eerste om ze te verkopen hé…’. En weg was hij wederom voor een nieuwe rit van 80 kilometer, terwijl de eerste regendruppels neerpletsten... Zestien jaar jong, bijna zeventien. Ik was ervan overtuigd dat we nog veel van Mario zouden horen….

Jean-Luc Bostyn – Algemene Leiding RadioVisie

Foto’s: Walter Galle

.

RadioVisie 

.

 

RVFM%2014.jpg

LDG en Pieter Van Banden (Retrovisie FM) 28/8/2005 via Radio PROS

.

Terug in de tijd via RadioVisie (zaterdag 21 februari 2004)

.

Soms ligt een idee zo voor de hand, dat je er niet bij stilstaat. Neem nu deze mediakrant. Ruim zeventig procent van de aandacht gaat uit naar radio. Nog steeds een medium om naar te luisteren. Omdat RadioVisie het internet gebruikt als publicatieforum kunnen we eigenlijk heel makkelijk bepaalde zaken laten horen. Want internet is niet alleen lezen en zien, je kan er ook naar luisteren. Tel daarbij dat het grootste deel van de Vlaamse internauten een snelle breedbandverbinding heeft... dan kom je vanzelf uit bij het nieuwe initiatief dat we je vanaf vandaag, iedere zaterdag opnieuw, presenteren.

.

LUISTEREN SLUIT DICHTER AAN
.
We halen 'iemand' uit de radiowereld voor de microfoon en vragen hem of haar het hemd van het vege lijf. Omdat we nog niet een tv doen, kan dat zonder dat we problemen krijgen met keuring- en andere zedencommissies. Natuurlijk zijn we daar eigenlijk al mee begonnen.Het is natuurlijk ook heel logisch; een gesprek is pas echt als je het kan horen. Een geschreven weergave is en blijft behelpen. RadioVisie gaat meestal over radio, dus sluiten we met deze formule ook het dichtste aan bij het medium.
.

DE 'ADVOCAAT' VAN DE RADIO
.
De spits wordt afgebeten door Luc de Groot. Deze Aalstenaar leek voorbestemd om advocaat te worden, tot het radiovirus hem te pakken kreeg. Hij wordt daarna heel snel, heel belangrijk binnen de Brusselse en Vlaamse vrije scène. Radio Huguette, Radio Plus, Radio Contact, Radio Seven, Radio 7, Radio Del Sol, Xtra FM! En nu alweer sinds een poos MaevaFM. Maar zoals we eerder schreven, eigenlijk kan je veel beter luisteren...
.
 Audio-interview RadioVisie met Luc de Groot
.

.

             b & luc De groot      

          Luc De Groot (LDG) en Hendrik ‘Bull’ Verweij (foto: lucdegroot.skynetblogs.be)

.

tijdsbalkje rood

15:43 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |