31-10-10

Ook nog last (?) van binnendringende 'buitenlandse' FM zenders?

Ook nog last (?) van binnendringende 'buitenlandse' FM zenders?

.

Het blogstukje verscheen hier al op 22/6 j.l.maar blijkbaar is dit fenomeen nog niet van de baan want soms krijg ik ook nu nog (onverwachte) Spaanse FM zenders binnen via FM (eergisteren nog!)...en ik heb zo'n vermoeden dat dit ook aan de basis kan (of zou kunnen) liggen van DVB-T storingen.Dat maak ik althans uit over de verschillende mailtjes dat ik momenteel krijg i.v.m. verminderde (gestoorde) of zelfs geen ontvangst.Zendtechnicus ben ik echter niet...We schakelen over naar 22/6 !

.

Logo DVB-T.jpg

.

Zelf hadden we al een poosje het vermoeden dat er wat aan de hand was.En (gelukkig) werd dit nu bevestigd door een artikel op TotaalTV, geschreven door Jan-Hein Visser. Niet dat wij ons daar erg druk om maakten, integendeel zelfs.Het is niet de eerste keer (en het zal ook niet de laatste keer zijn) dat Britse FM BBC zenders én zelfs Franse FM signalen in Midden-Vlaanderen opgevangen worden.Maar het viel op dat de signalen sterker én beter waren dan anders bij warm weer.En ook vanuit Nederland trouwens.Sky Radio op 101.9 FM en ook Radio1 via FM-zender Roosendaal (Ned) op 87.6 MHz. geeft soms een uitstekende (stereo) ontvangst op ons 'gewoon' portatiefken. Ook heb ik de laatste tijd wat (onverklaarbare) storingen gehad via de analoge kabel én dat ook precies op de afgelopen 'warme' zomerdagen.

Onderstaande stukje verklaard ons dus meteen alles.En er wordt deze week opnieuw mooi en zeer warm zomerweer verwacht volgens de voorspellingen (het begint vandaag al met uitlopende tropische temperaturen zaterdag & zondag),dus zetten we ook onze hoop op een goeie en zalige buitenlandse FM ontvangst.Mooie gelegenheid om 's avonds opnieuw eens rustig te DX-en via radio-en TV (via DVB-T) ! Ik heb er dus niks op tegen dat het warme weer (nog) lang stand zal houden.

       afstemschaal radio 3

De FM band wordt de laatste tijd regelmatig geplaagd door vreemde signalen die de lokale zenders verstoren. Momenteel is dit het geval door toedoen van een groot hogedrukgebied. De situatie is van tijdelijke duur maar kan wel problemen opleveren. Op het moment van schrijven zijn in Nederland (en ds ook in België) zeer veel Spaanse radiozenders te ontvangen die soms zo'n sterk signaal geven dat lokale FM-zenders zwaar gestoord kunnen worden. Hoe lang die situatie duurt is zeer moeilijk te voorspellen. Om voor de goede orde een mogelijk misverstand weg te nemen: de storingen treden meestal op bij mooi weer, en niet bij slecht weer!

Dit alles heeft te maken met een combinatie van de stand van de zon en aanwezigheid van een hogedrukgebied dat zich vanaf de Azoren uitstrekt richting de Britse Eilanden. In bepaalde atmosferische lagen kunnen FM-signalen dan over een verre afstand worden geleid. Dit zal komende week dus wel vaker optreden omdat er een zomerse fase aanbreekt met hogedruksituaties. Zo valt ook niet uit te sluiten dat de komende dagen veel Britse, Nederlandse of bijvoorbeeld ook Duitse FM-zenders zullen interfereren in Vlaanderen.

 

           zomer


De sterke lokale FM-zenders hebben hier het minste last van en kabel in principe ook zelden.Ook satelliet-ontvangst heeft van dit verschijnsel géén last (het kent wel bij uitzondering andere atmosferische invloeden) maar DVB-T ontvangst des te meer. Doordat ook die signalen opeens vanuit het buitenland doordringen kan deze ontvangst plots verstoord worden of zullen bij het inlezen van zenders opeens vreemde signalen kunnen opduiken.

DX-fanaten (verre afstand zenders, zoals wij dus) zijn overigens dol op dit soort condities omdat er over zeer grote afstanden kan worden ontvangen en/of gecommuniceerd.

 

         Draagbare radio begin jaren '20 !

Laat de signalen dus maar aantreden...en misschien denken we effen dat we ergens aan de Costa Del Sol zitten...zoals bovenstaande foto (uit de late jaren '20) laat vermoeden.Mooi portatiefken trouwens...

 

TotaalTV-Jan-Hein Visser                               Logo Totaal TV

Tijdsbalkje rood

09:09 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hotspots in Vlaamse steden afremmen?

Hotspots in Vlaamse steden afremmen?

.

Wetenschappers uit Europa en de VS vragen in een open brief vijf Vlaamse steden en een gemeente om te stoppen met hun (plannen voor) draadloze netwerken of hotspots. Dat melden Het Nieuwsblad en De Standaard. De betrokken steden, waaronder Gent en Leuven, zien geen redenen tot ongerustheid.

.

Internet Hotspot.jpg

.

"Zolang we niet precies weten wat de gevolgen zijn voor mens, dier en plant, moeten we zeer terughoudend zijn", zegt professor Stefaan Van Gool (K.U.Leuven), een van de wetenschappers die de open brief mee heeft opgesteld. Volgens hem weten de gemeentebesturen niet waar ze aan beginnen en laten ze zich voor de kar spannen van de telecomsector.

.

Van Gool, een oncoloog, klaagt aan dat mensen voor een voldongen feit gesteld worden. “Willen of niet: wie in de stad een pintje gaat drinken, zal midden in het stralingsveld van zo'n hotspot zitten", luidt het.
.
De vijf steden Gent, Leuven, Hasselt, Brugge, Blankenberge en de gemeente Maasmechelen zijn niet van plan hun beleid bij te stellen. Volgens de Gentse schepen van Informatica Resul Tapmaz (SP.A) is er geen reden tot ongerustheid. “Het draadloos internet dat de stad gratis aanbiedt, is wel degelijk veilig’, zo klinkt het.
.

Tapmaz zegt dat alles volgens de regels van de Vlaamse overheid gebeurt. "Bovendien gaan we ervoor zorgen dat de mensen goed gesensibiliseerd worden", zegt de Gentse schepen.

.

pinkend sterretje Beluister:Resul Tapmaz: "Hotspot wel degelijk veilig" (VRT audiofragment)

pinkend sterretje Beluister:Radioloog Nicolas Van Larebeke: "Gevolgen straling onbekend" (VRT audiofragment)

.

hotsp.jpg

.

De Redactie (foto:telecomwereld.nl)

.

tijdsbalkje rood  

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Belpop:Aflevering 4 (serie III) – Channel Zero

Belpop:Aflevering 4  (serie III)  – Channel Zero

.

BELPOP.jpg

.

Deze extraruige Belpop is volledig gewijd aan het leven, de dood en de verrijzenis van België’s bekendste metalband: Channel Zero (foto:Canvas.be). 

.

channel-zero.jpg

.

Met getuigenissen van onder andere Franky De Smet-Van Damme (zanger), Xavier Carion (gitarist), Tino De Martino (bassist), Phil Baheux (drummer), Stijn Meuris (muzikant/zanger), Teddy Hillaert (manager), Herman Schueremans (T/W, Live Nation), Kenny Gates (PIAS), Attie Bauw (producer) en Mikey Doling (gitarist).

.

Zanger Franky De Smet-Van Damme groeit op in een garage-café, verliest op jonge leeftijd zijn moeder en heeft een pa die aan de drank is. Zijn frustraties kan hij kwijt in de heavy-metalmuziek. Eind jaren tachtig ontmoet hij de Franstalige gitarist Xavier Carion. Ze worden metal-spitsbroeders. Samen met bassist Tino De Martino en drummer Phil Baheux, twee Brusselse hardcoremuzikanten, richten ze in 1990 een eigen metalband op. Channel Zero is geboren.

.

zerologo.jpg

.

pinkend sterretje  Channel Zero

.           

Belpop morgen maandag op Canvas en precies om 21u10 ! 

.

                WIN ELKE WEEK EEN iPOD, MP3-SPELER EN VÉÉL MEER

                     nieuwe kwis

 Doe ook mee aan de kwis ...effen hierboven klikken en je kan (bijna) meedoen!

.

 

.

Iconen uit het Belgische pop- en rockverleden onder de loep.Nieuwe reeks III 'aflevering 4'.

.

                                    canvas

Canvas

.

tijdsbalkje rood  

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Binnenkort Teletekst bij Vlaamse HD zenders

Binnenkort Teletekst bij Vlaamse HD zenders

.

TV vlaanderen.jpg

.

 

Uiterlijk half december wordt bij alle Vlaamse HD-kanalen die televisie-aanbieder TV Vlaanderen doorgeeft de teletekst-optie actief. Daarmee komt de eigenaar M7 Group S.A tegemoet aan een wens van de abonnees van TV Vlaanderen.

.

De Luxemburgse eigenaar M7 Group S.A heeft dit aan Totaal TV bevestigd, zo konden we vernemen via hun website.Het Luxemburgse mediabedrijf maakte dit dus nu al bekend. De M7 Group S.A is ook de eigenaar van TV Vlaanderen (ook van CanalDigitaal). Het gaat bij TV Vlaanderen om de HD-zenders Eén HD, KetNet HD, Canvas HD en VTM HD.

Omdat teletekst standaard geen onderdeel uitmaakt van HD-kanalen heeft M7 Group S.A besloten om te investeren in aanvullende apparatuur om teletekst bij bovengenoemde HD-kanalen beschikbaar te krijgen. Ook komt DVB-ondertiteling bij de kinderzender Boomerang gelijktijdig met teletekst bij de HD-kanalen beschikbaar.

.

En zo zie en lees je maar dat teletekst absoluut nog niet is afgeschreven in deze moderne mediatijden!

.

pinkend sterretje Teletekst VRT via internet

.

teletekst vrt.gif

.

TotaalTV

.

tijdsbalkje rood 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-10-10

Wintertijd gaat terug in !

Wintertijd gaat terug in !

.

Vanaf zondag is het weer wintertijd. Op 31 oktober wordt de klok om 3 uur 's nachts een uur teruggedraaid.

.

De terugschakeling naar het 'winteruur' betekent een uur langer slapen. Mensen met nachtdienst hebben echter pech en moeten een uur langer werken.

.

Door de wintertijd wordt het 's avonds een uur vroeger donker. Het systeem geldt vijf maanden. Vanaf de laatste zondag van maart wordt het weer zomertijd.

.

In de nasleep van de oliecrisis van 1973 voerde Frankrijk de zomertijd in 1976 in om energie te sparen. De Britse eilanden kenden het systeem voordien al. België voerde het in 1977 in.

.

De klok wordt deze nacht, zaterdag op zondag dus, een uur teruggezet. Om 03.00 uur gaat in de landen van de Europese Unie de wintertijd in. De wintertijd is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden.
Met ingang van morgen zondag zal het eerder licht worden en ook eerder donker zijn.Eenvoudig maar het is nu eenmaal zo. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden, dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur 's ochtends licht worden.. 

 

wintertijd.jpg

.

Vanavond dus (al) uw 'uurwerken ' goedzetten bij het slapengaan en geniet van het extra uurtje nachtrust....

.

tijdsbalkje rood  

10:41 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voer sleutelwoorden in |  Facebook |

Kijk-en luistergeld betalen voor Duitsers met PC!

Kijk-en luistergeld betalen voor Duitsers met PC!

.

Duitsers die geen radio of tv in huis hebben maar wel een pc, moeten ook kijk-en-luistergeld betalen. Dit omdat zij ook radio- en tv-uitzendingen kunnen ontvangen, zo oordeelt het Duitse Hof. Dat meldt Tweakers. Of de pc-eigenaren daadwerkelijk radio luisteren of tv kijken is niet van belang. Het feit dat het mogelijk is, is volgens de rechter genoeg.(foto hieronder adformatie.nl) 

.

pc tv kijken.jpg

.

De betaalverplichting voor computerbezitters was al in 2006 ingesteld, maar niet iedereen was het hier mee eens. Een student en twee advocaten lieten de zaak voorkomen. Zij stelden dat ze in hun huis en kantoor alleen een computer met internet en geen radio en tv hadden en dus ook niet verplicht waren kijk- en luistergeld te betalen. Het hof erkende dat een betalingsverplichting voor een computer met internet op gespannen voet staat met het Duitse grondrecht om ’ongehinderd uit algemeen toegankelijke bronnen te informeren’. Toch vindt het h0f de verplichting van het kijk-en-luistergeld gerechtvaardigd.

.

Duitsland krijgt naar verwachting in 2013 een nieuw financieringsmodel voor het kijk- en luistergeld. Dan is de betalingsverplichting niet meer afhankelijk van het bezit van een ontvangstapparaat, maar zal een systeem op basis van forfait worden ingevoerd.

.

Herinnert u zich deze nog? 1966....

.

Een scan van een (overschrijvings) strookje van een 'PONSKAART' met de stempel van de post.Dit dubbel moest je goed bijhouden want dit was het bewijs van betaling.Dit strookje was dus de radiotaks in België in 1966 en bedoeg op dat moment  206 franken (wat zeker voor die tijd niet weinig was).Belangrijk om weten was dat je voor ELK soort radiotoestel zo'n apparte taks moest betalen.Ikzelf had toen een '6 transistorken' en betaalde ook die taks terwijl mijn  broer een '2 transistor' had en die betaalde die ook al (die taks koste bijna meer dan het toestelletje zelf)...! Je kon je permiteren van die niet te betalen natuurlijk maar als je met het 'portatiefken' op straat liep kon een 'bevoegd' persoon het bewijsje van betaling vragen.Je was dus verplicht dit strookje altijd op zak te hebben (net als een verzekeringsbewijs van uw scooter b.v.).

.

Radio taks 1966 BRT.jpg

.

pinkend sterretje  Lees ook:De geschiedenis van de radio-en TV taks (11/1/09)

.

zwartwit-TV jaren 60.jpg

.

Tweakers via Medianed

.

tijdsbalkje rood  

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Argentijns radiostation gebruikt Donna logo

 

Argentijns radiostation gebruikt Donna logo

.

Het lijkt erop dat Donna aan een tweede leven begonnen is in het buitenland. Een Argentijns radiostation gebruikt een logo dat verdacht veel lijkt op dat van de voormalige VRT-radiozender. Toch gaat de openbare omroep geen juridische stappen ondernemen.

.

logo argentijnse donna.jpg

.

"We waren ook verrast toen we dit zagen circuleren op enkele sociaalnetwerksites", reageert woordvoerder Björn Verdoodt. "Het lijkt er sterk op dat het logo van Donna (hieronder) aan de basis gelegen heeft van dit logo (foto hierboven VRT)."

.

donna vrt.jpg.

.

In principe kan de openbare omroep zich beroepen op het auteursrecht om het Argentijnse radiostation aan te klagen. De VRT is dit echter niet van plan.

"We vinden het wel grappig. Donna is blijkbaar naar het buitenland vertrokken", lacht Verdoodt. "In dit geval gaan we geen stappen ondernemen omdat het zo ver weg is en omdat het om een lokaal radiostation gaat. Het is ook een logo dat we zelf niet meer gebruiken."

.

In het verleden heeft de VRT echter wel al andere media voor de rechtbank gedaagd. "Op een bepaald moment had een Roemeense website de volledige website van Donna gekopiëerd en er zijn eigen logo boven gezet. Dat gaat te ver, toen hebben we wel ingegrepen", besluit Verdoodt.

.

Donna was van 1992 tot 2009 de popzender van de VRT. Op vrijdag 2 januari 2009 verdween de zender uit de ether. Op maandag 5 januari starten de uitzendingen van MNM, de opvolger van Donna.

.

n.v.d.r.

radio donna italy.jpg

pinkend sterretje Radio Donna bestaat (o.a.) ook (nog) wel in Italië ! 

 

.

De Redactie

.

tijdsbalkje rood  

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vandaag op Ohrfunk, radio voor blinden en slechtzienden !

Vandaag marathonuitzending Der Ballroom op Ohrfunk

.

radio deutch.jpg

.

Radiomaken en -luisteren, voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Als je niet goed kunt zien, tsja… dan kan je natuurlijk ook geen radio maken. Nou, niet dus. Het Duitse station Ohrfunk zendt nieuwsbulletins en actualiteitenprogramma’s uit die gericht zijn op blinden en slechtzienden. Daarnaast zijn er veel muziekprogramma’s te horen en is de muziekkeuze erg breed. Vandaag zaterdag is er weer een speciaal marathonprogramma, dat ook erg interessant is voor Nederlanders en misschien ook wel Vlamingen!

.

Vanaf 20.00 uur vanavond presenteren Markus Bruch en Jeroen Ploeger het programma “Der Ballroom”. Het programma begint dus om 20.00 uur maar heeft geen vaste eindtijd. Zo lang het leuk is, dus spelen ze door! Het kan een latertje worden…

.

Je kunt verzoekplaten aanvragen: mail naar jploeger@casema.nl of schrijf een krabbel op Hyves: http://www.jeroen-ploeger.hyves.nl. Tijdens de uitzending kan je mailen naar studio@ohrfunk.de.

.

Het is geen probleem om je reactie in het Nederlands te schrijven!

.

Luisteren kan via de website van Ohrfunk: http://www.ohrfunk.de. Klink daar op ‘Zuhören’. Blinden en slechtzienden kunnen nu ook luisteren via de Orion Webbox.

.

Radioactiveblog.nl

.

tijdsbalkje rood  

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NOS Headlines gaat de nieuwsbulletins Twitteren

NOS Headlines gaat de nieuwsbulletins Twitteren

.

Nos.jpg

.

 

NOS Headlines gaat de nieuwsbulletins via Twitter aanbieden. Het zijn speciaal gemaakte audionieuwsbulletins die via het Twitteraccount @NOSHeadlines te luisteren zijn. De 'audio-updates' worden op werkdagen van 's morgens tot 's avonds zeven uur en in het weekeinde van 08:00 uur tot en met 15:00 uur ieder heel uur via Twitter verstuurd. De Tweet wordt steeds op exact het hele uur verstuurd.

.

NOS Nieuws-hoofdredacteur Hans Laroes is blij met de komst van de Twitter-nieuwsbulletins. "Het past in het beleid van de NOS om onze programma's aan zoveel mogelijk mensen via zoveel mogelijk kanalen aan te bieden. We doen dat al via radio, televisie, internet en diverse mobiele applicaties. Daar komt nu dus Twitter bij. Op deze manier kan iedereen, onder meer op zijn of haar mobiel, nu ieder uur het laatste nieuws van NOS Headlines beluisteren."

.

De Twitter-nieuwsbulletins worden gemaakt door de redactie van NOS Headlines die al dagelijks nieuwsbulletins maakt voor de radiozenders 3FM en FunX, gericht op de luisteraars van die zenders.

.

pinkend sterretje  NOS headlines

.

.twitterlogo.jpg

.

RadioFreak

.

tijdsbalkje rood

.

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-10-10

De Madammen van Radio2 op de boekenbeurs

De Madammen van Radio2 op de boekenbeurs

.

Logo De Madammen.jpg

Op dinsdag 2 november is het Madammendag op de boekenbeurs! De Madammen zijn er live te zien en te horen van 9u tot 12u in hal 4 (toegang publiek vanaf 10u).

.

Dirk De Prins neust in de interessantste kookboeken van de beurs en verder hebben de Madammen alleen schrijvende Madammen uitgenodigd:

.

- Sonja Kimpe schreef een anti-stressboek,
- Ingeborg neemt de kinderen mee in lieve verhalen,
- Maya Detiège maakte een autobiografisch boek over de tijd dat ze een apotheek had in het Antwerpse schipperskwartier,
- Christina Van Geel leert de kinderen koken aan de hand van sprookjes en
- Petra De Pauw interviewde mensen met littekens.

.

kookboek.jpg

.

Maar de Madammen zelf hebben ook een boek: 'Koken een feest'! Chef Roger Vandamme van 't Gebaar in Antwerpen probeerde een aantal van de gerechten uit het boek uit en is ook bij de Madammen van Radio 2.

.

logo.png

.

Nieuwsgierig en leergierig als ze zijn, gaan Anja Daems, Cathérine Vandoorne en Ilse Van Hoecke dus op zoek naar boeken die je als 'madam' zeker op je boekenplank moet hebben.

.

Alle madammen worden dinsdag op de Boekenverdieping ook verwend met verhalen over sterke vrouwen, prinsen op het witte paard, interieurtips, onmogelijke relaties, een stukje lesbogeschiedenis, stressbestendige tips, pikante volksverhalen en de Vrouw van het Jaar.

.

De Madammen van Radio 2 zijn te beluisteren op Radio 2 elke werkdag van 9 tot 12!

.

pinkend sterretje Lees ook:"De Madammen" hebben (nu ook)  hun (eigen) kookboek (18/10)

pinkend sterretje De website van de boekenbeurs

pinkend sterretje De website van Radio 2

.

Logo radio 2 mini.jpg

.

tijdsbalkje rood  

09:09 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende