08-04-10

DVB-T in België (en daarbuiten)

DVB-T in België (en daarbuiten)

                             dvb-t-test

Het is en blijft voor velen een onbekende digitale vorm van televisie én radio uitzendingen.We kunnen er dus niet genoeg op hameren...Onbekend is onbemind zegt het spreekwoord.We proberen deze moderne mediavorm dan ook levendig te houden op deze blog.Wie regelmatig eens een kijkje komt nemen zal wél al gemerkt hebben dat wij deze vorm van digitale etherverspreiding met argusogen opvolgen.

DVB T staat voor Digital Video Broadcasting Terrestrial en is de open standaard voor uitzending van digitale video met behulp van zendmasten.

In Vlaanderen worden alle analoge en digitale radio- en televisiezenders van de VRT (de HD-zenders en RVi uitgezonderd) gratis uitgezonden via DVB-T. Dit omvat Eén, Eén+, Ketnet/Canvas en Ketnet+/Canvas+ als televisiezenders en Radio 1, Radio 2, Klara, Klara continuo, Studio Brussel, MNM, MNM Hits, Sporza en Nieuws+ als radiozenders. Volgens de laatste berichten worden ook de eerste commerciële zenders op DVB-T in 2010 verwacht.veroedelijk zullen deze wél versleuteld worden in tegenstelling tot onze nationale zenders.

In principe is dit ook het geval met de DVB-T uitzendingen van de RTBF.be (La une, La deux en La trois.Al hebben zij ook Euronews (TV) in hun ensemble gestoken en BRF (radio)! Ook deze radio-en TV uitzendingen zijn FTA (Free To Air) en zijn grotendeels ook in Vlaanderen te ontvangen.Onze Waalse broeders noemen het digitale uitzendsysteem net zoals in Frankrijk) TNT.

                   dvb-t

Hoe werkt DVB-T?

DVB-T (terrestrial) zendt uit via zendmasten op aarde. Door gebruik van digitale techniek is bij voldoende signaal de ontvangst prima. Ruis en reflecties (dubbele beelden) komen niet meer voor. Als er te weinig signaalontvangst is, bevriest het beeld of wordt het zwart. Door het gebruik van sterke digitale compressietechnieken kan de beeldkwaliteit lager worden dan bij DVB-S of zelfs analoge televisie. Voordeel is dat de uitgestuurde vermogens bij DVB-T slechts een fractie van de energie nodig hebben vergeleken met analoge uitzendingen voor een zelfde dekkingsgebied.De eigenlijke digitale compressie van het beeldsignaal vindt plaats door het televisiesignaal te coderen volgens de standaard MPEG2. Compressie is vooral mogelijk als opeenvolgende beelden relatief weinig veranderen; men hoeft alleen de verschillen tussen opeenvolgende beelden te coderen. Natuurlijk treden af en toe wel sterke beeldwisselingen op, maar door slim te coderen is dat allemaal op te vangen.

Dicht bij de zenders, die op 44 locaties in Nederland en in 6 plekken in België staan opgesteld, vooral nabij de grote steden, kan voor ontvangst worden volstaan met een eenvoudige binnenantenne, waardoor op een willekeurige plaats in huis TV gekeken kan worden zonder noodzaak van aanleg van antennekabels. Verder is het mogelijk om zenders die op verschillende locaties staan opgesteld op dezelfde kanalen te laten zenden. Daardoor is, ondanks een beperkt aantal zendkanalen dat aan Nederland is toegewezen, toch op een groot aantal plaatsen een uitgebreid programma-aanbod mogelijk. Er worden meerdere TV-programma's (4 tot 8) uitgezonden binnen de bandbreedte van 1 analoog televisiekanaal. Naast vele digitale technieken, waaronder foutcorrectie, is een van de belangrijkste eigenschappen van de transmissie dat er uitgezonden wordt over een groot aantal frequentiebanden binnen een kanaal, 1512 (2k mode) of 6048 (8k mode) stuks, gebruik makend van OFDM en met een heel lage bitrate binnen deze banden. Dat is essentieel voor de onderdrukking van de gevolgen van meerwegontvangst of ontvangst van meerdere zenders die op dezelfde frequentie werken. Verder worden er zogenaamde guard intervals tussen gevoegd.

In Nederland worden frequenties van 470 MHz tot 862 MHz gebruikt (in de UHF band).

De reikwijdte van een zender wordt ook door het weer bepaald. Dergelijke frequenties buigen niet mee met de kromming van de aarde, maar door zenders met veel vermogen te gebruiken is een redelijk groot gebied te bereiken. Door weersinvloeden kan het bereik echter verdubbelen of halveren.

Beschikbare bitrates voor een DVB-T-systeem met 8 MHz kanalen in Mbit/s

Een lijst van DVB-T-zenders, die in België en Nederland te ontvangen zijn is hier te vinden.

                                ANT-UHF

Wat geschiedenis

In 1991 kwamen producenten van consumentenelektronica, zendorganisaties en regelgevende instanties bijeen om de mogelijkheden van digitale televisie te bespreken. Eind 1991 werd de European Launching Group, ELG, opgericht, die vanaf 1993 zich DVB projectgroep ging noemen. Deze organisatie houdt zich bezig met alle vormen van digitale televisie, dus naast DVB-T ook met DVB-S, DVB-H, DVB-C en andere. Alle standaarden zijn open, en het werk in de werkgroepen van de DVB-organisatie wordt vastgelegd in standaarden van ETSI of CENELEC. De eerste DVB-T-standaard werd in 1997 vastgelegd, en de eerste DVB-T-uitzendingen begonnen in 1998 in Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

In Nederland vonden de eerste uitzendingen, gedistribueerd door Digitenne, plaats op 23 april 2003. Inmiddels is een vrijwel landelijk dekkend netwerk uitgerold en op 11 december 2006 zijn de analoge TV-uitzendingen van de publieke omroep in Nederland vervangen door free to air DVB-T-uitzendingen, waarbij als extra ook een regionaal TV-programma via de ether wordt verspreid.

In Vlaanderen zendt voorlopig enkel de VRT uit in DVB-T. De licenties voor het aanbieden van een televisie- en radio-omroepnetwerk en de bijbehorende digitale frequentiepakketten werden eind 2008 toegekend aan Norkring België, een joint venture van het Noorse Norkring en de VRT.Norkring.De eerste DVB-T uitzendingen grepen plaats in 2004.

In 2008 en 2009 werden blijkbaar in Nederland ook proeven gedaan met lokale zenders met een zeer laag vermogen. Er werden echter nog geen licenties afgegeven om te blijven uitzenden, zodat het bij tijdelijke proeven bleef.

               DVB-T ontvangst in Vlaanderen
                       DVB-)T ontvangst in Vlaanderen met Konig scart (eigen foto) 

pinkend sterretje Wat is DVB-T (ook vindt u de button rechts op deze blog)

pinkend sterretje De lijst van de DVB-T zenders in België en Nederland.

Tenslotte

DVB- zenders kennen ook geen landsgrenzen.Wie in een grensstreek woont (en zelfs vrij ver daarbuiten) kan ook de FTA (Free To Air) zenders capteren van dat bewuste land of zelfs landen (Limburg als voorbeeld).

       Antennes
                                 Uw oude antenne kan wonderen doen...    

Toch nog even vermelden dat de reikwijdte van een zender ook wordt door het weer bepaald. Dergelijke frequenties buigen niet mee met de kromming van de aarde, maar door zenders met (relatief) veel vermogen te gebruiken is een redelijk groot gebied te bereiken. Door weersinvloeden kan het bereik echter verdubbelen of halveren.Wat dus ook wil zeggen dat wie gisteren pefecte ontvangst had van een verre zender er vandaag misschien in totaal niks van ziet of hoort.Het is zo dat je bij DVB-T perfect beeld hebt of...in totaal niks.Sneeuw (zoals bij de analoge uitzendingen bestaat eenvoudigweg niet.En voor de ontvangst van iets verder af gelegen zenders kan een oude UHF harkantenne (op zolder of op het dak, liefst met antenneversterkertjekort bij de antenne) wonderen doen!

Uw oud analoog (al of niet draagbaar) TV-tje kan met DVB-T een perfect digitaal beeld geven en er uit zien als nieuw én kan dus opnieuw dienst doen...mits een kleine kostprijs van +/- €45.Uw nieuwe TV heeft misschien zelfs een digitale tuner aan boord! Als klap op de vuurpijl wordt w TV ook een digitaloe radio én heeft u ook teletekst (bij de RTBF.be zelfs EPG!).

Lees ook o.a.

pinkend sterretje Analoge TV nu ook gestopt in Spanje (3/4/10)

pinkend sterretje Ongelooflijke  DVB-T ontvangst in Bilzen (15/2/10)

pinkend sterretje Lees ook:Pinnacle PCTV nanoStick Ultimate introductie (23/9/08)

pinkend sterretje Test zelf uw ontvangstmogelijkheid van DVB-T(3/11/09)

pinkend sterretje Analoge RTBF.be TV zenders worden zonder stroom gezet (6/2/10)

pinkend sterretje Komt RTBF met extra DVB-T TV-zender? (4/1/09)

pinkend sterretje Canvas+ op DVB-T,uw eigen mening op de VRT Canvas website

pinkend sterretje Test zelf uw ontvangstmogelijkheid van DVB-T (3/11/2009)

pinkend sterretje Derde kanaal RTBF wordt volgend jaar (al) volwaardig (26/10/09)

       Fouba UHF antenne

                       Zelfs op zolder doet zo'n oude UHF antenne wonderen!

Wikipedia

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.