30-04-09

Verkiezingscampagne" van VRT start op 4 mei

Verkiezingscampagne" van VRT start op 4 mei

           stembureau (foto Geraardsbergen.be)

                                                                                   (foto: Geraardsberen.be)

Of u er nu zit op te wachten of niet, willens-nillens.De VRT liet via deredactie.be weten wanneer ze zich zullen in de strijd werpen voor de komende verkiezingen.Mocht u de bladzijde gemist hebben ...niks zal u ontgaan want hieronder wordt (terug) alles duidelijk(er).Eventueel noteer je alles netjes in je (zak) agenda, de laptop (agenda), je GSM (agenda)...notitieboekje.

           Vlaams parlement-foto VRT

                                                                                                 (foto VRT)

Op 7 juni zijn er Vlaamse en Europese verkiezingen en die beloven spannend te worden. De openbare omroep wil met een veelzijdig aanbod de kijker, luisteraar en surfer optimaal informeren.

 

De "campagne" van de VRT start op 4 mei. De deredactie.be pakt uit met een vernieuwde site, met daarin een grote subsite die volledig gewijd is aan de verkiezingen. De kiezer komt er via "De stemtest 09" opnieuw te weten welke partijen het best bij hem of haar passen.

Vanaf zondag 17 mei lopen er op Eén op zondagavond programma's die focussen op de Vlaamse en de Europese verkiezingen.

Radio 1 brengt diepte-interviews met politici en gaat op zoek naar het grote verschil tussen partijen en politici.

Op de verkiezingsdag brengt de VRT vanaf 12u vanuit het Vlaams Parlement op radio en tv doorlopende verkiezingsuitzendingen. Op deredactie.be en teletekst vindt u alle uitslagen.

Waar liggen de Vlamingen wakker van?

          Martine Tanghe en Goedele Wachters (foto VRT)

                           Martine Tanghe en Goedele Wachters (foto VRT)

Op zondagavond 17 mei presenteren Martine Tanghe en Goedele Wachters in "Vlaanderen 09" de resultaten van een grote enquête die gepeild heeft naar wat de Vlamingen bezighoudt. Ivan De Vadder confronteert de politici met de resultaten. Politicoloog Carl Devos en professor kerkelijk recht Rik Torfs geven commentaar.

Op zondag 24 mei leggen Martine Tanghe en Kobe Ilsen in "Europa 09" het belang van de Europese verkiezingen uit. Zij krijgen versterking van journalist Rob Heirbaut en professor Hendrik Vos.

Eén week voor de verkiezingen, op 31 mei, volgt Het Groot Debat. De kopstukken van 8 politieke partijen nemen het in het Vlaams Parlement tegen elkaar op. Goedele Devroy en Ivan De Vadder modereren 6 duels. Op Canvas maken Linda De Win en Tim Pauwels meteen een analyse van de duels in "Het afterdebat".

In de week voor de verkiezingen presenteren Siegfried Bracke en Rik Torfs "De stemming 09", een eigenzinnige politieke talkshow. Ook "Villa politica", "Het journaal", "Koppen", "Phara" en "De zevende dag" besteden uitgebreid aandacht aan de verkiezingen.

           Siegfried Bracke

                                        Siegfried Bracke (foto VRT)

Diepte interviews op de radio

          de ochtend radio 1

Het duidingsprogramma "Vandaag" op Radio 1 zendt vanaf 18 mei elke dag tussen 17u en 17.30u een diepte-interview uit met een politiek kopstuk.

"De ochtend" wordt vanaf 25 mei gesplitst in een algemeen blok van 6 tot 8 uur en de verkiezingstalkshow "De ochtend 09" van 8 tot 9 uur. Siegfried Bracke en Tim Pauwels leggen elke dag een gast het vuur aan de schenen.

Radio 2 bundelt regionale nieuwtjes in het Radio 2 Campagnejournaal en voert discussies in "De proef op de som". Studio Brussel verandert het middagprogramma "De wereld van Sofie" met Sofie Lemaire vanaf 1 juni in "De wereld van de verkiezingen".

          De ochtend op radio 1 met presentator Roger De Kneyf en technieker Marc Fonck

          vandaag van radio 1

Deredactie.be in een nieuw jasje

De vernieuwde deredactie.be focust vanaf 4 mei volop op de verkiezingen. De rubriek Verkiezingen 09 is een subsite die ervoor zorgt dat de kiezer goed geïnformeerd naar de stembus gaat.

          deredactie.be foto VRT

De bezoeker vindt er al het verkiezingsnieuws, maar ook opmerkelijke en grappige beelden. Vier campagnewatchers, Ivan De Vadder, Jos Bouveroux, Carl Devos en Guido Fonteyn, houden elke dag de vinger aan de pols.

Via deredactie.be biedt VRT Nieuws ook dit jaar De stemtest aan, die de kiezers begeleidt in hun keuze.

Met de Facebookgroep "Verkiezingen 09" mikt de openbare omroep op een jonger publiek, met backstagefilmpjes en een politiek weekoverzicht.

The day after

Ook op maandag 8 juni volgt de VRT de verkiezingen op de voet. Op Eén zijn er extra Journaals tussen 7 en 10 uur 's ochtends.

Radio 1 zendt een extra lange aflevering van De ochtend uit en deredactie.be zet alle definitieve uitslagen en de zetelverdeling op een rij.

's Avonds is er op Canvas na Terzake een groot Kopstukkendebat.

Deredactie.be

                                 EU
                  

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Capital FM Londen nu zonder Lucio Buffone

Capital FM Londen doet het zonder Lucio Buffone

                         capital fm londen

Avonddeejay en Hit40UK presentator Lucio Buffone is met onmiddellijke ingang vertrokken bij 95.8 Capital FM in Londen. Als gevolg hiervan gaat de hitzender maandag 27 april van start met een nieuwe programmering. Rich Clarke en Kat Shoob zullen de plek van Lucio overnemen, terwijl Roberto naar de middag verhuist, The Bassman het late avondblok voor zijn rekening neemt en Victoria Windsor de nacht voor haar rekening zal nemen.
.
        capital-radio-london
                                     Studio's Capital radio (Londen)
 

Sinds juli 2006 was Lucio Buffone  te horen op Capital FM. In eerste instantie tijdens de avondspits, maar sinds december 2007 nam hij het blok tussen 19 en 22 uur voor zijn rekening. Daarnaast was hij sinds oktober 2006 vaste presentator van de Hit40UK, de wekelijkse hitlijst die via meer dan 100 commerciële lokale radiostations in het Verenigd Koninkrijk wordt uitgezonden. De deejay heeft nu besloten om zijn geluk elders te gaan beproeven en daarom is in wederzijds overleg besloten om het contract niet meer te verlengen.

                    lucio

                                      Lucio Buffone  (foto vivienneclore)

Als gevolg van het vertrek van Lucio, wijzigt Capital FM met ingang van maandag 27 april de programmering. Rich Clarke en Kat Shoob  zullen voortaan dagelijks tussen 19 en 22 uur te horen zijn met de beste hits en het heetste entertainmentnieuws. Daarnaast zal Clarke ook de Hit40UK op zondagmiddag gaan presenteren. Tot voorkort presenteerde hij een avondshow op het ‘Big City Network’ (o.a. Radio City Liverpool, Key 103 Manchester en Radio Aire Leeds) van Bauer. Sinds januari is Clarke werkzaam voor Capital FM, waar hij in eerste instantie het blok tussen 22 en 02 uur voor zijn rekening nam. Kat Shoob was in het verleden side-kick van Bam Bam op Capital FM.

Het late avondblok tussen 22 en 02 uur zal voortaan gepresenteerd gaan worden door ‘The Bassman’, ofwel James Bassam. Recent was hij tijdens de nacht te horen op Capital FM. Deze plek zal nu gevuld gaan worden door Victoria Windsor. Wederom een pseudoniem, want in het verleden was ze namelijk als Victoria ‘Vix’ Larder te horen op Mercury 966 in Watford en Radio Aire in Leeds. Daarnaast presenteerde ze de late avondshow ‘The Confessional’ op het Big City Network.

Ook overdag zal er een belangrijke wijziging plaats gaan vinden. Voortaan zal Roberto dagelijks tussen 13 en 16 uur plaats nemen achter de microfoon. Hij vervangt hiermee Chris Brookes die voortaan alleen nog in het weekend te horen zal zijn. Het begint overigens een trend te worden bij Capital om onder een andere naam radio te maken, want Roberto was eerder als Neil Williams op zusterstation Fox FM in Oxford te horen. Doordat dit station recent omgedoopt werd tot Heart, was er voor hem geen plek meer in de programmering. Roberto was de afgelopen weken vooral in het weekend te horen op Capital.

Luisteren via FM gaat niet in Vlaanderen, en ook is het niet mogelijk om het  radiostation (direct) te beluisteren via het internet.Er is echter wél de satellliet (Astra 2) en dat lukt best aardig.Capital FM 95.8 is samen met de bekende Londense FM-stations Kiss 100, Magic 105.4, Heart 106.2, Virgin 105.8 , X-FM 104.9 & LBC 97.3 én  BBC London 94.9 FM digitaal en ongecodeerd te ontvangen via de Astra-2 satelliet op 28,2° Oost. Deze satelliet is in Vlaanderen zeer goed te ontvangen, zelfs met een 48cm schoteltje!

Astra 2 (28,2° Oost) via de frequentie 12.523 (V) met sym:27.500 en Fec: 2/3

pinkend sterretje  Website Capital FM

RadioNL               Radio NL
      

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Solidariteitsconcert Belgavox !

Solidariteitsconcert Belgavox !

Bart Peeters, Rocco Granata, Adamo, Patrick Ouchène en een pak andere muzikanten hebben eergisteren hun plannen voor het solidariteitsconcert Belgavox voorgesteld.

                                Belgavox foto VRT

De muzikanten waren samengekomen in het Brusselse café Archiduc. Een van hen was Patrick Ouchène, die binnenkort ons land vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival.

          Belgavox concert foto VRT

Hij is aangenaam verrast dat de Belgische muzikanten zo enthousiast reageerden op het initiatief om een concert te organiseren dat oproept tot solidariteit tussen de gemeenschappen.

"Twee maanden geleden stonden we nog nergens. We vreesden dat het ons niet zo lukken", zegt Ouchène. "Maar nu hebben we zelfs al muzikanten moeten weigeren. Je ziet: het is nog niet gedaan met België".

De organisatoren van Belgavox lieten zich deels inspireren door de 0110-concerten van 2006. "Ik was verrast door de impact ervan", zegt Bart Peeters.

"Toen ging het over verdraagzaamheid, nu gaat het zelfs over meer: over solidariteit. En het gaat ook om emoties. Je mag best trots zijn op je vaderland".

Het Belgavox-solidariteitsconcert vindt plaats aan de voet van het Atomium op 17 mei.Het wordt ook uitgezonden op TV door de VRT !

                            Canvas + en Ketnet + via digitale ether

            Klik op het TV-tje en bekijk de reportage in De Rode Loper !

Deredactie

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Telefoneren en scheren in de file

Telefoneren en scheren in de file !

Ooit heb ik het het zelf eens voorgesteld als ' extra optie ' hier op deze blog.Met een GSM kan je tegenwoordig al ontzetend veel.Je kan niet geloven wat je tegenwoordig al hebt als extra's op zo'n draagbaar telefoontoestelletje dat overal me u meegaat.Alleen het scheerapparaat dus (nog) niet.Maar...daar schijnt dus wél verandering in gekomen te zijn.Hebben ze daar in China mijn voorstel op deze blog toen gelezen? Ik bewijfel dat sterk...telepathie?

                          cool735

                             GSM & scheerapparaat (www.engadget.com)

Telefoneren en scheren in de file, nu heeft u er geen twee aparte apparaatjes voor nodig. Een Chinese gsm-fabrikant brengt een telefoon uit die dubbelt als scheermachine. Gewoon onderaan de gsm een dekseltje verwijderen en tegen de kin houden.

Het is de eerste keer dat een fabrikant een scheermachine inbouwt op een mobiele telefoon. Al was er wel eerder de Razr van Motorola, weliswaar zonder echter scheermesfunctionaliteit.

De Cool758 scheermachine/gsm is op technisch vlak geen hoogvlieger. Het toestel ziet er vrij doordeweeks uit en bevat een cameraatje van 2 megapixel. De Chinese gsm kan ook twee SIM-kaarten tegelijkertijd bevatten, voor gebruik op twee mobiele netwerken.

Tenslotte

Alleen een GSM met een ingebouwde brooddoos staat nu nog op mijn verlanglijstje.Zou ook makkelijk zijn in de file én op kantoor! 

               engadget

                                                 logo hln

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-04-09

Vragen stellen aan Frank De Winne !

Vragen stellen aan Frank De Winne via YouTube!

De Belgische astronaut Frank De Winne toont zich bereid om geïnteresseerden heel wat bij te leren over zijn tweede naderende missie en over de ruimtevaart in het algemeen. Het Europese Ruimtevaartbureau ESA heeft op videowebsite YouTube een kanaal geopend waarop er vragen kunnen gesteld worden aan de tweede Belg in de ruimte.

          ESA Frank de Winne

Wie met een prangende vraag zit of wat meer uitleg van De Winne wil, moet gewoon met de webcam, videocamera of gsm zijn boodschap opnemen en het als een "video response" plaatsen op het kanaal van ESA.

"Frank De Winne zal dan elke week vanuit Moskou of rechtstreeks vanuit de ruimte een aantal geselecteerde vragen beantwoorden", belooft ESA.

Onze Belg vertrekt op 27 mei vanop Bajkonoer in Kazachstan voor zijn tweede ruimtemissie. Samen met collega's Roman Romanenko en Robert Thirsk reist hij voor zes maanden naar het Internationaal Ruimtestation ISS.

              

                                        Bekijk het promo filmpje!

pinkend sterretje  Het kanaal van ESA

Gazet van Antwerpen             log gazet van antwerpen

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wilhelmus terug op de radio (met NIR verhaal)

Wilhelmus is terug op de radio (een radioverhaal op zichzelf)

                           Radio Nostalgia

Sedert korte tijd is Radio 5 (Nederland) omgedoopt tot Radio Nostalgia.Kon je ook venemen via deze blog.En blijkbaar menen ze dat daar nog echt ook.Mocht je als Vlaming toevallig 's morgens bij het opstaan in de badkamer , terwijl je aan het luisteren bent via de middengolf naar AM 747,ineens het Nederlandse volkslied horen schrik dan niet.Laat staan dat je in de 'houding' gaat staan...Er is echt niks aan de hand, alleen een terugkeer naar de radiojaren van vroeger.Gelukkig lazen wij het stukje op tijd in het 'Algemeen dagblad' en kunnen we u nog waarschuwen.

Het Wilhelmus keert dus terug op de radio. Vanaf morgen (30 april) opent het Nederlandse volkslied het Radio 5-ochtendprogramma Wekker-Wakker! van omroep MAX met het Wilhelmus.
Hiermee wordt een traditie in ere hersteld, aldus de ouderenomroep.
.
          Wilhelmus (50plusser.nl)


Op dagen waarop het Nederlandse volk iets te vieren of te herdenken heeft wordt op de radio al vaak het Wilhelmus gespeeld. Zo is het volkslied te horen op dagen als Koninginnedag (30 april) en Bevrijdingsdag (5 mei). Omroep MAX wil dat het veel vaker te beluisteren is, omdat ouderen vaak waarde hechten aan het volkslied.

In het radioprogramma Wekker-Wakker!, op Radio 5, dat wordt gepresenteerd door Henk Mouwe en Léonie Sazias, is het Wilhelmus elke werkdag even na 6 uur ’s ochtends te horen, direct na het radiojournaal.

In vroegere tijden weerklonk het Wilhelmus elke dag bij de sluiting van de radiozenders om middernacht.
.
                                  max
.
Ook bij ons...een verhaal  appart (NIR) !
.
Neen, zeer waarschijnlijk komt er geen Belgisch Volkslied op onze (vele) zenders neerstrijken.Trouwens we hebben (nog) geen 50+ nationale radiozender! De Nederlanders gebruiken ook het het woord 'ouderenomroep'.Persoonlijk vind ik dat toch niet precies de juiste benaming.Een mens zou gaan denken dat alleen 85 plussers luisteren naar die zender ! En dat laatste is zeer zeker verkeerd...zeker weten.
.
.
           logo-NIR   1938-NIR-gebouw
.

Maar goed, het doet mij terugdenken aan mijn zeer jonge radiojaren als 11-12 jarige.Met mijn zelfgebouwd kristalontvangertje luisterde ik urenlang (stiekem natuurlijk) naar de radio...in bed natuurlijk, zeker 's avonds.Last van te véél decibels (met kans op gehoorschade) had ik niet.Dat luidsprekertje, van een oude koptelefoon (ooit gebruikt in een Sherman tank), was zeker niet schadelijk voor mijn oor.Het geluid was net (en zelfs nipt) voldoende...om alles nog goed  verstaanbaar te houden.Zo'n kristalontvangertje werkte gewoon ZONDER stroom(milieuvriendelijk...toen al).Er was dus geen versterktertje aan boord...
.
De (afvoerbuis) regenpijp van het dak...zorgde voor een perfecte en gratis ontvangst.En eerlijk toegegeven...ik betaalde daar ook geen radiotax op, wat in de praktijk misschien wel zou 'gemoeten' hebben. Want in die (radio) tijd moest je luistergeld betalen voor ELK radiotoestel dat je in huis,of daarbuiten (draagbare radio met Varta batterij van 110 volt, de autoradio b.v.) had...!
.
Bovendien was het ook geen stereo dat uit de kristalontvanger kwam,en had ik dus ruim voldoende aan het gebruik van maar één oorschelp...Het zelfgemaakte kristalontvangertje kon er bovendien zelfs geen twee aan...
.
Net voor de zendersluiting van Vlaams Brussel (927 AM), precies om middernacht...weerklonk een ingekorte versie van ' De Brabançonne'.Enige seconden nadien was er niks meer dan (extra) ruis...Ook de zender ging dus slapen.Al heb ik mij altijd afgevraagd (en ik heb er ook nooit een sluitend antwoord op gehad) hoe het kwam dat het altijd maar om een ingekorte versie ging van het Belgische Volkslied.Gespeeld (dacht ik toch) door de 'Militaire Muziekkapel van de Gidsen'.Was er een stukje afgebroken van die shellak plaat? Hadden ze geen reserveplaat in huis? Of was het om stroom uit te sparen?Of waren de militairen toevallig vrij van dienst geweest tijdens die opnamedag?...
.
Eén uitzondering kon het sluitingsuur beïnvloeden.Als de ligging van de zeeschepen medegedeeld werden en er groeten waren voor zeelieden vanuit de radiostudio's op de Prins Albertlei in Antwerpen én vanuit de studio's op het Flageyplein (het historische radiogebouw van het toenmalige NIR).De uitzendingen van de wereldomroep gingen welliswaar via de kortegolf vanuit Waver.Hier in Vlaanderen waren de uitzendingen niet of nauwelijks te ontvangen.Maar om de mensen toe te laten ook hier zelf mee te luisteren naar hun (eigen) groeten, en misschien zelfs al bewijs...werd datzelfde programma ook op de middengolf (927) uitgezonden, simultaan en analoog...
.
Als ik mij niet bedrieg (wat altijd kan natuurlijk) werd dezelfde plaat (met 'den Brabanconne'...) 's morgens net voor 6 uur alweer gedraaid.Waarschijnlijk lag dat ding nog op de platendraaier, achtergelaten? Ook veilig natuurlijk...
.
Want stipt om 6 uur was er al het eerste welkom met het nieuws.Alleen de uitzendingen voor de duivenliefhebbers kon de militaire kapel kortstondig beïnvloeden, meestal in het weekend.Als de duiven moesten gelost worden in Sint- Quentin of Kevin, al sluit ik Barcelona zeker niet uit.
En ik geloof echt niet dat de vrienden 'duivenliefhebbers' op hun duivenkot op dat vroege (ochtend) moment gingen in 'geef acht' staan...zelfs niet in de 'verkorte' versie...als dat verkorte stukje 'Brabanconne' op 927 AM te horen was.Stel u voor dat er op dat moment juist een duif valt....

pinkend sterretje  Nostalgie 1: De dagelijkse TURNLES op de radio ! (website of deze blog)
.
pinkend sterretje  Nostalgie 2: " Het  Soldatenhalfuurtje ' ! " (website of deze blog)

pinkend sterretje Meer weten over het Wilhelmus? Klik op het sterretje! 

listenliveMocht je twijfelen hoe het Wilhelmus klink, hier hoor je het in ' Midi-Files ', wél even op ' listen ' gaan klikken!

ADNederland                                            logo-ad


tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wat is de (vernieuwde) Wereldkrant? (RNW)

Wat is de vernieuwde Wereldkrant van RNW?

        Wereldkrant RNW vernieuwd

De WereldKrant (van RNW oftewel Radio Nederland Wereldmroep) werd in juni-augustus 2006 voor het eerst uitgegeven als zomerkrant voor Europese camping- en hoteleigenaren om - bij wijze van extra service - uit te delen aan hun Nederlandse vakantiegangers.Maar het kan ook gerust gelezen worden door de Vlaming! Links op deze blog hoef je maar effe op het embeem te klikken om hem dagelijks te lezen (of uit te printen!).

                

                            Promospotje (beeld) van de Wereldkrant van RNW.

Duizenden hotels, campings, bungalowparken, wegrestaurants e.d. leggen de WereldKrant dagelijks op hun leestafel of hangen 'm op hun mededelingenbord. Er zijn zelfs campingbazen die de pagina's van de krant meerdere keren afdrukken en aan hun gasten uitdelen.

De Wereldkrant is een uitgave van Radio Nederland en bevat het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland en sport. Ook staat er dagelijks - per landenregio - een uitgebreide kleuren-weerkaart in de krant, met de weersvooruitzichten van vandaag en morgen. De redactie van de WereldKrant stuurt de krant als pdf-bijlage naar het e-mailadres van toerismebedrijven. Zij printen de pagina's op hun printer uit en verspreiden 'm.

Vooral vakantieparken zonder eigen kiosk, of afgelegen campings, zorgen op deze manier dagelijks voor een nieuwsvoorziening voor hun klanten/gasten uit Nederland. Onderzoek in 2006 leerde dat zo'n 400.000 Nederlandse vakantiegangers de WereldKrant hadden gelezen.

          wereldkrant foto rnw

                                 Wereldkrant lezen in Polen (foto RNW)

Naar aanleiding van de vele positieve reacties werd de verspreiding in het zomerseizoen 2007 uitgebreid tot campings e.d. in héél Europa. De ontvangers moeten zichzelf aanmelden; wij mogen en willen geen ongevraagd drukwerk via de e-mail (spam) verspreiden. Naar verwachting hebben in 2007 ongeveer één miljoen Nederlandse vakantiegangers de WereldKrant één of meerdere malen gelezen.

Omdat in de zomermaanden van 2007 ook enkele duizenden 'individuele' Nederlanders zich hadden ingeschreven voor dagelijkse toezending van de krant, werd de WereldKrant steeds meer 'het gratis digitale ochtendblad voor Nederlanders-in-den-vreemde'. Die lezers drongen er bij de Wereldomroep op aan de krant niet alleen in de zomermaanden (mei-augustus) te verspreiden, maar het hele jaar door. Daar is najaar 2007 toe besloten.

In de Europese wintermaanden verschijnt de WereldKrant zes dagen per week (niet op zondag), zonder de typische vakantienieuwtjes en de weer- en verkeersberichten.

               logo rnw

flach Nu is er ook...

De nieuwe WereldKrant: meer nieuws, meer service

         Hoofdredacteur Wereldkrant (foto Fred Vloo)

                            Hoofdredacteur leest de krant (foto Fred Vloo)

Nieuwsjunks zijn niet snel tevreden. Die willen altijd meer. Meer nieuws, meer achtergronden en ook meer service-informatie. Ik ben zo'n nieuwsjunk. Altijd op zoek naar het laatste nieuws. Naar informatie die het nieuws verklaart. Naar verrassende nieuwe meningen en naar beeldende reportages. Nieuws dat je aan het denken zet.

Een nieuwsjunk zijn heeft ook zijn nadelen. Zeker als je op een dag onverwachts van het nieuws verstoken bent. Dan slaat de paniek toe.

Ingesneeuwd
Ik neem u mee naar afgelopen winter: we zitten met de familie in ons deels gerestaureerde huis ingesneeuwd op een berg in het Italiaanse Piemonte. We hebben er rekening mee gehouden en dus zijn we voorbereid. De voorraad pasta is genoeg om minstens een week te overleven. Bovendien heeft de boer een stukje verderop net zijn koe geslacht. In onze vriezer ligt dus meer vlees dan we in een maand op kunnen eten.

Maar er is iets veel erger aan de hand. De nieuwsstroom is gestold. Vastgevroren in een dikke laag sneeuw. Dat wil zeggen: geen kranten, geen tijdschriften en geen tv. Want een antenne hebben mijn vrouw Connie en ik van het dak verbannen in verband met de kinderen. Een korte golfradio is er natuurlijk wel. Maar op de een of andere manier zijn de muren in ons oude huis zo dik dat de ontvangst allerbelabberdst is.

Meer Wereldkrant
Dus zijn we die dag aangewezen op onze mobiele internetverbinding, die op onze berglocatie stroperig langzaam is. Zo stroperig dat het downloaden van onze vertrouwde WereldKrant me zeker 5 minuten kost. Maar na 5 minuten geduldig wachten is hij er dan toch. De WereldKrant in vol ornaat. Toegegeven: deze piepkleine krant van formaat is binnen een kwartier uitgelezen. Van voor naar achter, de fotobijschriften en het colofon meegerekend. Dat kan beter.

Gelukkig blijkt de sneeuwblokkade na een dag weer opgeheven. Maar ik heb mijn wens dan al geformuleerd: wanneer ik een volgende winter opnieuw insneeuw moet er meer, veel meer WereldKrant te lezen zijn.

Praktisch
Terug in Hilversum bespreken we met een paar mensen van de redactie de zomeruitgave van de WereldKrant. Het succes en de positieve waardering van de lezers smaakt naar meer. Naar veel meer pagina's, naar meer rubrieken, naar een eigen, herkenbaar gezicht.

Kortom: informatie voor de nieuwsjunk, maar vooral ook informatie voor een van onze belangrijke doelgroepen in de Nederlandse taal: de vakantieganger die op zoek is naar relevante informatie die hem interesseert. Informatie ook waarmee hij praktisch wat kan doen.

Vakantieprogramma
En dus lanceert de redactie een vakantiepagina met een uitgebreid weeroverzicht, Europese verkeersinformatie, een culinaire rubriek - ‘koken op één pitje'- en zelfs een puzzel. Om die vakantieganger is het ons deze zomer te doen.

Daarom koppelen we de WereldKrant aan het programma Café Van Zomeren dat de Wereldomroep vanaf juni 's ochtend tussen negen en tien en 's middags tussen twaalf en één uur gaat uitzenden. Het programma staat goeddeels in het teken staat van diezelfde doelgroep: de vakantieganger in Europa.

En zoals het een echte krant betaamt verschijnt de Wereldkrant voortaan het hele jaar door, zeven dagen per week, met linkjes onder artikelen die doorverwijzen naar nog meer informatie op de websites van de Wereldomroep. De nieuwsjunks kunnen tevreden zijn. Laat zomer én winter maar komen.

Of...lees hem dagelijks via deze blog (links).

Radio Nederland Wereldomroep

tijdsbalkje rood
 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kijk eens naar een TV opname van een jingle

Kijk eens naar een TV opname van een radiojingle !

          jinglemaken

De radiojingle die in principe ooit 'uitgevonden' werd (in onze lage landen) door o.a.Radio Luxemburg (1440 AM) eind der jaren '50 en even later nog populairder werd door toedoen van de bekende legendarische zeezenders wordt hier vandaag eens extra in ' beeld ' gebracht, al komt er natuurlijk ook geluid aan te pas.

Trouwens in Amerika was de 'jingle' in de jaren '40 al in gebruik al kon je die niet direct vergelijken met het plak en knipwerk dat de radioheren/dames er later van maakten.In die tijd was de radiojingle niet meer of niet min dan een kort stukje live orkest...dat tussendoor een (live) radioprogramma opfleurde.Bovendien had het ook de taak om de luisteraar er attent op te maken dat hij/zij op de 'goeie' zender stond én op precies het juiste programma.Want misschien had hij/zij wel de radiotune gemist door te laat af te stemmen.

De opkomst (populariteit) van de bandrecorder zal zeer zeker aan de basis hebben gelegen van de sterke evolutie van het ding.Tegenwoordig gaat het (soms) ook met een live koor & orkest (wat zo'n jingle pakket wel erg duur maakt natuurlijk), of via de elektronische weg (PC).Betaalbaarder natuurlijk en er zijn héél wat bedrijfjes die zo'n radiostukjes in mekaar steken.Al of niet in combinatie met de fabrikage van reklamespotjes. 

Nu zo héél veel kan je daar allemaal niet over schrijven natuurlijk.Alleen dat ook het 'jinglefenomeen' zich heeft aangepast aan de modernere tijd.Ik schrijf 'modernere' omdat de jingle ook wel mee evolueerde en in de jaren '60 en toen al uiterst 'modern' van vorm was! .

Radio 5 (Nederland) ooit populair ook als Radio 747 werd onlangs (kon je lezen op deze blog) omgedoopt tot Radio Nostalgia.Ook het jinglepakket moest dus aangepast worden.We laten u alvast kennis maken met de opname...

                           radio5 nostalgia

             

                                The Making of Radio 5 Nostalgia Jingles!

pinkend sterretje Lees ook onze bijdrage :

      Radio 5 wordt Radio 5 Nostalgia (13/3/2009)

We vonden ook nog een leuk extraatje !

             

                                          Radio Jingles & Logos

Draai zelf eens de jingles van BBC Radio One
Radiojingles zijn en blijven blijkbaar populair. Dat had de  BBC Radio 1 al heel lang begrepen. Naar aanleiding van hun veertig jarig bestaan (in 2007) had de Britse openbare omroep een virtuele Sonifex cartmachine op het internet gezet.
Dat is een stukje software waarmee je oude jingles van Radio One kan afspelen (en rippen...). Bijzonder leuk is dat je de ouderwetse cartridges (opvolgers van de bandjes) zelf in en uit de speler moet halen. Een aardig stukje speelgoed en op deze manier kan je nog eens radiomaken (zoals vroeger) met je PC of laptop.

Spelen? Hier klikken! (of klik op onderstaande foto van de Sonifex )

Het werkt vrij eenvoudig! Laden maar en het goene (en rode) knopje doen de rest...al is de 'muis '(of het altenatief) nu het vervangingsmechanisme geworden van de (wijs) vinger

                     Sonifex jinglemachine

                                                 Het 'machien'

tijdsbalkje rood
              

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-04-09

LED TV wint snel aan populariteit

LED TV wint snel aan populariteit

De laatste tijd zien we steeds meer HD TV’s op de markt verschijnen met LED achtergrondverlichting en ze krijgen bij HDTV dan ook nogal eens de vraag voorgelegd wat nu de specifieke voor- en nadelen zijn van deze techniek.

                   Sony-KDL-70X3500

Een LCD TV scherm heeft achtergrondverlichting nodig om het beeld te vertonen. In de meeste HDTV’s worden daar een beperkt aantal lampen voor gebruikt die worden aangeduid met de term CCFL ( Cold Cathode Fluorescent Lamp ). Bij een LED TV wordt die achtergrond verlichting verzorgd door een veel groter aantal kleine LED (Light Emitting Diode) lampjes voor gebruikt.

Als nadeel zou kunnen worden genoemd dat LED schermen in de introductie periode wat duurder in aanschaf kunnen zijn doordat de productie aantallen wat lager liggen dan bij de klassieke technieken. Verder kunnen wij eigenlijk niet zoveel nadelen bedenken van deze LED trend maar voordelen zijn er in voldoende mate.

We kunnen de belangrijkste voordelen grofweg indelen in een aantal groepen:

• Lager energieverbruik
• Hogere contrast ratio
• Platter scherm mogelijk
• Snellere response

Laten we voor de gelegenheid de verschillende voordelen maar eens stuk voor stuk doornemen zonder al te diep in de techniek te duiken, via HDTV.

pinkend sterretje Lees het artikel verder bij HDTV !

HDTV

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Jimmy Frey krijgt zijn dagje op Radio 2 !

Jimmy Frey wordt vandaag precies 70 lentes jong !

Vandaag (dinsdag 28 april) wordt Jimmy Frey (ook nog de Vlaamse playboy genoemd) precies 70 lentes jong. Radio 2 viert dit met een heuse Jimmy Frey-dag en zijn grootste hits zijn te horen in elk programma.Er zal dus voor velen nog heus jeugdsentiment aan te pas komen.Vanmorgen dus extra de tanden poetsen maar bijzonder goed ook de keel eens laten gorgelen...zodanig dat die in prima conditie geraakt en je ook nog eens kan meezingen (zoals voeger?).

                     Jimmy Frey foto memoire 60-70

                           Jimmy Frey héél lang geleden (foto memoire 60-70)

Radio 2 viert dus vandaag de 70ste verjaardag van Jimmy Frey en draait een Jimmy Frey-hit in elk programma;Te beginnen met Ochtendpost (sta je in de file zing je gewoon maar mee) tot en met De Groote Avond (tot dat de zandman komt...)., van 6 uur ’s ochtends tot 22 uur ’s avonds.Als ik goed kan rekenen en tellen in totaal dus toch 8 hits (wie doet het beter op één dag?). Bovendien vertelt Jimmy Frey daar telkens een anekdote bij.En ik kan u verzekeren dat hij (Jimmy) KAN anecdotes vertellen...zelf meegemaakt tijdens ons laatste geprekje in de studio van lokale radio PROS.Zendtijd te kort...

         Jimmy Frey in Studio Lokale  Radio PROS Denderhoutem

                         Walter, Erwin en Jimmy in de radiostudio van PROS


Jimmy Frey komt bovendien om 10.45 uur ook naar De Madammen (kan je overigens ook op TV zien via Eén). Daar ontvangt hij namens Radio 2 en al de luisteraars zijn verjaardagswensen. Een glas champagne hoort daar dus ook bij.Wie weet,misschien zelfs twee...

                     JIMMY FREY fot beneluxtheater

                                     Jimmy Frey (foto Beneluxtheater)


De hitlijst (kwestie dat u zich al kan voorzien van partituren)

Als een kus naar tranen smaakt - Ochtendpost (6-8 uur)
Rozen voor Sandra - Inspecteur Decaluwé (8-9 uur)
Zo mooi zo blond en zo alleen - De Madammen (9-12 uur)
Saragossa - Middagpost (12-13 uur)
Duw een beetje - De Topcollectie (13-16 uur)
Niemand weet hoeveel ik van je hou - Avondpost (16-18 uur)
Yet I know - Hitwinkel (18-20 uur)
Pappie nummer twee - De Groote Avond (20-22 uur
)

pinkend sterretje Lees hier ook (klik op het sterretje) onze bijdrage(met foto's) op deze blog:

      Jimmy Frey in de Ontbijtradio bij Radio PROS (29/1/2009)

pinkend sterretje  Lees hier ook (klik op het sterretje) onze bijdrage op deze blog:  

      Jimmy Frey bij Radio PROS in de 'Ontbijtradio '  (22/1/2009)

Radio2

tijdsbalkje rood

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende