30-09-08

Radioplicht gaat echt voor alles !!

Radioplicht gaat echt voor alles !!

Dit weekend had ik het al eens online gezet...Omdat er tegenwoordig toch al zo veel herhalingen te zien zijn op TV én omdat u het misschien wegens het toch wel zeer zonnige weekend kon gemist hebben...

Net gemist of een rode knop bestaat (nog) niet op deze blog dus...blog of genen blog...ik herhaal het ook maar eens.Een mens moet tenslotte mee zijn met zijn tijd.Waarover het filmje gaat?

Nieuws gaat voor alles, dat moet de presentator van een Grieks radiostation ook wel gedacht hebben terwijl hij zijn plichten aan het voldoen was.Terwijl hij zeer keurig de tekst op zijn print voorleest, onstaat achter hem een klein incidentje.Alles begon met wat rook en waarschijnlijk wat meegaande geurcollecties...dat uiteindelijk uitmonde in een heus studiobrandje. Met zijn voeten probeert hij het vuur zelfs te bedwingen, terwijl hij jawel...on-air het nieuws maar blijft (onophoudelijk) voorlezen.Alleen door zijn daverende inzet verergert de situatie alleen maar...Of hij in die tussenperiode het nieuws wel correct voorlas is ons niet bekend.U begrijpt dat wij de Griekse taal niet machtig zijn.Al bij al zeer indrukwekkend en een zeer plichtsbewust radiomaker in ieder geval.Het kon allemaal erger geweest zijn...

Het gebeurde allemaal in de (nieuws) studio van het radiostation City 99.5FM in de Griekse hoofdstad Athene.Het incident gebeurde op 12 september 2008.

Brand of genen brand...kijk naar de beelden en zeer speciaal dan ACHTER de nieuwslezer!

 

              

                             De radio (nieuws) plicht gaat echt voor alles !!!

tijdsbalkje rood

22:44 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Deredactie.be nu ook op mobiele telefoons

Deredactie.be nu ook op de mobiele telefoons

De VRT biedt vanaf dit moment ook de informatie van de (inmiddels gekende) websites deredactie.be en sporza.be voortaan ook aan op de mobiele telefoons. Het proefproject onderzoekt (ondertussen ook) welke toepassingen de mobiele gebruiker verkiest.De digitale wegen van onze nationale worden ondoorgrondelijk... 

  Deredactie mobile!

De VRT kreeg in de beheersovereenkomst 2007-2011 de opdracht om naast tv, radio en internet ook mobiele telefoons als belangrijke media te erkennen en te gebruiken.

Met een mobiel aanbod via gsm's speelt de openbare omroep in op de behoefte van de mediagebruikers.

De betaversie van deredactie.be én die van sporza.be op is al te vinden op hun respectievelijke plaatsen (zie onderaan de rode links). Een van beide installeren op een aangepaste gsm volstaat om de info te raadplegen.
.
  deredactie mobile 2 !


De openbare omroep roept gebruikers op om hun opmerkingen over het systeem door te geven aan de nieuws- en sportdienst. Op die manier kan de VRT het systeem gericht verbeteren.

Het mobiele proefproject loopt in ieder geval een aantal maanden.nadien zal ongetwijfeld geëvalueerd worden!
.
Je kan meteen ook al eens gaan bekijken wat er te zien valt...even muisklikken op onderstaande rode links is ruim al voldoende.De betaversie van deredactie.be is te vinden op:
 
 
.
Deredactie.be
.
tijdsbalkje rood

18:11 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

BBC Radio 4 met nieuw mediaprogramma!

BBC Radio 4 met nieuw mediaprogramma!
.
             bbc 4-2

 
Het spiksplinternieuwe BBC Radio 4 mediaprogramma (kranten, internet,radio, telecommunicatie, internet, televisie...) wordt iedere week gepresenteerd door journaist Steve Hewlett.
Bovendien zullen tijdens die uitzendingen ook regelmatig belangrijke figuren te horen zijn met enige invloed op de media of zelfs verantwoordelijken zijn die de nieuwe technologieên implementeren.
Het programma wil vooral aandacht besteden aan de verandering van de traditionele media (ook wel print media genoemd) die steeds meer audio en video integreren én gebruiken in de online activiteiten van radio-en TV omroepen.
.
                                   BBC Radio 4 logo

 
Het programma moet belangrijke thema's als censuur,creativiteit,ethiek en zakelijke aspecten bespreekbaar maken voor het grotere publiek en wil dus dé uitzending worden waar de hele media-branche zal naar luisteren.Maar die tegelijkertijd ook voor het gewone publiek standpunten en ontwikkelingen op een begrijpbare manier presenteerd.
.
                         BBC radio 1 Station year 2008
 
Themediashow, zo is de programmatitel zal te horen zijn op BBC Radio 4, het UK Radio Station of the year 2008,elke woensdag om precies 14u30 (Belgische en Nederlandse tijd).Deze zender is deels vergelijkbaar met Radio 1 (Vlaanderen) en radio 1 (Nederland) en is op diverse manieren te beluisteren.Digitaal en dus in perfecte kwaliteit via de Astra 2 (28,2° Oost) satelliet op 11.954 GHz. (H) met Sym: 27.500 en FEC: 2/3 maar ook via het internet natuurlijk.Enige basiskennis van de Engelse taal is echter wél wenselijk...
 
.
 listenlive  Klik op ' listen 'voor de livestream (RealPlayer)
.
Nog geen RealPlayer? Kan je hieronder (gratis) downloaden, klik op afbeelding !
.
                        webradio

SatelliteMagazine.
tijdsbalkje rood

00:45 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Piep wil als omroep voor dieren het bestel in !

Piep wil als omroep voor dieren het bestel in
.
                                         piep
 
Wat radionieuws nu uit Nederland.Niet dat er in Vlaanderen niks gebeurt op radiogebied maar dit berichtje deedt mij toch effen met de ogen knipperen!

 

                                         ksoeters

                               Communicatiewetenschapper Karen Soeters

Als het aan communicatiewetenschapper Karen Soeters ligt, krijgen dieren in Nederland een eigen publieke omroep. Ze gaat vanaf vandaag (dinsdag 30/9) proberen om maar liefst 50.000 dierenliefhebbers en - beschermers samen te brengen om op 1 april 2009 omroep Piep van de grond te tillen.
.

"Piep is dan de eerste omroep in Nederland die dieren - en hoe we als mensen met hen omgaan- centraal stelt op radio en tv", liet Soeters gisteren weten. Met het initiatief wil ze "met meer aandacht voor dieren in de media de balans tussen mens, dier, natuur en milieu gunstig beïnvloeden".

De programmering wordt vanuit het belang van dieren ingevuld, maar kijkt volgens de initiatiefneemster verder dan alleen één groep levende wezens. "Er is plaats voor nieuws en actualiteiten, entertainment, jeugdprogramma's, talkshows, documentaires en natuurfilms." Met 3 miljoen katten, 2 miljoen honden, 1 miljoen konijnen, 3 miljoen kooivogels en 500 miljoen dieren in de bio-industrie is er volgens omroep Piep een brede belangstelling voor de belangen van dieren in Nederland.
.
.
          Dieren omroep

                   Beste kijkers een zeer goeie avond en van harte welgekomen...
.
Enkele dierenliefhebbers helpen bij het plan, onder wie filmmaker Evert van den Bos, communicatiestrateeg Matthijs de Jongh (KesselsKramer), Media- en Cultuurdocent Maarten Reesink (verbonden aan de Universiteit van Amsterdam) en art director Erik Kruize (Roorda).
 
n.v.d.r.
Hoogst eigenaardig toch die ' preciese ' startdatum van 1 april...alhoewel het idee op zichzelf nog niet zo slecht is.Er is al genoeg geweld te zien op televisie, zelfs in jeugdprogramma's...
.
pinkend sterretje   Als je klikt op het vinkje weet je meteen waar we het bericht konden vinden !
.
tijdsbalkje rood

00:45 Gepost door Pieter Van Banden in Web | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Schilderij Breughel ontdekt bij Kunst & Kitch

Schilderij Breughel ontdekt bij Kunst & Kitch

                 kunst & kitsch
     
Schatten op zolder, het kan dus nog en tussen het alledaagse radionieuws vonden we nog een stukje speciaal en uniek televisienieuws, al kwam het wél uit Nederland.
.
Waarschijnlijk ook het langstlopenste televisie programma op de BBC (de titel van het programma ontsnapt mij nu) én bovendien in een wat andere vorm ook al een tijdje te bewonderen in Vlaanderen via Vijf TV.Wegens succes (?) is de reeks blijkbaar al aan herhalingen toe.Al is de Vlaamse TV-versie (eigenlijk niet zo onaardig als ontspanning) van Peter Van Asbroeck niet direct te vergelijken met deze van de BBC reeks.
.
           schattenopzolder_peter&peter
                                        Peter & Peter...op Vijf TV !
.
In Nederland zelf kent het programma (vergelijkbaar met BBC) al jarenlang succes als 'Tussen Kunst & Kitsch'. Blijkt dat daar nu nog een echte schat gevonden is ook !
.
                            AVRO_Tussen_Kunst_&Kitsch_
                   
                                  ' Tussen Kunst & Kitsch'  op de AVRO
.
Tijdens de opnames van het vrij goed bekeken (ook wel in Vlaanderen) AVRO-programma  ' Tussen Kunst & Kitsch' in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede is gisteren (29/9/2008) een rond schilderij van kunstenaar Pieter Breughel de Jonge (1564-1638) ontdekt. Dat melde een woordvoerder van de AVRO en het staat bovendien ook vermeld op hun website.Het zal dus wel juist zijn... Expert Oude Schilderijen John Hoogsteder noemt het “de vondst van de eeuw“. Hij schat het schilderij op een waarde van 80.000 tot 100.000 euro. De AVRO brengt de aflevering met de vondst pas in maart van volgend jaar op tv. 
.
                           John_Hoogsteder
 
                               Expert Oude Schilderijen John Hoogsteder
.
Op het schilderijtje uit 1620 van 17 centimeter doorsnede ( dat is dus 5.890 €/cm)staat een boerenechtpaar afgebeeld, rustend bij een boom na het hooien. De signatuur (handtekening) is verwerkt in de stam van de boom, en is van boven naar beneden leesbaar. “Door de opstaande verf, die wordt veroorzaakt door het krimpen van het houten paneel, ben ik er zeker van dat het een origineel uit de tijd is“, aldus John Hoogsteder hemzelve.
.
                            Nelleke, presentatrice
 
                    Nelleke, de AVRO presentatrice van  ' Tussen Kunst & Kitsch'

De eigenares van het schilderij is met stomheid geslagen ( hoe zou je zelf zijn ! ). Haar man heeft het in 1950 bij een antiquair gekocht voor ongeveer honderd gulden (ruw omgerekend in Belgische geld zo'n 2.500 fr. of 62 € ). De AVRO brengt de aflevering, waarin de spectaculaire vondst te zien is, op een nader te bepalen datum in maart 2009 op het scherm.

Slotwoordje...

Het wordt nu toch echt tijd dat ik eens wat tijd vrijmaak om op zolder te gaan snuffelen in het ouderlijke huis...

tijdsbalkje rood

00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-09-08

VRT lanceert digitale Canvas+

VRT lanceert digitale Canvas+

                        canvas +

De VRT lanceert vandaag Canvas+ en Ketnet+. Dat zijn de extra zenders die worden aangeboden aan wie digitaal televisie kijkt.

Eerder lanceerde de VRT al Eén+, waarop de Tour de France en de Olympische Spelen in HD (Hoge Definitie) te zien waren. In de toekomst zullen op die zender volledige debatten in het parlement uitgezonden worden.Overigens Canvas + was al eens eerder in gebruik (o.a. n.a.v. de feesten rond Expo 58 en de Koningin Elisabeth wedstrijd en het Klarafestival ook Studio Brussel Punt Uit en Jazz Middelheim).Er werd bij Telenet gebruik gemaakt van de rode knop.Deze is intussen vervangen door de zender (s) beschikbaar te stellen in het basispakket.

                                       logocanvasplus

"De programmering van Canvas+ is complementair met die van het ‘moedernet’, vertrekt vanuit de actualiteit, en vergroot de beleving van de kijker door een extra ‘live-gevoel’ te creëren. De programma’s van Canvas+ sluiten naadloos aan bij die van Canvas en bieden de Canvaskijker inhoudelijke meerwaarde bij het aanbod van het moedernet. Canvas+ maakt vaste afspraken met de kijker, maar is tegelijk flexibel. Thema’s zijn: actualiteit, sport, film, cultuur, geschiedenis en wetenschap. Kortom: Canvas+ is, zoals de naam het zegt, méér Canvas," klinkt het.

Op maandag- en donderdagavond zijn er documentaires met maatschappelijke inslag te zien, op dinsdag en vrijdag brengt Canvas cultuurprogramma’s. Op woensdag en zaterdag is er sport. Op woensdag is dat evenwel alleen zo indien er op het moedernet Canvas zelf geen sport is. Als dat wel het geval is, dan programmeert Canvas+ als alternatief een film.

De zaterdagavond van Canvas+ is voorbehouden aan de binnenlandse zaalsporten in Sporza (afwisselend volleybal, basketbal en handbal). Op zondag zijn er documentaires over (natuur)wetenschappen en geschiedenis.

n.v.d.r.Spijtig toch dat Eén + en Canvas+ niet mee gestuurd worden via de digitale ethersignalen van de uitzendingen via DVB-T.In principe zou dat kunnen want één oud analoog televisie signaal geeft plaats aan wel VIER digitale kanalen.En aangezien de VRT alleen Eén en Canvas/Ketnet doorstraald via de digitale ether zou het in principe kunnen dat ook de twee extra zenders van onze nationale VRT GRATIS aangeboden wordt (zelfs via dezelfde zendantenne én dezelfde zender)mits enige technische omschakeling (zenders worden nu toch ook doorgestraald/doorgegeven naar operatoren als Belgacom TV,Telenet,Indi...).

Vanaf 3 november behoren de analoge VRT TV-zenders immers tot het verleden...Een mooi Vlaams cultureel aanbod en initiatief is dit (of zou dit kunnen zijn) om het huidige (trieste) aanbod via de Vlaamse DVB-T wat uit te breiden.Zeker met de actie 'Weg met sneeuw op je TV...', waar we in principe toch (nog) niks van merken!

         Canvas +

Extra info (VRT website) én het programma voor vanavond muisklik op bovenstaande banner !

         pinkend sterretje Klik op het sterretje en lees nog meer over Canvas+ (PDF VRT)

   Canvas Nieuwsbrief

Bron o.a. Gazet van Antwerpen /Canvas Nieuwsbrief

tijdsbalkje rood

13:50 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kijk eens letterlijk naar deze nieuwe GSM !

Test Nokia N96: de eerste ervaringen

In 1961 kreeg ik mijn allereerste 6 transistorradiootje cadeau dat gevoed werd door een batterijtje van wel 9 volt,een hele belevenis (en zeer dure batterijen die al vlug vervangen werden door twee platte pîllen-véél goedkoper- van 4,5 volt, die twee keren groter waren dan het radiootje zelf !).Dat toen ultra moderne ding werd meegebracht uit Amerika door onze gebuur die zijn broer gaan opzoeken was,in mijn ogen een zeer brave man...De eerste weken was zijn gras altijd piekfijn afgereden in zijnen hof...Zowat iedereen kwam dat ding bewonderen die zelfs een revolutionaire blinkende sprietantenne had, uitschuifbaar dan nog wel !.Hier bij ons was dat toen nog een ver-van-mijn-bed-show zo'n zeer kleine transistorradio dat niet groter was dan een pakje Malboro sigaretten..Wat er speciaal aan was? Wel, er was maar alleen de middengolf mee te ontvangen.Daar was dus één afstemcondensator (en dus één knop) voor nodig.Verder de aan - en uit knop die meteen ook dienst deed voor de volumeregeling.Twee knopjes...al vergeet in nog de aansluiting voor het oorapparaatje...dat ook meegeleverd werd.Eéntje maar, alles was toen nog mono, de stereo moest nog uitgevonden worden! let op want het ding was ver vooruit op zijn tijd ook nog, naar Europese normen dan.Want enige jaren later (een of twee dacht ik) werd hier bij ons maar de 2 transistorradio geïntroduceerd.Toen nog vrij duur, in Amerika te verkrijgen voor een spotprijsje...

                     transistor

Waarom ik dat nu gebruik als intro? Wel, nu is er in deze moderne tijd ook TV...via DVB-H ingebouwd in zo'n toestelletje van dezelfde grootte.Je kan er zelfs mee telefoneren én ...de batterijen kan je opladen...en véél, véél meer (zie onderaan specificaties).

Een GSM (of mobieltje) is er in de allereerste plaats om mee te telefoneren.De moderne Walkie Talkie dus (bijna) zonder beperking in het zendbereik én bovendien heb je ook geen zendvergunning nodig! Een examen gaan afleggen is dus (nog) niet nodig.Het ' portatiefje ' van de 21ste eeuw zou je het ook kunnen noemen.Maar het fameuze tokkelding heeft tegenwoordig ook mooie (en dure ) extraatjes meegekregen.Opvallend (maar precies toch betaalbaar) is de N96.Neen, niet die visserboot in de haven van Nieuwpoort maar een technisch hoogstandje.Of iedereen er kan mee werken?

In tegenstelling tot mijn intro-verhaaltje waar de bediening welgeteld twee knoppen had moet je nu (bijna) universitaire studies gedaan hebben of toch wel wat techneut zijn om het toestel perfect te bedienen benutten).Maar ik blijf er bij, mooi ding toch.Vandaar de belangstelling én de plaats die ik er voor reserveer.

De Nokia N96 is een smartphone die voortborduurt op het concept van de alles-in-één computer zoals de voorganger N95 dat was: muziek- en videospeler, browser via wifi en mobiel internet, goede foto- en videocamera en een volwaardig navigatiesysteem. En nu dus ook geschikt voor mobiele tv via DVB-H.

.
Een kort verslag van de eerste testervaringen met dit toestel, dat gisteren op de Nederlandse markt verscheen met een tv-abonnement op mobiele tv.

               

                                      De werking van de Nokia N96

Als je de reacties mag geloven, kijken er net zoveel mensen uit naar de komst van de Nokia N96 als de Apple iPhone, afgelopen zomer. Nokia liet in februari al de eerste prototypes zien, en introduceerde het toestel eerst in India om de iPhone-hype daar te snel af te zijn.

Kijk je naar de interface, dan is de N96 amper te onderscheiden van zijn voorganger. Zeker als die je de laatste met de nieuwe 3.0 firmware hebt uitgerust waardoor bijvoorbeeld de kantelsensor geactiveerd werd. De bediening van de N96 voelt wel een stukje sneller aan die van de N95. Ook zit er wat kleine gelikte details in de menu’s, maar opvallend zijn ze niet.

De N96 heeft vergeleken met zijn voorganger een meer afgeronde vorm, meer geheugen (16 GB)  en een nieuwe functie gekregen: live tv kijken via de ingebouwde DVB-H ontvanger. Dat werkt voorlopig alleen met een KPN-abonnement, waar de telefoon de komende maand te koop is. Stop je een andere sim in een simlockvrije N96, dan krijg je de waarschuwing dat er iets mis is met de subscriptions (het testexemplaar heeft nog geen Nederlandse taal aan boord). Wel kun je tv-programma;s die je eenmaal hebt opgenomen met een KPN-sim erin, nog wel bekijken als de N96 met een andere sim draait.

De meegeleverde koptelefoon en afstandsbediening zijn identiek, en het gewicht van de N96 bedraagt 125 gram, tegenover 128 gram van de N95. Het toestel is een fractie langer, maar ook platter dan de N95. De knoppen zijn enigszins veranderd: Nokia heeft een sierlijk vierkantje in het midden geplaatst dat ook op de N82 te vinden is. Dat moet net zo’n duidelijk multimedia-symbool worden als bijvoorbeeld het clickwheel van Apple. play, stop en forward/rewind knop zijn daar omheen gerangschikt.

De usb-aansluiting waarmee je de telefoon per kabel aan een pc kunt verbinden is overigens een maatje kleiner dan bij de N95 8GB. De batterij heeft geen 1200 mAh vermogen (zoals de N95 8GB), maar 920 slechts mAh. Wat dat voor de bedrijfsduur betekent,  komt later tijdens de test ter sprake.

                nokia n96

Tv kijken

Het is even zoeken, maar het televisiegedeelte bereik je door de multimediatoets in te drukken en vervolgens een zender te selecteren. Opnemen kan door direct de opnameknop in te drukken of een programma uit de gids te selecteren. De tv-kwaliteit van DVB-H is uitstekend, zoals eerder al geconstateerd tijdens de introductie met de Samsung P960, een paar maanden geleden. Ondertitels zijn bijvoorbeeld prima te lezen.

Het scherm van N96 is 2,8 inch groot. Dat haalt het bij lange na niet bij de iPhone, maar is goed genoeg om tv en video op te kijken.

Handig is het klepje waarmee je het toestel schuin zet om tv te kijken. Dat zou ook een handige toevoeging voor de iPhone/ iPod Touch zijn.

De beeldchip is niet veranderd (5 megapixel foto’s, 640×480 videoopnames), maar het lijkt alsof de camerasoftware in de N96 iets sneller reageert. Ook de flits lijkt feller. Klein detail: ook al zit er tv-ontvanger in, de fm-radio heeft nog steeds een externe antenne nodig om radiosignaal te ontvangen.

En voor Mac-gebruikers: de N96 ondersteunt synchronisatie via iSync en Nokia Multimedia Transfer, dankzij een goedverstopte plugin.

De prijzen van een losse N96 liggen rond de 550 à 600 euro. De Nokia N96 wordt later deze maand vergeleken met twee andere nieuwe smartphones: Sony Experia X1 (releasedatum eind september) en de HTC Touch Pro.

Meer specificaties:

Gewicht 125 gram,Formaat 103 x 55 x 18 mm,Formfactor Slider, Bediening Toestel en voicedial, Batterij Li-Ion accu,Spreektijd 210 minuten, Standbytijd 220 uur, Kleuren Zwart, Communicatie Frequenties 900, 1800 en 1900 MHz,Data GPRS, EDGE, UMTS en HSDPA,Datadiensten MMS, WAP, Email en HTML, Geheugen Harddisk (flash) 16 GB, Cardreader microSD (1 slot), Soort 16777216 kleuren TFT, Resolutie 240 x 320, Besturingssysteem Platform Symbian OS, Camera Aantal pixels 5.00 megapixel (2595 x 1944), Bluetooth & Wifi, USB 2.0, GPS, Audio FM tuner, audiospeler en recorder, Video videospeler en recorder, Audioformaten MP3, AAC, eAAC, eAAC+ en M4A, Videoformaten MPEG, H.263 en H.264 ...
.
Het slot...
.
Dit is/was voorlopig alles...
Waar zit de vergelijking nu met mijn 6 transistortje?
Zit het hem in de prijs nu?Zal rond de 350 € zijn (voorlopig alleen in Nederland bij KPN).Vergeet zeker niet het abonnement te nemen zodat je ook kan TV kijken...al gaat bellen én telefoneren samen mijn inziens nog niet direct samen!
tijdsbalkje rood

00:30 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Startschot voor mobiele satellietdiensten

Europa geeft startschot voor mobiele satellietdiensten

Kandidaten moeten voorstellen indienen voor 7 oktober

Vanaf 2009 zullen mobiele diensten opduiken die via satelliet het hele Europese grondgebied bedienen. De Europese Unie publiceert een oproep aan bedrijven om in de komende weken een voorstel in te dienen. Het kan onder meer gaan om mobiele televisie of interactieve diensten.We konden het lezen bij ZDNet.

    schema

In februari 2007 besliste de Europese Commissie om een aantal radiofrequenties rond 2 GHz te reserveren voor mobiele satellietdiensten. Dat zijn diensten die gericht zijn op mobiele apparaten zoals draagbare computers of de boordcomputers van vrachtwagens. Deze diensten kunnen mogelijk concurreren met die van de gsm-operatoren, maar kunnen het hele Europese territorium beslaan. Volgens de Commissie is het voor leveranciers van satellietdiensten van groot belang dat ze via één procedure toegang krijgen tot bandbreedte over heel Europa. Op die manier zouden ook bepaalde dun bevolkte gebieden toegang krijgen tot mobiele diensten.

Verdeling bandbreedte
Nu start een procedure om de beschikbare bandbreedte te verdelen. Bedrijven moeten daar geen geld voor betalen, maar wel met een sterk voorstel komen. Volgens een woordvoerder van Europees Commissaris voor informatiemaatschappij Viviane Reding, wordt geen licentievergoeding gevraagd van de kandidaten omdat het lanceren van satellietdiensten al bijzonder duur is.

De precieze aard van de aangeboden diensten is vrij. Verwacht wordt dat er onder meer mobiele televisie wordt voorgesteld en mobiele interactieve diensten. Sommige diensten zullen gericht zijn op het grote publiek, maar er kunnen ook diensten zijn voor bedrijven of, bijvoorbeeld, een communicatiekanaal voor nooddiensten.

Mobiele tv
Solaris Mobile, een joint venture tussen satellietbedrijven SES Astra en Eutelsat, zal naar verwacht een mobiele tv-dienst voor onder meer telefoons en draagbare mediaspelers voorstellen.

Bedrijven krijgen nu tot 7 oktober om een voorstel in te dienen. In een eerste fase zullen die voorstellen worden geëvalueerd volgens een aantal basiscriteria. Zo moeten de kandidaten in staat zijn om hun nieuwe dienst ten laatste in 2011 te lanceren en moeten ze daarbij 60 procent van het Europese territorium bestrijken. Na zeven jaar moeten ze 100% bereik hebben.

Selectie
Komen er meer kandidaten door de eerste fase dan er bandbreedte beschikbaar is, dan volgt een tweede selectiefase. Daarbij zal onder meer rekening worden met gehouden met de waarde die de nieuwe diensten voor de consument opleveren. Een ander criterium is hoe efficiënt de kandidaten met het beschikbare spectrum kunnen omgaan.

tijdsbalkje rood

00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-09-08

Rugzak nu ook met zonnepanelen !

Rugzak met zonne-energie

Een mens staat er som niet bij stil.Maar soms zijn er van die handige uitvindingen die het grote nieuws niet halen en toch nuttig kunnen zijn.Neem nu zaken voor kampeerders.Aan alles wordt (soms) gedacht...Electriciteit kan je nu ook gratis maken, gewoon op je rug of zelfs tegen je (kleine) tent.Uiterst geschikt ook voor trektochten, voor zij die graag de natuur verkennen én voor de moderne scouts...Altijd energie...We hadden het al eens gelezen een paar maanden geleden maar nu verscheen het ook een tijdje geleden in het Nederlandse AD.De vakantieperiodes zijn voor de meesten wel voorbij maar het is een handige tip voor zij die nog zouden geloven in Sinterklaas, de kerstman of handig als nieuwjaarsgechenk.Een kleine hint met tip kan je tijdig loslaten nu...

             rugzak met zonne energie

.
Voor kampeerders en buitensporters was zonne-energie helemaal uit. Maar nieuwe apparaatjes zorgen voor een comeback.

 
Handig én groen: rugzak met zonnepanelen. Altijd energie bij de hand, ook voor het opladen van je mobieltje.
Jaren geleden was zonne-energie plotseling hot op de camping. Het grote wonder werd overal voor ingezet. Je kon er zelfs op koken.

Helaas viel het in de praktijk allemaal nogal tegen. De panelen waren relatief groot, zwaar en bovendien ontzéttend langzaam. Vooral als de zon niet uitbundig scheen.

Nieuwe technieken en slimmigheidjes brengen zonne-energie nu terug in de belangstelling. Niet alleen omdat het handig kan zijn om op afgelegen plekken of in vreemde landen met afwijkende stroomvoorziening je telefoon, navigatieapparaatje of laptop op te laden, maar ook omdat het zo lekker groen is. Je haalt de energie rechtstreeks van de zon, zonder dat er nog netstroom aan te pas komt.
.
                               rugzak zonnepanelen


Een van de aanbieders, A-Solar, ontwikkelde verschillende rugzakken met ingebouwd zonnepaneel. Om de Powerbox op te laden zou je vroeger de hele rugzak vol met cellen moeten hangen, maar nu volstaat een paneeltje met de bescheiden afmetingen van nog geen 10 bij 15 centimeter.

Het is voldoende om de batterij binnen enkele uren tot de nok te vullen. Deze kan direct worden verbonden met het op te laden apparaat, maar dat kan natuurlijk ook later op de camping, in het hostel of op de hotelkamer.

Het is handig dat het paneel in een rugzak is verwerkt. Op die manier hoef je niet uren bij de tent te gaan zitten tot de boel is opgeladen. Dat gebeurt onderweg vanzelf.

Hoewel het een prima rugzak is voor dagtochten, zou een los matje praktischer zijn. Zeker op lange tochten, waar een grotere rugzak voor nodig is, heeft zonne-energie meerwaarde. Die matjes zijn er inmiddels ook, onder meer Solarben verkoopt ze in verschillende formaten.

Voor de techneuten onder ons: het werkt allemaal bijzonder eenvoudig. De energie wordt verzameld door het zonnepaneel op de buitenkant van de rugzak. Via een kabeltje gaat het naar een losse, uitneembare batterij (de power box) en deze kan met een kabel en stekkertje worden verbonden met de mobiele telefoon of ander op te laden apparaat.

De fabrikant heeft er keurig aan gedacht om ook een normale stekker én een stekker voor de autoaansteker mee te leveren, zodat je de batterij ook op die manier kunt opladen, mocht je daar onderweg behoefte aan hebben.

De rugzak met zonnepaneel is een van de nieuwtjes in een steeds ruimer assortiment spullen op zonne-energie. Zo vind je op internet tal van sites waarop solarproducten worden aangeboden zoals laptoptassen, opladers, zaklampen, radio's, campinglichten, barbecues en zelfs scheerapparaten en bikini's die zonne-energie absorberen.
.
         rugzak zonnepanelen2


De opladers, waarvoor een sterk groeiende belangstelling bestaat, hebben voor de reiziger nog een bijkomend voordeel. Je hoeft voor de elektrische apparaten die je wilt gebruiken geen tas vol verschillende adapters meer mee te nemen. De oplader met het juiste stekkertje volstaat. Het enige waar je dan nog op moet hopen is voldoende mooi weer.
.
         handig !
      
Tenslotte...
Vooral te gebuiken in de dag (!)...want zelfs met weinig zon (het weinige daglicht geeft toch energie) laden de batterijen op.Met het sterren-of maanlicht zal ,het zeker niet lukken.
 
Van de overheid krijg je vrij grote subsidies als je zonnepanelen plaatst.ook voor de aankoop ervan natuurlijk.Je mag dat deels via de belastingen in de aftrekposten zetten.Zelfs sommige gemeenten geven hiervoor een extra subsidie...
Zouden ze dit nu ook doen voor de rugzak zonnepanelen?
Ik weet het niet, proberen? Wel, kost niks...
.
tijdsbalkje rood

00:30 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Energie besparen via uw PC !

Energie besparen via uw PC !

Na het computeren sluit u natuurlijk netjes het systeem af. Maar zet u ook echt alles uit? De meeste mensen laten bijvoorbeeld hun modem, externe harde schijf, printer of andere randapparatuur aanstaan. Verborgen energievreters. Door bewuster met het stroomverbruik van uw pc om te gaan bespaart u jaarlijks vele euro's. En u belast het milieu nog minder ook.

Hieronder volgen een aantal tips om het stroomverbruik van uw computer en randapparatuur beter te regelen.

Schermbeveiliging
Veel computergebruikers vinden het leuk een schermbeveiliging (screensaver) aan te zetten. Met de standaardopties in Windows laat u bijvoorbeeld uw eigen naam driedimensionaal over het beeldscherm bewegen wanneer u even niet met de computer bezig bent. En wie kent niet de screensaver die van het scherm een aquarium met exotische vissen maakt?

Leuk voor wie ervan houdt, maar u legt er ongemerkt een aardig zakcentje voor neer. De schermbeveiliging verbruikt namelijk behoorlijk wat stroom. Draait de screensaver dagelijks een uurtje, dan kost u dat ruim tien euro op jaarbasis.

Stand-by
Een betere optie is de computer ‘stand-by’ te zetten. In die stand schakelt het beeldscherm uit als u een tijdje niet met de computer bezig bent. U kunt ook instellen dat andere delen van de computer worden uitgezet. Met een beweging van de muis, of een druk op de spatiebalk, wordt het systeem meteen actief. Handig, want u verbruikt minder energie terwijl u toch meteen verder kunt gaan waar u op de pc was gebleven.

U schakelt stand-by als volgt in:

1-Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en selecteer Eigenschappen.

2-Klik op het tabblad Schermbeveiliging.

3-Klik op de knop Energie.

               image1

4. Stel de opties in die u wilt hebben. U kunt bij de onderdelen Beeldscherm uitschakelen, Vaste schijven uitschakelen, en Systeem op stand-by aangeven hoeveel tijd er moet verstrijken voordat de optie actief wordt. U hoeft overigens niet alle opties in te vullen. U zou kunnen volstaan de optie Systeem op stand-by te activeren.
5. Klik op OK en nogmaals op OK. 

               image2

Slaapstand
Als u de computer in de slaapstand zet, wordt de situatie waarin de pc zich op dat moment bevindt opgeslagen en wordt de computer uitgeschakeld. Als u de computer weer inschakelt, worden alle programma's en documenten op het bureaublad hersteld die geopend waren op het moment dat u de computer in de slaapstand zette. Het stroomverbruik in de slaapstand is even laag als wanneer de computer uitstaat.

Maar een computer die opstart, verbruikt ongeveer vijf keer zoveel stroom als een computer die uit de slaapstand ‘wakker’ wordt. Gebruikt u de pc kortere tijd niet, dan kunt u hem dus beter in de slaapstand zetten dan helemaal uit.

U zet de computer in de slaapstand op de volgende manier:

1-Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en selecteer Eigenschappen.

2-Klik op het tabblad Schermbeveiliging.

3-Klik op de knop Energie.

4-Klik op het tabblad Slaapstand.

               image3

5. Zet een vinkje bij Slaapstand inschakelen.
6. Klik op OK en nogmaals op OK.

Wanneer u de pc uitzet (Start > Afsluiten), ziet u voortaan in het afmeldscherm de optie Slaapstand.

De opties slaapstand en stand-by lijken veel op elkaar, maar er is een belangrijk verschil. Bij de eerste optie worden al uw gegevens (tijdelijk) opgeslagen en het systeem wordt uitgezet. De optie stand-by zet bepaalde delen van uw computer uit, maar slaat geen gegevens op: de computer blijft daarom deels actief. Daarom ook verbruikt de slaapstand nauwelijks energie, de stand-by stand wat meer.

Stekkerdozen
Computers, printers en externe modems bevatten een transformator die stroom blijft gebruiken, ook als de apparaten uitstaan. U voorkomt dit door de stekkers van computer en randapparatuur in één stekkerdoos met een aan-uitknop te steken. Na gebruik van de computer zet u de stekkerdoos uit.

Met dank aan de auteur EvA van/via Seniorennet

tijdsbalkje rood
 

00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende