21-09-08

Wat is DVB-T? (TV en Radio) bij ons?

Wat is DVB-T... alé... hoe zit dat nu bij ons?

Het (bijna) volledige dossier!

Luister onderaan deze bijdrage zeker naar een heus audiofragment van de interventie (ook op ons eigen aandringen) op 8/10/2008 van Carl Decaluwé (C&DV) en mediaspecialist, tegenover Chris Peeters, ministerpresident van de Vlaamse regering (update van 9/10/2008) i.v.m.stopzetten analoog en digitale aardse televisie DVB-T.

    Aardse digitale televisie DVB-T (TNT)
                       

.   

Stilaan kom de dag dichter om dichter...Niet een of andere grote gebeurtenis die de wereld zou kunnen veranderen maar...het einde van het analoge televisie tijdperk in Vlaanderen! 31 oktober 1953, de start van de Vlaamse televisie, ligt al vrij ver weg.Stukje geschiedenis... Voor zij die nog kijken via een harkantenne op het dak of op zolder (al of niet een sprietantenne op het toestel zelf) kan het inderdaad gaan sneeuw regenen op de TV ! Misschien gebruikt u zelfs in huis meerdere (extra) TV-toestellen die niet aangesloten zijn op kabel of satelliet.Kwestie van de bedrading wat in ere te houden en bent u tevreden met het aanbod van die extra TV's... waarop je  Eén en Canvas (Ketnet/Sporza) kan ontvangen.(wie weet ook RTBF ? ) Bovendien kwamen we ook te weten dat men blijkbaar DVB-T zenders aan het versterken is.Laat ons hopen dat dit niet alleen voor Antwerpen het geval zal zijn...

Men gaat er (nog) van uit dat er nu nog ' maar ' een 80.000 antennekijkers zouden zijn in Vlaanderen.Wees er maar zeker van dat het getal zal sterk oplopen eens je alle tweede, derde en zelfs vierde TV's... in huis zou meerekenen.We denken hier aan de kinderkamer(s) bv (veilig ook, keuze is beperkt tot ketnet) ...Maar er is ook nog de kampeerder in de tent of in zijn caravan...zijn/haar buitenverblijf...

Bovendien zijn er al auto's uitgerust (eventueel via opties) met achteraan TV schermpjes in de zetels verwerkt, speciaal voor de kinderen.Hier kan/doet DVB-T ook zijn (blijde?) intrede.Deze schermpjes kunnen hiervoor ook perfect dienst doen (ook in het buitenland waar het FTA -Free To Air- DVB-T aanbod meestal merkelijk beter is als bij ons..).Niet alleen DVD's kan je dus bekijken.Het laatste snufje tegenwoordig waar gebruik kan gemaakt worden van DVB-T signalen is de GPS.Er zijn al toestelletjes op de markt met ingebouwde digitale ontvanger ! Zo heb je meteen ook een draagbare TV mee, op de fiets als moet en/of al wandelen...Het nieuws kan dus altijd dichtbij zijn.Nu we waren effen afgeweken en vervolgen terug onze bijdrage over de omschakeling analoog naar digitaal.We gaan er van uit dat iedereen ook zijn oud TV toestel kan behouden...zelfs al heeft die enkel een analoge tuner die 50 jaar oud is (als moet)....Tenslotte hebben ook de nieuwste LCD/Plasma TV's een ingebouwde digitale tuner voor ontvangst van DVB-T.Als de kabel of de satelliet uitvalt...kan je dus nog ALTIJD gratis digitaal TV kijken als moet !!! Voor de ontvangst gelden overigens dezelfde regels...

        tvcopy

Er is dus nog wél een beetje (veel) hoop dat je blijvend kan TV kijken in uitstekende kwaliteit dan nog wel, nadat de analoge zenders gestopt zijn met uitzenden! We hebben wat tips voor u met wat hulp (stukken)...

Misschien ook even dit nog.U zal uiteraard een stick of een DVB-T ontvanger nodig hebben, een stukje extra TV dus die je moet pluggen via een scart aansluiting.Meestal hebben TV toestellen een of twee scartaansluitingen achteraan.De kans bestaat echter dat u een klein (of ouder) TV toestel hebt staan waar nog geen (scart) aansluiting op voorzien is.Niet paniekeren is de boodschap want er is mogelijk hulp op komst.Misschien heeft u in huis nog een oude video recorder staan.Of weet u bij iemand zo'n (tegenwoordig) ongebruikt ding staan.Het toestel mag zelfs defect zijn, alleen MOET de kanaalkiezer het  nog doen.U bent zeker gered in dit geval.De oude video recorder heeft voor u de aansluiting die u nodig heeft.Sluit hier de DVB-T ontvanger op aan en via de oude coax kabel tussen de video recorder en uw beeldbuistoestel kan u rustig verder kijken.Doe dus niks weg naar het containerpark, laat u ook niks wijsmaken dat uw oude TV waardeloos is ...Uw TV kan verder leven en uw beelden ook!

Mocht je echter geen oude video meer hebben en/of op de kop kunnen tikken (denk ook aan kringloopwinkel, containerpark, internet...), wel dan is er NOG hoop want als je aan een oude (ook analoge kan dienst doen) satellietontvanger kan geraken, kan die precies dezelfde functie waarnemen als de video.De toestellen waarvan kwestie, zijnde de VCR of de sat tuner, dienen toch maar alleen als ' doorgeefluik ' !

Er bestaan bovendien in de handel ook toestelletjes die omvormen van scart naar de gewone coax verbinding.Maar dit zijn echter extra kosten en zo'n toestel kost bovendien evenveel als de goedkope DVB-T ontvanger zelf ! Goedkopere oplossingen zijn dus de oude video of sat ontvanger zelve, die u misschien terug in dienst kan nemen als moet.

Misschien dit nog, een DVB-T ontvanger  (eventueel speciale scart o.a. König) heb je al voor 50 € in de vakhandel.In Nederland wat goedkoper maar dat komt dan weer door het verschil in BTW. Weet ook dat dit een eenmalige kost is.Leuk meegenomen is ook dat je TV dan meteen ook een digitale radio wordt.Vergelijk het maar met een DAB radio !

Een kleine oude UHF antenne van 40 cm.is ook al dienstig, een piepkleine binnen antenne op of tegen het toestel kan al voldoende zijn.Soms lukt het zelfs met een stukje oude electriekdraad van 70 cm...als je niet zo héél ver van de zender zit !

Als je niet te ver van een RTBF zender zit ontvang je ook alle  RTBF radio en TV-zenders waar zelfs EPG wordt meegestuurd.Hier heb je wat meer zenderkeuze.La une, La deux, La trois (in feite de RTBF sat) én Euronews(Franse versie).Bovendien ontvang je ook al hun nationale radio's én zelfs de Duitstalige BRF ! De Fransen gebruiken niet de definitie van DVB-T maar wél die van TNT.Mocht je dit ergens lezen...wel u weet meteen het antwoord.

                                      TNT televisie

Wie zegt dus dat uw oude TV nutteloos is en je verplicht bent kabel of satelliet te nemen?Als je tevreden bent met weinig...is dit de oplossing.Het beeld is echt prima !!! Uw oude TV wordt automatisch opgewaardeerd (véél mooier beeld & klank) en wie een LCD/Plasma gebruikt zal versteld staan van de beeldkwaliteit !!!

Waarschijnlijk heeft uw oud TV toestel ook geen teletekst.Wel via de DVB-T (en de goedkope scart) krijgt u deze ook al in de schoot geworpen!

Naast een digitale TV krijg je digitale radio, EPG (nog niet via VRT) én teletekst.Allemaal voor de luttele 50 euro...In het archief (rechts) van deze blog zijn we al meermaals ingegaan op de DVB-T ontvangst.Blader maar eens in de datum's die je ziet én je komt zeker deze info tegen...

 

Wat technische uitleg nu...zomaar geplukt van de VRT website.Hou vooral geen rekening met de prijzen die ze vermelden.Deze zijn wél aan de hoge kant en dus verwaarloosbaar.Bovendien zijn deze blijkbaar niet aangepast want die spullen zijn ondertussen prijsvriendelijker geworden.Tenzij u echt dure dingen zou willen aanschaffen (en die bestaan !!!) waar je in feite toch niks kan mee doen.

DVB staat voor Digital Video Broadcast. Het is de Europese norm voor digitale televisie. Het is vergelijkbaar met PAL (en Secam, NTSC) voor analoge televisie.

Van DVB bestaan drie varianten:


- DVB-S voor uitzendingen via satelliet
- DVB-C voor uitzendingen via de kabel
- DVB-T voor uitzendingen via aardse zenders.

.

                                      logo-dvb-t

Wat kun je ontvangen via DVB-T?

Via DVB-T kun je nu Eén en Canvas/Ketnet ontvangen. Beide netten hebben digitaal stereogeluid en teletekst.

Daarenboven zijn ook Radio 1, Radio 2, Klara, Klara Continuo, Studio Brussel, Radio Donna, Donna Hitbits, Nieuws+ en Sporza via DVB-T te ontvangen.

Alle programma's zijn vrij te ontvangen. Je hebt dus geen abonnement of decoderkaart nodig.

Wie kan in Vlaanderen DVB-T ontvangen?

In principe iedereen.

Met een buitenantenne is DVB-T in heel Vlaanderen te ontvangen. Wie vandaag met een buitenantenne de analoge zenders van Canvas/Ketnet ontvangt kan met dezelfde antenne ook DVB-T ontvangen. Je hebt wel nog een zogenoemde settopbox nodig (zie hieronder).

          televisie

Met een binnenhuisantenne is de ontvangst veel moeilijker te voorspellen. Ontvangst in een betonnen woning zal veel moeilijker zijn dan in een bakstenen woning, spiegelende beglazing is voor ontvangst slechter dan gewone beglazing, ontvangst op het gelijkvloers is moeilijker dan op de verdieping,... Proberen blijft hier de boodschap.

Toch enkele eenvoudige vuistregels waarmee je de binnenhuisontvangst kunt voorspellen:

* Iedereen die vandaag met een binnenhuisantenne Ketnet of Canvas met goede kwaliteit ontvangt kan met dezelfde antenne ook DVB-T ontvangen. Met goede kwaliteit bedoelen we dat er weinig of geen ruis (sneeuw) in het beeld is.

* Iedereen die analoog een sterk signaal heeft (dit is weinig of geen sneeuw), maar toch een heel slecht beeld heeft (spookbeelden, dubbele beelden, misvormde beelden,..) zal DVB-T goed kunnen ontvangen. Deze storingen worden immers veroorzaakt door reflecties en daar heeft DVB-T géén last van.

* Wie rond Antwerpen of Leuven woont zal met een binnenhuisantenne veel gemakkelijker DVB-T kunnen ontvangen dan onze analoge uitzendingen. In Veltem en Antwerpen-centrum hebben we immers extra DVB-T zenders.

* In het algemeen geldt: hoe dichter bij de zender, hoe meer kans op een goede binnenhuisontvangst.

* Plaats de ontvangstantenne bij voorkeur bij het raam. Dat geeft meestal betere resultaten.

In tegenstelling tot analoge tv zal je bij DVB-T nooit slechte ontvangst hebben: ofwel heb je ontvangst, ofwel niet.

Wat heb je nodig?

Om DVB-T te ontvangen moet je beschikken over een digitale ontvanger (settopbox) en een antenne.

Zo'n settopbox is een klein toestel dat de digitale uitzendingen omzet naar een analoog signaal dat door de televisie weergegeven kan worden. Aansluiten op je tv doe je op dezelfde manier als een videorecorder of dvd-speler.

Als je al over een antenne beschikt kan die in principe eveneens gebruikt worden voor DVB-T. Wanneer je een nieuwe binnenhuisantenne koopt kies je best voor een actieve antenne, specifiek ontworpen voor DVB-T. Let hier wel even op: deze antennes maken dikwijls gebruik van een 5Volt-voeding die door de settopbox via de antennekabel geleverd wordt. Niet alle settopboxen bieden die mogelijkheid. Vraag hier bij twijfel best even advies aan de verkoper.

DVB-T ontvangers kun je vinden in de elektrohandel tegen prijzen vanaf ongeveer 150 euro. Een binnenhuisantenne kost ongeveer 50 euro. Niet alle handelaars hebben DVB-T ontvangers in huis. Moet je je ver verplaatsen, bel dan vooraf even rond.

    VRT frequenties DVB-T

       dvb-t_ontvangst met buitenantenne


Kun je DVB-T uitzendingen opnemen?

Ja, op voorwaarde dat je de settopbox vóór de videorecorder hangt (dus niet tussen de video en de televisie) en de videorecorder correct instelt. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de settopbox en van de videorecorder. Wanneer in de handleiding van de videorecorder nog geen sprake is van DVB kun je het gedeelte 'opnemen van een satellietontvanger' raadplegen. Dat werkt immers op dezelfde manier.

Wanneer je video uitgerust is met Program Delivery Control (PDC) zal die functie verder gebruikt kunnen worden. De PDC-codes worden ook via DVB-T uitgezonden.

Opgelet: je kunt niet gelijktijdig naar het ene programma kijken en een ander programma opnemen. Daarvoor heb je twee DVB-T ontvangers nodig.

          vrt_logo    LogoRTBF

Waar staan de zenders?

Een volledige lijst met alle (VRT) uitzendfrequenties vind je door te klikken op onderstaande afbeelding !

                alles DIGITAAL

                               Alle VRT frequenties (ook DVB-T) !

Lees ook:

                                  signaal-op-digitaal

Persbericht Vlaams Minister van Media Geert Bourgeois: "Vanaf 3 november  sneeuwt het niet langer op je tv" (10 maart 2008)

De website www.wegmetsneeuwopjetv.be .

Welke benodigdheden gebruik ik nu zelf voor DVB-T ontvangst ?

                                        Logo VRT-TNT

           logo één      logo_canvas_


Beide KÖNIG SCART DVB-T ontvangers hieronder afgebeeld gebruik ik dus voor verschillende toestellen ! Het bovenste model is evenwaardig aan het onderste model, alleen een recentere uitvoering.De werking is precies hetzelfde...op een paar nutteloze details na.

                      
                      DVB-TSCART10


 

De König scart DVB-T free-to-air ontvanger voor directe plaatsing in een scart aansluiting op elke tv, maar vooral ook voor LCD en Plasma schermen!

De ontvanger is geschikt voor de ontvangst van de VRT-RTBF zenders in België. Niet geschikt voor de commerciële ! In de grensgebieden kunnen zonder problemen de Duitse, Franse en/of Nederlandse kanalen bekeken worden.

De SCART biedt ook ondersteuning van teletekst via uw televisietoestel en een schakelbare antennevoeding!

Bovendien heeft u een eenvoudige afstandsbediening (inbegrepen in de prijs ! )


• Nederlandstalig menu
• 1000 voorkeuzekanalen voor TV en radio
• 8 Favorietenlijsten
• Analoge audio uitgang
• Teletekst, EPG, Ondertiteling

                       DVB-TSCART11

Zelf heb ik hiermee (met beide modellen van scart) perfecte ontvangst van alle VRT-RTBF DVB-T radio-en TV zenders, gebruik makend van een zeer eenvoudige (goedkope 4,5 €) binnenantenne zonder ingebouwd versterkertje !Zelfs in mijn garage heb ik perfecte ontvangst...Het nieuws en de koers én het voetbal is dus nooit ver weg.Zelfs op het terras én in de tuin... ! Perfect dus ook voor een klein draagbaar (TV) toestel.Zelfs de muziek krijg ik mee...bij de TV is dus (digitale) radio aan boord...

                                               DVBT-binnen antenne

Er bestaan in de handel iets duurdere ontvangsttoestellen.Persoonlijk geef ik echter de voorkeur aan deze (afgebeelde scart).De reden ligt voor de hand,de zenderkeuze is te beperkt om dure investeringen te doen.Bovendien voldoet deze scart volledig aan alle (huidige) behoeften ! Op korte termijn zal hier zeker niks spectaculairs gebeuren in Vlaanderen...

                                     zendercompilatie DVB-T

Duurdere modellen hebben dan weer het voordeel dat als er ooit (??!)betaalkanalen beschikbaar (zouden) komen (zoals in Nederland het geval is bij KPN) deze meestal beschikken over een ingewerkte module (kaartlezer)  om te kunnen genieten van betaalzenders via een betaalkaart (smartcard).De RTBF voorziet een forse uitbreiding vanaf 2011, de VRT verkoopt zijn zenders ...maar beloven wel in de (zeer) nabije toekomst de signaalsterkte OVERAL in Vlaanderen sterk te verbeteren van (Een/Canvas) zodat ZELFS met een goedkope binnenantenne OVERAL ontvangst mogelijk zal zijn.Over extra nationale zenders horen we echter niks en dit in tegenstelling tot de RTBF.Bestaande zenders worden ondertussen ook ombebouwd/vervangen.De VRT zenders geven echter (voorlopig?) nog geen EPG mee met hun signalen, in tegenstelling wéér tot de RTBF die blijkbaar voorsprong neemt.

Belangrijk om weten is ook dat er voor de PC's en de laptop's  ook zo'n goedkope sticks bestaan...dus van je moderne laptop kan je een moderne TV maken op een zeer eenvoudige wijze...Zo'n stick kost ongeveer evenveel als een König scart.

                                   Logo RTBF TNT (DVB-T)
   

      la unela deuxla troiseuronews logo

Waar kan je (in principe de RTBF signalen ontvangen?

   Ontvangstgebied TNT van RTBF (kaart RTBF website)

               De witte vlekken garanderen DVB-T (TNT) ontvangst van de RTBF !

 Volgende radio zenders worden mee uitgezonden in Wallonië:

 • La Première
 • VivaCité
 • Musiq3
 • Classic 21
 • Pure FM
 • BRF ("Belgische Rundfunk", de overheidsradiozender voor het Duitstalige deel van België.)

                                         radio DVB-T RTBF

                                             brf logo

In Wallonië zijn er blijkbaar maar 2 frequenties in gebruik,maar die voldoen (voorlopig) blijkbaar aan alle verwachtingen.Uitbreiding zit ook hier nog in de lucht als we hun website mogen geloven... 

 Kanaal   Frequentie
West en Centraal België   56   754 MHz
Zuid België    66    834 MHz

De Waalse zenders zenden bovendien EPG data voor 7 dagen mee, en zijn bovendien ook te ontvangen in een groot gedeelte van Vlaanderen, zoals eerder vermeld.Iemand liet me via e-mail weten dat hij de RTBF signalen in Edegem (Antwerpse) kon ontvangen.Een ander iemand uit het Gentse had dan weer een heel goed VRT signaal met binnen antenne maar niks te zien of te horen van de RTBF signalen.Hier zal voorlopig een buitenantenne nodig zijn... 

De RTBF blijft wél nog zijn analoge televisie uitzendingen verzorgen tot november 2011 ! In Vlaanderen valt op 3 november de bijl...

We gingen er echter van uit om het eenvoudig te houden én goedkoop! De gouden raad dus...koop (voorlopig) zeker geen dure ontvanger.Het goedkope alternatief is perfect.De kans is zeer klein dat het veel duurdere toestel op korte termijn ook echt dienstig zal zijn...

Bovendien begint men zelfs in de ons omringende landen al met HDTV via DVB-T.Voor de ontvangst hiervoor heb je wél een ANDERE speciale (dure) ontvanger nodig.Of dit soort aardse digitale televisie via DVB-T zal doorbreken betwijfelen we sterk.In Frankrijk doet men in ieder geval proeven.Feit is dat DVB-T HD uitzendingen een ferme bandbreedte nodig hebben...Het aantal te gebruiken (beschikbare) frequenties voor DVB-T is echter sterk beperkt en moeten nuttig gebruikt worden via de UHF kanalen 21 tot 69.Die zijn zeer zeker niet onuitputtelijk.Bovendien moeten ze gedeeld worden met DVB-H (GSM radio & TV en ook wel andere toepassingen)

En nu de signalen gaan opzoeken, misschien met binnenhuisantenne, misschien met oude UHF- antenne op zolder of...op het dak.Net zoals vroeger.Alleen zal het beeld (en de klank) merkelijk véél beter zijn én bovendien...gratis (mits een kleine investering).

Even rekenen wat het kost.

Een König scart voor DVB-T kost ongeveer 50 €.Een binnenhuis digi-binnen antenne (zonder versterker) kost ongeveer 6 euro.Wil je eentje mét ingebouwde antenne versterker (misschien is dit wel nodig) ongeveer 16 €.Heeft u nog zo'n oude binnenantenne staan van vroeger op zolder? ZEKER proberen want die dingen doen wonderen én kunnen een tweede leven krijgen.Woon je niet te ver af van een zender? Wel probeer een stukje ' oude electriekdraad '(opgelet geen stukje afgeschermde coax) van ongeveer 60 à 70 cm.Zelfs een stukje oude twindraad is geschikt !

Goedkoop, daar ging het hem toch om...reken zelf uit wat u wil/kan investeren!

En ontvangstrapportjes van DVB-T signalen zijn en blijven welkom.Véél DVB-T plezier !

checkvogeltje   Klik op vinkje en beluister het radiospotje !

checkvogeltje   Klik op vinkje en bekijk video 1 !

checkvogeltje  Klik op vinkje en bekijk video 2 !

 

Update :Ook DVB-T kijkers moeten op 3 november resetten ! (6/10/2008)

.
                                       logo-dvb-t
 
Zoals u ook al (uitvoerig) kon lezen op deze blog stoppen in de nacht van 2 op 3 november de analoge televisie uitzendingen van de VRT.
Het einde toch van een historisch TV tijdperk in Vlaanderen dat precies 55 jaar duurde.Overigens zullen tegen 2012 alle analoge uitzendingen via deze oude weg stopgezet worden in Europa...
.
                             dvbt wereld
.
Wie dus via een binnen-of buitenantenne (GRATIS) verder wil kijken naar Eén en Canvas/Ketnet (en dus voldoende heeft met het VRT aanbod) moet dus (noodgedwongen) overschakelen naar DVB-T ontvangst.
Dit kan vrij goedkoop (voor zo'n 50 euro) via de éénmalige aanschaf van een DVB-T ontvanger (u is en blijft dus ook de eigenaar) die in principe past op alle (ook oude!) TV toestellen.
Maar, en zeker niet onbelangrijk, ook de huidige VRT DVB-T kijkers MOETEN hun DVB-T ontvanger effen resetten (scannen) op maandag 3 november of ook hun beeld staat op zwart én bovendien zullen er ook geen meegeleverde radioklanken zijn.
Er wordt (vermoedelijk) overgeschakeld op een nieuwe frequentie.Een nieuwe scan is dus nodig wil je zowel de radio-als televisiezenders van de VRT verder wil blijven ontvangen.Konden we vernemen via de VRT TT.Dat is een vrij eenvoudig werkje dat maar een minuutje in beslag neemt.
Best is ook van de handleiding van de convertor nu al op te sporen (in uw handleiding archieven?) én klaar te leggen. Eventueel kan u de (verloren?) handleiding wel opsporen via het internet.
.
                                   signaal-op-digitaal
 
Voor teletekst verandert er in feite ook al niks, integendeel zelfs...
Zij die dus nu nog analoog kijken (via antenne) én overschakelen op digitaal kunnen automatisch ook teletekst ontvangen via de meegeleverde afstandsbediening van hun DVB-T ontvanger!
Wie dus televisie keek via een oud TV toestel waar teletekst onbestaande op was krijgt dit dus vanaf 3 november ook automatisch meegeleverd, samen met Eén en Canves/Ketnet én bovendien alle VRT nationale radiozenders.Digitaal TV kijken (radio luisteren) heeft dus ook zijn pluspunten.Uitstekend ook voor de (andere) kleine draagbare TV toestellen in huis...
 
Is er hoop dat ook Eén +,Canvas+ en Ketnet + via DVB-T ook extra én gratis zal aangeboden worden in de toekomst in het DVB-T pakket van de VRT?
Misschien wél (hoop doet leven zong Will Tura) want op de VRT TT  staat duidelijk vermeld dat deze zenders NOG NIET worden aangeboden.Dat is degelijk héél wat anders dan NIET , zie VRT TT blz 257-3
De (nabije?) toekomst zal het dus uitwijzen...
 
DVB-T signalen zijn overigens van uitstekende kwaliteit.Ook op een ouder TV toestel zal u dit opmerken.Alleen...sneeuw bestaat niet want je hebt meteen uitstekend beeld/klank of...helemaal geen.
Extra info vindt u ook op VRT Teletekst vanaf blz 251.
 
En nu maar hopen dat gans Vlaanderen vanaf 3 november ook sterkere én betere ontvangst zal hebben van de DVB-T VRT (FTA) signalen want blijkbaar is dit nu nog absoluut niet het geval in tegenstelling tot de ons omringende landen.
.
         
         VRT TT blz 256-2
         VR TT blz 257-3.
.
        pinkend sterretje    Klik op het sterretje en lees onze eerdere bijdrage (n).
                 Eventueel klikt u rechts op deze blog bij illustratie VRT DVB-T.
.
Tenslotte nog...

DVB-T televisie kijken (en automatisch digitaal radio luisteren) is echt DE GOEDKOOPSTE manier om tegenwoordig MODERN en GRATIS digitaal televisie te kijken.Bovendien hoeft u geen nieuw televisietoestel aan te schaffen.Zeer zeker dus vrij goedkoop (eenmalige kleine kost) en efficieënt als je met heel weinig tevreden bent (enkel nationale zenders tenzij u in een grensgebied woont)...

 

Update 8/10/08: DVB-T in Villa Politica op 8 oktober 2008 !!!

Carl Decaluwé Vlaams Volksvertegenwoordiger en mediaspecialist nam het op voor DVB-T in Vlaanderen.

Luister zeker naar zijn interventie hieronder.

                                Carl Decaluwe Vlaams Volksvertegenwoordiger en mediaspecialist C&DV

                             Carl Decaluwé Vlaams Volksvertegenwoordiger

Villa Politica (Eén en Eén+) was op 8 oktober j.l. voor de medemens die geïnteresseerd is in media, best boeiend. Carl De Caluwé, Bart Caron en Jurgen Verstrepen, respectievelijk voor CD&V, VL.Pro en LDD de mediadeskundigen van de partij, kwamen aan het woord over o.a. de 'analoge switch off', het gebrek aan VRT-tv via computer, en over DVB-T. U weet intussen dat dit de gratis (en bestaande) ontvangst van digitale tv is. In Vlaanderen totaal onontgonnen gebied, waardoor de kijker alhier verplicht is om een duur kabelabonnement, en dezer dagen ook nog eens een decoder aan te schaffen om alles te kunnen zien. Dit in tegenstelling tot in veel buitenlanden. Gemist?

Luister HIER naar Carl Decaluwé in het Vlaamse parlement.Een interventie van net geen 11 minuten. U hoort o.a. ook nog tussenin Bart Caron en Jurgen Verstrepen én uiteraard de Vlaamse minister-president Chris Peeters.

Update 15/10/08: Nieuwe VRT DVB-T kanalen vanaf 3 november

In een vorige bijdrage werden de huidige DVB-T VRT-kijkers én de VRT DVB-T luisteraars er op gewezen dat ook zij op 3 november a.s. hun ontvanger opnieuw moeten recetten (scannen).Dat is overigens de (historische) dag dat de analoge VRT televisiezenders uitgeschakeld worden, de nacht van 2 op 3/11 dus... (analoge uitzendingen periode 31/10/1953-2/11/2008) .Anders hebben de huidige DVB-T kijkers/luisteraars zwart beeld en krijgen ze ook de nationale radio zenders niet meer door in de huidige digitale vorm( let op niet verwaarren met DAB ! ).

 

                                     DVB-T VRT

Er worden vanaf 3/11 ook spikspinternieuwe DVB-T (breedbandige) moderne antennes in werking gesteld die de oudere exemplaren zullen vervangen.Naar we vernemen zou het vermogen van de zenders wél op het huidige peil behouden blijven.Het ontvangstsignaal zou echter sterk moeten verbeteren door de ingebruikname van de nieuwe zendantennes én het SFN netwerk.

 

Exclusief volgen hier de eerste nieuwe gegevens.

Vanaf 3/11 worden nog slechts 2 kanalen gebruikt.

K22 voor Oost- en West-Vlaanderen + Brabant in SFN (single freq. network)
K22 wordt dan uitgezonden vanuit:

 • Egem ( K40 verdwijnt)
 • Sint Pieters Leeuw
 • Veltem
 • Brussel (rijksadministratief centrum)
 • Gent (keizer Karel straat

 

K25 voor Antwerpen en Limburg in SFN

K22 wordt dan uitgezonden vanuit:

 

 • Antwerpen
 • Schoten
 • Genk

SFN (single freq. network) is een netwerk van verschillende zenders die op de zelfde frequentie werken en op mekaar gesyncroniseerd worden en zodoende een betere dekking geven (beetje hetzelfde als de GSM zendmasten dus).


Canvas-plus en Ketnet-plus via digitale ether

Bye Bye analoog - Welkom digitaal (2)

                                   analoog bye bye

Soms kan het eens nuttig zijn om eens wat dingen (gedeeltelijk) te herhalen die praktische informate kunnen bevatten.In sommige gevallen wordt belangrijke informatie ook wel eens aangevuld met visuele waarnemingen die kunnen uitmaken of sommige beloftes wel waargemaakt worden.

                 Wegmetsneeuw op je TV

Na een eerste campagne in maart loopt vanaf 20 oktober een tweede brede informatiecampagne van de VRT en de Vlaamse overheid. Met de campagne Weg met sneeuw op je TV , die op televisie en in de kranten en weekbladen loopt, worden de analoge antennekijkers gewezen op het snel aankomende moment van de omschakeling en van de mogelijkheden om verder de vertrouwde programma’s te blijven ontvangen.Het uur van de waarheid komt maar dichter om dichter. 

                     Antenne FM-VHF-UHF

Neem nu in dit geval onze bijdrage aan het stopzetten van de analoge televisie frequenties in Vlaanderen en de bijhorende Informatiecampagne over deze analoge omschakeling.Ook RadioVisie (de gekende mediasite) zette zich tot hiertoe belangenloos volledig in om via die weg de huidige gebruiker van de VHF en UHF kanalen erop te wijzen dat er wél wat belangrijks gaande is en er MOET overgeschakeld worden naar eventueel DVB-T, oftewel aardse digitale TV, wil je nog GRATIS beelden toveren van onze VRT uit het (dagelijkse) kijkkastje.

                                     DVB-T VRT

Bij analoge antennekijkers zou vanaf 20 oktober op Eén en Canvas/Ketnet een tekst op het scherm verschijnen die enkel zij te zien krijgen en die hen informeert over de omschakeling.Wij gingen ondertussen zelf nog eens analoog kijken (op grootmoeders wijze dus) naar onze VRT.En inderdaad, we konden vaststellen dat die band met informatie over het beeld heen loopt én er bovendien rechts boven in datzelfde beeld een duidelijke constante 1700 vermeld staat.Dat is het gratis telefoonnummer waar men extra info kan bekomen.Naar schatting zijn er nog zo'n 80.000 huisgezinnen in Vlaanderen waar ALLEEN via deze aardse vorm TV gekeken wordt.Bovendien zouden er nog zo'n 100.000 gebruikers zijn voor een tweede en derde enz... los TV toestel.Dat zijn wel schattingen die medegedeeld werden door de overheid.Meestal gaat het hier om kleinere draagbare apparaten.Persoonlijk denk ik dat dit laatste cijfer sterk onderschat is...Ook ik maak deels gebruik van de huidige moderne DVB-T signalen op twee extra TV toestellen! Komt daarbij nog het aantal (moeilijk in te schatten) kijkers via de PC of laptop die via een vrij goedkope USB-stick ook kunnen TV meekijken met binnenantenne.In dit geval wordt de portabel ook een stukje (draagbare) televisie in huis én ver daarbuiten...

          Canvas Analoog 24-10-2008 met telefoonnummer 1700

           Het telefoonnummer 1700 staat duidelijk constant vermeld rechts bovenaan in beeld. 

          Canvas Analoog 24-10-08 met doorlopende band mededeling stopzetten analoog

                  De tekstband die bovenaan over het beeld regelmatig even komt rollen...

De omschakeling van de analoge naar de digitale ether is het gevolg van een beslissing van de Europese Unie. Tegen 2012 moeten alle landen omgeschakeld zijn. Een aantal landen, zoals Nederland, Finland en Zweden, heeft de overstap reeds gemaakt. Ook de Vlaamse overheid heeft ervoor gekozen om met de omschakeling niet te wachten tot 2012. Door een tijdige omschakeling kunnen de Vlaamse televisiekijkers sneller genieten van een betere beeld- en klankkwaliteit en krijgen de Vlaamse ondernemingen nu al meer etherruimte om te experimenteren met mobiele televisie en nieuwe omroeptoepassingen.

               

                     De lopende tekstband van links naar rechts bovenaan in beeld 

De beelden zijn niet spectaculair (met onze excuses voor de slechte kwaliteit ! ) maar ze leveren wél het bewijs van de informatie tekst die regelmatig over het beeld heen loopt. Je kan er niet naast kijken !

Goed om weten is ook dat NIET IEDEREEN van de huidige DVB-T gebruikers hun ontvangertje (verplicht) moeten recetten op 3 november.Onderaan vindt u de link naar de VRT-PDF waar alles zeer DUIDELIJK op vermeld staat. 

Heropgevist...      

          Kom van dat dak af
    

Geboren op 31 oktober 1953 en in stilte overleden op 3 november 2008...

Voor alle duidelijkheid, we hebben het hier over een stukje Vlaamse vaderlandse televisiegeschiedenis. Zoals je hier eerder kon vernemen worden de analoge TV zenders van onze VRT in de nacht van 2 op 3 november op non-actief gezet. De digitale tijd start definitief!

Digitale aardse televisie (DVB-T) neemt de fakkel nu definitief over én het is dus nog de enige mogelijkheid om nog gratis de VRT- TV zenders te blijven ontvangen.Tenminste als u nog met een harkantenne (op het dak of op zolder) TV kijkt, of misschien zelfs met een binnenantenne, al of niet ingebouwd op het TV toestel zelf...

                                 wegmetsneeuwopjetv

Maar indien u misschien wél beschikt over kabel, telefoonmodem of satelliet-TV kan het ook zeer nuttige informatie zijn voor uw tweede (en meerdere) TV's bv.in de keuken, op de slaapkamer, de kinderkamer(s),de veranda...enz. die (nog) niet aangesloten zijn aan die modems of satellietkabels. Wil je kabelloos en kosteloos vrij verder op die manier TV kijken dan ben je wél verplicht om over te schakelen wil je toch nog beeld krijgen uit die TV's.(momenteel enkel Eén & Canvas/Ketnet ).

Dat kan vrij goedkoop ook nog,een investering van 50 euro volstaat ruimschoots. Zelfs de ouderdom van uw TV speelt geen enkele rol van betekenis. Integendeel, het digitale beeld zal zeer scherp en sneeuwvrij doorkomen.(de digitale decoder zet de digitale signalen terug analoog om).

DVB-T heeft tal van voordelen want ook de nationale radio's (én de digitale extra zenders) kan u  DIGITAAL ontvangen. Indien uw toestel geen teletekst aan boord heeft krijgt u die ook automatisch mee aangeboden nu, zonder extra kosten. Of hoe uw oude TV wordt opgewaardeerd !

         TV kijken via DVB-T stick

                                 DVB-T TV kijken (en radio luisteren) via laptop !

VRT geeft ons enige informatie. Op Teletekst vindt u al een en ander over de omschakeling. Iets uitgebreider en iets gedetailleerde informatie omtrent de wijzigingen samen met diverse kaarten met de DVB-T dekking vanaf 3 november, kan u HIER downloaden.

De VRT pakte ondertussen de huidige DVB-T installaties (zenders) onder handen. Zendantennes werden aangepast en/of bovendien volledig vervangen.

Luister tot slot HIER naar de uiteenzetting in Villa Politica van 8 oktober door Vlaams Volksvertegenwoordiger en mediaspecialist Carl Decaluwé.

 

pinkend sterretje  Kijk hier naar eerder verschenen publicaties over DVB-T op deze blog !

 

Extra info

 • VRT-Teletekst, p. 256
 • Vlaamse Infolijn: gratis nummer 1700 (elke werkdag van 9u tot 19u)

   

  flach  Pas binnengekomen bericht  !!!

                            canvasplus logo

  Officieëel kunnen we het nog niet bevestigen.Maar uit zeer goede én betrouwbare bron zijn we te weten gekomen dat de signalen (uitzendingen)  van de  VRT zenders Eén + en Canvas + (en dus ook automatisch Ketnet+/ Sporza+) vanaf 3 november OOK FTA zullen te ontvangen zijn via DVB-T !!!

  Het was een van mijn betrachtingen om dit te helpen verwezenlijken,zelfs een doelstelling.Dat is blijkbaar ook (vrij onverwacht dan nog wel) gelukt dank zij een paar mediaspecialisten van/uit de politieke wereld én ook dank zij RadioVisie die ook volledig achter het idee stond én zijn medewerking verleende aan het project!

  Ook automatisch in het DVB-T pakket zitten (de digitale) radiozenders van het DAB pakket (ensemble) , zijnde; Radio 1,Radio2, Radio Donna, StuBru,Klara, Nieuws+,Donna Hitbits ,Klara Continuo en Sporza, FTA ter beschikking.

  Later meer hierover via RadioVisie & uiteraard via deze blog.

         Duidelijke tekstband VRT analoog UHF kanaal 24-10-08 informatie stopzetten analoog en overgang naar DVB-T digitaal
                                 Bovenaan lees je duidelijk de tekst...           

 •  

  Wat wij eerder al op deze blog lieten weten (én ook exclusief kenbaar gemaakt werd door RadioVisie) werd nu ook deels bevestigd via een persbericht dat je meteen hieronder kan lezen (via dagbblad HLN) !

                             Canvas + en Ketnet + via digitale ether
                                            (foto Het Laatste Nieuws)

  In de loop van volgende week zal VRT zijn extra digitale aanbod van Canvas-plus en Ketnet-plus uitzenden via de digitale ether. "Op die manier wordt de gratis lineaire aanvulling bij Canvas en Ketnet ook toegankelijk voor digitale antennekijkers die gebruik maken van een decoder of van een televisietoestel met ingebouwde decoder (DVB-T)", zegt Vlaams minister-president Kris Peeters woensdag in een persbericht.

  Vandaag zijn de programma's in kwestie enkel te bekijken door digitale abonnees van Telenet en BelgacomTV.
  Peeters steunt dat extra digitale aanbod van de openbare omroep, maar vindt dat die programma's "zonder bijkomende kosten maximaal toegankelijk moeten zijn voor alle Vlamingen".

  Eén-plus zal in de loop van volgend jaar via DVB-T uitgezonden worden. "Er zijn nog bijkomende investeringen nodig om Eén-plus via DVB-T te kunnen uitzenden", aldus Peeters.

           extra kanaal in digitale ether VRT TT 29-10-08 TT blz 851

  Tenslotte n.v.d.r.

  Spijtig dat er in de informatiecampagne (van de overheid) toch zo weinig of GEEN reklame gemaakt wordt voor de digitale radio uitzendingen van de VRT via DVB-T.

  Alle nationale zenders worden automatisch ook meegestuurd (DAB pakket/ensemble noemt men dat ook) samen met een paar extra zenders die NIET analoog via de ether te onrvangen zijn.Maar DIGITAAL (gratis dus zonder aankoop van een vrij dure DAB radio) worden de signalen ook meegeleverd.Het zou een stap in de goeie richting geweest zijn om ook de Vlaming tegelijkertijd te laten kennismaken met digitale radio.Nu fixeerd men alles op de televisiebeelden.

  Maar Radio1, Radio2,Studio Brussel, Radio Donna, Klara wordt ook digitaal GRATIS beschikbaar én aan huis besteld samen met Donna Hitbits, Klara Continuo,Sporza+ en Nieuws+, 9 zenders dus...

  Wie al een DVB-T tuner (ontvanger) ingebouwd heeft in zijn plasma/LCD TV zit dus al vrij goed.Meestal volstaat een eenvoudig stukje electriekdraad (zowel voor beeld als klank)...Bovendien heb je al een mini- digitaal binnenantennetje (25 cm) voor een goeie 3 euro, wat nu ook geen grote investering is.

  De radiosignalen worden doorgestuurd in CD kwaliteit aan 192 kbps.Alleen zou de VRT nieuwszender nieuws + (zendt non-stop de allerlaatste nieuwsuitzending door) uitzenden met 128 kbps, wat voor een gesproken woord zelfs méér dan voldoende is.Nieuws+ vervangt overigens de digitale etherzender RVI (Radio Vlaanderen Internationaal) in het radio aanbod.

  Voor de techniekers...

    Gebruikte DVB-T kanalen VRT vf 3-11-2008

   

  DVB-T en VRT kanalen/frequenties vf. 3/11/2008

                                            logo-dvb-t
   

  Wie de DVB-T signalen van de VRT wil opvangen doet er best aan om ZEKER een volledige recet te doen van zijn DVB-T ontvanger/tyner/scart maandag a.s. 3 november !!!

  Hoe dan ook is een  recet echt nodig omdat ook Canvas+ en Ketnet+ toegevoegd worden aan het digitale etheraanbod van de VRT.

  Onderaan ziet u de overzichtstabel met (eventuele) wijzigingen.Tabel via VRT !

                                         DVB-T VRT

  U ontvangt vanaf 3 november GRATIS en FTA (Free To Air,ook met open venster genoemd) volgende VRT radio-en TV zenders via de ether in PERFECTE beeld-en klankkwaliteit.Ofwel met een binnenantenne,ofwel een zolderantenne ofwel met een dakantenne.Wie nu reeds TV keek via de ether naar de analoge zenders kan in principe gewoon verder kijken met zijn huidige antenne.De oude UHF-antenne volstaat meestal voor perfecte ontvangst voor DVB-T.Een mini-digi antennetje voor binnen van 25 cm.(zonder ingebouwd antenneversterkertje) heb je al voor 3 euro...meestal volstaat deze.Zelfs de ingebouwde antenne van het TV toestel (meestal sprietantenne) kan volstaan.

  DVB-T is ook ideaal voor de kleine draagbare TV toestellen overal in huis, geen kabelgedoe maar wél een beperkt digitaal Vlaams TV-aanbod dat begin volgend jaar NOG zal uitgebreid worden met Eén +!

  Je TV-tje kan je op die manier ook omtoveren tot een heuse digitale radio-ontvanger (vergelijkbaar met DAB) ! Overigens kan je het (goedkope) DVB-T ontvangertje ook aansluiten op je (audio) stereo installatie.De radio-uitzendingen zijn in perfecte CD kwaliteit en met 192 kbps. (m.u.v. Nieuws+ met 128 kbps).

  Televisie:

  Eén, Canvas/Ketnet en Canvas+/Ketnet+

  Radio:

  Radio 1, Radio2, Studio Brussel, Radio Donna, Klara,Donna Hitbits,Klara Continuo, Sporza en Nieuws +.

  Voor extra info bel de GRATIS Vlaamse infolijn 1700, via de VRT website www.vrt.be (op het indexblad vindt u precies waar u moet zijn) of via e-mail, rechts op deze blog.Ook wij proberen om te helpen op afstand waar mogelijk is !

                                         TV kleurenbalk 

  Gebruikte DVB-T kanalen VRT vf 3-11-2008
  .

  Canvas+ en Ketnet+ al beschikbaar via DVB-T !

  Goed nieuws voor de etherkijkers van onze nationale VRT want wie al overschakelde op DVB-T ontvangst zal misschien al gemerkt hebben dat de aangekondigde Canvas-/Ketnet+ zender vandaag (30/10) al beschikbaar was.Iets eerder dan gepland dus, normaal voorzien op 3 november bij het stopzetten van de analoge TV-zenders.

                  Canvas + via DVB-T op 30-10-2008

                     Canvas+/Ketnet+ beeld DVB-T kanaal 22 op 482 MHz (30/10/2008)
                            
  Dit wil dus ook zeggen dat de nieuwe zenders/zendantennes/frequenties van de VRT al in gebruik genomen zijn.De ontvangst is ook merkelijk beter wat betreft het signaalsterkte en de signaalkwaliteit.

  Degenen die nog geen ontvangst hebben van de nieuwe zender (en al kijken via DVB-T)  worden dus aangeraden om even de DVB-T ontvanger (scart) te recetten.

  Op dit moment zijn volgende VRT zenders (gratis) beschikbaar via de digitale signalen:

  Televisie: Eén, Canvas/Ketnet en Canvas+/Ketnet+.

  Radio: Radio 1,Radio 2,Studio Brussel,Radio Donna, Klara, Donna Hitbits, Klara Continuo,Nieuws+,en Sporza.

                                           Canvasplus

  DVB-T VRTNog even wachten tot het voorjaar en de DVB-T kijkers krijgen nog als extra toetje de televisiezender Eén + .Op die manier zijn ALLE VRT zenders FTA (gratis) voor iedere Vlaming dus ook beschikbaar!

  pinkend sterretje Klik op sterretje en lees de extra VRT info over de digitale switch (PDF).

   DVB-T frequenties vf 3-11-2008

  pinkend sterretje Bekijk hier stukje VRT Journaal over DVB-T toepassing (31/10/08-13 uur)

  Lees ook:

  http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00077597&...

  http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00077178&f=canvas+ 

  DVB-T kijkers moeten ook morgen (3/11) resetten !(herinnering)
  Lees (bijna alles) over DVB-T en de nieuwe Canvas+/Ketnet+.
  Hoe ook GRATIS digitaal kijken via de ether? Het Kan !!!
  .
                                         logo-dvb-t
   
  Zoals u ook al (uitvoerig) kon lezen op deze blog stoppen in de nacht van 2 op 3 november (morgen dus) de analoge televisie uitzendingen van de VRT.
  .
  Het einde toch van een historisch TV tijdperk in Vlaanderen dat precies 55 jaar duurde.Overigens zullen tegen 2012 alle analoge uitzendingen via deze oude weg stopgezet worden in Europa.
  .
                               dvbt wereld
  .
  Wie dus via een binnen-of buitenantenne (GRATIS) verder wil kijken naar Eén en Canvas/Ketnet én Canvas+ en Ketnet+ en volgend jaar nog Eén + (en dus voldoende heeft met het toch mooie en variabele VRT aanbod) moet dus (noodgedwongen) overschakelen naar DVB-T ontvangst.
  .
  Dit kan vrij goedkoop (voor zo'n 50 euro) via de éénmalige aanschaf van een DVB-T ontvanger (u is en blijft dus ook de eigenaar) die in principe past op alle (ook stokoude ) TV toestellen.
  flach
  Let op want misschien hebt u helemaal geen kosten om digitaal te kijken!
  Wie een recent TV toestel (LCD/Plasma) heeft aangeschaft kan al de (gelukkige) eigenaar zijn van een ingebouwde digitale tuner én dus ook de zo nodige DVB-T ontvanger.Raadplaag hiervoor het instruktieboekje van uw TV toestel of contacteer de verkoper.Eventueel ga je op zoek naar de gegevens via internet.
  .
  Wie via de kabel ' Telenet ' kijkt én bovendien nog analoog ook (zo zijn er nog vrij veel) is er ook goed nieuws te melden. Het gaat hier om lezers van deze blog die nog geen digibox/digicorder hebben.En dat in de zeer nabije toekomst ook nog niet zouden overwegen.Ook zij kunnen nu hun analoog aanbod ECHT wat gaan uitbreiden (zonder abonnemenstkosten) met echte digitale GRATIS beelden en radio's.
  .
  Enkel de nationale VRT  TV én radiozenders wel te verstaan.Een eerste kennismaking met digitale televisie en radio? En waarom niet?
  Mooi meegenomen toch? Cadeautje voor/van Sint Maarten?
  Kerst -of nieuwjaarsgeschenk?Ook goed voor de TV in de keuken, de slaap- en kinderkamer...
  Wat krijgt u dan digitaal?
  .
  Televisie:
  .
  Eén,Canvas/Ketnet, Canvas+/Ketnet+.
  Midden volgend jaar komt daar ook nog Eén+ bij !
  Radio:
  .
  Radio 1, Radio 2,Studio Brussel, Radio Donna, Klara, Donna Hitbits,Klara Continuo,Sporza en Nieuw+.
  Dat is het DAB pakket.
  Een DVB-T tuner dient dus zowel voor radio als tv ! In de toekomst kan dat DVB-T aanbod verder uitbreiden.Vrijgekomen VRT frequenties worden nu verkocht.
  Bovendien hebt u in Vlaanderen,mét wat geluk ook de mogelijkheid om het DVB-T  RTBF zenderaanbod van radio en TV als extra te ontvangen ! Woont u in een grensstreek? Wel dan is het mogelijk ( te zien natuurlijk bij welke grensstreek u woont) om ook de Nederlandse, Duitse en Franse DVB-T televisiesignalen te ontvangen.De grensstreken in West-Vlaanderen zitten zelfs uitstekend...in Frankrijk zijn er al een 18-tal FTA (free To Air) televisiestations om zomaar te plukken !
  Maar, en zeker niet onbelangrijk, ook de huidige VRT DVB-T kijkers MOETEN hun DVB-T ontvanger effen resetten (scannen)morgen maandag ... maandag 3 november dus, of ook hun beeld staat op zwart én bovendien zullen er ook geen meegeleverde radioklanken meer zijn.
  Er wordt (misschien ook voor sommigen) overgeschakeld naar een nieuwe frequentie.Let op want er komen zenders bij.Een nieuwe scan is dus wél nodig wil je ALLE radio-en televisiezenders van de VRT wil blijven ontvangen.
  Dat is een vrij eenvoudig werkje dat maar een minuutje in beslag neemt.
  Best is ook van de handleiding van de convertor nu al op te sporen (in uw handleiding archieven?) én klaar te leggen.
  .
                                     signaal-op-digitaal
   
  Voor teletekst verandert er in feite ook al niks, integendeel zelfs...
  Zij die dus nu nog analoog kijken (via antenne) én overschakelen op digitaal kunnen automatisch ook teletekst ontvangen via de meegeleverde afstandsbediening van hun DVB-T ontvanger!
  Wie dus televisie keek via een oud TV toestel waar teletekst onbestaande op was krijgt dit dus vanaf 3 november ook automatisch meegeleverd, samen met Eén en Canves/Ketnet én bovendien alle VRT nationale radiozenders.Digitaal TV kijken (radio luisteren) heeft dus ook zijn pluspunten.Uitstekend ook voor de (andere) kleine draagbare TV toestellen in huis...we schreven het al.
   
  DVB-T signalen zijn overigens van uitstekende kwaliteit.Ook op een ouder TV toestel zal u dit opmerken.Alleen...sneeuw bestaat niet want je hebt meteen uitstekend beeld/klank of...helemaal geen.
  Extra info vindt u ook op VRT Teletekst vanaf blz 251.
   
  En nu maar hopen dat gans Vlaanderen vanaf 3 november ook sterkere én betere ontvangst zal hebben van de DVB-T VRT (FTA) signalen want blijkbaar is dit nu nog absoluut niet het geval in tegenstelling tot de ons omringende landen.
  .
           VRT TT blz 256-2
           .
  Vaarwel analoog Egem, welkom digitaal Egem
  .
  Komende nacht stopt een stukje tv-geschiedenis in Vlaanderen. De publieke omroep schakelt definitief alle analoge tv-zenders uit en kiest resoluut voor digitaal, intussen bekend en (een beetje) vertrouwd als DVB-T. Voor de meer technische onderlegde medemens, zetten we nog enkele bijzonderheden op een rijtje.

  Komende nacht stopt een stukje tv-geschiedenis in Vlaanderen. De publieke omroep schakelt definitief alle analoge tv-zenders uit en kiest resoluut voor digitaal, intussen bekend en (een beetje) vertrouwd als DVB-T. Voor de meer technische onderlegde medemens, zetten we nog enkele bijzonderheden op een rijtje. 

  Alle analoge tv-zenders van de VRT hadden een vermogen van tweemaal tien kiloWatt of tweemaal twintig kiloWatt. Voor de zendersite van Egem, versterkten de vele dipoolantennes, op driehonderd meter hoogte, dat vermogen tot liefst één megaWatt. De nieuwe digitale zender heeft maar een uitgaand vermogen van 2200 Watt. Door verliezen in de bijna vierhonderd meter lange coaxpijp valt dat vermogen zelfs terug tot 1200 Watt.

  Voorlopig zal de opnieuw afgestemde DVB-T zender in Egem (kanaal 22) nog maar de helft van de nieuwe dipolen voeden. Vanaf morgen zal men een tweede voedingscoax koppelen aan een tweede groep digitale dipolen.

  Die kabel ligt er eigenlijk al want werd tot op heden gebruikt om het signaal naar de bijgeplaatste antennes te sturen. Extra dipolen die dienst deden tijdens het vervangen van de analoge antennes in de bekende rood witte buis. Voorlopig zullen kijkers die afstemmen via kanaal 22 het moeten doen met de helft van het uiteindelijke vermogen.

  Wat Egem betreft , door de frequentie wissel op de DVB-T zender zal er vanaf 00.05 uur geen uitzending zijn. Men hoopt even voor 01.00 uur terug in de lucht te zijn.

  zondag 2 november 2008 RadioVisie

  Maak ZELF uw DVB-T spotgoedkope antenne!

  Naar wij uit vertouwbare bron vernomen blijkt het systeem al méér dan 40 jaar te bestaan (uit de tijd dat er zelfs nog van geen DVB-T sprake was,men gebruikte toen nog geen blikjes maar wel lichte alluminiumbuis ) en is het NIET te koop in de handel.Alleen de wat (bijna) handige Harry kan er mee over weg, want het is een uiterst goedkoop bouwpakket dat je met wat modern wegwerpmateraal ZELF kan bouwen.Hergebruik, ecologisch en groen dus...Wegwerpmateriaal krijgt een tweede (technisch)leven.Dat Roger de gekende Vlaamse' Doe het zelver ' nog niet op dat idee kwam?En wat je zelf maakt is meestal (véél) beter!En het onderstaande verhaal klopt als een bus.Het resultaat is BETER dan met in de handel aangekochte antennes!!!Ik nam zelf de proef op de som. 

           Konig -DVBT- binnenantene       DVB-T binnenantenne

           Binnen DVB-T antenne me versterkertje              Binnen DVB-T antenne

  Toevallig al surfen (informatie inwinnen via Google over de ontvangst van DVB-T in dit geval) viel mijn oog op een Nederlandse site.En ook ik dacht in eerste instantie aan een goedkope 1 aprilgrap toen ik het kwam te lezen.Niks van want het goedkope systeem is duidelijk dus ook al gekend in Nederand want het werd er toegepast in een voetbalkantine, en het technische aspect was ferm aanneembaar .

                                          konig dvb- buitenantenne met versterkertje

                                  Buitenantenne DVB-T (met versterketje)

  Nu zal u zeggen zo'n digitaal (binnen) DVB-T antennetje zonder antenne versterkertje is vrij goedkoop te verkrijgen in de gewone vakhandel voor maar 5 à 6 euro.Welliswaar is het ook te verkrijgen mét ingebouwd signaalversterkje maar dan loopt de prijs al vlug op tot 16 à 18 euro.Weet ook dat een GOEDE antenne de basis is voor goede ontvangst.Zelfs de beste radio en/of TV ontvanger heeft problemen zonder een goede antenne!

  Nu het eenvoudig (multi) antennetje dat we gaan in mekaar steken werkt bovendien ook goed voor analoge radio (FM) en TV ontvangst.Zelfs DAB signalen worden goed opgevangen, hebben we ook al ondervonden bij het uittesten.Bovendien kan het zowel binnen, op zolder en zeer zeker ook buiten geplaatst worden! En we gaan het allemaal sympel uitleggen ook nog.Niet te technisch in detail gaan dus.Allemaal niet nodig, het moet gewoon goed werken!

        Blik-33cl rechtsBlik-33cl links

                    Dit wordt onze DVB-T antenne, zo komt ook de assamblage !

  In Vlaanderen zijn de analoge televisiesignalen  zoals u wellicht zal weten stopgezet op 3 november 2008.Alleen DVB-T signalen zorgen voor onafhankelijk én vrije gratische beeldontvangst.Een DVB-T ontvangertje (bv Konig scart) voor een vast of draagbaar toestel (mét scartaansluitingsmogelijkheid) kost rond de 45 euro, blijkbaar zijn er ook al goedkopere (van een ander merk) op de markt.Bovendien zijn die nu ook te verkrijgen als stick...voor uw PC of laptop.Ideaal dus als je op verplaatsing gaat en de laptop meehebt (in de wagen bv.kan je TV kijken tijdens een tussenstop, kinderen blijven misschien rustig...).

                                   coax 

                                                Coax kabel 75 ohm

  En dan nu de hamvaag.Wat heb je nodig als je aan het knutselwerk begint.Gewoon twee (lege!) drankblikjes van 33 cc die een lengte hebben van 12 cm.Dat is een standaardmaat! Kan geen probleem zijn...Mocht je er geen hebben langs de kant van de weg effen kijken! Let er wel op dat het geen alluminiumblikjes zijn,want meestal zijn cola blikjes (en andere frisdranken) van dat materaal vervaardigd.Desnoods drinkt u maar twee blikjes pils uit (voor de goede zaak), die zijn wel echt uit blik én daar kan je op solderen! Laat de (lege) blikjes wél effen goed uitdrogen(goed uitspoelen en eventueel met een haardroger wat wame-hete lucht in blazen).Twee pilsjes drinken mag en kan geen probleem opleveren moest je net nadien (na de antennebouw) de blaastest onverwachts moeten ondergaan.Drink je liefst geen alcohol, wel desnoods drink je NA (groene alcoholvrije) Jupiler bevoorbeeld.Bovendien zijn twee biertjes per dag nog gezond ook, wetenschappelijk bewezen ondertussen.Voor alle duidelijkheid...méér dan twee blikjes bier heb je hier echt niet nodig !

                                COAX fiche naar TV of DVB-T ontanger

                                               Antennestekketje (coax)

  Naast de twee (lege) bierblikjes heb je ook een stukje overschot van coax kabel (75 Ohm) nodig.Wie ooit zijn oude antenne heeft afgebroken heeft dat zeer zeker nog ergens liggen in zijn/haar garage, zolder of tuinhuisje.Misschien kan je gebuur of een vriend u wel helpen aan zo'n 'overschotje'.

  Tenslotte nog een (coax) antennestekkertje (mannetje)...kost bijna niks in de handel.

  Voilà, al het basis materiaal dat je nodig hebt om uw DVB-T antenne te bouwen is eenvoudig en zeker niet duur:

  1-Twee (lege) bierblikjes van 33 cc (merk speelt echt geen rol)

  2-Stukje coax kabel (75 Ohm).De lenge speelt direct geen grote rol tenzij u de antenne buite op de gevel plaatst als buitenantenne/zolderantenne).

  3-aansluitfiche coaxraad naar ontvangetje (mannetje !!!).

  In uw omgeving heb u nog nodig

  1-soldeerbout,

  2-soldeersel,

  3-wat schuurpapier

  4-aardappelmesje(of ander)

  5-kniptang

  6-meetlat (indien u niet goed kan schatten)

  Hoe te werk gaan nu.

  Dekseltjes (bovenkanten) van blikjes goed opschuren met schuurpapier( hier wordt op gesoldeerd !) en in ééntje achteraan (onderkant) rond gaatje maken.Hier komt de coax kabel door,meestal 8 mm (mag overens ook wat spannen,zal makkelijker werken zijn).

   

                 Bierblik-dvb-t

   

                                     Het zeer eenvoudige werkschema !

   

               soldering 1,5 cm

                                                Een kijkje tussen de twee blikjes in

   

  De blikjes MOETEN precies 1,5 cm van mekaar staan.Je kan eventueel de coax draad die doorloopt verstevigen met wat oude koperdraad dat je ongetwijfeld wel ergens zal vinden in een stukje afgedankte electriciteitsdraad van 1,5 of 2,5 mm.diameter.Ook een houtblokje van 1,5 cm. (blokkendoos of blokje Lego kinderen?) hoogte tussensteken kan.Zo loste ik het in ieder geval op want veel solderen is nogal moeilijk wegens plaatsbeperking om het mooi en goed af te werken.

  De mantel solderen kan je ook noemen als...de 'masse' solderen aan het onderste blik.De kern (koperdraad) wordt vast gesoldeerd aan het bovenste blik.

  Let er wél goed op dat je een tussenruimte hebt van 1,5 cm tussen de twee blikken (zeer belangrijk!), ikzelf heb deze open ruimte naden licht afgesloten met een brede plakband.Dat maakt het geheel ook wat steviger!

  Opgelet, blikjes afschuren mag, zodanig dat ze kunen/mogen blinken...best nooit verven.Onderaan plaats ik ook nog een extra tip.Want geef toe gekleurde bierblikjes in uw ruimte (keuken,living,slaapkamer...) zijn echt geen zicht! 

  Aan het uiteinde van de (lange) coax kabel bevestigd u de (coax) aansluitfiche voor uw DVB-T ontvangertje.

  Dan rest alleen nu nog de test van uw creatieve,eigenhandig gemaakte, goedkope en zeer degelijke functionerende antenne!

  Je zal merken(als je goed soldeerde) dat je nogal vlug beeld zal hebben.Vertikale en horizontale polarisatie zullen bijna geen invloed hebben op het onvangstgedrag, zeker niet in goede ontvangsgebieden.Indien wel, even de blikjesdoos wat schuin(er) houden.Wie technisch wat aanleg heeft drukt op de afstandsbediening van de DVB-T ontvanger het knopje info in.Dan lees je ook de signaalkwaliteit en signaalsterkte af op het TV schem en zet dan de bierblikjes ergens vast.Ikzelf spaar nu ook electriciteit uit want ik heb geen extra antenneversterkertje (werkt met een voeding!) meer nodig.Alle kleine beetjes helpen! 

  Behuizing toonbaar maken?

  Zeker, het kan ! Op sommige plaatsen is het misschien nodig om in zekere zin de blikjes onzichtbaar te maken.Ikzelf kon alles mooi wegweren achter de gordijnen...Maar hier kan je echt creatief te werk mee gaan.Met één ding moet je wél rekening houden.Uw zelfgemaakt project mag NOOIT in een metalen behuizing zitten of opgesloten worden!

  Stukje witte of grijze plastieken afvoerbuis van sanitair bv.met een diameter van minstens (liefst iets groter) de diameter van een blikje én met een lengte van min.25,5 cm., de normale juiste (max) lengte van de zelfgemaakte antenne.Iets groter/langer is absoluut geen probleem.Maak in het midden van de buis een gaatje voor het doorsteken van de coax kabel.Steek die er via de binnenkant in, door het gaatje naar buiten en schuif de blikjes (uw antenne) er voorzichtig ook (mee) in.Zo, het is al héél wat anders en toonbaarder geworden.Misschien vind je wel ergens ook een afdichting, leeg kaasdoosje?Bijkomend voordeel is nu ook dat je dit aan een buitenmuur (makkelijker) kan plaatsen.Wie binnen weinig of slechte (blokvorming) of zelfs geen onvangst heeft kan BUITEN wél een prima signaal hebben! En zo' stukje buis van 26 cm. zal je gevel zeker niet beschadigen of echt ontsieren.Kan ook nog altijd achter een bloembak weggewerkt worden....

  Ik moet zeer zeker ook de website vernoemen waar ik de mostaard vandaan ging halen voor mijn (zeer geslaagde) proeven...daar staat het overrigens ook wat technischer in beschreven, speciaal voor de techneuten dan. 

  Veel succes met de bouwwerken en laat maar eens weten hoe de resultaten zijn !

   

      pinkend sterretje   Experimenten met een DVB-T Antenne.

                                       DVB-T VRT

  Nog nooit had ik zo een goede ontvangst van de digitale VRT-RTBF DVB-T radio-en TV zenders met het aangekochte (degelijk) materaal (zelf niet mét een antenneversterker).Bijna max.ontvangst voor wat betreft signaalsterkte en signaalkwaliteit. Ik heb in het ontvangstgebied (streek rond Aalst) ook geen last van horizontale of vertikale polarisatie.Pracht ontvangst van Eén, Ketnet/Canvas,Kenet+/Canvas+ (binnenkort waarschijnlijk ook Eén+).En ook van La une, La deux, La trois en Euronews (Franse versie).Bovendien komen ook alle nationale (VRT/RTBF) etherradio's digitaal prima door.Trouwens de Fransen (ook RTBF) noemen DVB-T gewoon TNT.Alles is ongecodeerd en gratis te ontvangen.De RTBF is (weer) ook duidelijk aan het expirimenteren op andere kanalen want onlangs ontving ik hier ook een RTBF testbeeld (signaal) via kanaal 39.

                            TNT RTBF logo (DVB-T)

  15-12-2009 Actualiteit

  Een + werd toegevoegd aan VRT TV aanbod via DVB-T ! 

  Officieel werd het bij mijn weten nog niet medegedeeld door de bevoegde instanties.Maar we stellen wél vast dat ondertussen het DVB-T aanbod van de VRT toch wat uitgebreid is.We gingen op zoek en via de Canvas website kwamen we alzo te weten dat de zender Eén + actief is sedert gisteren14 december.

                                         DVB-T VRT

  Eind 2008 werd beloofd dat Eén + ook FTA (Free To Air) aangeboden zou worden via DVB-T (digitale aardse TV).Het zag er lang naar uit dat het een loze belofte zou worden.Het tegendeel blijkt dus waar te zijn!

  Of onze bijdrage van 16/11 j.l.op deze blog er wat mee te maken heeft weet ik niet( directe link ernaartoe vind u onderaan).Maar een feit is wél dat Een + nu via de ether gratis en voor niks ook te ontvangen is! 

  Een laat Sinterklaasgeschenk of een vroeg kerstgeschenk? Doet er niet toe, nu alleen nog programma's buiten Villa Politica of een of ander evenement.En als het effen kan misschien BVN-TV op de zender zetten als de VRT zelf geen programma's uitzend via zijn net.In principe is dat toch even duur als het (blauwe) testbeeld want BVN-TV is ook een groot stukje (1/3) eigen VRT-TV !

  DVB-T ontvangst is ideaal als aanvulling voor meerdere (verplaatsbare) toestellen in huis, je kijkt modern, en dus digitaal.Ook voor wie met weinig 'content' is ! Ook perfect te ontvangen via de PC of de laptop als het moet (ideaal dus voor kotstudenten).

  Momenteel kan je volgende vier VRT-TV zenders ontvangen via DVB-T:

  1-Eén,

  2-Eén +,

  3-Canvas/Ketnet

  4-Canvas+/Ketnet+

  Momenteel kan je volgende 9 radioprograma's van de VRT beluisteren

  1-Radio1

  2-Radio 2

  3-Sporza

  4-Nieuws +

  5-Studio Brussel

  6-MNM

  7-MNM-Hits

  8-Klara

  9-Klara Continuo

  Mijn zender-ontvangst rapportje

  Ik ontvang de digitale VRT DVB-T zenders via UHF 482.000 MHz.(kanaal 22) vanuit Sint-Pieters-Leeuw.De ontvangst (streek van Aalst) is méér dan behoorlijk.Met binnenantenne (zelfgemaakt dan nog én zonder antenneversterkertje) haal ik een gemiddelde (stabiele) signaalsterkte van 91% terwijl de signaalkwaliteit 98% is !

  En misschien (met een beetje geluk) kan u ook de TV uitzendingen van de RTBF nog ontvangen n.l..La une, La deux, La tois en Euronews (Franse editie).Ook de RTBF radio's worden meegestuurd samen met de Duitstalige BRF 1.

                                     vrt_logo

  Met oprechte dank aan Steven voor het attent zijn !

  Tenslotte nog deze antenne tip !

  Als je gebruik maakt van een kleine binnen antenne plaats deze dan bij voorkeur op een kleine aluminium plaat (je).Heb je dat niet in huis wel dan kan je dat makkelijk vervangen door een stukje folio (zilver) papier.Véél kans dat de ontvangst fel verbetert !

  pinkend sterretje Waar blijft Eén plus (VRT) op DVB-T... een loze belofte?(16/11/09)

  Lees verder ook:

  pinkend sterretje Canvas+ op DVB-T,uw eigen mening op de VRT Canvas website

  pinkend sterretje Test zelf uw ontvangstmogelijkheid van DVB-T (3/11/2009)

  pinkend sterretje Derde kanaal RTBF wordt volgend jaar (al) volwaardig (26/10/09)

  pinkend sterretje Wat is DVB-T...alé...hoe zit dat nu bij ons? (21/9/09)

  En tenslotte

  De aard en het merk van de gebruikte (LEGE) bierblikjes doen er niet toe.Mag gerust van Jupiler, Stella of Maes zijn...zelfs Belle Vue kriek is toegelaten en Palm én vele anderen.Geen voorkeur nodig in dit geval, al moest ik mij tevreden stellen met Heineken.Je proeft het deze keer niet want je ZIET het resultaat.Alleen moeten ze voldoen aan deze eisen.Van echt blik zijn,12 cm.lang en 33 cc. volume inhoud hebben.Precies de goeie maten.Drink met mate en kijk dan ook met mate...allebei gezond!

   

                     

  tijdsbalkje rood                   

  10:44 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  De commentaren zijn gesloten.