31-08-08

Google suggereert zoekopdrachten

Google suggereert zoekopdrachten

Handige woordkeuze nu ook op de homepage

         Google

De startpagina van Google helpt u vanaf volgende week met het vinden van de juiste zoekwoorden. Met Google Suggest krijgen gebruikers tijdens het intikken onmiddellijk een aantal suggesties van vaak voorkomende opdrachten.

Echt nieuw is de functie niet. Deze is al langer ingebouwd in onder meer Safari en Firefox. De suggestiefunctie zorgt er bijvoorbeeld voor dat u bij het intikken van 'Fire' meteen suggesties krijgt die verwijzen naar Firefox.

Google zelf begon in 2004 al deeltijds met de ontwikkeling van Suggest. Ontwikkelaars bij het bedrijf besteden een vijfde van hun tijd aan projecten naar keuze. Vier jaar later is de functie aanwezig in browsers, op YouTube, op de iPhone en Blackberry, en nu ook op de homepage van de zoekgigant zelf.

Info: ZDNet

tijdsbalkje rood

00:45 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bayerische Rundfunk met seniorenzender !

Bayerische Rundfunk start digitale seniorenzender
 
De Bayerische Rundfunk start met een nieuwe radiozender voor senioren.
Morgen dus ...op 1 september (de eerste schooldag en misschien voor velen ook de allereerste ! ) zal ‘Bayern Plus’ van start gaan. Deze zender zal hoofdzakelijk Duitstalige muziek draaien en te ontvangen zijn via Digital Audio Broadcasting (DAB), satelliet, kabel en internet. Alle moderne radiomiddelen worden dus uit de kast gehaald.Door de komst van Bayern Plus zal de zender Bayern Mobil verdwijnen.Nederland heeft zijn Radio 5 ( ook op AM 747),Duitsland zijn BR Plus en waar blijft Vlaanderen met zijn (muziek) cultuur ?... 
.
                              brplus
.

Momenteel is de oudere doelgroep in Beieren die van Schlagermuziek houdt nog aangewezen op Bayern 1. De afgelopen jaren is het percentage aan schlagermuziek op deze zender echter drastisch verminderd. Dit tot groot ongenoegen van vele luisteraars.

Om liefhebbers van Duitstalige muziek tegemoet te komen start de publieke omroep van Beieren op 1 september met Bayern Plus. Deze nieuwe zender zal hoofdzakelijk (minimaal 70%) Duitstalige muziek gaan draaien.

Daarnaast zal er elk uur actueel nieuws, weer en verkeer te horen zijn. Tussen 8 en 13 uur zal een magazine worden uitgezonden met veel aandacht voor actualiteit, gezondheid, vrije tijd, sport, natuur en cultuur. Tevens zal er dagelijks een twee uur durend programma met volksmuziek uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland komen.

Bayern Plus zal via DAB, satelliet, kabel en internet gaan uitzenden en vervangt de zender ‘Bayern Mobil’. Laatstgenoemde richt zich voornamelijk op mensen die onderweg zijn en brengt een mix van (soft)pop- en rockhits van de afgelopen vijftig jaar. Op het hele en halve uur is er actueel nieuws, weer en verkeer te horen. Eind deze maand zal Bayern Mobil haar uitzendingen staken. Voor uitgebreide doorlopende verkeersinformatie kunnen automobilisten overigens al enkele jaren terecht bij het DAB-station ‘BR Verkehr’.

De satelliet-radioliefhebbers (en zeker zij die houden van het Deutsche schlagerlied ) stemmen best af op Astra 1 (19,2° Oost) op de frequentie 12.266 (H) met Sym: 27.500 en FEC 3/4-Free to Air.

Overigens is op deze satellietfrequentie een waaier van diverse Duitse radiostations (in zowat alle genres) te ontvangen! Info vindt u HIER http://www.lyngsat.com/astra1h.html 

 

Bayern Plus is ook te ontvangen via de Astra 3 (23,5° Oost) op 11.555 (H) met Sym: 28.500  en FEC 9/10 - Free to Air.

Abonnees van TV Vlaanderen en CanalDigitaal kunnen zonder problemen afstemmen en meeluisteren! 

 

 • Luister Live naar Bayern Mobil
 • Luister Live naar Bayern 1
 • tijdsbalkje rood

  00:30 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  Jongeren verslaafd aan internet en mobiel ?

  Jongeren verslaafd aan internet en mobiel

                                

  Alle vormen van internet en mobiele telefonie zijn een dagelijkse levensbehoefte voor jongeren en spelen een belangrijke rol bij het aangaan, opbouwen, onderhouden en beëindigen van relaties. Bijna de helft van de jongeren geeft aan “liever een dag niet te eten, dan een maand geen internet te mogen gebruiken”. Jongeren communiceren via hun mobiel of laptop, zo blijkt uit een insight onderzoek uitgevoerd door MeMo² in de maand juni onder 800 Nederlandse pubers en jonge volwassenen. En als men mocht kiezen dan is internet het meest misbaar (51%), gevolgd door de mobiele telefoon (31%) en televisie (14%).

  Het internet is in al haar verschijningsvormen een dagelijkse levensbehoefte van de gemiddelde tiener geworden. Bijna de helft van de jongeren voelt zich onrustig als zij hun mail nog niet hebben gecheckt en een derde komt wel eens te laat of slaapt wel eens te kort doordat zij aan het msn’en waren. Voor tieners is het dus belangrijk om ‘connected’ te zijn. Dit blijkt ook uit het feit dat 86% zijn mobiele telefoon altijd binnen handbereik heeft en dat de mobiel bij twee derde van de jongeren alleen uit staat als de batterij leeg is.

  Het onderzoeksbureau stelt dat adverteerders zich moeten verdiepen in de persoonlijkheid van nieuwe media voor jongeren en hun belang om connected te zijn. Mobiel internet zal bij uitstek het nieuwe medium worden waarbinnen jong-Nederland zijn relaties aangaat en onderhoudt. Daarnaast zal de laptop in veel gevallen concurreren met TV. Marcel Vogels van MeMo²: “Implicatie van het onderzoek is dat op korte termijn chatfunctionaliteiten, community-omgevingen en Voip (versneld door nieuwe generatie HSDPA) op mobiel internet dé kanalen van de jongeren gaan worden. De merken van morgen zullen hier vandaag nog rekening mee moeten houden.”

  Mooi stukje om lezen en weten en het kwam uit Mediaonderzoek.nl.

  Tenslotte...

  Nederland ligt weeral en tot hiertoe niet te ver van België.Dus ik denk dat er heel weinig verschil zal opzitten.De cultuur van beide volkeren zijn nagenoeg gelijk dus...hoeven ze hier geen onderzoek te doen want de cijfertjes zouden best kunnen wederkerig zijn.

  Bovendien alleen maar jongeren en jong volwassenen?

  Betwijfel ik sterk...zeer sterk...

  pinkend sterretje Klik op sterretje en kom alles in detail te weten over het onderzoek!

  tijdsbalkje rood

  00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  30-08-08

  De mannen van de (VRT) Top 30

  De mannen van de Top 30

  Op zaterdag 23 augustus was de legendarische Radio 2 Top 30 toe aan de tweeduizendste aflevering. Dat wordt vandaag feestelijk gevierd. In drie decennia passeerden tral van presentatoren de revue. We zetten ze nog even op een rijtje.En die 'we' is in principe collega Jean-Luc Bostyn, hoofdredacteur RadioVisie.Ere wie ere toekomt, hoed af...je moet het toch maar allemaal opzoeken.Foto's erbij zoeken  is bovendien niet meer zo evident.
  .
  ROGER TROCH

  Roger Troch legde de basis voor het format en de vormgeving van één van de langstlopende Radio 2-programma's. Hij is o.a. de man die de kangoeroe-jingle bedacht voor platen die zeven posities of meer stijgen. Roger presenteerde de eerste acht maanden van de Top 30 samen met Paul Verbrugghe.

  Zij presenteerden eind jaren 60 samen het programma Rudi’s Club, een jongerenprogramma op woensdagmiddag. In Rudi’s Club zat er al een hitlijst. Zij waren m.a.w. de huis-dj’s. Roger bedacht de dj-namen ‘PeePee’ voor zichzelf en ‘Anthony, Prince Of Darkness’ voor Paul Verbrugghe.

  Eerste uitzending: zaterdag 2 mei 1970
  Laatste uitzending: zaterdag 26 december 1970

  .

  PAUL VERBRUGGHE

  Paul presenteerde vanaf de allereerste aflevering in mei 1970; hij was toen 19 jaar. De Top 30 had waanzinnig veel luisteraars. De rebelse 'Antony, Prince Of Darkness' liet duidelijk horen wanneer een plaatje in de hitparade hem niet zinde...

  Hij maakte opmerkingen bij 'Bij de rijkswacht' en liet 'De Vogeltjesdans' op 78-toeren draaien. Eind 1981 hield hij het radiomaken voor bekeken. Hij kreeg een aanbod van de krant 'De Morgen' om voltijds voetbaljournalist te worden.

   

  Eerste uitzending: zaterdag 2 mei 1970
  Laatste uitzending: zaterdag 13 december 1980

  JOHAN DE MAEYER

  Johan was een rustige presentator en had geen uitgesproken mening bij de platen. Hij zou de hitlijst zowat 10 jaar blijven presenteren... Met hem ging de Top 30 meer “naar buiten”. Tijdens buitenhuisuitzendingen werd er toen geplaybackt en gedanst door het Ballet van Ronald Lee White. Tijdens het nieuws van 13 uur was Ruth McKenny een vaste muzikale gast.

  Foto: VRT

   

  Eerste uitzending: zaterdag 20 december 1980
  Laatste uitzending: zaterdag 2 juni 1990

  GUY DE VYNCK

  Guy was de derde vaste presentator van de Radio 2 Top 30 en is nu nog altijd bij een hele generatie bekend. De vormgeving en de manier van presenteren vernieuwden.

  Er kwam een nieuw kenwijsje en een uitgebreid jinglepakket. De Top 30 kreeg voor het eerst ook een commerciële partner (Coca-Cola) en later volgden nog anderen. Tijdens de zomermaanden ging de Top 30 nog meer naar de luisteraars.

  In de jaren 90 nam Ultratop de samenstelling van de Top 30 over van Gerechtsdeurwaarder Jo Van Backlé. Guy verliet uiteindelijk de VRT voor een ander radioproject.

  Eerste uitzending: zaterdag 9 juni 1990
  Laatste uitzending: zaterdag 25 april 1998

  ALAIN CLAES 

  Foto: VRT

  Alain presenteerde sinds de lente van '98 de Ultratop 30, die een paar jaar later opnieuw de Radio 2 Top 30 werd. In deze periode verhuisde samen met Radio 2 ook de Top 30 naar Brussel. Gent was niet meer de thuisbasis van de belangrijkste hitlijst.

  Eerste uitzending: zaterdag 2 mei 1998
  Laatste uitzending: zaterdag 28 februari 2004

  DIETER VANDEPITTE

  Dieter Vandepitte heeft iets met cijfers. Niet alleen die van de Lotto, maar ook die van de Radio 2 Top 30. Ooit begon hij met 104.3, dat was 15 jaar geleden de frequentie van lokale Radio Alpine in Roeselare. Later kwam WTV, waar hij als sportanker op zondag alweer veel getallen voorgeschoteld kreeg, om voor te lezen.

  Maar z'n lievelingsnummer ontdekte hij tijdens z'n studies: de grootste radiozender van het land spande hem in als reportagemaker en hij werd de stem van ‘Hitwinkel'. Ook Eén vindt Dieter leuk. Daar is hij de stem van de aankondigingtrailers en af en toe ook de voice-over in human interest-programma's.

  Eerste uitzending: zaterdag 6 maart 2004

  .

                   rvbanner
                  

  Feestuitzending voor de 2000ste Radio 2 Top 30

  .

  Op zaterdag 23 augustus was de legendarische Radio 2 Top 30 toe aan de tweeduizendste aflevering. Dat wordt... morgen feestelijk gevierd. Presentatoren zijn: voormalig Top 30-presentator Alain Claes en huidig presentator Dieter Vandepitte.
  In het programma zitten muzikale hoogtepunten van tweeduizend keer Top 30 en interviews met Roger Troch, Paul Verbrugghe, Johan De Maeyer en Guy De Vynck, voormalige presentatoren van de Radio 2 Top 30.

  Op radio2.be wordt deze feestelijke gebeurtenis extra in de verf gezet met een speciale Radio 2 Top 30-site die voortaan de vaste Top 30-website wordt. Per nummer en artiest is er extra info en zijn er talloze fragmenten.

  Met enkele muisklikken navigeer je zo doorheen de geschiedenis van dit radiomonument. Het Top 30-archief werd - via een oproep op de Radio 2-site- door de Top 30-fans mee vervolledigd.

  De Radio 2-surfers gaan volop op verkenning en bekijken de hele site. Ze gaan door de lijsten op zoek naar hun favoriete artiesten of liedjes. Niet alleen de huidige lijsten met fragmenten zijn populair, maar ook de oudere lijsten. Bovendien worden er veel audiofragmenten (her)beluisterd.

  Er is meer, de Radio 2-surfers kunnen zelf hun Top 30 samenstellen en op eigen blog of site zetten. Ze kunnen stemmen voor de thematische Topmomenten-Top 30’s. De eerste thema’s die aan bod komen, zijn de Top 30-liefdesliedjes en de Top 30-fileplaten.

  Er worden volop eigen Top 30-lijstjes gemaakt. Uit de cijfers blijkt dat Radio 2-surfers dat ook niet op 1-2-3 doen. Ze nemen rustig de tijd, om het hele archief te doorzoeken, fragmentjes te beluisteren en dan een lijst te maken.

                   rvbanner

  .

  Retro-interview: 75 jaar publieke radio –
  zaterdag 14 mei 2005 (RadioVisie)
  .
  Paul Verbruggen (ooit DJ Antony)
  .

  De publieke radio is 75 jaar jong. RadioVisie 'viert' mee. In ons eigen archief (31 jaar jong) steken behoorlijk wat interviews met radiomakers allerhande. We meenden dat het een niet onaardig idee was om 'gesprekken van toen' boven te spitten met zij die voor een deel 75 jaar populaire publieke radio mee hielpen maken. Hoe dachten ze toen? Welke waren hun plannen en dromen? Wat is er van geworden?
  .
  VAN PRINCE TOT DEEJAY
  .
  De naam Paul Verbruggen doet bij heel wat luisteren (op zoek naar nostalgie?) nog steeds herinneringen opleven aan heerlijke radiotijden. Veertigers en alles wat ouder is, vinden hem zonder noemenswaardige uitzondering de beste presentator ooit van de BRT Top 30. Misschien omdat Verbruggen niet 'zomaar' een presentator was.

  De man begon zijn publieke radiocarrière als Anthony 'The Prince of Darkness'. Een dwaling die niet al te lang te duurde. Eenmaal terug in het daglicht, werd Anthony gelukkig gewoon... Paul Verbruggen, zoals hij geboren werd. Samen met zijn ware naam, kwam ook zijn echte 'ik' naar boven en Verbruggen werd vooral bekend om omdat hij nooit een blad voor de mond nam. Legendarisch zijn de keren dat hij al dan niet opvallend zijn afkeer uitsprak over een plaat in de Top 30. Een kritische presentator van popradio, het was zelden vertoond.

  Niet alleen de Top 30 maakte van Verbruggen een populaire persoonlijkheid, ook de woensdagnamiddag van BRT Radio 2 was er verantwoordelijk voor. En die lagen hem duidelijk nog beter. Midweeks moest hij immers geen platen draaien 'tegen zijn gedacht'. Op het hoogtepunt van zijn bekendheid hield Verbruggen het evenwel voor bekeken bij de radio. Zijn journalistieke ambities (vandaar zijn kritische geest?) laaiden uiteindelijk hoger op dan zijn liefde voor de radio. Hij werd sportjournalist voor de krant De Morgen.

  RadioVisie sprak met Verbruggen in de winter van 1977. Het interview werd geplaatst op 19 december van dat jaar, in de kersteditie van het gedrukte maandblad.

  OMDAT DE AANHOUDER WINT
  .
  Een gesprek voeren met BRT-deejay Paul Verbruggen is makkelijker dan het bekende 'Jantje zag eens pruimen hangen', zonder stotteren te declameren. Het kan immers tijdens de presentatie van een programma door. Gewoon voor de vuist weg, recht toe recht aan ! Uitgenodigd worden bij Paul Verbruggen is evenwel een andere zaak.

  Na gewone brieven, volgden aangetekende brieven en telefoontjes over die brieven ! Gelukkig wint de aanhouder. Na maanden zat de uitnodiging in een keurige omslag in onze brievenbus ! We zijn dan ook, met das en glimlach, present op zaterdagmiddag op het nummer 238 van de Gentse Martelarenlaan. BRT-Omroep Oost Vlaanderen haalt de ether met de wekelijkse Top 30 gepresenteerd door Paul Verbruggen.

  Paul Verbruggen werd op 27 maart 1951 in Kortrijk geboren. Studeerde een rits diploma's bij elkaar en schuimde intussen de Vlaamse kontreien af met een drive-in show. Toen toog BRT Oost-Vlaanderen op zoek naar een tweede presentator voor het woensdagnamiddagprogramma "Rudi's Club". Er werd een auditieproef uitgeschreven.

  Paul kwam, zag, overwon en ging programma's presenteren onder de naam "Anthony Prince of Darkness". Die hele mond vol werd later afgekort tot… Paul Verbruggen. Een vlotte prater op de radio die tijdens een interview echter moeilijker loskomt. Hij verwijst ook graag naar andere personen als hij diplomatisch wil antwoorden en relativeert alles tot op de draad.

  ACHTER DE FEITEN AANHOLLEN
  .
  BRT Radio krijgt nogal wat kritiek. Hindert u dat ?

  Paul Verbruggen : ‘Nee, beslist niet ! Ik heb ook kritiek op de omroep waarbij ik werk. Ik probeer door kritische benadering van mijn eigen radiowerk en dat van anderen er iets aan te verhelpen. De BRT is echter zo'n immens ding, waarbij zoveel mensen werken (3.000 nvdr), en het is bovendien een staatszender. Je kan het vergelijken met een soort ministerie dat radio en televisie maakt. Het zal dus nog wel jaren duren voor datgene wordt veranderd waar nu behoefte aan is. En op het ogenblik dat het dan verandert, zal er geen behoefte meer zijn. Dus je blijft de feiten achterna hollen, gewoon omdat je met teveel mensen en een te logge administratie werkt. 't Klinkt oubollig, maar er is in België geen andere mogelijkheid om deze job uit te oefenen, als je die persé wilt uitoefenen.’

  ’Zo zou het bijvoorbeeld eenvoudiger zijn als de presentator ook zelf de techniek van het programma zou kunnen doen. Nu zit je immers met het probleem dat als je iets moet laten uitvoeren, je eerst een teken moet geven naar ie technieker. Ik denk dat je meer je programma in handen kan houden als je alles zelf zou doen. Onze studio's zijn echter anders gebouwd, het zal dus wel niet veranderen. Doch ondanks onze wankele administratie en ondanks het feit dat we dagelijks met ontslag worden bedreigd, voel ik me kiplekker en veel van mijn collega's net zo goed !’

  VAN ALLES WAT
  .
  U bent ook vrij bekend bij de Nederlandse TROS.

  Paul Verbruggen : ‘Zij sluiten direct aan bij het Amerikaanse systeem dat door onze piratenzenders zaliger naar Europa is overgebracht. Ze hebben een stevige stijl, een goede manier van radio maken. Maar je moet er natuurlijk wel bijnemen dat je zo gek als een achterdeur wordt als je van 's morgens vroeg tot 's avonds laat luistert. Het is uiteraard niet de bedoeling om dat intens te doen, het is een passief klankdecor dat wervelend in de ether komt. Het is wel het beste wat Hilversum 3 te bieden heeft. Inhoudelijk heb ik wel bepaalde reserves natuurlijk.’

  ’TROS heeft ook geopteerd voor een bepaalde lijn in de programma's en die voeren ze bewust door. Dat is positief uiteraard. Terwijl een bepaald stramien bij de BRT helemaal ontbreekt ! Bij ons kan alles. En alles betekent op de radio niks. Want je kan moeilijk van iemand verwachten dat hij naar een zender blijft luisteren als hij daar zowel lichte-, pop-, als semi klassieke muziek én regionale informatie krijgt. Zo kan je geen luisteraars binden aan je programma's. Bij de TROS bestaat een 'vertrost' beleid. Bij de BRT doet iedereen wat hij vindt dat hij moet doen. Als er geen concrete richtlijnen zijn, dan doet iedereen wat hem het beste lijkt. Met een navenant resultaat natuurlijk !’

  SLECHTE KWALITEIT
  . 
  Hoe kijkt u tegen een zeezender aan ?

  Paul Verbruggen : ‘Ik heb stations als Caroline, London, Veronica zeer geboeid gevolgd. Ik was een Veronica-fan. De sfeer in de programma's, het losjes uit de hand presenteren boeide me erg ! Ook Radio Mi Amigo zal wel een concurrent voor de BRT zijn. Ik kan me best voorstellen dat men in ateliers of werkplaatsen liever naar Mi Amigo luistert. Gewoon omdat die de ganse dag niks zeggen en muziek uitzenden. Doch de kwaliteit is zo bijster slecht dat ze geen vaste luisteraars kunnen creëren en dat er vrij snel teruggevallen wordt op BRT 2 of Hilversum 3. Op BRT wordt trouwens in geen enkele mate rekening gehouden met Mi Amigo.’

  ’Ikzelf luister naar BRT 2, BRT 1 en Hilversum 3 . Eigenlijk een beetje omdat ik thuis alleen maar zo'n klein Philips transistor radiootje heb. Andere stations kan ik er niet op ontvangen. Ik krijg niet eens FM. Bij Veronica heb ik Lex Harding (archieffoto) altijd als zeer goed gevonden. Al was het beste wel de Adje Bouman Top 10. Ook Felix Meurders is altijd m'n lievelingsdeejay geweest.'

  'En als je het persé wilt horen, dan vindt ik dat Zaki voor België erg keurig werk levert. Als deejay probeer ik wel zoveel mogelijk mezelf te zijn. Al neem je onbewust wel es bepaalde zaken van collega deejays over natuurlijk !’

  OP DE RUSTIGE TOER

  .
  Mag een deejay z'n eigen smaak draaien en aldus luisteraars creëren?

  Paul Verbruggen : ‘Je moet zaken eigenlijk kunnen combineren. Op woensdagmiddag, tijdens Rudi's Club doe ik ook toegevingen. Ik stel het programma zelf samen en presenteer het, vandaar dat ik dan dingen draai waarvan ik weet ze gehoord willen worden. Ook het studentenpubliek wil niet altijd nieuwe elpees en 'moeilijke muziek'.

  ’Ik ben niet zo punk minded, maar aangezien die beweging aan bloei toe is, vind ik dat je daar als deejay rekening mee moet houden, alleen al ten behoeve van die jonge luisteraars die er op zitten te wachten, zoals wij tien jaar terug zaten te wachten op de nieuwste singel van de Small Faces of de Troggs. Al zijn we wel aan een revolutie toe op programmagebied. Die worden rustiger en niet meer overdonderd door jingles e.d.’

  GEEN PROGRAMMADIRECTEUR

  .
  Ziet u in België de huidige radiosituatie snel veranderen ?

  Paul Verbruggen : ‘Dat moet je eens aan de minister van Verkeerswezen vragen (PTT). Je weet dat de BRT en de RTB in België het monopolie hebben om aan omroepwerk te doen. Dat wordt dan ook zeer duidelijk gesteld in de wet. Als je het nodig vindt dat die wet veranderd wordt, dan zou ik jullie bij die pogingen sterk willen aanmoedigen, maar ik vrees dat u tegen een log ding zult botsen dat ministerie heet.’

  ‘Of ik programmadirecteur zou willen worden van een lokaal commercieel station is een andere vraag. Ik voel niet zo dadelijk de behoefte om dat te worden. Indien het gebeurde zou ik gewoon de programmalijn bepalen die ik dan ook consequent zou doortrekken. Het zou een station worden zoals veel Amerikaanse FM-zenders die LP-muziek uitzenden. Er bestaat daar een sterke behoefte aan. Bij de BRT zou dergelijke muziek losgekoppeld moeten worden van de lichte muziekprogrammatie. Aangezien er in België geen alternatieven zijn, wordt die LP-muziek dan maar op woensdagmiddag gestopt.’

  BETERE PLATEN MAKEN

  .
  Hoe staat u tegenover de Vlaamse showbusiness ?

  Paul Verbruggen : ‘Zeer afstandelijk en met een hoofd vol vraagtekens. Er zijn uiteraard talenten die dingen brengen met inhoud die ook verkocht kunnen worden, maar vooral die schlagerzangers klagen en maken steeds slechtere producten ! Vlaanderen is zeer klein, het is normaal dat onze artiesten geen evolutie doormaken zoals de Nederlandse of de Engelse. Er wordt ter plaatse getrappeld en in deze tijd betekent dat achteruit gaan. Daarom wordt er waarschijnlijk, noodgedwongen, nog vrij amateuristisch gewerkt.’

  ‘Om je een voorbeeld te geven; Johan Verminnen (archieffoto) kwam binnen de twee weken, driemaal op de tv met 'Laat me nu toch niet alleen'. De plaat werd rot gedraaid op de radio, maar na een week vond je de singel nergens meer in de winkel. Platenmaatschappijen willen geen risico nemen met zo'n kleine markt, dus persen ze weinig platen om niet met een overschot te blijven zitten.’

  ’Het is natuurlijk een vicieuze cirkel. Geen risico's nemen is zichzelf de kans ontnemen op een waanzinnig succes. Zonder dat succes heb je de financiële middelen niet om met iets nieuws uit te pakken dat duur is of waarvan de productiekosten hoog zijn opgelopen. Op die manier blijf je in een cirkel draaien en dan vind ik het een makkelijke oplossing om het allemaal op de BRT af te schuiven. Als die Belgische artiesten maar betere platen maken, dan zullen ze vanzelf wel een hit hebben.’

  HET ELEMENT ‘COMPETITIE’

  .
  U presenteert het programma met de hoogste luisterdichtheid, de BRT Top 30.

  Paul Verbruggen : ‘Die hitparade is er indertijd gekomen op initiatief van directeur Jan Briers. Hij wist zeer goed dat dit soort programma's in het buitenland de grootste luisterdichtheid haalden. Dergelijke uitzending werd dan aan de BRT-programatie toegevoegd en we hadden meteen het meest beluisterde programma. Alleen al het feit dat een massa mensen naar zo'n uitzending luisteren is een argument ten goede voor het uitzenden van hitlijsten.’

  ‘Of het echter noodzakelijk is dat die platen in een volgorde gepresenteerd worden, volgens zogezegde verkoopcijfers, is wat anders. Voor mij hoeft het niet. Voor anderen weer wel ! Er zijn inderdaad meer luisteraars naar een hitparade dan naar een programma waar precies dezelfde platen gedraaid worden, maar dan zonder cijfervolgorde ! Het competitie element van een hitparade blijkt de stimulans te zijn. Daar wordt dus gebruik van gemaakt om zo'n populair ding op te zetten.’

  EEN ZWAK VOOR SPORT


  U doet ook het programma "Sport Tekort"

  Paul Verbruggen : ‘Ik ben inderdaad een sportfreak. Ik hou er meer van dan van de muziekwereld. Deze laatste is kunstmatig, met niks dan rotzooi er in. De sportwereld is tenminste nog een echte wereld. Bij de redactie hier heeft Leo Hermans ook dergelijke levendige belangstelling voor sport, terwijl onze directeur, Herman Verhelst vroeger nog op de sportredactie van de televisie heeft gewerkt. Vandaar dat het meteen klikte. En er was behoefte aan regionale sportinformatie. Dat hebben we toen eerst uitgeprobeerd op vrijdagavond. Omdat het zeer goed meeviel, hebben we het programma nu met een half uur uitgebreid.’

  GEEN EGO-TRIPPER

  .
  Bent u gevoelig voor kritiek ?

  Paul Verbruggen :’Neen. Als kritiek gegrond is dan weet en voel je dat zelf wel. Daar hou je dan ook rekening mee. Als die kritiek niet gegrond is, is die te verwaarlozen. En of ik nou populair ben of niet, echt waar, het raakt mijn koude kleren niet! Ik ben in 1975 opgehouden met disco shows omdat ik het zat was, werkelijk zat. En populariteit is iets wat me niet stimuleert. Het is me natuurlijk ook niet onwelkom. Je weet, als je een Top 30 presenteert dat niet enkel je moeder en je schoonmoeder naar je zitten te luisteren, maar dat maakt voor mij geen enkel verschil uit.’

  ‘Ik leid zo weinig mogelijk een openbaar leven. Ik heb trouwens de tijd niet om overal de grote sier te gaan maken. ik vind mezelf geen vedette. Jij wel ? Ik heb ook weinig contact met andere BRT-deejays. Ik ga haast nooit naar Brussel. Daar heb ik niets verloren, ik voel me uitstekend in Gent.’

  TOT UW DIENST

  .
  Hoe vindt u RadioVisie ?

  Paul Verbruggen : ‘Het is goed gedocumenteerd, vrij verzorgd en het verbaast me dat er zoveel abonnees zijn. Ik dacht niet dat daar zo'n belangstelling voor bestond. En aangezien je daar een stevige cassetterecorder meesleept, zal ik met belangstelling lezen wat ik allemaal verteld heb... Ik reken erop dat je alles dan ook weergeeft zoals ik het naar voren heb gebracht. Okay ?

  Geen bezwaar natuurlijk want we zouden het zelf allemaal niet beter kunnen vertellen.

  Johnny Player /RadioVisie (met dank)

                   rvbanner

  .

  De allereerste BRT Top 30
  .
  Uit RadioVisie van donderdag 5 mei 2005

     Op 2 mei 1970 werd op de BRT voor het eerst de BRT Top 30 uitgezonden. Dat is dus deze week exact 35 jaar geleden. We brachten eerder al een terugblik naar de lijst van 1975, maar de allereerste lijst ontbrak in onze collectie.

  Geen paniek. Muzieksamensteller Etienne Smet heeft ons geholpen. Hij stelde de Top 30 de eerste jaren samen. Nadien nam deurwaarder Van Backlé die taak van hem over. Etienne Smet werkt nog steeds bij Radio 2 en kon ons de integrale lijst bezorgen. Hij wist ons zelfs te vertellen dat 'Love in them there hills' van de J.J. Band toen de tip van de week was.

  Pieter Van Banden bezorgde ons dan weer enkele audiofragmenten uit de rijke BRT Top 30-geschiedenis. Daarmee gaan terug in de tijd, naar zaterdag 4 juni 1977.

  Beluister hier de tune van de BRT Hittip.
  Beluister hier fragment 1 uit het BRT Top 30-archief.
  Beluister hier fragment 2 uit het BRT Top 30-archief.

  Beluister hier fragment 3 uit het BRT Top 30-archief.
  Beluister hier fragment 4 uit het BRT Top 30-archief.
  Beluister hier fragment 5 uit het BRT Top 30-archief.
  Beluister hier fragment 6 uit het BRT Top 30-archief.

  En dit is dan de allereerste BRT Top 30, van 2 mei 1970.

  • 01 Spirit in the sky - Norman Greenbaum (foto)
  • 02 Daughter of darkness - Tom Jones
  • 03 All kinds of everything - Dana
  • 04 Knock knock who's there - Mary Hopkin
  • 05 Mademoiselle Ninette - Soulful Dynamics
  • 06 Good morning freedom - Blue Mink
  • 07 House of the rising sun - Frijid Pink
  • 08 Let it be - Beatles
  • 09 I.O.I.O. - Bee Gees
  • 10 Instant karma - Plastic Ono Band
  • 11 El condor pasa - Simon & Garfunkel
  • 12 Lay down - Melanie
  • 13 What goes up must come down - Cellophane Mop
  • 14 Save the last dance for me - John Rowles
  • 15 Thinking about the good times - New Inspiration
  • 16 Bridge over troubled water - Simon & Garfunkel
  • 17 Young gifted and black - Bob & Marcia
  • 18 Up around the bend - C.C.R.
  • 19 Dear Anne - George Baker Selection
  • 20 Ik ben verliefd - Ronny Temmer
  • 21 Can't help falling in love - Andy Williams
  • 22 Who do you love - Juicy Lucy
  • 23 ABC - Jackson 5
  • 24 M'n airhostess/ San Miguel - Will Tura
  • 25 Cecilia - Harmony Grass/ John & Anne Ryder
  • 26 Who'll stop the rain - C.C.R.
  • 27 The seeker - The Who
  • 28 My baby is sweet - Light Fire
  • 29 By the way - Tremeloes
  • 30 Woodstock - Crosby, Stills, Nash & Young
  En dit was de LP top 5

  • 01 Get ready - Rare Earth (foto)
  • 02 Bridge over troubled water - Simon & Garfunkel
  • 03 Willy and the poorboys - C.C.R.
  • 04 Serenade - Wallace Collection
  • 05 London popnews - diverse artiesten
  Bron: Etienne Smet.
  .
           Paul Verbrugge -oef de top 30 zit er op voor vandaag !
                Paul (DJ Antony) denkt...'Oef de BRT Top 30 zit er weer op voor vandaag '


  Radio 2 feest  (bijdrage van Deredactie.be)

  Bekijk hier het Windows Media Player fragment !!! (muisklik op rode tekst)

  za 30/08/08 17:03 (UPDATE) - Vorige week werd de 2.000e Radio 2 Top 30 uitgezonden. Vandaag werd dat gevierd met een feestuitzending. Alle voormalige presentatoren (foto) waren erbij en blikten terug. Ook de langst genoteerde singles passeerden de revue.

  De 6 presentatoren BRT Top 30-1970-2008 aflevering 2000 op 30-8-08
   

  De Radio 2 Top 30 is een begrip in Vlaanderen. "Elke week keek ik uit naar wie er nu weer op nummer 1 zou staan", omschrijft Kris Wauters van Clouseau het fenomeen.

  De toenmalige BRT Top 30 ging van start in mei 1970. Zes mannen presenteerden in de loop der jaren de hitlijst : Roger Troch, Paul Verbrugghe, Johan De Maeyer, Guy Devynck, Alain Claes en Dieter Vandepitte. Zij vertelden anekdotes en verklapten hun favoriete plaat.

  Fixkes, Kamen en Winehouse 38 weken in de top

  Zo betekende de Top 30 ook meteen het einde van de presenteercarrière van Verbrugghe. Hij vond "De vogeltjesdans" maar niets en liet zijn ongenoegen op de radio blijken. "Ik draaide de hit op 78 toeren waardoor het effect eerder komisch was. Ik werd door de openbare omroep bestraft en stapte toen zelf op", legt Verbrugghe uit.

     Radio Top 30

  Op 38 jaar tijd is de Top 30 ook geëvolueerd. "Ik moet toegeven dat ik geen affiniteit meer heb met de huidige muziek", zegt De Mayer.

  Tijdens de feestuitzending werden ook enkele lijstjes vrijgegeven. Zo stonden Fixkes met "Kvraagetaan" 38 weken in de top, alsook Nick Kamen met "I promised myself" en Amy Winehouse met "Back to black".

  Will Tura (foto) is de Vlaamse artiest met het meeste aantal singles (47) ooit in de Top 30. Clouseau komt op de tweede plaats met 27 liedjes, gevolgd door de meiden van K3 met 24.

  Top 3 van de jaren 70 (best scorende nummers)

   

  1. You're the one that I want - John Travolta en Olivia Newton-John
  2. Rote Rosen - Freddy Breck
  3. Gigi L'amoroso - Dalida

   

  Top 3 van de jaren 80

   

  1. I just called to say I love you - Stevie Wonder
  2. Nikita - Elton John
  3. Lambada - Kaoma

   

  Top 3 van de jaren 90

   

  1. Conquest of paradise - Vangelis
  2. Barbie girl - Aqua
  3. Banger hart - Rob De Nijs

   

  Speciaal voor de 2.000e uitzending heeft Radio 2 een website met alles over de Top 30.

  En mocht u ze daarstraks gemist hebben...hier staan ze NOG een keertje.Wél staat hier als extraatje de allereerste BRT Top 30 tune bij... 

  AUDIOFRAGMENTEN (bandarchief PVB)

 • Fragment 1: Paul Verbrugghe (1)
 • Fragment 2: Paul Verbrugghe (2)
 • Fragment 3: Gerechtsdeurwaarder Van Backlé
 • Fragment 4: Overzicht Top 10 van 4 juni 1977
 • Fragment 5: Hit Tip 4 juni 1977 
 • Fragment 6: Einde Top 30 met tune
 • Fragment 7: Tune BRT Top 30
 •                   rvbanner

   tijdsbalkje rood

   

  09:52 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  Radio PROS trekt 'ten velde'

  Radio PROS trekt 'ten velde'

  Niet enkel de grote spelers maar ook heel wat kleinere radiostations maken van diverse gelegenheden gebruik om naar buiten te komen. Uiteraard is de zomer daar het meest geschikte seizoen voor (behalve in 2008 misschien).
  Radio PROS uit Denderhoutem rijdt op zaterdag 6 september met de mobiele studio naar de jaarlijkse braderij in Ninove. Het lokale station (ook goed te ontvangen in Aalst) zendt voor de Denderstreek voornamelijk oldies uit, en heeft ook heel wat aandacht voor het Vlaamse lied.

  Diverse radioprogramma's worden vanaf de locatie aan café De Nieuwe Klok op de Graanmarkt, 'live' opgenomen én natuurlijk ook uitgezonden. Iedereen is overigens uitgenodigd om een kijkje te nemen én een babbeltje te slaan met de medewerkers. Wie meer wil, zelf eens achter de microfoon zitten bvb, mag dat doen.

  Naast de lokale radio-aanwezigheid zijn er live optredens van o.a. Duo Melodie,Luc Van Meeuwen, Ambi Dance en Yves Segers. Al is het lijstje nog niet volledig.

  Luister HIER naar de promospot.

  Info:

  Bericht: RadioVisie

  tijdsbalkje rood

  00:45 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  Muziekmuseum Radio PROS vandaag !

  Het Radio PROS Muziekmuseum van 30/8/2008

  Radio PROS banner

      'Rock & Roll Special...de Rock van Pros !                             

                                   Deel 1 tussen 12 en 13 uur

        1)Fats Domino-When I'm Walkin-1960
        2)Johnny Preston-Cradle Of Love-1960
        3)Johnny Restivo-The Shape I'm In-1960

     4)Jack Blanchard & Misty Morgan-Tennessee Birdwalk-1970
       danny_celeb_jack_misty
    5)Nany Sinatra & Lee Hazlewood-Jackson-1967
      leehazlewood
      
    6)Brook Benton & Dinah Whashington-A Rocking'Good Way-1960
            075_-_Dinah_Washington_&_Brook_Benton_-_A_Rockin'_Good_Way_
       7)Jerry Jaye-Hello Josephine-1960
       8)Jerry Lee Lewis-Roll Over beethoven-1959
       9)Johnny Rivers-Sea Cruise-1971

       10)Creedence Clearwater Revival-Bad Moon Rising-1969
       11)Lennerockers-High Class Lady-1983
       12)The Beatles-Rock & Roll Music-1965

       13)Roy Orbison-Lana-1965
       14)Little Richard-The Girl Can't Help It-1957
       15)Cliff Richard-Do You Wanna Dance-1962

       16)Johnny & The Hurricanes-The Sheik Of Araby-1960
       17)The Shadows-Foot Tapper-1963

                         Deel 2 tussen 13 en 14 uur

         1)Electric Lite Orchestra-Rock & Roll Is King-1981
         2)Buddy Holly-Brown Eyed Handsome Mann-1956
         3)The Rolling Stones-It's All Over Now-1964

         4)Sleepy La Beef-Good Rockin' Boogie-1983
         5)Dave Dudley-Cowboy Boots-1963
         6)Hank Mizell-Jungle Rock-1975

         7)The Cousins-Kili Watch-1960
         8)Connie Francis-Too Many Rules-1961
         9)Bob Luman-Let's Think About Living-1960

        10)Buzz Clifford-Baby Sittin'Boogie-1960
        11)Little Eva-The Locomotion-1962
        12)Ricky Gordon-Such A Night-1974

        13)Bill Haley & His Comets-Rock Around The Clock-1965 (speciale versie)
        14)Ricky Nelson-Hello Mary Lou-1961
        15)Joe Dee & The Starlighters-Ya ya Twist-1962

        16)André Brasseur-Big Fat Spiritual-1965
        17)Dave Baby Cortez-The Happy Organ-1959

                    

                     De video van Jackson met Nancy Sinatra & Lee Hazlewood (1967)     

                   

                         Jack Blachard & Misty Morgan-Tennessee Bird Walk (1970)

                      

                                Jerry Lee Lewis-Roll Over Beethoven-live uitvoering 1997

  tijdsbalkje rood

  00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  29-08-08

  Blokken blijf hetzelfde maar iets anders...

  Regi maakt nieuwe begintune voor Blokken

  Het populaire Eén TV programma Blokken blijft hetzelfde maar toch is het ook een beetje anders vanaf het nieuwe sezoen.Aldus toch Gazet Van Antwerpen.

  Regi Penxten, frontman van danceformatie Milk Inc, componeert een nieuwe begintune voor de Eén-quiz ‘Blokken’.

                                  
  De nieuwe tune kadert in de algemene facelift die het populaire spelprogramma op 1 september ondergaat. Ben Crabbé zal vanaf dan verschijnen in een nieuw decor, met een nieuwe generiek. De grootste vernieuwing is de afschaffing van de regel dat kandidaten maar drie afleveringen in de race kunnen blijven. Vanaf september gaan kandidaten door zolang ze blijven winnen.

                       ben crabbé

  Op 13 december wordt een superfinale van ‘Blokken’ gespeeld omdat het programma dan aan zijn drieduizendste aflevering toe is.

                                  blokken

  tijdsbalkje rood

  00:30 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  Draadloze stroom voor laptops

  Draadloze stroom voor laptops

  Het draadloze verlengsnoer...er werd wel al eens een aprilgrap mee uitgehaald in het verleden.Maar opgepast want het is geen fixie meer want daar komt nu echt verandering in.We konden het voor u lezen bij ZDNet.

                         draaloos stroom

  Intel heeft tijdens het Intel Developer Forum in San Francisco voor het eerst zijn prototype voor draadloze stroomvoorziening in het openbaar voorgesteld. Een gloeilamp van 60 watt begint te branden zodra deze in de nabijheid van de stroombron gehouden wordt.

  Intel noemt de draadloze verbinding voor de stroomvoorziening Wireless Resonant Energy Link (WREL). De techniek belooft veel voor mobiele toestellen zoals laptops en mobiele telefoons. Het maakt bijvoorbeeld automatisch opladen van de accu van een laptop mogelijk, zodra het apparaat op een paar meter van de stroombron is. Binnen vier jaar zal de oplossing geschikt zijn voor de massamarkt, stelt Intel.

  WREL is gebaseerd op een technologie ontwikkeld door het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Onderzoekers van dit instituut slaagden er vorig jaar in om een lamp van 60 watt te laten branden met de stroombron meer dan twee meter verderop, zonder een fysieke aansluiting. Zij noemden hun concept 'WiTricity'.

  Het basisprincipe is dat twee objecten met dezelfde resonantiefrequentie efficiënt energie kunnen uitwisselen - denk aan een zanger die een glas laat barsten met zijn stem.

  Magnetische velden
  Het prototype van Intel liet een lamp van 60 watt branden op minder dan een meter afstand, door resonantie te creëren tussen magnetische velden. Met een frequentiegenerator en een stroomversterker werd energie overgestuurd met een efficiëntie van 75 procent, meldt AP.

  Uiteindelijk zou het met deze techniek mogelijk zijn om bijvoorbeeld een grote verzender aan of in een muur te bevestigen en vele kleine ontvangers onopvallend in huis te plaatsen, zodat apparaten altijd overal opgeladen kunnen worden.
   
  Er wordt al decennialang geëxperimenteerd met draadloze energieoverdracht. Maar problemen doen zich meestal voor bij het opvangen en nuttig gebruiken van de stroom, zonder dat veel energie verloren gaat.

  tijdsbalkje rood

  00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  28-08-08

  Het einde van Radio Donna in zicht ?

  VRT ziet geen toekomst meer voor radio Donna

  De VRT wil radio Donna opdoeken. Dat meldt De Standaard en het nieuws is bevestigd. Er zou een nieuwe zender komen rond de figuur van Peter Van De Veire.

  Radio Donna werd in 1992 opgericht en moest de publieke omroep voorbereiden op de commerciële concurrentie.

   Donna-Het einde is in zicht !

  Nog geen definitieve beslissing gevallen

  Beluister het mp3-audiofragment. (Radionieuws 28/8/2008)

  De zender groeide snel uit tot het grootste radiostation van Vlaanderen en werd dankzij de reclameblokken een belangrijke bron van inkomsten voor de VRT.

  Toen de concurrentie met Q-Music en 4FM op de proppen kwam, kreeg Donna rake klappen. De zender verloor uiteindelijk zowat de helft van haar luisteraars.

  Donna haalde bij de laatste peiling nog een marktaandeel van 14 procent maar bleef daarmee kleiner dan rechtstreekse concurrent Q-Music.

  Er zou nu een nieuwe hitzender worden opgericht rond de figuur van Peter Van de Veire, de populaire presentator van Studio Brussel. Maandag wordt daarover een voorstel voorgelegd op de raad van bestuur.

  Of de huidige Donna-stemmen te horen zullen zijn op de nieuwe zender is niet duidelijk. Er zouden evenwel geen ontslagen vallen.Tot zover het nieuws op Deredactie.be

  Hieronder hoe het netjes vandaag ook op RadioVisie.be staat...

           donna_logo

  VRT doekt Radio Donna op
  .
  De Standaard is een van die kranten waar we meestal het etiket degelijkheid en vakmanschap op kleven. Kortom, als zij een primeur brengen, mogen we er van uit gaan dat die klopt en dat er niet over één nacht ijs is gegaan. Bijgevolg kon de publieke omroep deze ochtend niet anders dan zelf bevestigen dat ze plan zijn om Radio Donna op te doeken.
  .
  CREATIEVE VAN DE VEIRE

  Donna zou worden vervangen door een nieuwe hitzender, waarbij Peter Van de Veire de spilfiguur zou worden. Lees: hij mag het nieuw station bedenken. Hoe de nieuwkomer zal klinken, is niet duidelijk want er is momenteel enkel een goed ‘uitgewerkt plan’. Verder is er geen naam, noch startdatum. De doelgroep blijft dezelfde, 15 tot 44-jarigen.

  De huidige Donna-stemmen zouden vandaag op de hoogte gebracht worden. Maandag legt gedelegeerd bestuurder Dirk Wauters het radioproject voor aan de raad van bestuur. 'Op dit moment kunnen we daar nog niets over vertellen', verklaarde VRT-woordvoerster Diane Waumans gisteren nog aan de Standaard.

  INTERN ONDERZOEK

  Al lijkt de vervanging van Donna verrassend, eigenlijk is het dat niet echt. Uiteraard gaat het om luistercijfers. Ooit haalde de hitzender de grootste marktaandelen, tot ruim 30%. Maar sinds de komst van de commerciële collega’s Q-music en 4FM, waren die in vrij val. Met het lichte herstel in de eerste helft van dit jaar wordt niet echt rekening gehouden.

  Volgens intern onderzoek met de zogenaamde portable people meter (ppm) is er immers helemaal geen sprake is van een structureel herstel. “Integendeel, het bereik van Donna is opnieuw aan het dalen, terwijl dat van Q-Music aan het stijgen is”, schrijft De Standaard. Een gegeven dat onze redactie trouwens al werd doorgespeeld nog voor de bekendmaking van de meest recente CIM-cijfers (door de bekende betrouwbare bron die anoniem wil blijven).

  RADIO FINANCIERT TELEVISIE

  Meer nog dan om de luistercijfers gaat het bij de publieke omroep om de ‘knikkers’. Donna was altijd die tak van de openbare omroep die zorgde voor de grootste financiële inkomsten. Maar minder luisteraars, betekenen ook minder commercials. Al is het enigszins naïef om het zo eenvoudig voor te stellen. Er spelen andere factoren mee. VMMa kan bvb radio- en tv-pakketten aanbieden, VRT kan dit niet.

  Feit is dat de openbare omroep voor z’n globale werking voor een deel afhankelijk is van de inkomsten van hun commerciële radiozender. We noemden het eerder een schizofrene situatie, we herhalen het. Het is te gek voor woorden en het is een fictief voorbeeld, maar niet ondenkbaar dat bvb Terzake (Canvas) moet bezuinigen op z’n informatieve opdracht omdat de hitzender minder geld opbrengt.

  NIET REALISTISCH

  Dalende marktaandelen en minder inkomsten hebben de vervanging van Donna in gang gezet en de trein lijkt niet meer te stoppen. Donna bereikt tegenwoordig dagelijks 800.000 luisteraars. Met een herdacht project hoop men beter te doen. Of dat realistisch is, is een andere vraag.

  Procentuele verschuivingen zullen er na ieder luisteronderzoek zijn. Ons lijkt het eerder dat na enkele jaren commerciële radio in Vlaanderen, de marktposities definitief zijn ingenomen. Er is een potentieel van zes miljoen luisteraars, die nationaal verdeeld worden over vijf publieke en drie commerciële zenders, plus tal van netwerken en lokale radioprojecten.

  Noch een bestaand project, noch een nieuw project zal voor nieuwe aardverschuivingen zorgen. Wordt Donna enkel vervangen door een nieuw hitproject, dan wordt veel moeite gedaan voor een voorspelbaar resultaat. Gaat het slechts om een deel van een groter geheel, dan zijn we bereid onze mening te herzien.

     Radio Donna
             


  EPILOOG

  'De Ochtend' van Radio 1 besteedde heel wat aandacht aan het 'verdwijnen' van Donna. We zetten diverse fragmenten op een rijtje.

 • Fragment 1 (Radionieuws)
 • Fragment 2 (Els Ariëls)
 • Fragment 3  (Jean-Luc Bostyn/RadioVisie)
 • Update :

                

     Jean-Luc Bostyn hoofdredacteur RadioVisie in VRT Journaal 28/8/28 19 uur(kort fragment).

  pinkend sterretje Klik op sterretje en kijk fragment VRT Journaal 13 uur 28/8/2008

  .

  Lees ook:

           donna logo

  tijdsbalkje rood

  09:31 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  Tijgermug valt ons (misschien) eens aan !

  Tijgermug valt ons (misschien) aan!

  Maak u niet direct ongerust, absoluut geen reden tot paniek maar waakzaamheid is geboden.Niet dat het allemaal zo'n vaart zal lopen maar toch...Nederland en Vlaanderen liggen niet zo héél ver van mekaar weg.In Nederland stond het al in diverse kranten...in Vlaanderen nog echt niks van gehoord tot op de dag van vandaag.Nu wie regelmatig eens komt kijken op deze blog heeft wél al eens wat meer gelezen over mieren en muggen.Nu, de gewone mug is 'ambetant' maar zeker doenlijk en tollerant...tenminste toch als je het volgende verhaal leest.

  .

         tijgermug

   .                   De tijgermug wordt zo genoemd wegens haar 'streepjes'

  Nu hadden we vroeger de zeer bekende tweedekker 'Tigermoth' in de jaren '30 tot goed in de jaren '50, ook zo'n historisch vliegding (dus geen tijgermot).De Tijgermug vliegt ook, en wel vrij ver nog ook! De Tigermoth vliegt ook (nog) en was/is zéér veilig om mee te vliegen (soms zie je er nog wel eens eentje).Maar of het ver vloog? Tot zolang er kerosine was...Bovendien was het zelfs één van de allerbeste lestoestellen uit de geschiedenis van de luchtvaart.Was een beetje te vergelijken met een Belgische SV-4 (tweedekker) .Maar we wijken wat af...Feit is ze alle twee vliegen én allebei enig risico hebben...

  Het ging de laatste tijd allemaal zo lekker in Nederland zo schrijft het Nederlandse dagblad De Telegraaf (waar we dit leesstukje gingen halen) : géén grote acute gezondheidsproblemen, géén epidemieën met ellendige snotgurgen, géén vreselijke uitbraken van builerige bultziekten - níéts van dat al!

                          Aedes albopictus Tijgermug

  De Telegraaf vervolgd...


  Tot korte tijd geleden(er verscheen eerder al hier en daar wat in de diverse media over dat steekding).... Toen verbrak de stichting Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) te Culemborg die ogenschijnlijke kalmte wreed met het verontrustende nieuws: 'Weer tijgermuggen in plantenkassen gesignaleerd!'

  Gevolgd door nieuwsberichten als: 'Tijgermug steekt de kop weer op', 'Tijgermug rukt op door bamboeplant', en 'Tijgermuggen toch weer in Nederland'.

  En als directeur W.J. van der Weijden van het CLM dan ook nog eens tegen De Telegraaf zegt: "Het sein staat op oranje, maar we vrezen voor rood", dan is er écht wat aan de hand in het land.

  "Zéker!" onderstreept Wouter van der Weijden. In een persbericht van zijn organisatie valt te lezen: "Deze muggen kunnen gevaarlijke ziekten overbrengen. (...) Experts hebben al meermalen gewaarschuwd dat de mug zich in Nederland zou kunnen vestigen en dan veel hinder kan veroorzaken en bovendien zo'n 20 bedreigende virussen kan verspreiden, waaronder dengue of knokkelkoorts en gele koorts. Ziekten die potentieel dodelijk zijn voor de mens."

  Maar er is meer onheil op komst als deze muggensoort, de aedes albopictus, in het steeds warmere Nederland voorgoed neerstrijkt in poelen en vennen. Dan zal de mug zal het openbare en binnenshuise leven in Nederland op zijn kop kunnen zetten, als hij niet wordt gestopt. Vrezen deskundigen.

  Doemscenario

  "Het wordt met de tijgermug minder aangenaam om buiten te vertoeven", beschrijft de onafhankelijke onderzoeker en Amsterdamse milieujurist Wilfred Reinhold het doemscenario rond de tijgermug in een al vorig jaar verschenen rapport. "Er is dan ook een daling te verwachten van het bezoek aan bijvoorbeeld de horeca (terrasjes), pretparken en openluchtzwembaden. En dus ook een daling van de inkomsten van deze sectoren."

  De Nederlandse burgers zullen zelf geld moeten gaan uitgeven om zichzelf en hun woonomgeving zo goed mogelijk tijgermuggenvrij te houden, stelt de onderzoeker. "Te denken valt aan de aanschaf van het insecticide Deet, horren, klamboes en andere beschermende producten."

  En: "Als de tijgermug zich hier vestigt, zal Nederland voor toeristen minder aantrekkelijk worden", stelt Reinholt, wiens onderzoek volgens het Centrum voor Landbouw en Milieu "buitengewoon serieus" te nemen is. "Dit kan ook in deze sector negatieve economische consequenties hebben."

  De niet bruin-geel maar zwart-wit gestreepte tijgermug komt Nederland - en ook in andere westerse landen - binnen via grote hoeveelheden bamboeachtige plantjes, die vanuit China worden geïmporteerd. Het gaat in het bijzonder om 'lucky bamboo', nadrukkelijk geen echte bamboe, maar een zogenoemde dracaenasoort, de dracenae sanderiana.

  .

  .           Tijgermug gevaar...foto ANP

  .

  Een plantje met een bamboeachtige, veelal gedraaide stengel dat in tuincentra en woonwarenhuizen massaal te koop wordt aangeboden in een flesje of vaasje water waarin het wortel trekt. De stengels van deze sierbamboe worden vervoerd op water. In dit laagje water leggen de muggen hun eitjes. Lucky bamboo wordt door Reinhold beschouwd als het "paard van Troje voor de tijgermug".

  Aan de plant worden allerlei positieve eigenschappen toegeschreven; het zou geluk, welvaart en voorspoed brengen... De werkelijkheid is echter anders: begin dit jaar werd de bij toeristen populaire Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro getroffen door een epidemie van dengue of knokkelkoorts, overgebracht door de tijgermug. Bijna 30.000 mensen werden door de ziekte getroffen, zeker 40 personen stierven. De tijgermuggen verspreidden ook in Italië een tropische ziekte: chikungunya, dat tot koorts en een artritisachtig beeld kan leiden.

  CLM-directeur Wouter van der Weijden: "Het is niet duidelijk of de muggen al besmet zijn of een met een van deze virussen geïnfecteerd persoon steken en het virus vervolgens overdragen op een andere persoon. Van dat laatste zijn er bewijzen. Maar het kan snel gaan. Heel snel."

  Onderzoek heeft uitgewezen dat in 5 van de 20 bedrijven die in Nederland lucky bamboo opkweken totaal 35 tijgermuggen zijn gevangen. "En er zijn diverse muggen buiten gesignaleerd", zegt Van der Weijden. "Voor zover wij weten is er nog niemand gestoken..." Wilfred Reinhold vreest dat buurlanden van Nederland extra veiligheidsgaranties gaan eisen, als het planten wil blijven exporteren.

  .

                               tijger en bamboe

                                    De erg geliefde bamboe van de tijgermug...  Quarantaine

  In de Tweede Kamer hadden de fracties van ChristenUnie en PvdA dan ook een tijdje geleden, via vragen, opnieuw aangedrongen op het in quarantaine kunnen plaatsen van lucky bamboo. Eerder wilde minister Klink (Volksgezondheid) daar niet aan. Gezien de nieuwe dreiging nu misschien wel...

  Tenslotte...

  Afwachten nu of de gevaarlijke steekmus de grens oversteekt naar Vlaanderen zonder geldig paspoort...Maar zeg ook niet dat we u niet verwittigd hebben...

  tijdsbalkje rood

  00:45 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

  1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende