31-07-08

Nieuwe radiostations op Hotbird !

Nieuwe radiostations op Hotbird !
.
                 astras
              
 
In de vroegere tijden had je meestal de korte- of middengolf nodig om naar (verre) buitenlandse radiostations te kunnen luisteren.FM signalen konden ook nog wel eens opgevangen worden (soms zelfs vrij goed) maar dan wel alleen vanuit de buurlanden.Wegens de ' overbevolking' van die radioband is dat nu ook radiohistorie.
 
Maar dank zij de nieuwe technieken van internet én satellietradio werden de (radio) grenzen grondig verlegd en kan je vrijwel in perfecte stereo en zonder ruis rustig digitaal radioluisteren.
 
Zelfs met de beste en duurste (wereld) radio-ontvanger kon je indertijd niet zoveel radiosignalen opvangen als nu.Feeding en ruis behoren in principe tot het verleden.Tenzij je volledig onafhankelijk van (duurdere) apparatuur toch nog wil radioluisteren in afgelegen gebieden bv. of op vakantie, misschien uit nostalgie.
 
Al blijft satellietradio wel veruit de goedkoopste vorm van modern radioluisteren dank zij een eenmalige (tegenwoordig betaalbare) kost én dan maar luisteren naar ' hemelradio' dank zij een klein 48 cm.schoteltje, want dat volstaat.Belangrijk ook, je blijft baas van je eigen materiaal en je bent niet afhankelijk van de goodwil van de kabelaanbieders.
 
Grootvaders klok werd op vrij korte tijd een klokradio en zijn kleinkinderen hebben internet of satellietradio met de mogelijkheid van een  paar duizenden zenders vanuit de hele wereld te ontvangen bij het ontwaken !
 
Op de Hotbird (13° Oost) zitten o.a. ook al een paar honderden (ze zijn niet meer te tellen) FTA (Free To Air) radiostations vanuit de hele wereld, want dank zij de ruimte zijn er voor radiosignalen op aarde geen zwarte (radio) gaten meer.
Daar werden er onlangs nog een tweetal (zelfs drie) aan toegevoegd.Niet direct spectaculair maar toch goed om weten en zeker voor de radiofreaks die wel eens over de radiomuurtjes willen gaan kijken (luisteren).
.
              tref radio
.

Het Servische radiostation Radio Tref heeft al een poosje zijn plaats ingenomen en zich genesteld tussen de diverse anderen.Daarvoor moet u afstemmen op 12.322 GHz. (H) met Sym:27.500 en FEC:3/4 met A-PID:101.

Er is zelfs ook nog Radio Tref Plus maar die kan je dan beluisteren via de A:PID:596.
Info & livestream klik op sterretje: pinkend sterretje
 
Bij de honderden Italiaanse radiostations op de Hobird kan er nog altijd eentje bij en de radio is dus goed om in deze jaargetijde misschien uw Italiaanse talenknobbel wat op te frissen net voor je ' spagettiland ' aandoet.De dance- en technomuziek moet je er maar bijnemen, tenzij je liefhebber bent natuurlijk.We gingen natuurlijk ook even luisteren en het klonk zeker niet onaardig.Ook Engelstalig werk staat op hun platenlijst!
.
.
                         M2 o it
.
.
Het Italiaanse radiostation M Due O kan u dus vanaf nu ook beluisteren via de frequentie 11.541 GHz. (V) met Sym: 22.000 en FEC: 3/4 (A-PID:3546).
Info &  livestream klik op sterretje : pinkend sterretje 
 
 
Anonnees van TV Vlaanderen en CanalDigitaal kunnen natuurlijk ook afstemmen tenminste als hun schoteltje gericht is naar 13° Oost !
 
Een kijkje nemen in het radio aanbod (meteen zie je ook wat je aan televisie aangeboden krijgt) van de Hotbird kan je van hieruit klik op het sterretje ! pinkend sterretje
.
tijdsbalkje rood
 

00:45 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Antwerpen jaagt schotelbezitters het dak op (af?)

Antwerpen jaagt schotelbezitters het dak op (af?)

Hoe hardleers zijn sommige gemeentebesturen? Of hoe slecht op de hoogte van de Europese wetgeving? Nog maar net een jaar gleden werd Anderlecht teruggefloten i.v.m. het heffen van een 'taks' op de het plaatsen van schotelantennes of daar bezondigt Antwerpen zich aan hetzelfde euvel.
De collega's van het Nederlandse TV Totaal meldden gisteren dat de Sinjorenstad paal en perk wil stellen aan het 'zomaar' plaatsen van schotels. Voor de gelegenheid wordt het nieuwe reglement omschreven als het 'moeten voldoen aan regels voor nieuwe gebouwen'. Vatbaar voor interpretatie? We betwijfelen het.

Op gebouwen die drie of meer verdiepingen hoog zijn mag alleen nog één gemeenschappelijke antenne van het GSO-type, geplaatst worden. En Antwerpen voegt er in één adem aan toe 'dat het ook wil onderzoeken of de nieuwe regels eveneens voor bestaande situaties kunnen worden doorgevoerd'.

.

         Serie LNB's !

.

Zou de modale Antwerpenaar op de hoogte zijn van het feit hij enkel een schotel mag plaatsen als z'n dak groene dakpannen of dakbedekking heeft? Verder mag op iedere woning straks nog slechts één schotelantenne geplaatst worden.

Bovendien mogen ze niet meer aan de straatzijde worden gemonteerd, maar nog slechts op een plat dak of aan de achterzijde. Nogal lastig als je net daar geen 'kijk' op de satelliet hebt natuurlijk. Dat kan tot gevolg hebben dat, bvb de Aziatische gemeenschap nog kan kijken via een schotel, maar de Afrikaanse niet meer.

Anderlecht probeerde iets gelijkaardigs, maar moest vaststellen dat hun reglementen haaks stonden op 'artikel 10' van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat garandeert vrije ontvangst van radio en tv voor alle inwoners van alle lidstaten van de Europese Unie. Dit is niet enkel bindend, maar heeft voorrang op landelijke en lokale regelgevingen.

Aan de diameter van de schotel kan men misschien iets doen. Tenslotte is het vreemd dat er nergens een verbod bestaat om gewone (hark)antennes te plaatsen... Maar daar is uiteraard geen groen of droog brood meer mee te verdienen.

Wie alle details uit het bewuste artikel 10 wil kennen, kan via onze servicedienst de 'Mededeling van het Europese Parlement' krijgen (in pdf). Aanvragen bij service@radiovisie.eu. In het onderwerpveld zet u 'schotel'.

Bron: TV Totaal

Info:

(RadioVisie 30/7/08)

tijdsbalkje rood

00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-07-08

Panorama (met Galileo) op CNN

Panorama (met Galileo) op CNN

Deze avond (30/7)zendt de Amerikaanse nieuwszender CNN de Panorama-reportage 'Galileo. De route wordt berekend' uit. Hierin onderzoekt VRT-journalist Rob Heirbaut de problemen van het Galileo-project van de Europese Unie.
Galileo is een satellietnavigatiesysteem dat een concurrent zou moeten worden van het Amerikaanse militaire GPS-systeem. Rob Heirbaut ging na waarom het project zoveel vertraging opliep.

Eigenlijk had Galileo al in 2008 klaar moeten zijn, maar door politiek getouwtrek in Europa en onenigheid met de Verenigde Staten heeft het zeker vijf jaar vertraging opgelopen.

De Panorama-ploeg kon exclusieve beelden draaien in het controlecentrum van GPS, op een zwaar beveiligde luchtmachtbasis in Colorado Springs.

.     Rob Heirbout foto VRT

Op Canvas was de reportage in december vorig jaar te zien. CNN laat ze vandaag, 30 juli zien in het documentaire programma 'World’s untold stories', om 19.30 uur onze tijd. Met dank aan RadioVisie.

Info:

tijdsbalkje rood

09:54 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Grondige opfrisbeurt voor Skype

Grondige opfrisbeurt voor Skype

Een eerste publieke bèta van Skype 4.0 laat zien dat de veelgebruikte internettelefoon klaar is voor een stevige remake. Blikvanger is een nieuwe interface, die video op de voorgrond zet. Videobellen kon vroeger ook al met Skype, maar toont nu veel groter.

.

             skype

.

Het internetbedrijf – een afdeling van eBay – reageert daarmee op de wensen van de gebruikers. Inmiddels zou een kwart van alle gesprekken via Skype met een webcam worden gevoerd.

Wat Skype nu eigenlijk doet, is het veralgemenen van de High Quality Video-functie die vroeger aan Logitech-webcamgebruikers voorbehouden was. Dat wil zeggen dat de videobeelden van uw gesprekspartner meteen in een groter formaat worden getoond. Het is nu ook mogelijk om de inkomende videobeelden te vergroten of verkleinen, en de videostroom van uw eigen webcam overal op het scherm te positioneren.

Een andere vernieuwing is dat één klik volstaat om naast een videogesprek een tekstvenster te openen. Wat handig is als u tijdens een discussie een link naar een website wilt doorsturen bijvoorbeeld.

De nieuwe interface biedt daarnaast een tab waarachter alle lopende conversaties schuilgaan. Skype wil ook de zoektocht naar gesprekspartners vergemakkelijken. Bèta 1 van Skype 4.0 bevat daarom een zoekfunctie die door het adresboek van Outlook, Outlook Express, Live Hotmail en Yahoo Mail kan neuzen. Ondersteuning voor Gmail is er helaas niet.

Ook op technisch vlak claimt Skype vooruitgang. Voor leken werd er gesleuteld aan het automatisch detecteren en in gebruik nemen van webcams en headsets. Ook de achterliggende codecs zijn verbeterd. In extremis zou het nu mogelijk zijn om met 2 Kbps een telefoongesprek te houden; 6 Kbps volstaat voor een videogesprek - in slechte kwaliteit dan. Via de webcam chatten in een hogere resolutie of op volle schermgrootte zal eerder 90 Kbps verbruiken.

De bèta is hier te downloaden.

Bron: ZDNet Jamie Biesemans

tijdsbalkje rood

00:30 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

DVB-T: Vlaanderen hinkt steeds verder achterop

DVB-T: Vlaanderen hinkt steeds verder achterop
.
DVB-T (Digital Video Broadcasting) heet het in Vlaanderen en Nederland. In de Franstalige gebieden heeft men het over TNT (Télévision Numérique Terrestre). Maar in beide gevallen gaat het over precies hetzelfde; de aardse televisie die de (oude) analoge signalen vervangt door digitale.
In Vlaanderen blijft men achterop hinken. Enkel de nationale zenders van de VRT gaan de ether in via DVB-T. In Wallonië is het iets beter, naast het publieke aanbod, werd er ook de Franse versie van Euronews toegevoegd. In de regio Brussel is er een eerder bescheiden aanbieder. De signalen hebben een beperkt bereik en bovendien gaat het om betaaltelevisie.

GROOT SUCCES IN BUURLANDEN

Frankrijk is een buitenbeentje want tegen het eind van het jaar zou iedere Fransman maar liefst achttien tv-kanalen moeten kunnen bekijken. Gratis. In heel veel regio's is dit er trouwens al het geval. In Nederland neemt het succes snel toe via (KPN Digitenne). Duitsland en Groot-Brittannië zitten volop in een stevige inhaalbeweging.

Sinds de lancering van DVB-T in Italië zij er 8,6 miljoen DVB-T antennes verkocht. Er kunnen FTA (ongecodeerd dus) 28 tv-kanalen bekeken worden en zes radiostations van de publieke omroep RAI mee beluisterd worden.

COMMERCIËLE ONWIL

Dat Vlaanderen achterop hinkt, kan niet aan de techniek te wijten of aan de moeilijkheidsgraad om te installeren. Ook niet aan de prijs. Voor minder dan 50,00 euro vind u tegenwoordig adapters (ontvangers/tuners) in de vakhandel. Idem dito voor de DVB-T stick die u aansluit op de computer of de laptop om digitale tv te kijken.

Helaas, zolang de commerciële huizen niet bewegen, zal DBV-T hier een randverschijnsel blijven. Waarom zouden pakweg VMMa of SBS investeren terwijl iedereen nu toch alles kan ontvangen? Onderschat ook de invloed van Telenet en Belgacom TV niet. Zij willen het liefst hun klantenbestand houden en het zien groeien.

GRATIS KIJKEN EN LUISTEREN

Dit terwijl digitale televisie en radio, van de publieke omroep en de algemene commerciële zenders, gratis te ontvangen zou kunnen zijn. Zonder duur abonnement. Wie in de grensgebieden van dit land woont en een DVB-T scart inplugde in de tv-ontvanger, weet wat we bedoelen.

Een DVB-T tunertje heeft ook een uitgang voor de stereo-installatie. Aansluiten en hop... u luistert digitaal naar radio. Het verbruik van zo'n DVB-T scart/stick is overigens zeer miniem...

DVB-T is trouwens uitstekend geschikt in de auto, caravan of tent. Ook de nieuwe generatie auto's  heeft meestal een USB ingang. Hier kan zo'n (goedkope) plug wonderen doen...

In bepaalde gevallen kunt u zelfs de DVB-T stick aansluiten (of is dat reeds ingebouwd) op het GPS-scherm. Meteen hebt u ook radio en televisie in de auto, op de fiets, te voet...

PROEF OP DE SOM

Wie het nog niet probeerde kunnen we aanraden het te doen. Als uw tv-toestel een scartingang heeft, dan sluit u de DVB-T-adapter daar op aan. Ook de scartingang van de video of de dvd kan er voor gebruikt worden.

Bovendien is zo'n scart erg handig, zeker als u in huis meerdere tv-toestellen hebt. Meestal volstaat een mini digi (binnen) antenne van 25 cm ! Bij sterke ontvangst is een stukje elektriciteitsdraad van 75 cm voldoende...

OUDE TV-ONTVANGER NIET WEGDOEN

Zelfs een oud toestel kan digitale beelden tonen en digitale muziek weergeven. Wacht dus nog even vooraleer u het ding naar het containerpark brengt. Misschien heeft dat toestel geen teletekst? Geen probleem wat met een DVB-T scart krijg u ook automatisch teletekst meegeleverd.

Wie al een LCD- of plasma ontvanger heeft, zit meestal op rozen want die toestellen beschikken (tegenwoordig) bijna altijd over een ingebouwde digitale DVB-T tuner. Onze ervaring is dat nog heel veel mensen dit niet weten of beseffen.De (gewone) verkoper vergeet dit nogal wel eens te vermelden...de vakman zal hier misschien wél eens op hameren.Handig ook als je juist bent verhuisd bv. en je nog geen kabelaansluiting (of sat installatie) hebt.In afwachting heb je TV én radio...in goeie kwaliteit.

De Vlaamse Gemeenschap zou dat allemaal wat beter moeten promoten. Daar is een budget voor zeker? Belangrijk ook nog want omdat nu zeer binnenkort de analoge tv-uitzendingen definitief gestopt worden.

EN TENSLOTTE

Voor alle duidelijkheid; de digitale signalen die de DVB-T ontvanger binnenkrijgt, worden opnieuw omgezet naar een analoog signaal en dit gaat naar uw tv-toestel. Dat is trouwens ook het geval met de kabelsignalen. Digitaal naar de digibox die ze terug omzet naar analoog.

En de installatie zelf plaatsen? Wel zéér eenvoudig ! Je hoeft echt geen techneut te zijn...de handige doe-het-zelver kan er zeer zeker mee uit de voeten en nog vrij snel ook!

Lees ook:

tijdsbalkje rood

00:30 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

En een dikke 73 en een 88 aan de lady(s) CB

En een dikke 73 en een 88 aan de lady (s) !
.
                    CB 28mhz burgerband
                             Breck-breck...het CB-tokkelbakje van welleer...
.
De CB oftewel de Citizen Band (ook nog wel eens Burgerband genoemd én zelfs de 11 meter) is blijkbaar verre van afgeschreven.En ik die dacht dat deze zeer goedkope communicatietechniek in stilte van de aardbol verdwenen was, moest met enige schaamte vaststellen dat dit absoluut niet zo is.Integendeel deze radiotechniek zit blijkbaar terug in de lift ! Misschien een moment ook van bezinning (voor uzelf dan wel) en het ding eventueel terug maar eens van de zolder te halen én eens goed af te stoffen.Aan te raden is een test, misschien ontdek je terug het virus in uzelf. Misschien stuurde je ooit nog eigengemaakte QSL kaartjes op via de post en vindt u ook de retourkaartjes nog terug in een of andere goed bewaarde blikken koekendoos.En ken je nog uw 'roepnaam' van toen? Misschien ben ikzelf nog met u aan het ' tokkelen ' geweest...van deze kant is het alvast 'Starlight'...Brek,Starlight voor Maëva kunt ge me daar goed kopieëren?
Ontvangst 4/5 en absoluut niks van te missen.Nu het was Scallulleke die antwoorde!
.
De 27MHz.leeft dus nog !
.
Een donderachtige lente/zomer avond kan op zulke momenten van het internet een bron én een schat van/aan informatie opleveren als je eens op zoek bent naar zaken uit het (dichte) verleden.Materiaal uit of van een andere generatie.Communicatie materiaal uit de tijd dat de GSM nog in de rode kolen zat.Ik schrijf dus ook dit stukje vanop mijn QTH...terwijl het buiten geen weer is om een hond door te sturen, misschien wél voor radiosignalen.
Wie van ons ouder leespubliek (of is het nu blogpubliek) heeft eind der jaren '70 en begin der jaren '80 (toen was dat echt op zijn hoogtepunt) nu eens nooit aan het ' tokkelen ' geweest?
Wie had thuis geen ' bakje ' staan en zelfs eventueel een tweede kleinnood in de wagen?Kwestie van contact te kunnen houden met thuis...
.
           CB-band-Radiotelefoon B-27 allereerste vergunning!
                                      Mijn allereerste  uitzendvergunning
.
Soms komt bewaren van oude documenten toch wel goed uit.Hierboven ziet u het overschrijvingsbewijs van mijn allereerste uitzendvergunning voor CB (burgerband 27 MHz).Uniek ook omdat het de allereerste keer was in België dat deze vergunningen uitgereikt werden (en moesten betaald worden natuurlijk).In vaktermen noemden ze dat 'radiotelefoon B-27',waarschijnlijk nu nog...Wat het ook speciaal maakte?Wel er moest toen betaald worden voor twee jaar in dit geval,afgelopen en komende.Nadien kregen we de ' tax ' per jaar aangerekend.En meteen ziet u ook wat de kostprijs toen voor de uitzendvergunning per jaar was...720 BF (oftewel 17,85 €).Lijkt niet zo heel veel maar je moet het wel in de context van 28 jaar geleden zetten natuurlijk!
.
Nog wat geschiedenis?
Misschien stond er ooit zelfs op uw uitzendbakje een (tijdelijk,)  ' stoofbuisje ' op aangesloten. Dienstig op sommige (minder gevaarlijke ) momenten om wat extra power de ether mee in te sturen (vooral 's nachts). wat extra vermogen liet ons toe (verre) buitenlandse gesprekken mogelijk te maken via SSB met of zonder rodgerbiep via oproepkanaal 11.
Tja want op kanaal 20 zat toen onze (enige) taxichauffeur...tot grote ergernis van ons zelf maar ook van die man zelf...! Die werd nogal dikwijls het (radio) leven zuur gemaakt en de oproepen van zijn vrouw (van thuis uit) werden door sommigen nogal eens weggedrukt...Ge weet hoe jonge gasten zijn.Men noemde dat wel eens de 'drukkers'... Om kanaal 20 hoorde je dan nog wel eens wederzijdse en echte Vlaamse gemeende vloeken.
.
                           27mhz
Het is op dit moment ook (al) pure nostalgie natuurlijk, maar ik herinner mij nog zeer goed de vele nachten dat ik aan het  ' communiceren ' was met vrienden, kennissen, familieleden, truckers, en meestal nog volslagen onbekenden ook.De CB-clubs rezen toen als paddestoelen uit de grond, de ' vossenjachten ' veroverden Vlaanderen en waren een bron van ontspanning en inspiratie.Ook de café's ( meestal ook het CB-lokaal) boerden er goed bij natuurlijk.Nu met al die clubs en hun vele vossenjachten...Gaia moest er niet aan te pas komen want het waren ' mobiele ' radiovossen...
.
                        cb 27mhz
                               Met zicht op het moderne CB-bakje !
.
Mijn (legale) zendmateriaal uit die tijd bestaat nog, of het nog werkt? Geen idee.Maar restanten bestaan er in ieder geval nog wel.Het vochtige tuinhuisje zal wel zware schade berokkend hebben aan dat superding van indertijd.De bijhorende 12 volt voeding liet het al langer afweten bij een ander gebruik dan voorzien.De erosie en corosie hebben de buitenkant van het tokkelbakje omgetoverd tot een roestig ding.Binnenin zal het waarschijnlijk al niet veel beter zijn.Rookpluimen zullen zeker nooit ver weg zijn mocht het ooit nog 12 volt te verwerken krijgen.De isolatievernis en zijn door de warmte meegeleverde dampen zullen de joule effecten ongunstig beïnvloeden.
Ook zal er wel sleet opzitten door allemaal die supergroetjes die het indertijd moest verwerken...Misschien wel ' pertotal ', al doe ik dat ding zeker nooit weg.Zelfs al doet de lange buitenantenne achteraan in de tuin nu vlijtig dienst als ' klipopdrager '.Klimop laten groeien op een antenne, ook een moderne kunst dus zonder subsidies van hogerhand.Blijkbaar is die metalen buis op een piloon (die vrij diep in de grond zit om een goeie aarding te hebben)  een goeie achtergrond voor de grijparmpjes om zich aan vast te hechten en mooi naar boven toe te groeien.En die vlijtige gezonde groene kunst (waar ook geen werk aan is) is een creatie van de natuur die er een paar jaren voor nodig had .Geef toe ook al niet alledaags en een bezienswaardigheid op zichzelf.Of hoe je oude dingen een soort van herbestemming kan geven, een tweede leven dus.De antenne staat zeker niet in de weg achteraan in de tuin en bovendien geeft het nog de juiste windrichting aan ook, wat dan weer een besparing oplevert.Geen windhaantje nodig dus! Mooi om weten is ook dat de (nu grotendeels gecamoufleerde) antenne nog uitstekend werk verricht als kortegolfantenne voor een oude buisradio ! DX-radio in combinatie met CB materiaal...De tijd dat satelliet een ver-van-mijn-bed-show was.
.
                              swr meter
                  De SWR-meter (soms in combinatie met de power meter)
.
Moest het ding (de antenne) nu in ere hersteld worden (zonder grote opkuis welliswaar) en er een CB-bakje op aangesloten zou worden, dan zou de SWR-meter méér dan in het rood slaan vrees ik.Inslagen op de kabel bij de buren én in de verre omgeving (zeker bij de nog talrijke analoge kijkers en luisteraars) onmogelijk maken.
En wat te lang ' tokkelen ' zou voor de nodige rook kunnen zorgen in de eindtrapjes in het toestel...
.
DE CB (27MHz of 11-meter) komt uit de tijd dat de gewone analoge draadtelefoon van Belgacom nog vrij duur was in gebruik (communicaties) en de mobilofoon in de wagen onbetaalbaar was voor de gewone consument.
Van GSM was dus nog absoluut nog geen sprake.Een examen afleggen om uit te zenden via de 28 MHz.was niet nodig.Dit in tegenstelling tot de echte zendamateurs. 
Nu de mobilofoon werd geïntroduceerd rond 1939 en dat ding bleef tot begin der jaren '80 operationeel.Op zijn beurt werd hij vervangen door de modernere autotelefoon...
.
.
                           auto mobilofoon
                                           De aloude 'mobilofoon'
.
Als ik mij niet bedrieg kwam de techniek van de CB vanuit Nederland overgewaaid naar Vlaanderen en al zeer vlug maakte ik (als techneut en tateraar) met het medium kennis.Was er rond 1979 een soort van nationaal gedoogbeleid (het was nog illegaal allemaal) toch kwam er vrij vlug een wettelijke regeling (RTT) die via een overgangsfase enige orde op zaken zette.De burgerband zat al vlug méér dan overvol tot ergernis van zeer vele gebruikers.Bovendien werd er ook al niet gekeken naar een ' watje ' meer of minder in die tijd.Niet erg voor de CB-er zelf, maar wel voor zijn gebuur...die ook aan het CB-en was.Soms werd die gewoon weggedrukt...de (onaardige) gevolgen bleven soms niet uit.De wet heeft hier in ieder geval wél goeie dingen gedaan al zijn er natuurlijk altijd van die dierbaren die dat allemaal aan hun laars (bleven) lappen.
..
Bestaan er tegenwoordig de SMS-jes met hun eigen alfabet? Niks nieuws hoor want ook de CB-ers hadden speciale trefwoorden, zeg maar een speciaal woordenboek.Zelfs op café en aan de toog werd er CB-taal gesproken onder mekaar, voor de omstaanders zal dat dan een soort van onverstaanbaar latijn geweest zijn.Meestal ging het ook over de verbindingen én de gebruikte materialen daarbij
.
mast CBHet zendvermogen werd door de wettelijke bepalingen beperkt zowel op middengolf als op FM en het aantal te gebruiken kanalen werd ook al gereglementeerd.Een zendvergunning was nodig maar vrij goedkoop en eenvoudig aan te vragen met de medewerking van de zo nodige taxzegels, af te halen in de post.Een examen was zeker niet nodig (in tegenstelling tot de echte radio zendamateurs).Als de  ' tax ' betaald was kon je onbeperkt in tijd je gang gaan,al zullen er wel altijd 'zwartrijders' geweest zijn...zowel mobiel als met vaste huistoestellen.Bovendien bestonden er ook speciale CB-walkies (meestal via FM) en in die tijd zag je in de auto's ook geen chauffeurs met een GSM in de hand maar met hun ' Mike'...Of de wet dat nu nog toestaat nu de GSM niet meer mag?Geen idee...maar de wetteksten spreken van GSM en niet van een ' mike ' (microfoon).
.
In dit artikeltje gebruikte ik soms wel eens onverstaanbare woorden, zeker voor de leek.Met een beetje opzoekingswerk en even diep nadenken en met wat goeie wil zal je ze wel kunnen ontcijferen.Eventueel via de intussen VERNIEUWDE website waarvan u de URL onderaan kan terugvinden.
.
Wil je er méér en in detail nog van alles over weten of wil je nu absoluut ook eens aan de slag gaan?
Het kan in ieder geval want we vonden daarvoor precies een mooi (OPNIEUW) bijgewerkte, vernieuwde én onderhouden website van een heuse nog bestaande en goed werkende CB-club uit Tienen.het hoeft dus altijd niet over suiker te gaan...
.
Alles over de hedendaagse CB, hoe het er nog uitziet, hoeveel vergunningen er (nog) uitgereikt worden,hoe je dat aanvraagt, statistieken, CB-woordenboek,modellen en werking van CB-bakjes, tweedehands,morse alfabet,antennes, reglementering enz.Bovendien mag en kan je gerust contact opnemen met de club.Een woordje op hun (nieuwe) gastenboek zal hen plezier doen.
.
De webmaster...van de CB club !
                                         De voorzitter van de CB club in Tienen in volle actie!
.
Misschien gaat het nu terug toch wat extra kriebelen...krijg je enig heimwee.Nu, tijdens de zomervakantie (s) is het misschien het geschikte moment om maar eens te herbeginnen.Misschien hoor je plots nog eens een bekende stem uit het verleden die oproept via kanaal 11...
. 
Geen suiker dus maar CB,het gaat wél om de VZW Tiense CB 27 MHz.-Aandorenstraat 21 - in 3300 Tienen.
.          
.                                        Miss Mini mobiel
.
  
 pinkend sterretje Klik hier op het sterretje en je bent meteen op de juiste website waar je echt alles van CB tot in de puntjes ( zeer overzichtelijk ) kan op terugvinden.Een absolute aanrader als je nieuwsgierig bent.
.
Goed ook voor zij die eens willen met CB kennismaken en er alles ( nog ) eens willen over weten...
.
Voor de oude ratten (of zijn het nu vossen) misschien goed om nog even terug te denken aan ' The Good Old Days'.
.
Rodger,en ik kruip maar eens op tijd in mijn twee meter want er zit wat te veel skip op vanavond...of hoor ik daar nog een ' breker ' een TNX-ken hé... ?
Ah het is misschien Maëva, of is het Schallulleken?
De ontvangst is in ieder geval 4 op 5 en zeker niks van te missen.
Over and out.
.
.          CB vindt u weer in alle landen
.
    banner_tcb

    
tijdsbalkje rood

00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-07-08

Langspeelplaat maakt comeback

Langspeelplaat maakt comeback
.
Ze zullen het graag horen de platenliefhebbers onder ons.Werp zeker uw oude singles niet weg, laat staan uw LP's (33 1/3 RPM).We konden het mooie nieuws lezen in het Nederlandse dagblad AD.Zo weten we precies hoe het in Nederland zit maar nog niet precies hoe de toestand is in België.
De langspeelplaat is bezig aan een comeback. De vier grootste platenmaatschappijen EMI, Sony BMG, Universal en Warner Bros persen weer volop platen.
.
                    afbeelding vergroten 
.
                              De lp draait weer volop zijn rondjes.
.
Niet alleen oude titels als Pet Sounds van Beach Boys en het werk van U2 zijn weer volop verkrijgbaar, ook nieuw werk verschijnt massaal op vinyl.

,,We zijn er drie jaar geleden weer mee begonnen en hebben de laatste twee jaar de omzet jaarlijks zien verdubbelen,’’ zegt Joost Bruens van Universal. ,,Het is booming business, een verademing voor de muziekindrustrie.’’

Het succes van de lp is vooral merkbaar in de Verenigde Staten. In de eerste helft van dit jaar zijn er al 803.000 stuks verkocht. In heel 2007 werden daar 990.000 platen verkocht. De fikse groei wordt gemeld door het Amerikaanse vakblad Billboard. Een van de grote successen is Coldplay’s nieuwste album, Viva La Vida Or Death And All His Friends, door EMI tegelijkertijd op cd en op lp uitgebracht. Ook Long Road Out Of Eden van The Eagles is een verkoop succes.
.
          platendraaier ion
      


Het zijn echter vooral de heruitgaves die populair zijn. EMI zal komende maanden twee oudere Coldplay- albums, vier titels van Radiohead en de Best Of van Steve Miller op vinyl uitbrengen. Warner mikt volgens Billboard op dertig uitgaves uit de catalogus en tien tot twaalf nieuwe releases. Universal brengt deze zomer zo’n veertig titels uit. ,,Heruitgaves van Nirvana, Bob Marley en Nick Drake, ze zijn stuk voor stuk bijzonder in trek,’’ zegt Bruens.

Wie de laatste jaren overstapte op cd’s hoeft niet te twijfelen over terugkeer: platenmaatschappijen doen bij lp’s steeds vaker een digitaal presentje. Wie Coldplay op plaat aanschaft, krijgt dezelfde nummers gratis op cd. Bij de lp van de Britse formatie Portishead zit een usb-stick met het album en wie de nieuwste van Amy Winehouse op vinyl aanschaft krijgt er gratis downloads bij.

In Nederland is de lp sinds kort weer alom verkrijgbaar. Winkelketens als Media Markt en Correct hebben weer ruimte vrijgemaakt voor platen. Ook platenspelers zijn weer overal te koop, al dan niet met usb-aansluiting zodat de speler op de computer kan worden aangesloten.

Niet alleen de grote platenmaatschappijen richten zich op vinyl. Kleinere bedrijven zijn nooit gestopt met het uitbrengen van platen en plukken nu de vruchten van de opleving. Binnenkort wordt onder meer het oeuvre van de metalband Slayer in luxe gekleurd vinyl uitgebracht, met geverfde bloedspatten.
.
                                     draaiende%2078%20toerder%20met%20naald
.
Heeft de hedendaagse opwarming van de aarde nu wat te maken met de warme klanken van de plaatopnamen?
.
tijdsbalkje rood

00:30 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De limonadewespen komen er aan !

Weldra komen de limonadewespen er aan !

Inderdaad het hoeft niet altijd te gaan over de muggen of de mieren, laat staan de vliegen.Deze week viel een artikel uit het dagblad Het Laatste Nieuws bijzonder op.Zeker wat mij betreft want als je van wespen alleen nog maar spreekt...

.

                              limonadewesp 1

.

Door de zeer zachte januari- en februarimaand zullen we deze zomer vier weken langer last van wespen hebben. Door de zeer zachte wintermaanden, een normale maart en april, gevolgd door een warme meimaand, zijn wespenkoninginnen over een lange periode waargenomen.

Dat betekent dat zij ook langer dan normaal nesten hebben gebouwd. Vanaf begin augustus raken de nesten leeg en gaan de wespen op zoek naar zoetigheid.


                                             limonadewesp 2

.
Wespen hebben zoetigheid nodig. Zolang er larven in het nest zijn, geven die zoetstof af aan de volwassen wespen als dank voor het voedsel. Maar zodra alle larven het nest hebben verlaten, moeten de wespen zelf zoete dingen zoeken. IJs, bier en limonade zijn favoriet.

Dit jaar zijn de eerste limonadewespen al rond 20 juli gezien. Dat is uitzonderlijk vroeg, aangezien de eerste waarnemingen gewoonlijk begin augustus plaatshebben.

Biologie Limonadewesp

Nuttige wensken en tips...


Algemeen:
De wespen, die het ons in de zomer en dan vooral in de tweede helft van de zomer lastig maken, behoren vrijwel altijd tot de soorten:
Paravespula germanica F. - de Duitse wesp;
Paravespula vulgaris L. - de gewone wesp.
Een verwante soort die af en toe wordt aangetroffen is de Saksische wesp, Dolichovespula saxonica F. De werksters van deze soorten zijn qua uiterlijk moeilijk te onderscheiden; bij de koninginnen is het verschil iets duidelijker. In een goed ontwikkeld wespenvolk kunnen soms wel 5000 of meer individuen voorkomen. Wespen kunnen wanneer ze in het nauw worden gebracht of wanneer het nest wordt verstoord tot steken overgaan. Sommige mensen zijn voor wespengif zo gevoelig dat ze zich moeten wenden tot een arts.

Uiterlijk:
Limonadewespen hebben een karakteristieke helgele en zwarte dwarstekening op het achterlijf. Het zijn slanke dieren, die in het bezit zijn van 2 paar vliezige vleugels. De werksters zijn 10 - 15 mm lang; de koninginnen daarentegen zijn ca. 20 mm lang.
Een opvallend kenmerk is de overgang van het borststuk naar het achterlijf welke sterk is ingesnoerd. Men spreekt wel van een zgn. "wespentaille".

.

                        limonadewesp 3

.

Leefwijze:
Bovengenoemde wespensoorten behoren tot de sociaal levende insecten, d.w.z. dat zij in meer of minder grote groepen bij elkaar leven.
In het voorjaar legt het reeds in het vorige najaar bevruchte wijfje, de "koningin" van de staat, een nest aan, meestal op een beschutte plaats, in schuren, muurholten, spouwmuren, onder het dak, e.d. of in de grond.
De zogezegde nesten worden gemaakt van grijze of bruingele, papierachtige stof, bereid uit door het insect fijngekauwde hout- en andere vezels. Deze nesten zijn altijd omgeven door een min of meer ballonvormig omhulsel eveneens bestaande uit hetzelfde papierachtige materiaal.
In de cellen van het nest (ook genoemd de raat)  legt de koningin haar eieren. De daaruit komende larven worden door haar verzorgd. Na de verpopping komen hieruit de werksters, die van de koningin uitwendig alleen verschillen door de geringere afmetingen. Deze werksters zijn van het vrouwelijk geslacht maar zijn onvruchtbaar. Het zijn deze werksters die, als zij in het gedrang komen, ons (durven) steken en dat zonder verwittigen.Van agressief gedrag gesproken !
Ongeveer een maand na de aanleg van het nest komen de eerste werksters uit de poppen. Deze nemen het werk van de verdere uitbouw van het nest en de verzorging van het broed over van de koningin, die nu het nest niet meer verlaat en eieren blijft leggen.
In augustus of september worden dan de mannelijke wespen geboren en kort daarna nieuwe,vruchtbare wijfjes. Deze verlaten dan het nest om te paren.Ge weet wel over die bloemetjes en die bijtjes... De mannelijke wespen sterven vrijwel direct na de paring, terwijl in de loop van het najaar alle inwoners (koningin en werksters) van het nest afsterven. Het oude nest wordt niet meer bewoond. De jonge bevruchte wijfjes zoeken een beschutte plaats op voor de overwintering om in het voorjaar een nieuwe kolonie te stichten. De tamelijk grote wespen die we in het vroege voorjaar zien zijn dus altijd de jonge koninginnen.

.                           limonadewesp 4


Het voedsel:
Hun behoefte aan koolhydraten (suikers) dekken genoemde wespensoorten door de opname van nectar uit bloemen, honingdauw (suikerhoudende vloeibare afscheiding van bladluizen), vruchtvlees en sap van rijpe vruchten (peren, pruimen o.a.), maar ook met vloeibare zoete voedings- en genotmiddelen bestemd voor menselijke consumptie (limonade, stroop e.d.)
De eiwitten, die de wespen nodig hebben voor de instandhouding van hun eigen lichaam, maar vooral voor de voedering van de larven, verschaffen zij zich door het vangen en consumeren van andere insecten.
In de eerste plaats zijn allerlei vliegensoorten de prooidieren, maar daarnaast ook volwassen hooiwagens en cicaden en hun larven, evenals onbehaarde of weinig behaarde rupsen, larven van bladwespen, zaagwespen, honingbijen en spinnen.
Om een idee te geven van het belang van wespen als onze bondgenoten bij de verdelging van insecten:
Schmitt (1921) nam waar, dat 300 - 400 werksters van Paravespula germanica in 6 uur ongeveer 2500 vliegen van verschillende soorten, tezamen met 650 Tipuliden (langpootmuggen) en Culiciden (steekmuggen) in hun nest brachten. In een ander geval werden in 104 van de Duitse wespen afgenomen prooien 81 kamervliegen, 5 vleesvliegen, 1 kleine kamervlieg, 1 stalvlieg en 16 anderen insectensoorten geteld.
Ook vlees van kadavers wordt genuttigd, mits vers en bereikbaar. Wespen zijn namelijk niet in staat de huid stuk te bijten.
Uit het bovenstaande blijkt dat wespen een rol kunnen spelen in het opruimen van schadelijke of hinderlijke insecten. Zij zijn dus "nuttige" dieren en moeten slechts in uiterste noodzaak verdelgd worden.

Bestrijding:
Tracht nooit de uitvliegopening(en) van een nest dicht te stoppen. De wespen zullen net zolang zoeken of knagen tot ze een andere uitgang hebben gevonden. Op die manier kunnen ze in grote aantallen ook binnen in een gebouw terechtkomen...

tijdsbalkje rood

00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-07-08

Na de iPhone komt de Bicphone

Na de iPhone komt de Bicphone

We kennen allemaal de Bic: een goedkope, eenvoudige en betrouwbare balpen. Met diezelfde sleutelwoorden lanceert het Franse merk nu ook haar eigen gsm.

.                bicphone

De Bicphone is zowat het tegendeel van de iPhone: zonder enige franje, maar wel 500 euro goedkoper dan het hippe toestel van Apple. Bic gaat ervoor in zee met Orange, de gsm-dochter van France Telecom die in ons land actief is als Mobistar. Vanaf 7 augustus ligt de Bicphone in de Franse supermarkten, aan een prijs van 49 euro.

Voor dat geld krijg je een basistoestel waarmee je direct kan bellen op het netwerk van Orange. Ook de batterij is al opgeladen. De eerste 60 belminuten zijn in de aankoopprijs inbegrepen, daarna koop je gewoon een herlaadkaart. De Bicphone wordt door Alacatel gefabriceerd en is alleen geschikt om te bellen en te sms'en. Op een ingebouwde camera of aanraakscherm moet je niet rekenen.

Volgens Bic is het toestel makkelijk te bedienen en richt het zich dus - zoals de andere producten van het merk - op een erg groot publiek. Verwacht wordt dat de Bicphone vooral zal aanslaan als vervangtoestel of als eerste gsm voor jonge kinderen. "Het toestel kan je uit de nood helpen wanneer je eigen gsm stuk is," suggereert Bic zelf. Ook wie naar het strand trekt, laat volgens de Franse fabrikant maar beter zijn dure toestel thuis.

.         bicfoon

n.v.d.r.Eventueel kan dit toestelletje een zeer goedkoop (veilig) alternatief zijn om te bellen met een Frans nummer... als men op vakantie is (in Frankrijk dus) én de eindbestemming ook een Frans nummer is ! Ook voor iemand die zakenreizen doet en veel in Frankrijk vertoefd...Zo bespaar je dure telefoons,want anders bel je via een buitenlandse operator.Ook dienstig in grensgebieden met Frankrijk! Maar hier hebben ze waarschijnlijk nog niet aan gedacht..

Een 'lege' GEWONE bic (stylo-balpen) werpt men over het algemeen weg nadat alle inkt is opgebruikt.Meestal kan je die ook niet bijvullen (door een reserve buisje).Deze GSM zomaar wegwerpen lijkt mij toch wel iets te duur...

De kleurrijke gsm van Bic is vooral een 'noodoplossing' wordt er nog bij gezegd.

Bron: vele binnen en buitenlandse kranten/tijdschriften

tijdsbalkje rood

00:30 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Miljoenen te verdienen met oude GSM's !

Oude GSM's (mobieltjes) nog miljoenen waard!

In België zit naar schatting 1.300 ton aan afgedankte gsm's in schuiven en lades. Goed voor een totale waarde van 12,5 miljoen euro aan zilver, goud, palladium en koper. Astablift zeg, we konden dat voor u lezen via ZDNet...

.

                              electronische spaarpot

                           Zelfs de electronische spaarpot kwam al op de markt...

.

Allemaal edelmetalen die in deze categorie van 'verloren' gsm's vervat zitten en door recyclage zouden kunnen worden gerecupereerd.
Vooral het kostbare goud blijkt in dit bedrag het hoogste aandeel te hebben: ruim 8 miljoen euro die ergens onder het stof zit. Naarmate de marktprijs voor edele metalen verder blijft stijgen, wordt uw oude gsm dus in feite ook meer waard.

De cijfers komen uit een onderzoek van de Duitse universiteit in Wuppertal en het Belgische Umicore, een van de marktleiders in recyclage van elektronisch afval. Ook bij Umicore worden volop gsm's gerecycleerd. Al zijn de 150 à 200 ton oude gsm's die de materialengroep jaarlijks ontvangt nog klein bier in vergelijking met de wereldwijde 50.000 ton aan gsm-afval in 2007.

                        spaarpot


Samen met zijn grootste concurrenten verwerkt Umicore intussen dus zowat 1 procent van alle oude gsm's. Grote uitdaging is vooral om al die oude gsm's uit de laden van al die gezinnen te halen. In tegenstelling tot een oude pc of televisietoestel is een gsm iets wat mensen nogal makkelijk bijhouden.

pinkend sterretje Klik op sterretje en lees onze vorige bijdrage over hetzelfde onderwerp (13/5/2008)

tijdsbalkje rood

00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende