30-04-08

Jetty Gitari overleden !

Jetty Gitari overleden

Jetty Gitari is overleden in de nacht van maandag 28 op dinsdag 29 april deze week en dat op de gezegende leeftijd van 80 jaar.

Ze werd geboren in St Niklaas (Oost-Vlaanderen-België) als Mariette Verhulst op 13 augustus 1927 en heeft zachtjes deze wereld dus verlaten op 29 april 2008.

.

.

                   Jetty Gitari

                             Jetty Gitari in het midden van de jaren '50

.
Ze was vooral populair in de jaren 50.De gouden jaren nog van de  toen populaire breekbare  SCHELLACK’ 78-toerenplaat.Toen de platendraaiers nog domineerden en hun platen lieten horen via stalen naaldjes of met de gekende safir. Ze zong (zoals héél veel Vlaamse vedetten) op het platenmerk DECCA (met het blauwe label), meestal opnamen die gemaakt en ingezongen werden in de opnamestudio’s in Brussel samen met de orkesten van Harry Frékin, Lou Logist, Jack Say  en en we mogen zeker ook niet vergeten het orkest van Emile Deltour te vermelden.We kwamen intussen ook nog te weten dat Jetty ook nog zou plaatopnamen gemaakt hebben op het platenlabel ' OMEGA'. 

.

In principe de vaste huisorkesten dus van het platenlabel Decca. Haar (aller) grootste succes (dat ze overigens nooit evenaarde) zong ze samen met de gekende charmezanger wijlen Ray Franky. Dat was precies in 1954 want toen weerklonk ‘Oh heideroosje”.Haar éérste echte hit schoorde ze met ‘Daar is de orgelman ‘ in 1951. Andere bronnen spreken dan over het feit dat haar éérste plaat én meteen een succes  'Waterval' zou geweest zijn.Een 78-toerenplaat dat ik ook in mijn bezit heb! ‘ Oh Heideroosje’ blijft tot op de dag van vandaag een graag gehoorde echte meezinger en de plaatopname werd in zijn originele  vorm verschillende keren heruitgegeven zowel op 45 als op een 33 toeren-verzamelplaten! 

.

Maar Jetty had natuurlijk nog vele andere opnamen op haar repertoire…in totaal maakte ze  44 plaatopnamen voor Decca, zijnde dus precies  22  78-toerenplaten want elke plaat heeft twee zijden....

.

.

                     Decca 78-toerenplaat Jetty Gitari

.
We zochten een paar titels voor u op, meestal A-kantjes.We zijn en blijven echter bescheiden want de lijst is zeker niet compleet.

Het was maar een droom  (1956) / Ave Maria (no moro) (1955) / Jim, Johnny en Jonas (1955) / 'n Kleinigheid zegt soms veel (1954) / Poinciana (1953) / Probeer (1953) / Moulin rouge (1953) / Vaya con dios (1953) / Wat schenkt men steeds uit liefde (1953) / Het was maar een spel (1953 / Rozen in San Remo (1952) / De zuidenwind waait (1952) /  De orgelman (1951) / Is 't werkelijk mijn schuld? (1951) / Ik wens je 't allermooiste (1951).Waterval (1950) blijkt haar allereerste plaatopname te zijn. 

Een paar waarvan ik het jaartal van opname niet kon achterhalen zijn nog o.a. nog :

Te vroeg (zie foto 78-toerenplaat) / Waarom, waarom / Indien je wist / Dan ben ik blij / Een beetje zon / Ik vraag niet veel  en  Melodia (hoor je in stilte het roepen) .

.

Zelf heb ik natuurlijk in mijn eigen 78-toerendiscotheek verschillende plaatopnamen van Jetty Gitari.

.

.                 Jetty Gitari niet zo héél lang geleden (foto VRT)

                           Jetty Gitari niet zo héél lang geleden !

Gitari, die eigenlijk Mariette Verhulst heette, kende in de jaren 50 succes met liedjes als "Poinciana" (1953), een plaat die in het midden der jaren 60 in het Engels nog werd uitgebracht door de Belgische zanger ' Brian ' en "Ave Maria" (1955), dat in principe de Vlaamse vertaling was van Claude Robin zijn Ave Maria No Morro (uitgegeven op Victory 78-toeren).

Jetty Gitari kan je nog effen beluisteren op haar 75e !

Beluister het mp3-audiofragment. (VRT fragment van De.redactie)

Ze zong verschillende duetten met wijlen Ray Franky (woonde aan het Zuidstation in Brussel) natuurlijk, waaronder hierboven al aangehaald "O Heideroosje" (1954) en "Geef mij je hand" (1954).

In 2002 verschenen zelfs nog 2 cd's van Jetty Gitari (of hoe ze de tijd nog meemaakte van 78-45-33 en...CD ) met haar grootste successen op.

Gitari was een generatiegenote van o.a.: Jo Leemans, Bob Benny, La Esterella,Will Ferdy en Bobbejaan Schoepen... die (gelukkig) alle vijf nog in leven zijn.

Jetty was echt geen wereldster maar een graag geziene figuur in Vlaanderen én in Nederland.Ze bleef ook de eenvoudigheid zelve, en dat sierde haar in al haar eenvoud.

Haar stem zal wel eeuwig op plaat blijven klinken...bedankt en het ga je goed Jetty...

  pinkend sterretje Muisklik op het sterretje en beluister de Radio 2 bijdrage !

Toevallig gevonden op internet en mooie aanvulling ! 

         Jetty Gitary en Soldatenkoor 6e linie Antwerpen

     Tekst

Het toeval wil nu dat ikzelf ten jare 1969 mijn legerdienst volbracht bij het 6e Linie , toen op De Luchtbal in Antwerpen! (http://www.geocities.com/abldepot/sdtnkoor6li.html)


 pinkend sterretje Klik op sterretje en beluister/bekijk het Ave Maria No Morro 1955 op Decca 78-toeren (gedraaid op een His Master Voice grammofoon uit 1929) van Jetty Gitary (vrij UNIEK !)

 
pinkend sterretje Klik op sterretje en lees mijn (bescheiden) bijdrage van Ray Franky.

 pinkend sterretje Klik op sterretje en lees mijn (bescheiden) bijdrage aan Odette Sonck.


tijdsbalkje rood


00:30 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.