31-03-08

Bij RVi startte de zomer al dit weekend !

Bij RVi startte de zomer al dit weekend !
.
RVi, de Vlaamse wereldomroep, mag dan al een hele poos de nadruk leggen op internet en satellietradio, toch wordt de mobiele Vlaming in Europa (nog) niet vergeten. Men blijft iedere dag ondermeer vier uur kortegolfuitzendingen verzorgen!
.
                                   RVi(logo)

Voor die kortegolfluisteraar blijft de overgang van winter- naar zomertijd heel belangrijk want dan veranderen meestal de uitzendfrequenties. Om RVi te vinden blijft de programmafolder dus nodig. Daar staat ook allerhande nuttige informatie in over radio (satelliet, kortegolf) en internet.Via deze blog kan u overigens de nieuwste versie ( 30/3/2008-25/10/2008 ) ook onderaan downloaden.Erg handig om uit te printen en mee te nemen op reis, samen met uw wereldontvangertje!  

Belangrijke wijziging deze keer is het stopzetten van de AM 1512 middengolfzender.Over het hoe en waarom met extra info verwijzen we u graag door naar de link onderaan deze bijdrage.

Op satelliet verzorgt RVi de klok rond twee audio-kanalen, RVi 1 en RVi 2, waarbij RVi 1 het informatieve, en RVi 2 het meer ontspannende kanaal is. RVi 1 is via diverse satellieten te beluisteren in vrijwel de hele wereld, RVi 2 enkel in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

RVi 1 is bovendien ook te horen via webstream.

De RVi-redactie verzorgt zelf dagelijks twee afleveringen van "Vlaanderen Vandaag", een magazine op maat van de Vlaming in het buitenland. Tijdens de werkdagen is er nieuws en actualiteit uit Vlaanderen. Op zaterdag een "Gesprek van de Week" met één centrale gast. Op zondag "Cultuur & Co", met de uitschieters uit het culturele leven in Vlaanderen.

           frequentieplan 30-3 tot 28-10-2008

                       Het kortegolfgebeuren van RVi vindt U op deze frequenties !

Voor de mobiele landgenoot blijft ook de kortegolf handig om "bij" te blijven, de programmafolder is daarom echt de aangewezen gids.

  pinkend sterretje Hier kan je de programmafolder Zomer 2008 van RVi downloaden !

  pinkend sterretje Hier lees je over het hoe en waarom stopzetten middengolf (AM).

  pinkend sterretje Hier lees je onze eigen bijdrage (via website) van RVi !

  pinkend sterretje Hier luister je live naar RVi !

  pinkend sterretje Hier verneem je over het 'Hoe en waar en wanneer' kan je RVi beluisteren?

  pinkend sterretje Hier veneem je WAT je kan beluisteren op RVi...

  pinkend sterretje Hier kom je meteen op de RVi website !

                         RVi algemeen

  zenderpark VRT-RTBF-Waver-foto koen godderis

      Het zenderpark van de VRT-RTBF in Waver vanuit de lucht bekeken (foto Koen Godderis)   

      Radio Vlaanderen Internationaal beluisteren en je blijft altijd dicht bij huis !!!

.tijdsbalkje rood

 

02:15 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

TNTSAT schoort in Frankrijk !

TNT-sat schoort goed in Frankrijk !

.

   tntsat
           
TNTSAT, het laagdrempelige (en indrukwekkende goedkoop) instappakket van het Franse Canal+, heeft onlangs bekend gemaakt dat ondertussen al méér dan 350.000 TNTSAT-ontvangers verkocht zijn. Bij de ontvanger wordt meteen een (speciale) smartcard geleverd waarmee de koper vijf jaar lang gratis naar het TNTSAT-zenderpakket kan kijken!
Indrukwekkend en bovendien een lovend initiatief die in principe ook in andere landen zou mogen (kunnen) ingevoerd worden, mooi voorbeeld toch.

TNTSAT werd in principe door Canal+ opgezet voor de Franse huishoudens in buitengebieden, waar alleen via satelliet naar digitale televisie gekeken kan worden.(blijkbaar zijn er ook in Nederland nog van die gebieden...). Het TNTSAT-pakket biedt de televisiekijker de 18 belangrijkste publieke en commerciële televisiezenders.En dat zijn nu ook precies dezelfde signalen als dat de FTA DVB-T zenders uitstralen in Frankrijk.
.
                              astra1g in deze gebieden te ontvangen !!!
                TNT-SAT is in deze gebieden perfect te ontvangen via de Astra 1 (19,2° Oost)
.
De aanschafkosten van de ontvanger bedragen rond de 129 euro.Zeker niet overdreven veel (zelfs super goedkoop) en dan kan men met de bijgeleverde smartcard wel vijf jaar lang zonder kosten naar het pakket kijken.Het zou mij overigens niet verwonderen moesten er daar in de toekomst (na het stopzetten van de Franse nog resterende analoge signalen op aarde én via satelliet) nog een paar stations bijkomen in 2012 want dan komt er opnieuw extra ruimte voor DVB-T signalen !
De TNTSAT-ontvangstsets zijn in bijna elke grote Franse supermarkt verkrijgbaar.Dat wil waarschijnlijk ook zeggen dat ook ALLE andere Free To Air (FTA) Astra signalen kunnen opgevangen worden waar bovendien ook de meest bekende Franse radio's mee te ontvangen zijn in digitale kwaliteit! 
Het is ons niet bekend of je van Franse nationaliteit moet zijn ( of inwoner) om zo'n ontvanger te kunnen aanschaffen.Maar ik vermoed dat een omwegje via een kennis wonderen kan doen als oplossing van het probleem.In ieder geval is het dus ook buitengewoon goed nieuws voor zij die houden van Franse televisiebeelden (al kunnen overigens verschillende Franse zenders FTA opgevangen worden via andere satellieten, en zelfs nog in de analoge vorm).
.
         Gratis pakket !
                           Een kijkje op het TNTSAT aangeboden pakket !


TNTSAT is een onderdeel van een wet die in Frankrijk sinds 5 maart 2007 van kracht is. Deze stelt dat 100 procent van de bevolking gratis naar digitale televisie via de ether moet kunnen kijken. TNTSAT vervult dus in deze wet een belangrijke (goedkope) rol voor de gebieden waar door geografische omstandigheden geen of nauwelijks ontvangst van aardse digitale televisiezenders, de DVB-T dus mogelijk zijn.
Voor alle duidelijkheid nog.TNT (zo noemen de Fransen het) is precies hetzelde als DVB-T(bij ons bekend).Op deze blog kon je daar overigens al héél wat over lezen.Bekijk eventueel de archieven op deze blog (rechts onderaan in beeld te vinden).
In België en Nederland kunnen we daar dus nog wat uit leren...
.
tijdsbalkje rood

00:30 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Euranet,internet en radio over Europa

Euranet, internet en radio over Europa

Euranet. Zo heet het nieuwe Europese radio- en internetproject, dat op 31 maart begint met uitzenden. Op 13 maart j.l. kreeg u op deze blog reeds de eerste tekenen van het nieuwe radioleven (onderaan vindt u een link om het te bekijken).Ondertussen is het Euranet radiogebeuren al een ietsje duidelijker geworden.

                                   Euranet

Het is een samenwerkingsverband tussen zestien radiostations, waaronder Radio Nederland Wereldomroep, Deutsche Welle en Radio France International om er enkele te noemen, uit dertien EU-landen dus.

Wat België zelf betreft én zeer opvallend, er is geen sprake van RVi (Radio Vlaanderen Internationaal), ooit een voortrekker van/in het internationale radiogebeuren.We stellen echter vast dat de RTBF Internationaal wél meewerkt aan het project ! Vlaanderen blijft dus (weer) achter...alhoewel Brussel (Europa) véél geld steekt in het project.

Ook de nieuwe EU landen doen mee met bijvoorbeeld Radio Slovenië Internationaal en het Poolse Polskie Radio. Het doel is jongeren informeren over de Europese Unie.

Euranet gaat in eerste instantie uitzenden in het Engels, Spaans, Frans, Duits en Pools. Vooral de internetsite (www.euranet.eu), die per 1 juni wordt gelanceerd, wordt belangrijk en vernieuwend, zegt Peter Veenendaal, die namens de Wereldomroep betrokken is bij het project.

"Het wordt een echte audio-site. Je kunt er de hele dag programma's en interviews beluisteren. Bijzonder is dat iedereen ook zelf geluid op de site kan zetten. Zo ontstaat een soort databank met allerlei geluiden uit Europa. Het gaat niet alleen om nieuws maar ook om cultuur. We willen een echt Europees geluid laten horen."

De internetsite en de radiozenders gaan veel nieuws en achtergronden uit Europa uitzenden.

  • Elke werkdag een half uur Europees nieuws
  • Op zaterdag en zondag een Europees magazine, met cultuur en achtergronden
  • Internetsite. Elke dag nieuwe programma's, soundbytes en geluiden van inwoners van Europa
  • Drie keer per jaar wordt een groot evenement live via internet en radio uitgezonden. Bijvoorbeeld een cultureel evenement of zoals dit jaar de viering van zestig jaar Europese samenwerking.

                                        Euranet 2

De zender wordt betaald met Europees geld en kost elk jaar ruim vijf miljoen euro. Grote vraag is dan ook hoeveel invloed de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van Europa, heeft op de inhoud. Maar met de onafhankelijkheid zit het wel goed, zegt verantwoordelijk Europees Commissaris Margot Walström. "Natuurlijk komt er een redactie-statuut en dat zal een waarborg zijn voor volledige redactionele onafhankelijkheid."


De zestien zenders mikken op een jonge doelgroep van mensen tussen de 20 en 45 jaar. Een moeilijke doelgroep die de Europese Unie vooral saai en ingewikkeld vindt, zegt Veenendaal.

"Al je jongeren wilt bereiken dan kun je niet alleen maar radioprogramma's uitzenden, maar dan is het internet erg belangrijk zodat iedereen kan luisteren wanneer het hen uitkomt. Het wordt niet alleen nieuws over de Europese instellingen, maar er is ook ruimte voor sport, cultuur. Ook de problemen die mensen met de Europese Unie hebben, komen aan bod."

                                radiobroadcast1926 blog


Euranet start in vijf talen, vanaf volgend jaar komt daar nog een aantal talen bij, waaronder het Nederlands. Uiteindelijk moet Euranet uitzenden in alle 23 talen van de Europese Unie.

  pinkend sterretje Klik op het sterretje en bekijk het promo filmpje van Euranet !

  pinkend sterretje Klik op het sterretje en lees méér over Euranet !

  pinkend sterretje Klik op sterretje en lees onze eerdere bijdrage over het project Euranet !

  pinkend sterretje Klik op het sterretje en bekijk een eerdere bijdrage over Euranet op RadioVisie

  pinkend sterretje Klik op het sterretje voor het artikel in het NRC Handelsblad !

  tijdsbalkje rood

00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-03-08

RNW Wereldkrant met Vlaamse pagina

RNW WereldKrant met Vlaamse pagina
.
De WereldKrant is het gratis ochtendblad van Radio Nederland Wereldomroep. Op een korte en overzichtelijke manier brengt deze publicatie dagelijks het belangrijkste nieuws uit Nederland, het buitenland en de laatste sportberichten.

De WereldKrant wordt elke ochtend omstreeks 06.30 uur als pdf-bestand per e-mail gestuurd naar iedereen die zich daarvoor heeft aangemeld. Deze gratis dienst wordt nu ook voor Vlamingen extra interessant, want het Vlaams-Nederlandse instituut deBuren levert sinds kort een aparte dagelijkse pagina, die de naam zuiderBuren meekreeg, met nieuws voor de Vlamingen.

Daarmee is de WereldKrant de eerste krant waarvoor Vlamingen en Nederlanders de koppen bij elkaar steken. Volgens deBuren is er in Nederland wel degelijk interesse voor wat er beneden Roosendaal gebeurt. Met de pagina zuiderBuren in de Nederlandse WereldKrant en met het aanbieden van deze krant op hun website, wil deBuren die interesse graag wat aanwakkeren.

Aanmelden voor de gratis WereldKrant kan via de website van de Wereldomroep. HIER klikken. 

tijdsbalkje rood

00:45 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Einde middengolf en RVi ?

Einde van de middengolf

(Foto VRT)

De VRT-radio gebruikt niet langer de middengolffrequenties 540 kHz, 1188 kHz en 1512 kHz. Via de vertrouwde 1512 kHz op 198 m was de uitzending van RVi, de Vlaamse Wereldomroep zowat een kwarteeuw te beluisteren in een straal van 800 km rond Brussel, tussen 6 uur 's morgens en middernacht.

De openbare omroep schrapt de drie frequenties op de middengolf natuurlijk niet zomaar. Hugo Gauderis, zegsman van het medialab, legt uit: "De VRT heeft vier middengolfzenders en die zijn allemaal ongeveer 30 jaar oud. Om die vier frequenties in stand te houden, zouden er grote investeringen nodig zijn."

En daar knelt het schoentje: "In de nieuwe beheersovereenkomst zijn dergelijke investeringen niet meer voorzien." Bijgevolg is er uiteindelijk beslist om te stoppen met uitzenden via drie van de vier middengolffrequenties. Alleen op de vierde golflengte, 927 kHz, zal nog iets te horen zijn.

Minder kwaliteit, minder energieverbruik
(Foto VRT)

Maar een gebrek aan geld is niet de enige reden om de middengolf af te bouwen. Er is ook het geringe luistercomfort. "De geluidskwaliteit van de middengolf was en is natuurlijk veel minder goed. En intussen zijn er al heel wat alternatieven waarvan het geluid veel beter is", betoogt Gauderis.

"RVi bijvoorbeeld zit wereldwijd op het internet. We zitten op satelliet, zowel op Hotbird als op Astra voor heel Europa. We gaan ook mee met het signaal van BVN verder in de wereld. Voor Europa is er dus een luisteralternatief via de satelliet, en er is ook de mogelijkheid om te luisteren via het internet. Het zijn kanalen met een veel betere geluidskwaliteit dan de 1512 kHz middengolf."

De middengolfzenders van de VRT blijken ook energievreters te zijn. Door de zenders in de toekomst niet meer te gebruiken, wordt maar liefst 2,5 kWh bespaard op jaarbasis. Dat komt neer op een vermindering van de CO2-uitstoot met 14% of zo'n slordige 1850 ton.

RVI-luisteraars, wat nu?
(Foto VRT)

Er zijn dus objectieve redenen zat om de middengolffrequenties links te laten liggen. Dat zal een schrale troost zijn voor de trouwe middengolfluisteraars in het algemeen en voor de binnenlandse RVi-fans in het bijzonder. En hoe moeten bijvoorbeeld Vlaamse truckers die hun autoradio afstemmen op de middengolf, voortaan luisteren, of de toeristen die met hun caravan naar Zuid-Europa reizen?

Hugo Gauderis: "In de auto naar RVi luisteren terwijl je onderweg bent, zal jammer genoeg niet meer kunnen. Maar wanneer je stilstaat is er wél satellietbeluistering mogelijk. Er zijn tegenwoordig al erg compacte en goedkope satellietontvangers die truckers of reizigers gemakkelijk kunnen meenemen."

Welke nieuwe luisterbron de RVi-luisteraar kiest "hangt af van zijn persoonlijke situatie", stelt Gauderis. "Wie vooral thuis luisterde via MG, kan nu eventueel overschakelen op het internet. Via de radiospeler op de website van RVi blijven de programma's ter beschikking. Wie gaat kamperen, is het best af met een kleine satellietontvanger en een schotelantenne van pakweg 30 centimeter. Dat volstaat om RVi in heel Europa te ontvangen."

1512 gaat, 927 blijft
(Foto RVi)

Als middengolfzenders te duur zijn geworden, te weinig kwaliteit bieden en te veel energie verspillen, waarom is dan de vierde frequentie ook niet voor de bijl gegaan?
"Dat was een bewuste keuze. We wilden toch nog één middengolfzender houden. Een zender waarmee we luisteraars, Vlamingen, kunnen bereiken in heel België en in de nabije omgeving van ons land."

927 kHz is daarvoor de beste keuze, omdat die frequentie de hele dag door te ontvangen is. De andere middengolffrequenties bieden niet hetzelfde comfort. "540 kHz is overdag heel goed, maar die golflengte doet het slecht 's avonds wanneer het donker wordt. Bij 1512 kHz krijg je net het omgekeerde: slecht overdag, goed 's avonds en 's nachts."

Het doek valt dus voorgoed over de 1512 kHz en meteen ook over een stukje RVi-geschiedenis. Voor de verknochte 'middengolfers' zal het vast even wennen zijn aan satellietontvangst en internetradio, maar is het niet beter om anders te kunnen luisteren dan helemaal niet meer te kunnen luisteren? En voor de kortegolfliefhebbers in Zuid-Europa blijft RVi uitzenden op 13.685 en 9.590 kHz.

Dit mooie stukje verscheen op de RVi website gisteren al en publiceerde ik in zijn totaliteit (zonder enige wijziging) op mijn blog.MAAR ...met hartzeer dat wel, omdat het toch wat (radio) historisch mag genoemd worden ! Ik heb het toch allemaal mogen meemaken...

Vanavond sluiten de middengolfzenders zoals hierboven beschreven (m.u.z. van 927)Dat zij nu mooi mogen rusten in vrede...

tijdsbalkje rood

00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wereldomroep (RNW) en zomerfrequenties !

Nieuwe zomerfrequenties van de Wereldomroep
.
Het zal je misschien verbazen maar ook in deze digitale tijden wordt nog steeds geluisterd naar de kortegolf. Naast DAB, DRM, FM, LG en AM leeft ook de KG nog. De omroepband die je meestal beluisterd met een wereldontvanger(tje).En omdat ook de Vlamingen wel eens luisteren (meestal op vakantie) in het buitenland vonden we het opportuun om dit berichtje dan ook maar op te nemen in onze eigen blog.RVi (Radio Vlaanderen Internationaal) zelf heeft ook wel, zij het zeer beperkt nog, kortegolfuitzendingen.Meer hierover kan je lezen op deze blog door rechts op de button Radiofrequenties RVi te klikken.
.
De meeste internationale omroepen passen elk half jaar (meestal bij het begin van het zomer-winteruur) hun kortegolffrequenties aan om een optimale ontvangst te garanderen. Ook Radio Nederland Wereldomroep. En dat doen ze niet enkel voor de Nederlandse uitzendingen, maar ook voor de Engelse, Spaanse en Indonesische programma's.

De Zomergids waarin je het complete programmaschema én de diverse frequenties terugvindt, is vanaf eind maart beschikbaar en verkrijgbaar in de ANWB kantoren, bibliotheken, een groot aantal reisbureaus en diverse elektronicazaken. Op Schiphol vindt u de gids bij audio/videowinkels.

Op Teletekstpagina 269 (Nederlandse publieke omroep) staan de actuele frequenties genoteerd voor heel Europa. Uiteraard kan u er ook gewoon om vragen via e-mail bij de publieksservice van de Wereldomroep. Online proberen kan via de volautomatische zoekmachine. Surf even naar wereldomroep.nl/gids . 

Radio Nederland Wereldomroep verzorgt in de maanden juli en augustus speciaal voor de vakantiegangers een aangepaste programmering. Onderdeel van deze zomerradio zijn de Tour de France en de Olympische Zomerspelen in China. Ook het EK Voetbal in juni krijgt extra aandacht. De speciale frequenties zijn vanaf eind mei te vinden op: www.wereldomroep.nl/frequenties .

De radio-uitzendingen van de Wereldomroep zijn wereldwijd live en on demand te beluisteren via www.wereldomroep.nl. In Europa, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland, delen van Latijns-Amerika en in Noord-Amerika is de Wereldomroep 24 uur per dag te volgen in FM kwaliteit via de satelliet. Meer informatie hierover is te vinden op www.wereldomroep.nl/rnw1.

tijdsbalkje rood

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-03-08

Uurtje minder slapen vannacht !!

Vannacht slapen we een uurtje minder !  

                             zomertijd
     

Deze nacht van zaterdag op zondag
30 maart 2008 zetten we de klok
terug een uurtje vooruit.

Dus 2 uur wordt dan 3 uur.

Het wordt terug zomeruur of zomertijd
en we slapen één nachtje 1 uur minder.

   Klok zomertijd !


Hierdoor blijft het dan ’s avonds weer langer klaar...

zomertijd 1

  En dan rest ons de hoop dat het wéér echt lente wordt...


tijdsbalkje rood

 

02:00 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

BBC News 24 en Brit Asia TV !

BBC News 24 en Brit Asia TV !
.
                            BBCNews
              
Waarschijnlijk heeft u het al kunnen opmerken maar het Britse BBC News 24 was totaal verdwenen van de satelliet.De oude uitzendfrequentie (10.773 GHz.) werd definitief verlaten.
Hierin is nu verandering gekomen en dat zal dan (weer) goed nieuws zijn voor de liefhebbers in de lage landen die graag FTA (Free To Air) BBC televisie kijken via de Astra 2.
Het vrij bekende nieuwsstation deedt nu opnieuw zijn intrede via dezelfde Astra ( 28,2° Oost) en wel op 11.954 GHz.(H) met Sym: 27.500 en FEC:2/3 (V-PID 5000 en A-PID 5001).
Wie niet zo zeer van een nieuwszender houdt, maar die het eerder moet hebben van muziek wordt echter ook beloond deze keer al moeten ze wél liefhebber zijn van Indische videoclips.Misschien een gelegenheid om eens kennis te maken met een andere (muziek) cultuur.
Want op dezelfde satelliet kwamen we nu ook een nieuw muziekstation tegen n.l. Brit Asia TV .
U vindt de zender op de Astra 2 (28,2° Oost) op 12.480 GHz. (V) met Sym:27.500 en FEC:2/3 (V-PID 2344 en A-PID 2345).
.
            britasia

Kijkers via TV Vlaanderen en CanalDigitaal waarvan de schotel ook gericht is naar de  28,2° Oost kunnen van beide stations gewoon meegenieten.
.
tijdsbalkje rood

00:30 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-03-08

DVB-T in Frankrijk !

DVB-T in het offensief in Frankrijk!
.
                          TNTlogo
         
Wij in Vlaanderen moeten het nog allemaal gaan meemaken.Alles hangt af van de afspraken eind dit jaar als het zenderpark van de VRT zal/zou verkocht worden.Momenteel hebben kijkers in Vlaanderen die GRATIS digitale TV willen zien en GRATIS radio luisteren maar de keuze uit nationale zenders (2 TV zenders)...
Hetzelfde fenomeen doet zich (deels ) voor bij onze Waalse broeders en meer bepaald de RTBF.Daar hebben ze nu ondertusen wél al 4 TV zenders die vrij (gratis) uit de lucht te plukken zijn.Drie nationale én als extraatje Euronews (de franse versie), aangevuld met hun nationale radio's én de BRF.Niks nieuw dus en zaken die u hier op deze blog al kon lezen overigens.We hebben het er al meer over gehad...In Nederland wordt er overigens ook al wat méér aandacht besteed aan de DVB-T uitzendingen die natuurlijk wat de nationale televisie uitzendingen (en de regionalen) gratis uit de lucht te plukken zijn.Met een vrij GOEDKOOP abonnement kan je héél wat meer zien...als je met wat minder content bent.En ik denk persoonlijk dat de gewone TV kijker méér dan genoeg aangeboden krijgt.Soms betaald men dure abonnementen waarvan de extra aangeboden zenders nauwelijks of niet bekeken worden!Nederland speelt ook hier op in.In België kijkt men dus echt de kat uit de boom en is er absoluut geen vooruitgang te merken.Méér nog,ik heb zelfs sterk de indruk dat deze GOEDKOPE manier van uitzenden en GRATIS ontvangen op de een of andere manier wordt tegengehouden door een of meerdere 'machten'...In Frankrijk echter zit men al stukken verder.Het aanbod werd zelfs opgedreven van 14 naar 18 GRATIS zenders (zonder enig abonnement), zeg maar een mooi basispakket waarmee de doordedagse fransman wél goed aan zijn trekken kan komen ! We nemen dus even een kijkje over onze grens...
.
                       TNT_new2
.
Ze menen het dus echt in Frankrijk wat aardse digitale televisie signalen betreft.Dat is overigens ook zéér goed nieuws voor de radioliefhebbers aldaar én misschien ook wel voor onszelf.Je weet maar nooit tot waar onze vakantieplannen zich zullen situeren voor deze zomer.Als je bovendien de laptop (of mini-tv want daar kan je ook de radiosignalen mee opvangen) ook nog meeneemt ( met de DVB-T stick uiteraard) dat zit je op rozen.Zeker ook wel als je weet dat de meeste radio-en TV signalen FTA (Free To Air) uit de lucht te plukken zijn.Momenteel heb je op véél plaatsen al keuze uit maar liefst 18 televisiekanalen, de radio's niet meegeteld.DVB-T (Digital Video Broadcasting) is, mocht u er nog aan twijfelen, de Europese standaard voor het digitaal verzenden van radio- en televisiezenders.
De Franse digitale ethersignalen (TNT- télévision numérique terrestre ), bij ons beter bekend als DVB-T worden nog maar eens verder sterk uitgebreid en wel in maar liefst 6 zones.Het gaat hier om Amiens, Bar-le-Duc, Saint-Dizier (Haute-Marne), Blois, Châtellerault (Vienne) en Périgueux,Eind maart al zou alles moeten in kannen en kruiken zijn. Aldus een mededeling van de CSA  (Conseil supérieur de l'audiovisuel) via een communiqué dat zaterdag verscheen op hun website.
Ook worden er nieuwe zenders in werking gesteld van zodra er (resterende) analoge frequenties vrijkomen in Saint-Quentin (Aisne), Romans-sur-Isère (Drôme), Cahors, Gap et Porto-Vecchio (Corse-du-Sud).
Let wel op want het gaat hier nog maar om een eerste faze in 2008, men voorziet bovendien al een minimale (zender) landdekking van 75% in elk van de opgesomde departementen, en dat is zeker niet niks! 
.
                                  14 chaines
.
De invoering van de digitale televisie TNT (télévision numérique terrestre) verloopt zeer voorspoedig in Frankrijk.Zo goed zelfs dat al één op de vijf huishoudens (!!!)  nu al de gratis 18 digitale TV kanalen kan ontvangen .Dat kan via de gewone (bestaande) UHF dakantenne of zelfs met een kleine binnen of zolder antenne.
In 2011 zal de verspreiding via landzenders van de analoge signalen volledig stopgezet zijn.Volgens bronnen zouden ook de analoge beelden/radio signalen die verspreid worden via satelliet ook ten laatste in 2012 stopgezet moeten zijn.Wat overigens ook voor de Duitse zenders het geval zou zijn lazen we nog onlangs. Op dit moment lijken Bretagne, Normandië en Poitou-Charentes vrijwel geheel te zijn bediend door TNT signalen.Wie aan de Belgische westkust woont kan dus gratis en voor niks meegenieten van de 18 ' chaines '.  
Bestaande ontvangers kunnen de digitale tv (radio) signalen opvangen als er een adapter is op aangesloten.Meestal volstaat een scart ontvangertje wel, dat al voor minder dan 50 € verkrijgbaar is (idem voor een PC of laptop). 
Goed om weten is ook dat vanaf december van vorig jaar alle nieuwe televisietoestellen VERPLICHT voorzien moeten zijn van een digitale ingebouwde TNT-adapter (TNT integrée) en de detailhandel mag alleen nog deze soort van 'téléviseurs TNT-integrée' verkopen.
.
             TNT_new


Op deze
website kan je zien waar je TNT in Frankrijk al (goed) kan ontvangen!
Hoe het met de meegestuurde radiosignalen gaat (en hoeveel) in Nederland en Frankrijk? Momenteel is dit nog onbekend gebied...We zullen dus zelf ter plaatse moeten gaan om enige testen uit te voeren...
.
tijdsbalkje rood

 

00:30 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Claude François, een legende !

Claude François inmiddels (al) 30 jaar niet meer onder ons...

                          Claude François 2

.
Zijn liedjes -vooral zijn discohits- zijn nog altijd goed voor een bomvolle dansvloer. Toch is het vandaag al dertig jaar geleden dat Claude François op een wel heel jammerlijke manier aan zijn einde kwam. 39 was hij toen hij zich elektrocuteerde in zijn badkamer.En dat werd onlangs nog eens herdacht en dat precies na 3 decenia.Op de VRT website (deredactie.be) vonden we inderdaad een mooi stukje terug. 

Claude François werd in 1939 geboren in Egypte, waar zijn vader werkte als directeur op het Suezkanaal. Toen het kanaal in 1956 genationaliseerd werd, keerde de familie terug naar Frankrijk.

                     claudefrancois place


Als jongeman begon Claude François te drummen, maar toen hij in 1961samen met zijn kersverse vrouw (danseres Janet Woolacott, die hem later zou laten staan voor Gilbert Becaud) naar Parijs trok, was dat met de bedoeling door te breken als zanger.

Die doorbraak kwam er een jaar later al met "Belles belles belles", een cover van de Everly Brothers die werd grijsgedraaid in het populaire jongerenprogramma "Salut les copains". Zijn vroege successen waren wel vaker Franstalige versies van  Angelsaksische hits.

En toch zou uitgerekend hij in 1967 een liedje schrijven dat tot de vaakst gecoverde nummers ooit behoort, "Comme d'habitude", bekender in zijn Engelse versie "My way".

Jacques Thibaut componeerde de muziek, Gilles Thibaut leverde de tekst, maar "Comme d'habitude", over de routine die in het leven van een koppel sluipt, was wel geïnspireerd door het leven van co-auteur Claude François. Het ging over het einde van zijn relatie met France Gall.

Paul Anka hoorde het tijdens een vakantie in Frankrijk en maakte er "My way" van. Het liedje werd vooral bekend in de versie van Frank Sinatra, maar er bestaan zo'n kleine 1.500 covers van.

Glitterpakken, olifantenpijpen en les Clodettes

In de jaren 70 sprong Clo-Clo, zoals zijn troetelnaampje luidde, mee op de trein van de disco-rage. En dat deed hij met overgave: zijn bloemkoolkapsels, glitterpakken en olifantenpijpen zijn welhaast legendarisch. Hij liet zich in die jaren ook altijd omringen door danseressen, de Clodettes. 

                          nostalgie claudettes

                                    Claude François & zijn Clodettes !

Zijn liedjes uit de jaren 70, "Je vais à Rio", "Alexandrie, Alexandra" en zelfs "Le téléphone pleure" zijn vandaag het populairst gebleven. "Hoe wordt je een legende? Door telkens opnieuw ook de jonge generaties te bereiken", zegt zijn zoon Claude François Junior. "Dat doet mijn vader nog altijd met liedjes als 'Alexandrie, Alexandra'".

Claude François beheert samen met zijn broer Marc de nalatenschap van zijn vader. Ze lijken het zakelijk instinct van hun vader te hebben geërfd.

Clo-Clo, die bekend stond als uitermate werklustig, maar ook tiranniek en maniakaal stipt, was een van de eerste popsterren die het belang van marketing volop inschatte. Hij had zijn eigen platenlabel Flèches, waar overigens ook Liliane Saint-Pierre tekende, een popmagazine, een modellenbureau en zelfs een parfum.

Vandaag zijn het de zonen die de herinnering aan hun vader levend willen houden. Zo was de manager die hun belangen behartigt enkele jaren geleden raadgever achter de schermen van "Podium" (foto), een komedie over een een Claude François-imitator, vertolkt door de altijd even sublieme Belgische acteur Benoît Poelvoorde.

Claude François stierf op 11 maart 1978. Enkele weken na zijn dood lag de single "Alexandrie, Alexandra" in de rekken. Het was een hommage aan zijn geboorteland Egypte.

                    Claude François

  pinkend sterretje Klik op sterretje en geniet nog eens van ' Alexandie Alexandra ' uit 1978 !

  pinkend sterretje Klik op sterretje en geniet nog even van ' Le téléphone pleure ' uit 1973 !

  pinkend sterretje Klik op sterretje en geniet ( in zwart wit ) van een TV opname uit 1964 !


.tijdsbalkje rood

00:30 Gepost door Pieter Van Banden in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |