31-12-07

De "Twee Meisjes' van Raymond op één !

 Twee Meisjes van Raymond op één !

De luisteraars van Radio 1 hebben "Twee meisjes" van Raymond van het Groenewoud uitgeroepen tot beste Belgische nummer aller tijden,zo konden we vernemen via het VRTNieuwsnet. In de eindejaarslijst 100 op 1 verdrong Van het Groenewoud wijlen Jacques Brel van de eerste plaats.

                    Raymond 1 

               Muisklik op de foto en je bent op zijn website!
  

"Twee meisjes" van Raymond van het Groenewoud heeft de eerste plaats in de eindejaarslijst 100 op 1 veroverd. "Dat is een verrassing. Ik zal er champagne op drinken", reageerde de zanger.' Vlaanderen Boven' was dus letterlijk van toepassing. 
 
100 op 1 is de top honderd van Radio 1 met enkel Belgische nummers die in aanmerkling kwamen.De zoveelste top in de rij maar toch weeral op een unieke manier. Jacques Brel strandde met "Ne me quitte pas" op de tweede plaats.Vorig jaar stond dat nummer op één.

"Nothing really ends" van Deus vervolledigt het podium. "Ik ben - zoals Raymond van het Groenewoud ooit zei - niet de grootste fan van lijstjes, maar je kan er moeilijk iets tegen hebben", zei Tom Barman.

Fixkes is met "Kvraagetaan" langs de grote poort binnengekomen in de eindejaarslijst. De Vlaamse hit van 2007 staat op de tiende plaats.
Arno stond net als Deus met vijf nummers in de eindejaarslijst 100 op 1. De hoogste notering voor de zanger uit Oostende is de zesde plaats voor "Les yeux de ma mère".
 
"Ik heb me een string gekocht met een "leopardprint" en ik zit hier bij het zwembad in open lucht. Ik zal voor u bidden", viel Arno uit de lucht toen hij gefeliciteerd werd met de zesde plaats.

Arno wou vanop zijn vakantiebestemming nog kwijt dat "Les yeux de ma mère" opgedragen is aan alle moeders, "Les reines du suppositoire".

"Mia" van Gorky eindigde op de zevende plaats. "Niets aan te doen. Ik ben wel blij met het nieuwe bloed in de lijst. Mijn zoon is ook een fan van Fixkes", zei Luc De Vos tegen Lisbeth Imbo en Floris Daelemans op Radio 1.

Meer dan 8.000 luisteraars van Radio 1 hebben hun stem uitgebracht op hun favoriete nummer en dat is wél een vrij mooi resultaat toch...
.
                    100 op 1
          
               Klik op afbeelding en bekijk de volledige Top 100 !

De top tien van 100 op 1

  1 Raymond van het Groenewoud - Twee meisjes
  2 Jacques Brel - Ne me quitte pas
  3 Deus - Nothing really ends

  4 Wim De Craene - Tim
  5 Jan De Wilde - De fanfare van honger en dorst
  6 Arno - Les yeux de ma mère
  7 Gorky - Mia
  8 Absynthe Minded - My heroics, part one
  9 Hooverphonic - Mad about you
10Fixkes - Kvraagetaan
.
Even luisteren naar het winnende nummer kan ook als je klikt op het rode tijdsbalkje!
.
tijdsbalkje rood

 

00:30 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Omusic vervangt Classic FM

Opvolger van Classic FM TV is Omusic
.
Goed nieuws voor wie graag licht klassieke muziek bekijkt ver weg van alle soorten moderne muziekclips...zo lazen we in Satmagazine en we verdiepten ons wat in het gebeuren.
.
Misschien had de muziekliefhebber het wel zelf al gemerkt want Classic FMTV,een vrij populaire TV zender (waar je overigens ook kon naar luisteren), was op 15/12 nogal bruusk gestopt met uitzenden.Een van de weinige,zoniet de enige in zijn soort, die hier bij ons in de lage landen te bekijken én te beluisteren valt.De sponsers van het TV-station hadden de geldkraan blijkbaar dichtgedraaid.
Maar de muziekformat op dit Astra 2 kanaal is echter (vrij onverwachts) dan toch voortgezet onder de naam ' Omusic ' en dat zal de muziekliefhebber graag geweten hebben.De zender is bovendien met een vergelijkbaar programma weer te ontvangen op dezelfde frequentie als waar voorheen Classic FM TV te capteren was. De licht klassieke zender waarvan eerder sprake schoorde zeer goed in de Engelstallige gebieden (waar hij in principe doelgericht op uitstraald).De overdracht lijkt dus puur een zakelijke wissel te zijn geweest.
.
                                  Sat op Europa
.

 
Voor wie de zender nog niet kent en graag eens wil opzoeken ( of kennis mee maken) volgen hier de juiste gegevens.Omusic kan je bekijken als je afstemd op de Astra 2 (28,2° Oost) via 11.224 GHz. (V) met Sym: 27.500 en FEC: 2/3.
Ook kijkers van TV Vlaanderen en CanaDigital kunnen zonder problemen meekijken,tenminste als hun schotelinstallatie ook gericht staat naar de Astra 2.
Tenslotte maar zeker niet onbelangrijk.De zender is FTA (Free To Air) en in uistekende beeld/klankkwaliteit te ontvangen.Maar dat zijn we al meer gewoon van die Engelse zenders...
.
tijdsbalkje rood

00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-12-07

Pop Around The Clock !

Het is er weer...'Pop Around The Clock'

U leest het (zeer) goed en de doorgedreven inspiratie voor het bedenken van deze programma titel zal  Bill Haley's & His Comets ' en daarbij hun wereldberoemde Rock Around The Clock' uit 1955,zeker niet vreemd zijn !

' Pop around the clock ' is ook dit jaar weer te zien op maandag 31 december 2007 op 3Sat. En dat gaat zo door tot dinsdagachtend 1 januari (ook 7 uur)en dan zijn we al 2008 en zitten voor de meesten de feestelijkheden al in de diepvries.Tenzij je volhouder bent natuurlijk,maar dan zal je zeker de prachtige beelden gemist hebben die de zender via satelliet de wereld (terug) instuurde ! 

            Pop Around The Clock

Muisklik op het programma logo en u bent meteen op de site van  3Sat.Daar klikt op op ' Pop Around The Clock' en u verkrijgt er alle bijkomende info, ook overde artiesten die de revue gaan passeren!          

De satellietzender (3Sat) brengt naar jaarlijkse traditie 24 uur lang,dit jaar dus ook weer, wel 29 supersterren non-stop live concertopnamen  de huiskamer binnen.Vermeldenswaardig en uniek, de programma's (opnamen) worden NIET onderbroken !!! Een moment dus om rustig en zonder zorgen de digitale beelden met de ruisvrije superklanken op te nemen op DVD. Al kan dat natuurlijk ook nog via de wat  oudere videorecorder met de gekende VHS cassettes...In ieder geval knip en plakwerk zal niet nodig zijn...Muziekliefhebbers het is (weer) de moment!

              3satlogo

               Muisklik op het logo en genieten maar...van ons ' Lodi '

Om u een idee te geven wat de muziekale pot dit jaar verschaft,wel dit is de lijst.

07.00   Mike & The Mechanics & P.C.: Live at the Shepherds Bus Sath
07.45   Noel & Gem of Oasis: Live from the Cabaret Sauvage
08.30   Wolf Maahn: Direkt ins Blut 2
09.15   Die Toten Hosen: Nur zu Besuch - Unplugged
10.00   Loreena Mc Kennitt: Nights from the Alhambra
11.00   Celtic Woman: A New Journey
11.45   Katie Melua: Live in Düsseldorf
12.30   Mark Knopfler & Emmylou Harris
13.15   Bob Dylan: The other side of the mirror
14.15   David Gilmour: Remember that night
15.00   George Michael: Unplugged
15.45   Yusuf Islam: Yusuf's Café Session
16.30   Roger Hodgson: Take the long way home
17.30   Bon Jovi: Lost Highway - The Concert
18.15   Genesis: Turn it on again
19.15   Take That: The Ultimate Tour
20.10   Queen: Live at the Wembley Stadium
21.00   Tina Turner: Wildest Dreams
21.45   Lionel Richie: Coming Home
22.30   Madonna: The Confession Tour
00.00   Kylie Minogue: Homecoming
00.45   Herbert Grönemeyer: 12 Live
01.45   PUR & Friends
02.45   Westernhagen: Live 1999
03.30   Rosenstolz: Das Große Leben Live
04.15   Pink: I'm not dead
05.00   Pet Shop Boys: Cubism
05.45   Amy Winehouse: I told you I was trouble
06.30   Mika: A long way from home

3Sat is enkel en dus exclusief via de Satelliet Astra 1 (19,2° Oost)  te ontvangen en wel op 11.954 GHz. (H) met Sym: 27.500 en FEC: 3/4.Bovendien dus FTA (Free To Air) zodat alle satellietliefhebbers hier in de lage landen, de beelden kunnen capteren.Ook kijkers (abonnees) van TV Vlaanderen en CanalDigital (Nederland) hebben dus zeker geen problemen om alles netjes te kunnen (mee) bekijken.

Tenslotte nog een  'meepikkertje'.Vorig jaar kon je in dat (hierboven genoemde programma) genieten van een ' live 'registratie van John Fogerty ( je weet wel van Creedence Clearwater Revival ).Om u een idee te geven hoe het toen was...ziet u nog eens zijn beroemde 'eigen versie' ( na de split van de groep) van 'Bad Moon Rising'.Muisklik op het rode tijdsbalkje hieronder !

tijdsbalkje rood


00:30 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Uw 'Eindejaarswensen' naar ISS ?

Uw  'eindejaarswensen ' naar het ruimtestation ISS ? 

Kerst-en nieuwjaarskaartje versturen met de post en ook wel via e-mail zijn tegenwoordig niks meer ongewoon, zelfs dagelijkse kost.Dat internet ook geen ( lands) grenzen meer heeft wisten we ook al.Maar vrij ongewoon is wél dat je nu ook maar liefst ' rechtstreeks ' e-kaartjes kon versturen naar de bemanning van de ISS.Uw digitale signalen schoten dus ook de ruimte in...En dat is wél vrij uniek in de geschiedenis van de lucht...euh ruimtevaart.Misschien hebt u ondertussen ook een berichtje gestuurd met wensen...

    Nasa

Als je muisklikt op deze afbeelding ben je meteen op de site van de NASA en kan je kiezen !

Waarschijnlijk toch best een Engelstalig berichtje want ik betwijfel zeer sterk dat die astronauten en kosmonauten onze Nederlandse taal wel machtig zijn.Misschien kreeg je dan ook wel een al antwoordje vanuit de...ruimte!

De kerstgeschenken waren met de vorige zondag gelanceerde cargo wel nog onderweg, al zullen die wél nu al aangekomen zijn op het moment dat je dit allemaal leest. Maar uw eigen wensen konden dus (uitzonderlijk) de drie bewoners van het Internationaal Ruimtestation ISS ogenblikkelijk via het internet bereiken, zo viel er ten minste te lezen op de site van de NASA.Proberen koste dus ook niks...De site beoeken van de NASA is echter al een prachtding. 

Wie dat wou kon terecht op de welkomstpagina van het Amerikaanse ruimtevaartbureau. Gewoon klikken op bovenstaande foto en je moest klikken op "Interactive Features" en daar een "briefkaart" kiezen, bijvoorbeeld van het ISS of Mars.Spijtig dat we het er niet meer op terugvinden. Met nog een paar extra  klikjes kon men op de "achterkant" zijn wensen formuleren.Ik heb het geprobeerd in mijn beste Engels maar...nog geen antwoordje terug gehad.ik verwacht er ook geen want die ruimtemensen zullen wel dringerder dingen te doen hebben dan...terugmailen! 

    ISS

     Rechtstreekse TV beelden bekijken van NASA-TV muisklik op deze ISS afbeelding !


De drie bewoners van het ISS waren de Amerikaanse gezagvoerster Peggy Whitson, de Russische vluchtingenieur Joeri Malentsjenko en de Amerikaanse vluchtingenieur Dani Tani, die overigens op 19/12 jl (terwijl hij in de ruimte zat) zijn moeder heeft verloren bij een zwaar verkeersongeluk. Zij vormden inmiddels de zestiende bemanning van het complex, waarvan de bouw in 1998 is begonnen en (nog maar)  halverwege is.

Tenslotte,op deze NASA site kan je 24/24 beelden opvolgen én bekijken.Want u zit op NASA-TV...Enige kennis van de Engelse taal is wél nodig al spreken soms de beelden méér verstaanbare taal!

                 Nasa Television.

tijdsbalkje rood 

00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-12-07

De 'Lady In Blue' is niet meer...

Zanger van "Lady In Blue' is niet meer...

De Ierse zanger en entertainer Joe Dolan is overleden in een ziekenhuis in Dublin (Ierland). De 64-jarige Dolan is vooral bekend van de hits "Lady in blue"(1975), "Good looking woman"(1970) en "Make me an island"(1969).

                          Joe Dollan 2

De zanger werd ziek op kerstavond en stierf op kerstdag aan de gevolgen van een hersenbloeding.Het ging dus allemaal vrij vlug ! 

Joe Dolan moest een paar maanden geleden ook al shows afzeggen wegens oververmoeidheid. "Als ik me geen 100 procent kan geven, doe ik geen show", zei hij toen.             

Dolan zong in showbands en oogstte veertig jaar succes in musicals.

Als je wat méér over Dolan wil te weten komen kan dat via een muisklikje op de foto van de zanger en je bent op zijn site.Hem nog eens op het podium zien kan natuurlijk ook door precies hetzelfde te doen op het onderste rode tijdsbalkje!
.
tijdsbalkje rood
.

 

00:30 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Top 100 aller Drenten

' Top 100 aller Drenten ' via RTV Drenthe !
De zoveelste ' top ' in en rond de jaarwisseling... Maar waarschijnlijk wordt het wél een speciaaltje waar ook niet Nederlandse luisteraars kunnen van genieten, Luisteren én kijken zelfs.Dat kan zelfs wereldwijd ook via de allomgekende livestream, zo kwamen we weeral te weten via SatMagazine...
Radio Drenthe zendt op 31 december de Top 100 Aller Drenten uit. Piet Cees van der Wel en Sjoerd Looijenga zetten tussen 08.00 en 18.00 uur de honderd favoriete platen van de luisteraars op een rij. De complete uitzending vanuit de studio van Radio Drenthe is ook live te volgen op TV Drenthe.
.
                   RTVDrenthe

Voor de samenstelling van deze lijst hebben honderden luisteraars hun favoriete platen ondertussen al doorgegeven wat tevens leidde tot een nieuwe nummer één (er waren ook al eerdere uitgiftes).

Even het geheugen opfrissen? De populairste plaat van 2006 was Laura van Jan Smit, gevolgd door Op fietse van Skik en ’t Het nog nooit zo donker west van Ede Staal. Wie er dit jaar op nummer één staat, wordt op " Oudjaarsdag " even voor zessen bekend gemaakt.

Piet-Cees van der Wel beleeft met de Top 100 van 2007 zijn vuurdoop op Radio Drenthe. De nieuwe muziekredacteur / presentator kwam de muziekredactie in december versterken en vanaf januari 2008 wordt hij de vaste presentator van Drenthe’s Muziekmiddag op maandag tot en met vrijdag, van 14.00 – 17.00 uur.

RTV Drenthe is FTA (Free To Air) te ontvangen via de Astra 3 (23,5° Oost) op 11.914 GHz.(H) met Sym: 27.500 en FEC: 3/4. Ook abonnees Canal Digital (en van TV Vlaanderen) kunnen meekijken en luisteren.

Muisklik op het rode tijdsbalkje én je bent meteen op de website van RTV Drenthe waar je het ook allemaal kan horen.

tijdsbalkje rood

00:30 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vlaamse artiesten doen hun best !

Fixkes en Clouseau boerden goed in 2007

Vlaanderen Boven

Net als in 2006 deden de Belgische artiesten het in 2007 zeer goed in de singles- en albumlijsten van de Ultratop. De Fixkes stonden met "Kvraagetaan" maar liefst 36 weken in de Ultratop, waarvan 16 weken op de hoogste notering. Bij de albums spannen Koen en Kris Wauters de kroon: hun "Vonken & vuur" was het best verkochte album van 2007.En dat konden we zowaar ook voor u lezen op het VRT Nieuwsnet dat we even overlopen... 

In de top 100 van de singles prijken zelfs 31 Belgen, waarvan bovendien vijf in de top 10. Ze boeren dan toch niet zo slecht...
 
De eerste plaats is weggelegd voor de Fixkes met "Kvraagetaan". De single betekende de doorbraak van de groep. "Kvraagetaan" kampeerde dit jaar 16 weken op één in de Ultratop. Nog nooit stond een nummer zo lang op nummer één.Meteen weeral een wereldrecord in Vlaanderen.
.
               Fixkes


Ook de tweede plaats wordt ingenomen door een artiest die tot voor kort een nobele onbekende was: de Brits-Libanese zanger Mika met "Relax". Ook zijn "Grace Kelly" staat in de top 10.

De nummer 3, Stan Van Samang, werd pas een hype na zijn deelname aan "Steracteur sterartiest". Ook voor superheldin Mega Mindy (Free Souffriau) en de Leuvense zanger Milow forceerde 2007 de grote doorbraak.

Beste tien verkochte singles van 2007

 1. Kvraagetaan - Fixkes
 2. Relax (take it easy) - Mika
 3. Scars - Stan Van Samang
 4. Grace Kelly - Mika
 5. Umbrella - Rihanna feat. Jay-Z
 6. You don't know - Milow
 7. Mega Mindy tijd - Mega Mindy
 8. All goof things (come to an end) - Nelly Furtado
 9. I fail - Regi feat. Scala
 10. Ruby - Kaiser Chiefs

Clouseau zorgt voor een absoluut record

De festiviteiten rond 20 jaar Clouseau laten zich ook merken in de hitlijsten.
 

De best verkochte plaat was "Vonken & vuur", gevolgd door de recent uitgebrachte best of,  "Clouseau 20".
.
 
                         Vonken en vuur hoes
  


Dat een groep zowel op de eerste als de tweede plaats staat, is een unicum in de geschiedenis van de Ultratop.

Andere Belgische artiesten in de top 10 zijn Natalia, Gabriel Rios en  de kinderen van "Junior Eurosong".

Ook Mika prijkt - net zoals bij de singles - in de top 10 met zijn debuutalbum "Life in cartoon motion".

Beste tien verkochte albums van 2007

 1. Vonken & vuur - Clouseau
 2. Clouseau 20 - Clouseau
 3. Life in cartoon motion - Mika
 4. Everthing & more - Natalia
 5. Back to black - Amy Winehouse
 6. Angelhead - Gabriel Rios
 7. Not too late - Norah Jones
 8. Loose - Nelly Furtado
 9. Junior Eurosong 2007 - Various artists
 10. Future sex/Lovesounds - Justin Timberlake

En op deze kerstdag gaan we u ook nog even verwennen met een cadeautje.Muisklik op het tijdsbalkje hieronder en je krijgt een ' oud toppertje' van...Clouseau.Bovendien is het zelfs één van mijn lievelingsnummers van Koen & Kris... !

tijdsbalkje rood

00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-12-07

Wel en Wee van Sat Radio & TeeVee

Het wel en wee van Sat radio & TeeVee !

.

              HD sat ontvanger

.

Brengt 2008 u  misschien satellietontvangst in huis?Even tijd om na te denken,om u eens rustig te bezinnen.Meteen ook maar eens goede voornemens waarmaken en effen diep nadenken.

              echte amerikaansesatellietenfrik

U was misschien ook een van de gelukkigen die ondertussen het oude TV toestel omruilde voor een plasma of LCD scherm.Misschien kreeg u het zelfs als cadeau of kocht u zelf maar uw ‘eigen’ geschenk, kwestie van dan ook uw eigen ' gedacht ' te hebben.U zag bij de aanschaf ervan bovendien (en zeer waarschijnlijk) prachtige beelden in de showroom bij de verkoper en misschien denkt u ook wel eens aan satellietontvangst maar… durft u om een of andere reden de stap toch niet te zetten.De angst van het onbekende noemt men dat.Erg is dat niet, maar we proberen u toch op andere gedachten te brengen.

                  Satelliet distributie-astra

Met deze (toch wel vrij lange) uiteenzetting probeer ik toch met een klein impulsje uw angst tegen het onbekende wat helpen overwinnen.Lees dit geschreven woord bovendien allemaal rustig aan, en als het moet zelfs meerdere keren.Sla het eventueel allemaal op voor later...Je weet maar nooit dat je aan het twijfelen gaat na de uiteenzetting die ik bovendien sober en leesbaar probeer te houden.Bovendien is het ook geen (echte) prijsvergelijking met wat de kabel ons tegenwoordig aan te bieden heeft,daar zijn verschillende andere instanties voor.Eén ding staat wél vast.De consument wil wél waar voor zijn (soms) dure geld, is ook wel veeleisender geworden.Je moet bovendien voor jezelf ook afwegen waar je echt nood (behoefte) aan hebt.Alles heeft zijn voor-en nadelen ! 

Maar wees gerust,satelliet ontvangst is goedkoper dan je denkt, al zijn er minder toeters en bellen voorhanden dan bv. bij de kabelconcurentie…Maar ook niet iedereen kan dus overweg met het vrij ingewikkelde toetsenbord van de afstandsbediening.We zijn allemaal geen techneut,astronaut of kosmonaut van bij de geboorte…bovendien kunnen we ook leven zonder allemaal die (dure?) opties én toch kan iedereen een graantje meepikken van de hedendaagse mooie technieken.

Satetllietontvangst, het bestaat al vele jaren maar werd voor de gewone consument in de lage landen maar populair rond 1990.Ook ikzelf schafte in het begin van dat jaar  een FTA (Free To Air) analoge ontvanger aan verbonden met een schoteltje van 60 cm. Precies genoeg om de Astra (toen nog maar alleen op 19,2° Oost) te ontvangen.Een goed jaartje later hing er al een tweede schotel aan het balkon,een 80 cm.dit keer.Omdat hiermee ook de Hotbird satelliet te ontvangen viel.Want naast SES-Astra was er ook de Eutelsat die van zich liet horen.Het zenderaanbod van radio en televisiekanalen werd ondertussen ook merkelijk wat ruimer…Maar de nieuwe ontvangst techniek stond nog in zijn kinderschoenen en de apparatuur was ook nog zéér duur.

.                  logo Astra                 logo eutelsat

                                  Muisklik op elk logo voor extra info !


In den beginne… zo beginnen vele verhalen,was dus het zenderaanbod vanuit de ruimte,zowel wat radio als TV signalen betreft, nog sterk beperkt (we spreken van een paar 10-tallen) en de Duitsers (Oostenrijkers) overheersten wél de Astra uitzendtechniek.Maar na korte tijd kregen ze wél meerdere geburen op de transponders die ter beschikking kwamen en de satellietvloten werden zelfs sterk uitgebreid, iets wat ook nu nog het geval en daar zal voorlopig ook nog geen einde aan komen.In België (Vlaanderen-Brussel en Wallonië) sloeg de nieuwe (ontvangst) techniek minder aan.Sterker uitgedrukt nog, in het geheel niet .Ons sterk bekabelde land verschafte via de (analoge) weg al héél wat betaalbaar kijk-en luisterplezier.Extra investeringen zagen de Belgen precies niet zitten.En nieuwe uitzendtechnieken in België bleven alzo uiteraard ook uit.Over het hoe en of waarom is mij ook niet geheel duidelijk.Maar het betaalbare zenderaanbod (van radio en televisie) was meer dan voldoende blijkbaar. Het leek dus of de Belg wel echt verslaafd was aan zijn kabel.Bovendien was er van enige concurentie in die tijd ook nog geen sprake natuurlijk.Sterker nog, je had zelfs geen keuze mogelijkheden.Overigens is dat vandaag ook nog wel (groten) deels het geval.Maar het zou ons ook te ver leiden om hier wat dieper op in te gaan.

Het vrij ruime analoge aanbod van beelden op de kabel overtrof wél de radio ontvangst mogelijkheden begin der jaren '90.Deze laatsten (radiosignalen) werden gewoon meegeleverd en er werd (bijna) geen reklame van/voor gemaakt door de kabeldistributie.Dat was overigens wél even anders als er een of andere TV zender toegevoegd werd ( toen nog gratis !) aan het zenderaanbod.Ook kwalitatief liet soms een en ander wel wat te wensen over,zeer zeker ook wat de meegestuurde radiosignalen betrof.Uit de lucht geplukte FM-signalen waren soms merkelijk beter!

Dat duurde zelfs jaren vooraleer hier enige verandering in kwam.We spreken ons hier ook niet uit over de prijs/kwaliteit/verhoudingen/behoeftes... en al zijn mogelijkheden van de moderne (digitale) kabel want dat zou ons weer wat te ver leiden,dat hadden we hierboven ook al vermeld.Wat wél vast staat is dat satellietontvangst véél goedkoper uitvalt, als men tenminste met wat minder toeters en bellen tevreden is…Bovendien blijft men (ook dat is niet onbelangrijk) zelf baas van eigen TV of radio signalen…en hangt men niet te veel af van het kabelaanbod.Maar, je kan satellietontvangst ook aanzien al een soort van verruiming van de eigen horizon en men leert op die moderne manier ook andere culturen kennen.De ruimte hangt vol met duizenden radio en televisie signalen die zomaar te plukken vallen zonder enige vorm van abonnement of bijkomende kosten.Laat staan dat er auteursrechten moeten op betaald worden.Via de Astra's en de Horbird's zijn overigens ook vele radio - en televisie signalen rechtstreeks uit de ruimte te plukken die in het digitale aanbod zitten van de kabelmaatschappijen.Wie dus (nog) analoog kijkt/luistert kan op heel eenvoudige wijze toch (gratis) digitaal uitbreiden als het moet.Het Nederlandse-Franse-Duitse-Engelse FTA (Free To Air ) radiopakket is hiervan een sterk voorbeeldje.Bovendien zenden de Duitsers (ARD-ZDF en hun aanverwanten)  nu ook uit in de allerbeste bestaande beeldkwaliteit en moet de BBC ook al niet onderdoen.

                                ruimte plukken

     Wat valt er in de ruimte precies het horen en te zien bij ons? Klik hiervoor op de afbeelding

En bovendien is een eenvoudig abonnement voor een basispakket met programma’s van ‘eigen’ bodem zelfs (vrij) goedkoop te noemen.In sommige gevallen zal het aangeboden satellietbeeld/klank kwalitatief zelfs beter zijn! Dat komt omdat de satellietontvanger de volledige bandbreedte kan benutten van het signaal,wat niet altijd het geval is via kabel...Al moet men in België wél betalen om de eigen nationale omroepen (radio en televisie) digitaal te ontvangen via satelliet.Een mens betaald dan braaf zijn belastingen op tijd…Maar goed,hier kan je nog DVB-T (digitale aardse televisie en radio) inschakelen als het echt moet, én als digitaal alternatief.Al vind ik het persoonlijk toch nog erg onredelijk.In Nederland echter is CanalDigital blijkbaar verplicht de nationale/regionale zenders (radio-televisie) GRATIS door te geven via satelliet.Overigens is dit ook het geval met de aardse digitale TV signalen van DiGiTenne van KPN (DVB-T ).De voorwaarde (voor beide systemen) om gratis kijken is echter dat men Nederlander moet zijn of tenminste een domiciladres heeft (lees belastingbetaler) in Nederland.Dat laatste heeft allemaal natuurlijk wél met auteursrechten te maken.Men gaat er bij onze Noorderburen overigens van uit dat iedere burger gratis recht heeft op de boodschappen/uitzendingen van de nationale omroepen.Zelfs al zijn die nu digitaal en zijn de analoge aardse TV signalen er totaal verdwenen en worden ondertussen bovendien de doorgiftes van de signalen via derden verwezenlijkt... 

Spijtig genoeg is dat bij TV Vlaanderen helemaal nog niet het geval…Misschien toch een soort van opdracht voor onze Vlaamse regering om hier eens echt werk van te maken ?Systeem Nederland? Extra-opdracht voor een minister van cultuur?En als het over geld gaat (natuurlijk!) kan de federale regering geen inspanning doen zodanig dat de Belgen dan eindelijk ook hun eigen beelden ( van de diverse gemeenschappen) digitaal in het hele land kunnen bekijken én beluisteren via satelliet?

                      TV Vlaanderen
     

Maar goed in Nederland heb je daar allemaal recht op.Hiervoor moet je in die Hollandse regionen dus wél éénmalig een CD-kaartje aanschaffen dat moet geactiveerd worden en een paar euro’s kost.Het kaartje blijft onbeperkt geldig… Maar in tegenstelling dus met Vlaanderen (België) waren onze Noorderburen minder gehecht aan hun kabel (voor zover ze die tenminste ter beschikking hadden) en ze zagen al vrij vlug de nieuwe en ruimere mogelijkheden in van satellietontvangst.Om eerlijk te zijn denk ik ook persoonlijk dat de multinational Philips,die ook ontvangers produceerde), hier voor een groot stuk tussen zat.Hetzij rechtstreeks,hetzij onrechtstreeks.Het is en blijft tenslotte een electronica reus...Satellietontvangst en zijn mogelijkheden was ondertussen via vrij eenvoudige installaties doordeweeks geworden en had merkelijk méér mogelijkheden.Nog wel wat duur (ook een Nederlander kan rekenen) maar toch wel betaalbaar en bovendien was de beeld-en klankkwaliteit prima te noemen,zelfs toen alles nog analoog was.Ook de commercieële TV stations waren in het begin nog FTA te ontvangen en hun uitzendingen werden ook al verdeeld via de Astra satelliet.Wij moesten hier in Vlaanderen wachten tot midden 2006 vooraleer er enige verandering kwam in dat satelliet medialandschap.Maar (gelukkig) dank zij de komst van TV Vlaanderen werd dan (eindelijk) de (voorzichtige?) stap dan toch gezet.In Wallonië zitten ze zelfs nog niet zo ver...     

         satelliet is OK !    schoteltje gecamoufleerd opzetten

         
Ondertussen werd er natuurlijk al héél wat vooruitgang geboekt in satellietland en vanaf 1997 werd er dan ook digitaal uitgezonden,ook in Nederland.Via één transponder (versta er één analoog signaal mee) konden door de nieuwere technieken verschillende radio-én televisie signalen meegestuurd worden.Om het wat verstaanbaarder te maken, acht tot tien zenders via één analoog signaal en dus via één transponder, en dit volgens de bandbreedte dat ze inpalmden.En dat laatste had dan wéér te maken met de kwaliteit van de uitzendingen...nu nog overigens!

En dat maakte het meteen ook mogelijk voor de diverse omroepen om merkelijk goedkopere radio- en televisie uitzendingen te verzorgen via satelliet.Zonder dus gebruik te moeten maken van de dure en energie vretende aardse zenders én de bijhorende zendmasten.Bovendien zijn er op die manier ook ontelbare frequenties ter beschikking gekomen,bijna onuitputtelijk zelfs.De op dit ogenblik nog resterende (een 40-tal) analoge uitzendingen via satelliet (Astra & Hotbird) doven wel stilaan uit.Maar we gaan verder niet dieper in op het technische aspect.We proberen het nog wat eenvoudig te houden via deze leesbare frequentie.Alleen is het zo dat die 40 analoge transponders zeer makkelijk kunnen omgezet worden in het tienvoudige,dat zegt wellicht meer dan genoeg…

                   logo TV Vlaanderen

                                  Voor extra info muisklik op het logo !Maar heel waarschijnlijk heeft u zich nu wél al eens de vraag gesteld (en zo zijn we eigenlijk ook wel begonnen) wat zo’n schotel eigenlijk te bieden heeft aan diverse extra’s.Want als men wil investeren als (gewone) consument wil men tenslotte toch wel weten wat die technische pot zal verschaffen.Gelijk hebt u in ieder geval.

Het antwoord hierop is wel zeer eenvoudig…

Duizenden zenders (zowel radio als televisie) als u dat wil, komen zomaar in huiselijke kring ter beschikking.Maar bovendien ook in uw caravan,uw tent -er zijn mobiele setjes-,uw boot,op het terras, tuinhuisje ,mobilhome,vakantiehuisje,de speelkamer,slaapkamer…In alle mogelijke talen bovendien en zeker voor elk wat wils.Alle indenkbeeldige genres en thema’s zijn ter beschikking voor alle mogelijke leeftijden van 1 tot 111! Je kan het bovendien allemaal zo gek niet bedenken of er zijn radio /televisiezenders die u zullen kunnen bekoren in variaties en specifieke diversiteiten.Bovendien allemaal in digitale kwaliteit en vaak nog zelfs in perfecte beeld-en geluidskwaliteit! Zelfs uw oudere TV zal u mooiere beelden kunnen presenteren.Uw (nieuwere) LCD /Plasma komt op deze manier maar echt tot leven, zijn recht natuurlijk! Hij en gij weeral content...

Zelfs HD televisie…behoort nu ook al tot de mogelijkheden…

Bovendien (meestal) allemaal gratis en voor niks als je wil, ook al niet meer zo alledaags.De plaatsing/bediening/instellignen van zo’n sat ontvanger is overigens vrij eenvoudig.Gebruiksvriendelijk zelfs met een eenvoudige afstandsbediening, eens het ding goed ingesteld is wel te verstaan.Dat kan door een vakman maar ook wel door een handige doe-het-zelver.Want we vertelden het al eerder,er zijn véél minder toeters en bellen ter beschikking,aanleren gaat dus makkelijker.Zeker ook voor niet techneuten.De ideale oplossing dus als je toch wat méér wil, maar het zeer eenvoudig wil houden én betaalbaar houden ook nog.

En dan nu even over naar de belangrijkste satellieten die ons al dat moois kunnen aanbieden.

.

                        logo kanaal digitaal

                                 Voor extra info muisklik op het logo !

                        

Even de Astra’s bekijken?

stralende schotelantenne


De Astra satellieten zijn in België in Nederland, Duitsland en Groot-Britannië een beetje de  ‘ toppers’ als het tenminste gaat om ‘Ontvangst aan huis’. Dat wil meteen ook zeggen dat er in deze lage landen vele miljoenen kijkers én luisteraars zijn (soms wordt zelfs ook internet gebruikt). Astra, waarvan de hoofdzetel in Luxemburg gevestigd is heeft inmiddels voor Duitsland, Nederland en België in eerste instantie de Astra-1 op 19 ° Oost in gebruik. Via deze ruimte uitstraler wordt onder meer ook het pakket van TV Vlaanderen en CanalDigital (Nederland) uitgezonden.Al moeten we er aan toevoegen, om wat volledig te zijn, dat er wel méérdere pakketten te vinden zijn op die satelliet.Maar dan wél gericht op een paar andere landen! Soms zitten daar ook wel ongecodeerde signalen bij.Voor elk wat wils dus.We denken hier meteen aan een paar Spaanse, Poolse en Franse zenders...Maar ook onze eigen BVN-TV en de RTBF-sat.Bovendien is er een verscheidenheid aan diverse nieuwskanalen in alle mogelijke Europese talen... 


Niet zo heel lang geleden werd er aan (satelliet) uitbreiding gedaan om de capaciteit wat op te drijven.Bleek dat er een soort van transpondertekort was ontstaan (op de  Astra-1) en de Astra-3 op 23,5° Oost positie bleek ideaal om dit allemaal op te vangen.Bovendien zou het gebruik van de transponders merkelijk goedkoper zijn voor de radio en TV zenders/makers die er gebruik van (willen) maken.De bedoeling hiervan is ook om in de toekomst Vlaanderen en Nederland van extra zenders te voorzien.Hier zouden thema pakketen én HD zenders komen te zitten.Ondertussen is hier in 2007 al héél wat van gerealiseerd en ook alle Nederlandse regionale radio- en televisie zenders zitten inmiddels op deze positie.Het jaar 2008 ziet er alvast ook wél veelbelovend uit want er zijn nog méér zenderuitbreidingen voorzien op deze Astra 3.


Bovendien en zeker niet onbelangrijk voor luisteraars én kijkers in onze lage landen is er de Britse Astra-2 op 28,2° Oost en (in principe) ook enkel bedoeld voor zijn uitstralingen naar de Britse Eilanden toe.In onze (woon) gebieden leven we echter op wolken of zijn het nu rozen? Wij kunnen hier alvast deze signalen perfect opvangen met een kleine schotel! Behalve de betaalpakketten (Sky Digital) is er ook een ruim assortiment aan televsie en radiosignalen te vinden die vrijwel allemaal ongecodeerd uitzenden.Zet u schrap want hier komen er een resem, al zullen we zeer zeker nog wel wat onvolledig zijn ! Het ITV pakket, zelfs het hele BBC assortiment (en dat zijn er heel wat), True Movies, Performance Channel, Golf Channel, Fashion TV, OMusic (opvolger Classic FMTV), Bloomberg, Zone Horror, Zone Romantica, Anime Central, The Vault, Travel Channel of Wine Network. Verder is er Film 4 te zien, de filmzender van Channel 4.

           logo freesat                    technisat

       Voor extra info muisklik op het logo!

.

En we zijn dan ook vooruitkijkend want we verwachten in 2008 (hoopgevend !) nog een geheel ongecodeerd pakket dat gedoopt werd onder de naam van Freesat (zie logo) die via de Astra-2 positie (en waarschijnlijk ook met Channel 4) van start zal gaan.Niet onbelangrijk ook,zeker voor degenen die al kijken via een Plasma of LCD scherm.Gratis en voor niks kan u ook rustig genieten van de ongecodeerde HDTV signalen van ITV en de BBC.U zal nu wél begrijpen dat satellietontvangst op deze Astra-2  een ietsje méér aan te bieden heeft…waar je echt niks voor moet betalen!

 

Niet onbelangrijk ook en een beetje weg van de Astra ‘s (maar wel aanleunend) is de ontvangst van de Eurobird 1 op 28,5° Oost.Dat is ook al een op de Britse eilanden gerichte satelliet waar héél wat variatie te beluisteren én te bekijken valt. Zeker niet onbelangrijk alweer en (meestal) allemaal Free To Air. Voor deze satellietpositie hoef je zelfs geen extra schotel te plaatsen.Wie de Astra-2 (28,2° Oost) kan ontvangen heeft automatisch ook de Eurobird 1 op 28,5° Oost, mee in het vizier.Ge kunt het ook maar hebben...

Belangrijke aanvulling !!!

Weldra ook ITV- HD en Freesat komt er zeker aan !!! 

Goed nieuws voor de HDTV-satellietliefhebbers én meer bepaald ook voor kijkers die FTA (Free To Air) via de normale SD norm kijken...want ook zij worden extra in de watten gelegd...uw Plasma of LCD-TV kan er maar wel bij varen...

Wie nog geen satelliet-TV heeft...c' est le moment suprême...'t is wél het moment toch !!! Maar eerst even deze mededeling...de geboorte van een nieuw HD kanaal.

                                   ITV HDTV logo

Vanaf dinsdag 6 mei krijgt de Britse BBC-HD er een broertje (of zusje) bij onder de vorm van ITV-HD, aldus kwamen we te weten via een Britse blog ( Wotsat).

Blijkbaar zijn er al testen (10510) waargenomen van ITV-HD en wél op de Eurobird 1 satelliet op 28,5° Oost-FTA-met Sym 27.500 op 11.428 GHz. (H).

ITV-HD zal zich blijkbaar ook gaan aansluiten bij het Britse FreeSat dat precies op dezelfde datum van start gaat.Een prachtig boeket FTA programma's die de kijkers (en luisteraars) in onze lage landen zomaar gratis en voor niks uit de lucht (of is het nu ruimte?) kunnen plukken.In dat pakket zit echt voor elk wat wils, al is enige kennis van de Engelse taal wel een must natuurlijk.Wie bovendien de (gratis) HDTV programma's wil bekijken moet wél in het bezit zijn van een geschikte satellietontvanger.Voor de (talrijke) gewone SD programma's volstaat een goedkope (FTA) sat ontvanger.Bovendien ziet het er naar uit dat er in de toekomst meerdere HD zenders gratis te plukken zullen vallen op deze Britse Astra positie...

                  BBC_HD

Digitale radio -en televisiekanalen...moet er nog méér zand zijn?
 

Om alle frequenties te publiceren is het nog wél iets te vroeg (FreeSat laat nog maar weinig los) maar wie deze site in het oog zal houden zal tijdig verwittigd worden.

Maar...het Britse Freesat (feestpakket ) komt er al vanaf dinsdag 6 mei .
.
Te belijken én beluisteren in onze lage landen...via de Astra 2 (28,2° Oost) en de Eurobird 1 (28,5° Oost) maar te ontvangen via dezelfde LNB!
Free To Air (FTA) en dus mooi in combinatie met abonnees van TVVlaanderen en CanalDigitaal.
.
       -BBC HD captatiewagens blog
                     Britse BBC- captatiewagens voor  HDTV maken hun opwachting !

     
BBC-HD en ITV HD kanaal worden de (gratis) paradepaardjes....van FreeSat maar het is nog niet alles...
Maar het gaat ook om Channel 4,Film 4, More 4 en Entertaiment 4.De lijst wordt overigens altijd maar uitgebreider we zitten al aan 80 (!!!) zenders !
.
       Freesat(207)    logo_freesat_hd
Zeker zijn dus al:

BBC pakket waaronder dus BBC One, BBC Two, BBC Three, BBC Four, BBC News, BBC Parliament, Cbeebies, CBBC, + alle regio edities van BBC 1 en nationale edities van BBC 2 (Scotland, Ulster, Wales) en radiozenders die aanwezig zijn zoals BBC Radio 1-2-3-4-4LW- 5 Live -5Live Sport-BBC6 Music - BBC 7 - Ulster- Scotland- Wales- Cymru - Asian Network - BBC WS- 1Extra - BBC RnGaidheal - London Live en uiteraard BBC HD.

Het gehele ITV pakket waaronder dus ITV 1, alle regio-edities, Men & Motors, ITV 2, ITV 3, ITV 4 en CITV.

Het gehele Channel 4 pakket bestaande uit Channel 4 London, E4, More 4 en Film 4.

Zone Media met in eerste instantie Zone Romantica en Zone Thriller

Performance Channel en Mainstreet

Reclamezenders QVC, Overseas Property, Bid TV, JML Lifestyle, Price drop TV

Euronews & Al Jazeera English

Wedding TV en Teachers TV

Chart Show Channels met o.a. Pop, Pop Girl, Scuzz, The Vault, Tiny Pop, Bubble Hits, Chart Show TV

De Indiase muziekzender B4U Music

De nationale zenders van Wales S4C en S4C 2.

Filmkanalen True Movies 1, True Movies 2, Movies 4 Men
                                More 4
 Ook  E4+ 1 en More4+ 1 zouden FTA gaan aansluiten weten we ondertussen...
   
.
Alternatief...voor meerdere satellieten op uw sat ontvanger...
(al of niet in combinatie als abonnee van TV Vlaanderen of CanalDigitaal).
Deze Technisat is een (zeer betaalbare) aanrader...goed voor wel 5 satellieten zijnde de Astra 1 (19,2° Oost), de Astra 2 ( 28,2° Oost), de Astra 3 (23,2° Oost), de Hotbird (13° Oost) en automatisch hebt u ook de Eurobird 1 (28,5° Oost).ook wij gebruiken deze mét succes al méér dan een jaar en vrij makkelijk te plaatsen...
.
                        technisat
      
.
                                  De Technisat Multytenne
.
 pinkend sterretje Klik op het sterretje en lees (bija) alles over de  Technisat Multytenne!

 pinkend sterretje Klik op sterretje en lees onze bijdrage van 6/5/2008 !
 
 pinkend sterretje Klik op sterretje en kijk naar het HD aanbod Vlaanderen
.
.

Er is nog de Hotbird…

stralende schotelantenne

Er zijn natuurlijk wel veel meer satellieten (o.a. Sirius, diverse Eurobirds, Atlantic Birds…). Maar via de Hitbird op 13° Oost zijn zeker en vast ook een groot aantal internationale omroepen te vinden die je niet direct terug kan vinden op de Astra’s.Persoonlijk, maar zeker niet slecht bedoeld, noem ik het zelf soms wel eens het vuilbakje…omdat het aanbod van radio en televisiezenders bijna niet te tellen valt.Nu er zitten echter ook mooie vaste waarden op en Free To Air ook nog ! Ik citeer zomaar wat mij nu te binnen valt…Pentagon Channel, Worldnet, Thai TV en het Chinese CCTV4 tot en met 9 ,de ERT uit Griekenland ,de Russische RTR en ORT en ongelooflijk veel Arabische en Italiaanse zenders.Ook de Spanjaarden zetten zich goed in de kijker en zijn ons dus goed gezind! In principe kan je het ook zo wat stellen.Ieder land dat een vrij belangrijke Wereldomroep in Europa (en aangrenzend gebied) heeft, zal wel één of meerdere zenders hebben op deze positie.Zowel wat radio als televisie signalen dan betreft.Zeker niet onbelangrijk ook is even vermelden dat er nogal wat Franse kanalen te bekijken zijn !

De Hotbird beschrijven is nogal moeilijk al zou het (troetel) woordje ‘exotische’ satelliet misschien best wel passen.Op ieder potje past een dekseltje...en dat dekseltje zal dus wel de Hotbird (van Eutelsat) zijn.Bij iedere zoektocht naar wat meer en extra's en tussendoor ook wel eens een volledige scan uitvoeren, worden wel eens de meest vreemde zenders gevonden! Opmerkelijk en toch wel vrij belangrijk...(en bijna nog vergeten) is ook dat er honderden (!!!) ongecodeerde Italiaanse radio-en TV stations te vinden zijn op deze positie.De RAI is er bijna met zijn ganse pakket (en dat zijn er héél wat !) FTA te bekijken…De Hotbird  kan je dus best wel een ‘ buitenbeentje ’ noemen waar ook wel een stukje cultuur zijn plaats in verdiend!

.

                   astras
     


Satellietontvangt is dus zeker niet duur én betaalbaar.Satellietkijken en luisteren is ook wel een beetje reizen want voor je het goed beseft zit je in een ander land! Een goede ontvanger kan je al (nieuw) aanschaffen voor nog geen 100 euro.Plaats daar dan een kleine Technisat Multytenne bij (of gelijkwaardigander goed merk,kost ongeveer 160 euro) en je kan een weekje ‘zappen’ als er echt niks te horen of te zien valt in het aanbod dat je nu al ter beschikking hebt.Overigens kan je het ook aanzien als een ‘plezante en goedkope aanvulling’ (hobby) op uw huidige beeld en audio ontvangstmogelijkheden.Misschien vindt u wel op de tweedehandsmarkt een volledig FTA schotelsetje van 50 euro, al was het maar voor de Astra 1! Zelfs daar kan je al plezier aan beleven…

We hebben in ieder geval ons best gedaan om u toch wel wat (proberen) te overtuigen om satellietontvangst te overwegen.We zijn onvolledig gebleven,bewust welliswaar om het allemaal wat begrijpelijk te houden voor de gewone consument.

Is uw satellietangst (nu) al een beetje overwonnen?

.

               Serie LNB's !

 

In het begin van het artikel kwam het al even ter sprake.Uitbreiding (extra aanvullingen) van uw satelliet installatie is en blijft natuurlijk mogelijk maar dan moet je wél gebruik maken van een abonnement.En die heb je overigens ook al in alle prijsklassen die wél vrij goedkoop blijven.Zelfs aan een doodgewoon basispakket heb je (soms) al méér dan voldoende omdat er een enorm assortiment gratis uit de lucht te plukken valt.Die basis kijk-pakketten kan je aanschaffen bij TV Vlaanderen en in Nederland bij CanalDigital.

Maar dat is dan weer een heel ander verhaal op zichzelf want ook die kijk-pakketten kan je natuurlijk aanvullen.Overigens kan je muisklikken hierboven op hun respectievelijk embleem om kennis te maken.Maar wij gingen er in ieder geval van uit om het allemaal zo goedkoop mogelijk te houden !

.

  Frank De Nil aan het installeren van muurschotel antenne 80cm! Frank De Nil aan de installatie van een schotel van 350cm !
Frank De Nil mijn goeie vriend installateur van o.a.schotelantennes (www.Fcom.be) en toebehoren. U ziet hem hier aan het werk op  'zijn ' werkvloer...of is het nu het echte werkgebied? Fotootje is wél een paar jaartjes oud...zelfs dat is wat schotelnostalgie.Links tijdens de installatie van een gewone 80 cm schotel en rechts de installatie van een toch wel echt professionele 350 cm.schotel.Deze (350 cm) schotel (best op betonvloer plaatsen natuurlijk) is niet direct nodig in onze eigen gebuurte (zeg maar in de lage landen) beeld en klank uit de ruimte te ontvangen.Echter wél dienstig indien u aan het eind (rand) van een footprint (uitstralingsgebied van satelliet) gehuisvest zijt en toch vrij nipt nog wat signaal kan meepikken met een antenne van ongeveer 1,80 cm.Meestal is dit dan de gedroomde oplossing en houdt u een band met uw vaderland...!!!

.

De aanschaf van een gewoon satellietsetje is echt betaalbaar en is een kleine investering (en geen luxe) waar je jarenlang véél plezier zal aan beleven!

Tegenwoordig volstaat een 60 cm. schotel en zelfs véél minder !

Schoteltje-schoteltje aan de wand,wie is de schoonste...

          schotels

Waarschijnlijk doet dit u terugdenken aan een zeer bekend verhaal met bijgeleverde Disney film.Maar neen dus,dit doordeweeks verhaaltje gaat niet over Sneeuwwitje maar over onze schotelantennes al kunnen die ook wel wit geschilderd zijn.Soms zijn deze wasautomaten, die in nood ook goed geschikt kunnen zijn als droogrek, (bij niet gebruik) erg handig op de meestal veel te kleine balcons van de diverse flats .En dat zowel in Vlaanderen als in Nederland.Al geven we graag toe dat onze Noorderburen hier merkelijk al jaren op vooruit zijn dank zij o.a.CanalDigital.Nu hebben we het hier niet over het droogrek maar over satellietontvangst én al zijn prachtige mogelijkheden.

            Klembord01

In Vlaanderen komt er nu stilaan toch verbetering bij de ontvangstmogelijkheden van satelliettelevisie.Maar hoe dan ook, je kan altijd op digitale wijze free to air (FTA) TV kijken én radio luisteren.Satellietontvangst is meestal ook goedkoper dan kabel (er zijn wél minder technische mogelijkheden maar het is erg handig,zeker voor zij die willen kijken en luisteren zonder veel toeters en bellen).sallietontvangst kan bovendien ook erg handig zijn.En je kan kijken/luisteren naar wat je zelf wil.Bovendien is er een enorme keuze van duizenden radio en TV kanalen.In alle talen (zonder betalen) en in alle mogelijke genres.Grenzen zijn er dus (bijna) niet meer! Bovendien kan je kennismaken met allerlei maatschappijen,culturen en volkeren.En op die manier leer je ook wel eens andere meerwaarden leren.Afstanden bestaan nu toch al niet meer.Bovendien zijn het geen filmbeelden die,zoals vroeger,maar een paar dagen later in onze bioscoop te zien waren of in het beste geval kon bekijken op onze TV.Meestal in het journaal en in 'het gebeurde vandaag'.Dat laatste kon dus een paar dagen later zijn.

  Schotelantennes    schotel-omgeving

                schotels 2


Maar erg mooi zijn die schotels niet,want daar hadden we het over.Of ze nu hangen of staan aan de zijkant van de woonst of als ze het balcon versieren...soms is het zelfs geen zicht.Soms kan het zelfs helemaal niet anders en daar hebben we begrip voor.Maar in véél gevallen kan je er zelf wel heus wat aan doen.En voor alle duidelijkheid, we zijn niet tegen schotelantennes en satellietontvangst.Zelf ben er ook mee van start gegaan begin 1990,de tijd toen die (erg dure) dingen hun intrede maakten bij de gewone consument.En op die manier langzaam een plaatsje zocht in de (gewone)huiskamer.De technieken verbeterden zienderogend zodanig dat de omvang van de diameter van de schotelantennes sterk gereduceerd werden tot 60 cm! De ontvangst was perfect te nomen zowel van radio-al TV signalen.De grenzen van de aardse signalen werden doorbroken.SES Astra (Luxemburg) was hier bij ons wél de pionier die van start ging met die analoge beelden.

  uitverkoop Schotel op balcon 1

         Hier is zeer duidelijk een uitverkoop aan de gang !                     Klein balcon goed gevuld !

Een schotelantenne is dus geen dakantenne(harkantenne ook genoemd).Die dakantennes versierden (of ontsierden) het straadbeeld in de jaren '60 en '70.Nu,je had ook bijna geen andere keuze natuurlijk.Indien je vrij dicht bij een of andere (televsie of radio FM) zender zat, kon een binnenhuisantenne wonderen doen.Indien niet moest je maatregelen nemen en een buitenantenne plaatsen.Meestal was het plaatsen ervan op zolder al voldoende maar wie méér wou luisteren en/of kijken moest een paar meters de lucht in,vanop het dak dus en mét een stevige mast.Bovenaan netjes afgewerkt met een paar elementen erop.En met bovendien de leuze indachtig 'Hoe breder hoe beter'.En liefst eentje voor VHF en UHF...met of zonder electro motor om te kunnen draaien en richten.Indien mogelijk met nog een paar aanvullingen voor radio (FM) ontvangst.Extra signaalversterkers was natuurlijk een optie ! De antennemast werd als het ware aanzien als een soort van 'standing' of 'status' in de maatschappij....De hedendaagse ' volwassen' generatie heeft dit dus (gelukkig) niet meer meegemaakt.Harken van de daken en hop...ze worden nu vervangen door 'soeptrienes'. Meer en meer merk je ze op... ook in Vlaanderen,Brussel en Wallonië.De komst van TV Vlaanderen zal wel een extra steuntje in de rug geweest zijn!

     straatbeeld antennes jaren 60   harkantenne

          Een (daken) foto met zicht op de jaren '60 !                    VHF-UHF antenne met motor !

Bij een schotelantenne gaat het - in tegenstelling tot de dakantennes - niet over de hoogte maar wél het ' vrije zicht'.Dat wil dus zeggen dat je de schotel kan plaatsen ietwat weggestoken op een plat dak of zelfs in de tuin,en als het moet tot vlak tegen de grond.Dat kan je mooi camoufleren door oftewel een doorschijnende schotel te plaatsen ofwel eentje met de kleur van de achtergrond.Ideaal dus al voor...op balcons! Weet ook dat je een schotel mag verven (schilderen) ! Vraag hiervoor wél raad aan uw schotelboer-verkoper welke verf (soort) best genomen wordt.Militaire camouflagekleuren toepassen op uw schotelantenne mag best wel in de tuin,en het zal zeker niet storen.Alleen moet je rekening houden met het ' vrije zicht'.De schotel MOET de satelliet kunnen ZIEN wil ze de signalen kunnen opvangen.Denk er ook aan dat planten,bloemen,struiken,bomen (kunnen) groeien ! Bovendien kan je hem (de schotel) ook plaatsen op zolder... of achter het zolderraam (of een ander doorschijnend iets).Sterke (satelliet) stralen gaan letterlijk door het glas heen.Het is niet direct ideaal maar het kan dus !

        extreme schotel aan huis          schotelantenne bloem

          Hier ziet u duidelijk een kunstwerk...                              Zonnebloemschoteltje !

Gebruik ook best schotels die ietwat passen op de achtergrondkleur van uw huis als die aan de buitenmuur bevestigd is .Indien de stenen geschilderd zijn ,verft u hem precies in dezelfe tint.

.            sat schotel camouflage !

Zijn het gewone bakstenen,wel laat uw creativiteit zien en...schilder de kleuren van de stenen gewoon op de schotel.Opgelet,vergeet het voegwerk niet.Misschien allemaal wat extra werk maar...de omgeving zal 'ontstoord' worden.Zet ook geen onnodige grote diameters (meestal absoluut niet nodig) ,de hedendaagse technologieën garanderen met 45 cm. al een pracht ontvangst,zelfs bij zwaar regenweer en sneeuwval.Plaats ook geen  vijf schotels naast mekaar...Gebruik hiervoor het prachtige alternatief van Technisat o.a.dat zijn er vijf in één ! En u hebt meteen de polpulairste (Astra 1-2-3,de Hotbird en de Eurobird 1).In aanschaf lijkt het wat duurder,maar tel eens bij mekaar en reken dus.Vijf schotels met aangepaste goede LNB's en de splitter erbij en de connecties...het zal méér kosten,zeker weten!

  toppunt van satellietontvangst

                         Hier spreken we nu echt eens van 'overconsumptie!

Bovendien zijn er tegenwoordig ook platte onopvallende schotels voor in de tuin (geven het uitzicht van een tuinlamp).Deze kan je bovendien ook meestal plaatsen op...het balcon ! In de handel zijn er bovendien al 'ultraplatte' schotelantennes van een paar cm.dikte die echt onopvallend zijn.Iets duurder in aankoop,we zijn eerlijk...

    schotel op balcon 2   schotel balcon

          Véél zon zal de was niet zien !                         De schotel als schaduwplekje !

En tenslotte in Frankrijk zijn er al schotelantennes te koop die er uitzien als een (boeken) tafeltje.Bijzondere hieraan is dat je het kan gewoon binnenzetten na gebruik,ideaaal voor het balcon en ook als je van de maatschappij geen schotel mag bevestigen aan de muren.En bovendien,in de handel zijn er bovendien ook handige campingsets te koop.Ideaal dus als je van niemand wil afhankelijk zijn. Nu er zijn ook andere alternatieven...de centrale schotel antenne in dit geval.Vroeger had je in sommige wijken of straten ook gemeenschappelijke grote antennes staan (een beetje de voorloper van de kabeltelevsie).En dat kan een oplossing zijn indien je uw satellietschotel niet kan plaatsen naar de zuiderkant als voorbeeld ...omdat het balcon van je flat verdorie in het noorden ligt...en je toch (ook graag) satelliet TV wil kijken en radio luisteren.

            schotel Kunststof-doorzichtig      platte schotel wandantenne

          Alternatief 1 ? De doorzichtige schotel!           Alternatief 2 ? de vlakke wandschotel!

                                           sat schoteltje in groene omgeving ecologisch verantwoord en vrij onopvallend.

                                                           Model voor de tuin?

                           selfsat-3 vlakschotel antenne

                                   De Selfsat schotel antenne ook al vrij discreet...

         pinkend sterretje Méér weten over deze Selfsat antenne? Muisklik op het sterretje !

                             NEOVIA VH-200 vlakke schotel antenne

 flach Vrij nieuw de Neovia VH-200...zeer lekker plat en onopvallend maar wel duur... !

De echte oplossing?Update 11/7/2008

Nog mooier is echter een vlakantenne (die we al even aanhaalden) want dáár zie je immers in het geheel niet aan dat het een schotel is.Daar zit dus toekomst in.De NEO VH-200 wordt geproduceerd door het Franse bedrijf Neovia. Deze in de buurt van Parijs gesitueerde firma heeft een vlakantenne op de markt gebracht die in Frankrijk, en vooral ook in steden zoals Parijs, razend populair is. Sterker nog, het Franse satellietbedrijf CanalSat heeft de antenne goedgekeurd en biedt deze aan in combinatie met abonnementen waarmee via de Astra 1 wordt gekeken. In de Parijse binnenstad is deze vlakantenne zelfs de enige satellietantenne die overal bevestigd mag worden omdat deze niet horizonvervuilend is. In Frankrijk zullen er naar verwachting  al enkele honderdduizenden van deze antennes dit jaar in gebruik zijn.

.
Maar ook in België kan deze antenne zijn nut bewijzen al is ze (nog) vrij duur.De goedkoopste prijs op het internet was 169 euro tijdens onze zoektocht, de duurste (die we tot hiertoe vonden) was 179 euro.Dat is ook precies de prijs van een Multytenne van Technisat (waar je wel 5 satellieten mee kan ontvangen, zie ook hierboven).. In Nederland heeft de importeur deze VH-200 sinds een aantal weken op de markt gebracht en de vraag ernaar neemt snel toe blijkbaar. Via het internet kan ook besteld worden natuurlijk al ga ik er van uit dat in uw satwinkel het snufje ook wel langzaam maar zeker zijn intrede zal doen.Rekening houdende dat de BTW in Nederland gevoelig lager ligt zal het schotelding hier wat duurder uitvallen.

De VH-200 (zie afbeelding hierboven) is ook geen reguliere schotel, maar heeft een geïntegreerde LNB waarmee zowel horizontaal als verticaal gepolariseerde signalen kunnen worden verwerkt. De antenne bundelt dus zelf direct het signaal in plaats van de reguliere methode waarbij de schotel dit opvangt en weerkaatst naar één erop gemonteerde LNB.

.
Deze antenne kan bovendien signaal leveren voor twee losse ontvangers of een twin tuner.En dat is wél een pluspunt ! Het geheel meet 56 bij 29,5 cm, is 12,5 cm diep en lijkt vrij stevig, al is het omhulsel niet heel dik. Dat kan ook niet want daar moet het signaal als het ware doorheen worden opgevangen. Het satellietsignaal wordt door feitelijk allemaal kleine aparte kopjes opgevangen en gebundeld waarbij zowel de horizontaal als verticaal gepolariseerde signalen kunnen worden verwerkt. Wat verder opvalt is dat de aansluitingen voor de twee F-connectoren vrij oppervlakkig gemonteerd zijn. Goed waterdicht intapen als de kabels gemonteerd zijn lijkt ons geen overbodige luxe omdat er niet zoals bij veel normale LNB’s een extra waterdichte huls wordt meegeleverd.

Men kan de antenne op diverse verschillende manieren bevestigen zoals op een balkon, tegen een muur, op de grond of op een standaard.

De ontvangst van de horizontaal gepolariseerde signalen (van belang voor het Vlaamse aanbod via TV Vlaanderen b.v.) is beter, en dat maakt de antenne minder gevoelig voor uitval tijdens slecht weer. Dit in tegenstelling van een ander model dat eerder al op de markt kwam.Dát was de Selfsat-H10D.Als je zowel de Astra 1 en 3 wil ontvangen (ook nodig voor wie TV Vlaanderen heeft) heb je oftewel twee VH-200 antennes nodig oftewel moet u zich een draaibaar systeem aanschaffen.In principe zou dit de goedkoopste oplossing zijn omdat dan ook de andere populaire satellieten van bij ons gecapteerd kunnen worden.Wie daarom Astra1 en/of Astra2, Astra3 of Hot Bird/Eurobird 1 wil ontvangen zal de antenne moeten (laten) draaien. Volgens de importeur in Nederland kan dat bijvoorbeeld makkelijk met een Moteck 2100 SG DiSEqC-motor.Dit systeem is merkelijk goedkoper dan het plaatsen van drie (of meerdere) platte schotels...alhoewel het woordje ' schotel ' hier absoluut niet meer van toepassing is.je zou kunnen spreken hier van mooie TL ' lampekappen' buiten verlichting...

De antenne is een prima manier om een schotelverbod te omzeilen, maar het blijft natuurlijk eigenlijk wel een noodoplossing.Maar soms is het beter dat/dit dan niks...maar in dit geval hebt u kwantiteit én kwaliteit in garantie!

                     TechniSat Multytenne Das Orriginal


 En hou het ook wat eenvoudig...

                     schotel op u tegen te zeggen...

                    Indrukwekkend? Tja dat wel...wie wil dit nu op zijn voorgevel...

                                     Satellietoog

                                     Muisklik op satellietoog hierboven !
 
Misschien wil u ook wel eens weten wat u zo allemaal uit de ruimte kan plukken hier in onze lage landen (zelfs enorm véél gratis en voor niks).Een totaal overzicht van ' Totaal TV ' (juli 2008) van zowel radio-en televisiesignalen kan u bekijken/opslaan (in pdf) als u hierboven op het schoteltje met het oog muisklikt.Als u alles eens rustig wil bekijken wat er te zien én te horen valt... zit u zeker voor een paar uurtjes goed !

                                        schotel1

We ontdekten ook een toepasselijk mooi filmpje (reportage L1 TV Limburg) dat illustreerd om zo onopvallend mogelijk het plaatsen van uw/een  schotelantenne ergonomisch te houden. Soms zijn er dus ook heel eenvoudige oplossingen mogelijk om problemen te voorkomen i.v.m.het straatbeeld en de onmiddellijke omgeving.Een beetje eigen creativiteit kan hier wonderen doen. En dat allemaal onder het motto ' Beter te moeten voorkomen dan....'..Klik op het huisje hiernaast en bekijk de documentaire video reportage.

.       TVVlaanderen HD

                     Eigen logo éénHD

Het nieuwste ruimtesnufje is natuurlijk HD televisie (en geluid!) via satelliet! Ook TV Vlaanderen geeft diverse HD signalen door.Wil je er wat meer over weten?Muisklik voor het promo-filmpje hiervan op bovenstaande afbeelding van één HD.Véél kijkplezier!

Analoge satellietsignalen afgeschreven?

Neen dus...nog niet waarschijnlijk tot 2012 !

Analoge satellietuitzendingen afgeschreven?Toch niet zo heel direct als je het aan mij zou vragen.Als je weet dat er momenteel nog een 40-tal zenders te bekijken zijn via de Astra 1 (19,2° Oost) kan je moeilijk spreken van GEEN succes.Ik vermoed zelfs dat er toch nog een jaar of twee (drie-vier) zal analoog naar satelliet gekeken worden (en ook wel geluisterd want er zijn ook nog radiozenders, die op die manier nog uitzendingen verzorgen).
Maar zij die gaan...die blijven weg en er komen wél geen nieuwe meer bij ! Ook op de Hotbird (13° Oost) zijn er nog een paar te zien.Nu, er zijn er waarschijnlijk nog hoor maar dan wél op niet voor ons zijnde interessante satellieten.Zelf heb ik nog twee analoge sat ontvangers in gebruik (eentje is zelfs uitgeleend).
Prettig nog eens om zo'n mooie signalen op te vangen (kwalitatief zijn die beelden zelfs uitstekend).Om nog eens gaan te DX-en bij de andere satellieten als het moet met materiaal uit het stenen tijdperk van de satelliettelevisie.
Frankrijk heeft o.a. ook nog een paar analoge zenders in het heelal zitten die FTA (Free To Air) te ontvangen zijn! Wie houdt van Duitse TV (en radio) moet ook nog niet wanhopen en kan méér dan genoeg beeldjes kijken en radio luisteren met de nog resterende analoge zenders vanuit de ruimte.Bovendien kan je nu die sat ontvangers op de tweedehandsmarkten voor een prikje aanschaffen, een groot voordeel dus en kleine investering.
Waarschijnlijk zijn er ook nog velen onder u die zo'n analoge ontvanger in huis staan hebben op zolder, in de garage...tenminste als ze nog niet naar het containerpark gevoerd zijn! Misschien kan je er iemand een plezier mee doen die nog niet kan genieten van satelliet televisie.Zo krijgt die tuner toch nog een tweede leven.
Nu op Totaal TV vonden we ook een mooi stukje dat ik in zijn geheel maar publiceer.Het gaat allemaal rond het stopzetten van een Duitse gekende sat.zender .Maar als je het stukje leest zal je ook wel zien (en begrijpen) waarom men de (analoge) vorm van uitzendingen wil schrappen en dan nog liefst zo vlug mogelijk ook.
.
.
                                 123
.

 

De Duitse veilingzender 1-2-3.tv is ook vanaf 1 juli gestopt met de analoge verspreiding van de zender via de Astra1-satelliet staken. De zender is vanaf dan alleen nog maar digitaal te zien via de satelliet.
Steeds meer Duitse zenders stoppen met analoge satellietverspreiding.

Dit komt vooral omdat de Duitse tak van SES-Astra bij televisiezenders die nog analoog uitzenden via de Astra1-satelliet erop aandringt om vroegtijdig te stoppen met analoge verspreiding. Ook indien distributiecontracten verlopen, worden deze voor analoge verspreiding niet meer verlengd. Vooral veel Duitse televisiezenders houden nog vast aan de analoge verspreiding. Dit komt omdat er nog miljoenen satelliethuishoudens in Duitsland uitsluitend beschikken over ontvangstmogelijkheden voor analoge satellietzenders.

Slechts 60 procent van het aantal satelliethuishoudens in Duitsland is voorzien van een digitale decoder. De resterende 40 procent, ongeveer 7 miljoen huishoudens, heeft nog steeds de verouderde analoge satellietontvanger in huis.

Het uitschakelen van analoge satellietverspreiding levert de omroepen wel een financieel voordeel van vele miljoenen euro’s per jaar op. Een analoge zender wordt namelijk op een volle transponder uitgezonden. Wanneer men digitaal gaat uitzenden kan men op één transponder tussen de vijf en twaalf kanalen uitzenden. De vrijgekomen transponder van 1-2-3.tv zal dan ook vanaf juli 2008 worden ingezet voor digitale televisie en/of radiozenders.
.
                 satelliet tv kijken in vrije tijd
            Rustig en goedkoop (FTA) analoog radio luisteren én TV-kijken, het kan dus nog ! 
  

1-2-3.tv heeft tot de uitschakeling van de analoge verspreiding besloten nadat uit een onderzoek naar voren was gekomen dat het grootste gedeelte van de 700.000 geregistreerde kopers van de veilingzender digitaal naar 1-2-3.tv keken.
Goed om weten is ook dat op de Atlantic Bird op 5° West ook nog een paar analoge zenders te bekijken vallen.Jawel o.a. France 2 (Antenne 2), France 3 en zeker niet te onderschatten TMC (TV Monte Carlo) en nog een paar andere.Deze zenders blijven in de lucht (in de ruimte in dit geval) tot zeker 2012, alzo de Fransen...
Overigens zijn deze Franse zenders (en nog wel véél meer) ook digitaal te bekijken, FTA-ongecodeerd nog wel op dezelfde satelliet!
.
In principe kan je dus nog jaren analoog wat internationaal gaan en dus plezier beleven met beeld en geluid.


             platteland schotelantenne

              En ze leefden nog lang en gelukkig...én ze hadden eeuwig beeld en geluid !


tijdsbalkje rood


 

 

00:30 Gepost door Pieter Van Banden in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-12-07

Het fuitje van een cent...

Nigerianen moeten fluitjes en honden kopen

Na de GSM komt de ( moderne ) fluit opnieuw op de markt dus...een fluitje van een cent...
.
Dat goedkope ding kan dus de ultra moderne en vlugge (lees veilige) hedendaagse communicatie middelen vervangen die boordevol software en chips zitten.
.
Van én zaak zijn we zeker,er zullen geen tegenstanders zijn omdat fluitjes zeker geen (gevaarlijke?) stalingen uitzenden.Bovendien zijn er ook geen zendmasten nodig.Maar opgelet want ook hier schuilen weer gevaren ! De ' geluidsnormen ' , de vele décibels indachtig , zouden daarmee kunnen overschreden worden natuurlijk.Wat in dit geval wéér zal een of andere beweging er zal toe aanzetten om actie te voeren.Komt daarbij dan nog...het hondengeblaf.Maar zeg nu zelf, dag en nacht fluitjes moeten horen in combinatie met dat hondenlawaai zal ook danig weer op de zenuwen gaan werken.Positief is dan wél dat stroomstoringen uit den boze zijn.Bovendien ook goed voor het millieu wat er is geen energie nodig wat dus ten goede komt aan de luchtkwaliteit. Maar waarover gaat het nu in feite?
.
                                     fluitje van één cent
.

Nigeriaanse families zouden in de strijd tegen criminaliteit de politie moeten helpen door honden en fluitjes aan te schaffen. Dat advies heeft een hoge Nigeriaanse politiecommandant zondag gegeven.

Nigeria heeft te kampen met veel gewapende overvallen op banken, markten, cafés en huizen. Het probleem wordt erger in de weken voor kerst als veel van de 140 miljoen inwoners met geld en cadeaus door het land reizen om hun families op te zoeken.

Ondanks harde maatregelen lukt het de politie niet de criminaliteit in te dammen. De hoogste politiebaas in Afrikaanse land liet onlangs weten dat zijn mannen in drie maanden tijd bijna achthonderd verdachte overvallers hadden gedood. Dat 'goede nieuws' kwam hem evenwel op kritiek van mensenrechtenorganisaties te staan
.

Het  populaire fluitje (van één cent) dat wij hier kennen van de scheidsrechter,de kaartjesknipper, de schoolmeester,de vakbondsmilitant,de jeugdbeweging,de politieagent...krijgt dus terug een waarde van enige betekenis als we dat allemaal lezen en mooi op een rijtje zetten.Het fluitje wordt dus eindelijk opgewaardeerd en kan dus nog goede diensten bewijzen ook.

tijdsbalkje rood

00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-12-07

'KerstQueen' en YouTube !

Queen plaatst kerstboodschap nu ook op YouTube !

Zelfs zeer geëerde en gekende vorsthuizen ontsnappen tegenwoordig niet meer aan het zeer moderne medium! Televisie maken bestond al vele jaren maar ' verschijningen' op internet waren uiterst zeldzaam,tenzij natuurlijk een of andere amateurfilmer wat plaatste.Maar in Groot-Brittannië denken ze daar nu wél anders over.Ze gaan de moderne tour op ! Het vorsthuis past zich aan...

  banner

      1957 Queen Elisabeth  Queen 1957

         Allereerste uitzending kerstwensen in 1957-Muisklik op de Queen afbeelding !

Koningin Elizabeth II gaat dus dit jaar de moderne tour op en pikt een  (goedkoop) graantje mee en wel via YouTube.Toevallig al zappen tegengekomen op een grijze zondagmorgen,komt dat tegen...Dit jaar zal ze haar kerstwensen via YouTube dus gaan verspreiden.Overigens haar allereerste BK (bekende koningin) optreden voor die gelegenheid vond al plaats in 1957 en zelfs helemaal nog in 'zwart- wit'.Die kan u dus bekijken door op een zwar-wit Queen te muisklikken hierboven ! De nieuwe kerstboodschap 2007 werd op kerstdag zelf ( gisteren 25/12 voor alle duidelijkheid) online gezet maar dan wél in kleur.Klik dus onderaan op de 'gekleurde' Queen en kijk én luister 50 jaar later...denk niet direct dat u hetzelfde filmpje te zien krijgt..ze gebruikt eerst een korte trailer uit 1957.

Let op want je weet nog niet alles.Het Engelse koningshuis blijkt ook een YouTube-account te hebben.Of de queen die zelf heeft aangemaakt is ons (nog) onduidelijk.

Om alles gezellig te houden staan op diezelfde pagina een aantal (historische) filmpjes.Waarschijnlijk bedoeld als testbeeld of interludium.

       Broadcast 2007  Queen 2007

       De versie van de kerstboodschap anno 2007 en 50 jaar later.Muisklik op de Queen !

Een woordvoerder van de koninklijke familie vertelde dat de koningin het ook erg belangrijk vindt dat haar (kerst) boodschap een zo groot mogelijk aantal mensen kan bereiken in de wereld.Hiervoor kunnen dus de meest populaire (zoals het internet)  communicatiemiddelen worden ingezet én gebruikt.Profijtig is het anders ook wel denk ikzelf dan maar... 
'Dit zal er in ieder geval ook voor zorgen dat 'onze' kerstwensen toegankelijk zijn voor een jong publiek en zowat overal in het buitenland' voegde de onbekende woordvoerder er aan toe.

Dit jaar kreeg de  'kerstman' op kerstdag dus concurentie...van de ' Kerstqueen'.De toepraak is overigens nog niet voorzien van Nederlandse voettitels en we betwijfelen ook zeer sterk of die er zullen (bij) komen...

tijdsbalkje rood

 

00:15 Gepost door Pieter Van Banden in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |