15-12-17

VRT ruilt geluidsdichte box in voor open radiostudio

  VRT ruilt geluidsdichte box in voor open radiostudio

 

Onze Vlaamse publieke omroep VRT gaat haar radiofaciliteiten flink moderniseren. Als onderdeel hiervan worden de radiostudio’s naar de redactievloer verhuisd. MNM is de eerste radiozender die gebruik maakt van de zogenaamde “open office radio studio,” zo meldt Radioworld.

file_30466.jpg

Tot nu toe was de radiostudio van MNM, net als de andere radiostudio’s van de VRT hermetisch afgesloten. Radiomakers stonden in een geluidsdichte box en hadden daardoor geen visueel contact met hun collega’s op de redactievloer.

 

Toen vier jaar geleden besloten werd om de radiostudio van MNM te verbouwen, pleitte nethoofd Rino Ver Eecke voor een andere opzet. “Ik wilde het ontwerp van de studio veranderen. Van deejays die achter hun schermen verborgen waren en op een grijze muur uitkeken naar een meer open werkruimte met veel daglicht. Deze lay-out brengt hen in de ‘echte’ wereld.”

 

Sinds kort maakt MNM gebruik van haar nieuwe radiostudio. Het complete team van de radiozender is hiervoor naar de 7e verdieping waar het nu 590 m2 ter beschikking heeft voor studio’s en redactie.

 

Het resultaat mag er zijn: de deejays van MNM kijken voortaan door een glazen wand uit op de redactieruimte. Ook hebben zij voortaan nog maar drie schermen en hun persoonlijke laptop voor hen staan. Software die minder dan 20% van de tijd gebruikt wordt, heeft geen plaats meer in de basis set-up.

 

file_61938.jpg

Het eerste scherm wordt gebruikt voor de digitale telefooncentrale van MNM. Hier komen alle telefoontjes en sms-jes naar de studio binnen. Een tweede scherm wordt gebruikt voor het Dalet afspeelsysteem, terwijl op het derde scherm de belangrijkste verkeersinformatie staat. De laptop van de deejay wordt gebruikt voor mail en social media als twitter en Instagram.

 

Daarnaast zijn op meerdere plekken op de zevende verdieping aansluitpunten voor een mengpaneel gemaakt waardoor vanaf meerdere plekken een programma gemaakt kan worden.

 

“Dit is voor het eerst in de geschiedenis van de VRT dat een radiostudio in een kantoor is gebouwd,” aldus Ver Eecke. “We zijn radicaal afgestapt van het jaren ’50 concept met geluidsdichte boxen.”

 

Het voordeel van MNM is dat de studio vanwege het hitformat van de zender niet meer hoeft te voldoen aan hoge akoestische isolatienormen. Het station brengt veel muziek en vrijwel alle presentaties worden over fillers en bedjes gedaan. De deejay kan zelfs bij mooi weer een raam open zetten.

file_69258.jpg

De nieuwe opstelling bij MNM dient als blauwdruk voor de overige radiozenders van de VRT. Het is de bedoeling dat in het nieuwe gebouw van de Vlaamse publieke omroep, dat in 20121 wordt opgeleverd, meer radiostations volgens de MNM opstelling gaan werken, waaronder ook Radio 1.

 

Radio NL (Martin Slijper)

radio nl.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

JLB gaat soms naar zee

JLB gaat soms naar zee

 

Wisselgeneratie met teveel dozen

 

RadioVisie heeft een jarenlange traditie van columnschrijvers. Die kleine stukjes waarin een mens al eens ‘zijn gedacht mag zeggen’. Met een knipoog liefst. Over ergernissen, zaken die fout gaan of beter zouden kunnen. In de hoop dat er ergens bij iemand, iets blijft hangen. Een licht. Een vloek. Een glimlach. Of gewoon het feit dat het leuk is om een andere versie te lezen, die van JL Bostyn bijvoorbeeld. Kort na zij geboorte geëlektrocuteerd door de Philips-lampenradio bij zijn grootmoeder. We zullen dus nooit weten hoe hij zou zijn geworden ware dit niet gebeurd. Wat het wel werd, vertelt hij wekelijks zelf. Op zondag.

Jean-Luc Bostyn -JLB aanzee leesstukje.png

Sporen uit een ‘raar’ verleden bijhouden

Een loodzware dag in het vooruitzicht. De grote finale in het opruimen van mijn radio-archieven. Een fors restant eigenlijk (bekijk de foto maar eens). Al ben ik de voorbije drie jaar eigenlijk continu aan het leeghalen, archiveren, weggeven en wegbrengen geweest van foto’s, vinyl, boeken, dossiers, promo-materiaal. Niet dagelijks, uiteraard niet, wel als de ‘omstandigheden daartoe noopten’… 

Heb je er al eens bij stilgestaan hoe je, voor de komst van het digitale tijdperk, aan informatie kwam? Vijf retorische vraagjes. Wanneer begon Radio 1 met uitzenden? Waar ligt Scarborough? Hoeveel inch gaan in een centimeter? Hoe zien Tom Collins of Lutgard Simons eruit? Wie zingt Born Free, de stationtune van Radio Hauraki? Je kwam er enkel achter als je boeken in huis had. Of magazines en schriftjes waarin je alles bijhield, dossiers, foto’s… 

Idem dito met geluid. Denk maar eens terug, met enige heimwee mag, aan de hoeveelheid ruimte die jouw collectie vinyl in beslag nam. Tel daar de banden en muziekcassettes bij. En vergeet vooral de toestellen niet die nodig waren om muziek en radio te kunnen beluisteren. Tegenwoordig steekt alles wat ik tot hiertoe aanhaalde gewoon in jouw broekzak of handtas, of waar dan ook. Maar je houdt altijd àlles met één hand vast. Zoveel is zeker. 

Het is allemaal zo makkelijk geworden om wat dan ook bij te houden, op te zoeken, te delen. En op de keeper beschouwd is het tegenwoordig ook stukken goedkoper om een archief in stand te houden. De keerzijde van deze ultra minimalisatie is uiteraard dat je, wanneer je voor het eerst bij iemand komt, niet meer zo snel door hebt waarvan hij of zij houdt. Boeken, platenkasten en afspeelapparatuur verraadden vroeger al snel wie of wat hij/zij was. 

Prille twintigers zullen, misschien, nog net herkennen wat ik hierboven probeerde te omschrijven. Tieners al niet meer. Kleuters en peuters zullen over twee decennia het begin van de 21st eeuw als de middeleeuwen beschouwen. Zeker als steeds minder sporen uit dat ‘rare’ verleden worden bijgehouden. Maar wat was belangrijk en wat triviaal? Uiteraard ben ik, 64 jaar op de teller, bevoorrecht.

Leeftijdsgenoten van deze ‘wisselgeneratie’ begrijpen wat ik bedoel. Wij hebben het àllemaal gekend. Hoe het vroeger was, hoe het evolueerde en wat het nu is. Schitterend toch om dit te mogen meemaken. 

Daar ben ik dus al drie jaar mee bezig. Twee garageboxen en drie zolders stampvol archiefmateriaal nakijken, uitspitten, sorteren… Nog een vijftiental dozen te gaan. Eerst moeten ze twee verdiepingen lager waar ik de inhoud in alle rust kan bekijken. Wat steekt erin? Is het belangrijk voor mij? Zo niet, voor wie dan wel? Weggooien staat niet vooraan in mijn woordenboek.

3018356-479dddeb709fbb6897ff15949e4fa6b7.jpg

Werk aan de winkel dus. Gelukkig krijg ik hulp van enkele redactieleden. Al wordt het weer strootje trekken naar welke muziek we gaan luisteren tijdens het werk. Maar dat is een ander verhaal…

Jean-Luc Bostyn

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-12-17

NL:Antennes Wereldomroep in Zeewolde worden ontmanteld

NL:Antennes Wereldomroep in Zeewolde worden ontmanteld

Begin volgend jaar worden de antennes die vroeger gebruikt werden voor Radio Nederland Wereldomroep in Zeewolde ontmanteld. Dit heeft de nieuwe eigenaar van het zendstation, het Ministerie van Defensie, bekend gemaakt. De antennes worden al lange tijd niet meer gebruikt.

zeew80s.jpg

                                                                                         Foto:home.hccnet.nl

De antennemasten in Zeewolde werden in de periode van 1985 tot en met 2007 gebruikt door de toenmalige uitzendingen van Radio Nederland Wereldomroep op de korte golf. Het terrein bestaat uit 17 antennes. De Wereldomroep heeft tot en met 2007 gebruik gemaakt van het zendstation in Zeewolde. In 2012 werd het terrein overgenomen door het Ministerie van Defensie. Deze gaat het terrein de komende periode ombouwen.

Het zendstation gaat de communicatie over lange afstanden met o.a. schepen en missiegebieden over de gehele wereld verzorgen. Het ministerie van Defensie heeft de intentie dit zendstation medio 2020 operationeel in gebruik te nemen.

Volgens Omroep Flevoland zullen vanaf begin 2018 zullen allereerst alle bestaande antennemasten worden ontmanteld. De verwachting is dat uiterlijk 2020 alle werkzaamheden, inclusief renovatie van het zendergebouw, zijn afgerond.

Op het huidige zenderpark staan een aantal masten die gebruikt werden door de toenmalige Wereldomroep. Een aantal van deze masten hebben een hoogte tot 135m. Deze masten zullen worden verwijderd en op de zelfde locatie als de oude masten zullen nieuwe antennes worden geplaatst voor communicatie met schepen, vliegtuigen en missiegebieden. Deze antennes zullen een diamantenvorm hebben met een hoogte van 40m.

Het zendergebouw op het terrein zal in zijn huidige vorm blijven bestaan en volledig gerenoveerd worden. Op het terrein zal nog een bodemwarmtewisselaar onder de grond geplaatst worden, dit ten behoeve van de koeling van de zenderapparatuur.

Flev.jpg

                                                                                                                                            Foto: Wikipedia

mediamagazine.png

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Led verlichting kan uw DAB+ radio (soms) schaden !

Led verlichting kan uw DAB+ radio (soms) schaden !

Het gebruik van led-verlichting kan storing veroorzaken op DAB+-radio’s. Dit kwam naar voren in het radioprogramma Nieuwe Feiten Radio 1.

Een luisteraar klaagde in het radioprogramma op de Vlaamse openbare radiozender VRT Radio 1 over het feit dat sinds hij is overgestapt op led-verlichting de digitale radio “zwijgt” bij het inschakelen van de verlichting.

600x600.jpgProfessor Davy Pissoort van de Katholieke Universiteit Leuven geeft in het radioprogramma Nieuwe Feiten aan dit inderdaad het geval kan zijn. “We spreken hier over een typisch elektromagnetisch interferentiefenomeen. Dat is een fenomeen waarbij een bepaald toestel elektromagnetische storingen veroorzaakt en een ander elektronisch toestel gaat hinderen in zijn werking.”

Digitale radio’s zijn gevoeliger voor deze storingen dan FM-radio’s. Op een FM-radio kan de led-verlichting wel storing of ruis veroorzaken. Bij DAB+-radio’s valt het geluid echter compleet weg.

8818376769566-424-424.jpgPissoort geeft aan de transformatoren die bij led-verlichting aanwezig zijn de oorzaak van de storing kunnen zijn. “Die led-lampen werken op een lagere spanning dan de 220 Volt die uit het normale net komt. Daarom zit er een transfootje tussen. Alleen gaat dat transfootje schakelen, en die 220-spanning af en toe aan- en afzetten. Die aan/uit-beweging genereert storingen.”

Davy Pissoort benadrukt dat niet alle toestellen voor digitale radio gevoelig zijn voor de storingen. “De fabrikant zou zich hier eigenlijk tegen moeten beveiligen“. Ook is het advies om de radio op een andere plek in de kamer te zetten of eventueel een ander stopcontact te gebruiken. Ook kan het gebruik van andere led-lampen een eventuele oplossing zijn.

In Nederland geeft Agentschap Telecom op haar website aan dat led-verlichting inderdaad storing kan veroorzaken. “De storingskans neemt toe als veel led-lampen tegelijk aan staan, zoals in de tuinbouw, parkeergarages of grote kantoorgebouwen. Het is belangrijk dat distributeurs, importeurs en fabrikanten zich hiervan bewust zijn. In ieder geval moeten op de markt gebrachte led-lampen voldoen aan de EMC-richtlijn. Agentschap Telecom houdt hier toezicht op.“, aldus de toezichthouder op haar website.

Het hele interview is terug te luisteren op de website van Radio 1.

mediamagazine.png

Het artikel kan je ook lezen in dagblad Het Laatste Nieuws

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-12-17

Einde van de folklore op de lokale FM?

Einde van de folklore op de lokale FM?

Een hulpplan gevraagd voor de kerstdagen

‘Echte lokale radio’. Het is misschien een beetje oneerbiedig om daarmee te refereren naar de ‘volkse’ zenders. Maar een café of een omgebouwde garage met enkele buurtbewoners achter de microfoon, in een klein dorp… ergens in Vlaanderen. Het heeft een hoog ‘Man bijt hond’-gehalte. En toch… folklore op FM bestaat echt. Uiteraard hebben zo’n zenders een klein potentieel. Niet elke radio heeft een miljoen mensen onder de antenne wonen. Maar binnen hun gemeenschap hebben die ‘kleintjes’ wel bestaansrecht. Dat hebben ze zelf afgedwongen. In hun dorp zijn dit echte helden.

dyn010_original_700_466_pjpeg__29fb368b1093580fed0bd8b169ba6416.2.jpg


Die zenders, iedereen weet wie ik bedoel, zijn de grootste slachtoffers van de meest recente erkenningsronde voor lokale radio. Nu kerstmis eraan komt stel ik me de emotionele momenten voor die de komende weken beleefd zullen worden in vele radiostudio’s. Hoe is dit toch kunnen gebeuren? Nee, de gebuisden behoren niet tot de Vlaamse elite. En nee, ze zijn zeker niet de betere schrijvers van dossiers. Maar ik vind het verdwijnen van deze radiostations toch iets inhumaan hebben. Er zijn er nu al niet veel meer over. Misschien een tiental, maximum twintig… Het is een uitstervend soort.

1.jpg


Je kunt niet verwachten dat een vereniging van goedwillende amateurs op hetzelfde niveau dossiers schrijft als een doorwinterde ondernemer. Dat kon men vooraf ingeschat hebben. Ik hoor de minister nog stoer zeggen dat ‘iedereen gelijke kansen had’. Hij zei ook dat frequenties een schaars goed zijn. Sorry, ik geloof dit niet. Frequenties zijn er uiteraard niet in overvloed. Maar mij maak je niet wijs dat er niet ergens nog iéts kan bedacht worden om deze folklore alsnog in stand te houden. Probeer de tool Free Frequenties van fmscan.org maar eens. Je ontdekt dat in landelijke gebieden echt nog wel wat ruimte te vinden is in die FM-band.

WZC-Onze-Lieve-Vrouw-Roosdaal-bij-PROS.2jpg.jpg


Nu de kerstperiode aanbreekt, met als hoofdgedachte toch een boodschap van liefde en vrede, heb ik maar één vraag: ‘Heeft er iemand de politieke moed om dit technisch op te lossen?’. Dit soort lokale zenders wil geen vermogen van twee kilowatt, en nee, ze willen ook geen drie zendmasten. Na meer dan drie decennia willen ze enkel verder gaan met hun hobby, met het liefste wat ze doen in hun leven. Iets waarmee ze andere mensen gelukkig(er) maken. Als het kan liefst met de bestaande apparatuur. Misschien verouderd, maar nog best bruikbaar. Is dat een reden voor een lagere score in hun dossiers?

dyn006_original_820_615_pjpeg_2616433_b6cad0e8c26deccb88b49ffc083230e0.2.jpg


Een topadvocaat inhuren is onbetaalbaar. Maar folklore bescherm je. Folklore is (volks)cultuur. Cultuur heeft een eigen minister. Dezelfde als die van Media. Theater, opera, kunst, orkesten, koren, krijgen er vaak subsidies bovenop. Lokale radiocultuur krijgt een ezelsstamp. Wie zorgt ervoor dat de kleine, gebuisde zenders wel een fijne kerst kunnen beleven? Wie komt met een oplossing? De politieker die de handschoen opneemt, kan er punten mee scoren. Waarom Sven Gatz zelf niet? Enkel echte groten geven toe dat ze ook als eens fouten maken.

WZC-Onze-Lieve-Vrouw-Roosdaal-bij-PROS.jpg


Niemand zal protesteren als je deze drenkelingen op het droge hijst. Hier is draagvlak voor in de hele radiosector. Ja dat bestaat.

Zeker tijdens de kerstdagen.

Is getekend: Victor Olsen

763.jpg

1784284302.jpg

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

 

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-12-17

Dit is Radio België – Ici Radio Belgique

Dit is Radio België – Ici Radio Belgique

 

Nationaal, regionaal, lokaal? Maar niet normaal...

 

Radio is tegenwoordig weer een hot item. Wat uiteraard alles te maken heeft met de nieuwe erkenningen. Eerst voor de vier (semi) nationale netwerken, vorige week nog voor de resterende lokale FM-frequenties. In 2018 wordt het dus allemaal anders. Maar hoe was het… vroeger? Ooit waren er nationale radiostations. Tegenwoordig dekt die vlag enkel de regio Vlaanderen, of Wallonië, of Brussel, of de oostkantons. Niet meer heel België. De tijd van de ‘goede, oude middengolf’.

FM antennes-Vanop radio Pros mast Kerksken-22-9-2016.jpg

Vanaf de jaren 60 maakte de FM-band zijn opwachting. Met de komst van de vrije radiozenders werd het twintig jaar later zelfs drummen voor een plaatsje. Die waren beperkt, zei de overheid. Bijgevolg moest er worden ingegrepen. Grote nationale spelers in die band konden niet, ‘want er is geen plaats’. Tot die plots toch gevonden werd en Q-music, 4FM en nog iets later Nostalgie opdoken. Nationaal. Nou ja, nationaal in Vlaanderen. En toen zat de band opnieuw vol. Zei de overheid.

Dit jaar vond men alweer extra ruimte voor vier semi nationale netwerken. Eentje voor S-radio, een andere voor de stadsradio’s, ook VBRO kon er bij en tot slot werd nog ruimte gevonden voor Hit FM. Of ze straks nog onder die naam zullen opereren, is een vraag die ik nog niet kan beantwoorden. Maar doet het er eigenijk toe? Zullen we kunnen luisteren? Want er is geen plaats, zegt toch de overheid… Toch niet meer voor de kleintjes. Dus werd er flink in het aantal gehakt.

Maar ik wilde het eigenlijk hebben over échte nationale radio. Daar ben ik dit stukje mee begonnen.  We hebben er nog één en eentje van driekwart. In heel het land te ontvangen en zelfs daarbuiten. Maar ook nog slechts een paar weken. La Première van de RTBf stopt de middengolf-uitzendingen per 31 december aanstaande. Misschien is het maar een gerucht, want in Wallonië veranderen ze wel eens vaker het geweer van schouder.

radiobelgique_denis_radiobelgique.jpg

1-1-1924:Radio-Bruxelles wordt officieel  Radio-Belgique, de programma's van Radio-Belgique bestaan vooral  uit concerten

Foto:http://users.skynet.be/tsf/PICTURES/radiobelgique_denis_r...

 

Als ik, doorsnee Belg, van Oostende naar Arlon rijdt, dan zet ik de 621 kHz op. Ik hoef nooit meer van frequentie te wisselen. Uiteraard word ik dan enkel bediend in de taal van Molière. Maar met die man was toch niks mis? Ook VivaCité op de 1125 kHz gaat een heel eind ver, in Vlaanderen. Rij ik echter als Vlaamse luisteraar de taalgrens over, dan ben ik heel snel mijn nationale Vlaamse radiozenders kwijt. Weg eigenheid, weg cultuur, weg heimat. Kunnen we het dan nog hebben over Radio 2, Q-music of straks S-radio als nationale omroepen? Of kleven we er het meer bescheiden label ‘regionaal’ op? 

Ik hoor ze het al denken op het Kabinet van Sven Gatz; ‘Er is toch nog zoiets als het internet!’. Klopt, maar dat is niet gratis. De radiotaks mag dan lang geleden zijn afgeschaft, je wil hem toch niet vervangen door een soort verplicht abonnement? En de BRF, voor onze Duitstalige landgenoten? Die blijven bescheiden, zij hebben steeds geclaimd dat ze regionaal radio maken. En Brussel dan? Hun zenders zijn in theorie bedoeld voor hùn gewest. De praktijk is anders. Die nemen dus wel dure FM-plekken in, ver buiten hun comfortzone, waardoor Vlaamse lokale stations de dupe worden. . 

Slotwoord; de radio in België is al net zo ingewikkeld als alle overige structuren. Ik vermoed dat we ermee zullen moeten leren leven. Dat doen we tenslotte al een eeuwigheid. Zolang buitenlandse vrienden maar geen vragen stellen. En als ze iets niet vinden, dan zeggen we gewoon dat er geen plaats meer was.

radio-fm.png

Is getekend Pieter Van Banden

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-12-17

EBU en DAB+

EBU en DAB+

EBU doet aanbeveling voor digitale DAB+ radio

 

De EBU ofwel European Broadcast Union, heeft aan al haar leden een aanbeveling gedaan om van FM radio op DAB+ over te stappen of in ieder geval de nieuwe uitzendnorm te omarmen. De EBU heeft vele tientallen leden in heel Europa en het Midden-Oosten. In veel van die landen is van digitalisering nog geen enkele sprake. In een aantal Europese landen, zoals Noorwegen en Zwitserland komt DAB+ wel goed van de grond. In Groot-Brittannië is vooral sprake van het uitzenden in de oude DAB-norm. In diverse andere grote landen speelt FM vooralsnog de hoofdrol. In Frankrijk gaat de uitrol van DAB+ tergend langzaam. België en Nederland werken net als Duitsland en Denemarken wel actief aan de uitrol van DAB+ inclusief mediacampagnes.

 

DAB+ Jou volgende radio.jpg

De grootste uitdaging is om gebruikers over te halen tot een overstap zolang ook nog in FM wordt uitgezonden. Noorwegen heeft daarbij voor de dwingende optie gekozen door FM radio simpelweg geheel uit te zetten. In december gaan de FM-zenders van de landelijke omroepen daar in de laatste regio voorgoed uit. In Nederland is sprake van een langzame maar gestage groei. In België wordt ook geprobeerd om DAB+ leven in te blazen, maar daar wordt vooralsnog vooral hevige strijd gevoerd over FM-frequenties.

 

Jan-Hein Visser

 

ttv logo.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-12-17

Kijk eens binnen in het VRT/RTBF-zendstation in Waver

Kijk eens binnen in het VRT/RTBF-zendstation  in Waver

 

In de reeks “Markante plekken” gaat de VRT NWS fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud.  Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: het VRT/RTBF-zendstation in Waver.

784c1b7a-d128-11e7-8ba7-02b7b76bf47f.jpg

De geschiedenis van het centrum gaat terug tot in 1938. In dat jaar blijkt dat het zendstation in Veltem te klein is geworden en dat er moet worden uitgekeken naar een plaats om een nieuw station te kunnen bouwen. Maar de Tweede Wereldoorlog gooit roet in het eten, en pas in 1946 worden plannen getekend. In 1951 wordt de eerste steen gelegd en een jaar later, op 17 oktober 1952, wijdt koning Boudewijn het centrum plechtig in.

Hier lees je het volledige fotoverslag !

c773bc7a-d5bf-11e7-8ba7-02b7b76bf47f.png

VRT NWS

 

Lees ook op deze blog: En hoe gaat het nog met het (VRT) zenderpark van Waver? ((30/10/2014) Fotoverslag !

 

1546305840.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

15:59 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zijn de euro’s van 50+ niet goed genoeg?

Zijn de euro’s van 50+ niet goed genoeg?

 

Opmerkelijke 'minuut' hij Hautekiet (Radio 1)

 

Jan Hautekiet geeft tijdens zijn programma bij Radio 1 (09:00-10:00 uur), iedere doordeweekse dag één minuut radio cadeau. Daarin mag een luisteraar in zestig seconden ‘zijn gedacht zeggen’. Maandag 27 november mocht oud journalist Ludo Hugaerts – o.a. bij het blad Plus Magazine – zijn gram halen. Het viel ons des te meer op omdat we bij RadioVisie al vaak op dezelfde spijker geklopt hebben. “Waarom is reclame nog zo vaak gericht op de klassieke doelgroep 25-45 jaar, terwijl vijftigplussers voor veel meer inkomsten kunnen zorgen?”

De minuut

“Hebben adverteerders en marketeers echt niets van de vijftigplussersrevolutie van de jongste jaren gemerkt? Welke leeftijdsgroep koopt de meeste fietsen, hometrainers of, voedingssupplementen? Precies. Wie zie je het meest rondrijden in cabrio’s en op motoren? Inderdaad. Avonturenreizen, pakketten à la Hello Fresh, energiedranken en ook Facebook werden ooit door jonge wereldbestormers bedacht voor leeftijdgenoten, maar in de praktijk zijn vooral 50-plussers er heavy users van geworden. Als zestiger lijk ik dus interessant voor adverteerders. Mis. In de meeste reclame zie je nog steeds vrijwel alleen de klassieke doelgroepen 15-24 jaar of 25-45 jaar opduiken. Ze doen maar, denk ik dan. Maar onze bedrijven worden beter verlost van die blinde marketeers, want ze doen hen veel inkomsten missen.”

Hier vind je trouwens een fantastische bloemlezing aan antwoorden van de ‘doelgroep’.

 

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-12-17

648 kHz en Orfordness, een fascinerende radiogeschiedenis

648 kHz en Orfordness, een fascinerende radiogeschiedenis

 

5.jpg

 

Nu Radio Caroline heel snel startte met reguliere programma’s op de AM-frequentie 648 kHz vanuit Orfordness, heeft Alan Beech op de website van het meest legendarische Engelse station een bijdrage gepubliceerd over de fascinerende geschiedenis van de frequentie die hen door de Britse mediaregulator OfCom werd toegewezen. Omdat het een erg boeiend en alomvattend artikel is, brengt RadioVisie u een bewerkte Nederlandstalige versie.

 

1.jpg

De BBC zette in de jaren ’30 twee radio-omroepnetwerken op: eentje met een nationaal programma en een tweede met regionale programma’s. Zo ontstonden een reeks historische, krachtige zendersites in Groot-Brittannië zoals Brookmans Park en Droitwich (foto links), die nog tot op de dag van vandaag actief zijn. Het nationale net ging trouwens van start op de langegolf en werd pas later aangevuld met steunzenders op de middengolf.

 

In de Tweede Wereldoorlog werden de krachtige zenders aangevuld met kleinere “stadszenders” met een laag vermogen. Die moesten paraat zijn om met lokale programma’s over te nemen indien het nationale programma vanuit Londen zou wegvallen. Die lokale zenders werden op één frequentie gecoördineerd om te voorkomen dat vijandelijke bommenwerpers met “direction finding” de locaties zouden kunnen achterhalen.

In 1946 creëerde de BBC een derde net voor klassieke muziek, drama en ‘intellectuele’ gecultiveerde programmering. De zender stond eerst in Droitwich, maar verhuisde in 1950 naar het centraal gelegen Daventry op een nieuw toegewezen frequentie, 647 kHz (464 meter), zodat slechts een beperkt aantal steunzenders nodig waren in enkele uithoeken om het Verenigd Koninkrijk volledig te kunnen dekken. Wie nog een radio heeft van voor 1978, zal de 647 kHz gemarkeerd zien als BBC R3 op 464 meter.

Aspidistra, de krachtigste zender ter wereld

Al in het oorlogsjaar 1941 werd op initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken getracht om, met geleend materiaal van de BBC, vanuit Crowborough in Sussex propaganda-uitzendingen te verzorgen naar Europa. Dat gebeurde met een zendinstallatie met als codenaam Aspidistra, op dat moment de krachtigste zender ter wereld. De zender naar Europa bleef actief na de oorlog en werd overgedragen aan de BBC.

In 1967, na het verbod op de zeezenders, onderging de BBC een grondige wijziging. Het nationale lichte programma wordt in twee gesplitst. Radio 2 krijgt de langegolfzender en de nieuwe popzender Radio 1 krijgt de 247 meter op de middengolf. Het derde programma wordt Radio 3, nog steeds op 647 kHz van Daventry, en Radio 4 wordt een nationaal programma met regionale ontkoppelingen.

Reorganisatie AM-band

2.jpgDe dekking van Radio 1 en Radio 2 laten echter te wensen over. In november 1978 komt er een grote reorganisatie van de AM-band in heel Europa, waarbij alle stations op 9 kHz-kanaalafstand worden uitgelijnd. De BBC maakt hiervan gebruik om grote veranderingen door te voeren aan hun MW- en LW-stations. Door de groeiende verspreiding van lokale radio in de jaren 70 is de behoefte aan regionale inhoud op Radio 4 overbodig, dus dit wordt een nationale dienst en gaat verder op het lange golfkanaal op 1500 meter.

Zo komen vier krachtige middengolfkanalen vrij, die vervolgens opnieuw worden toegewezen in het hele land en in twee groepen worden verdeeld. 330 en 433 meter (909 en 693 kHz), voorheen voor Londen en het noorden ging naar Radio 2. De 275 en 285 meter (1089 en 1053 kHz), tot dan voor de Midlands en het westen, werden aan Radio 1 gegeven. Op de vier frequenties werden over het hele land aanvullende zenders geplaatst zonder dat de zendgebieden overlapten. Radio 3 kreeg de oude, minder goede 247 meter (1215 kHz), maar het Britse klassieke net heeft op dat moment al een volledige dekking op FM.

De oude Radio 3-frequentie, nu uitgelijnd op 648 kHz, tevens de beste van alle Britse AM-frequenties, wordt vanaf dan ingezet voor de Europese programma’s van de BBC World Service. In de hoogdagen van de Koude Oorlog, begin jaren ’80, was dat wereldwijde radionet politiek en strategisch van groot belang. De Aspidistra-zender op de Crowborough-site in Sussex had na 40 jaar echter zijn beste tijd gehad.

Militaire landtong

3.jpgDe zoektocht naar een nieuwe site kwam uit op Orford Ness, een landtong, op een paar honderd meter voor de kust van Suffolk. In de beide wereldoorlogen was dat militair terrein en in de jaren ‘60 tot midden jaren ‘70 huisvestte de “spit” (het Engels voor landtong) een experimenteel gezamenlijk Brits-Amerikaans raketvolgsysteem. De BBC World Service voor Europa startte in september 1982 met 500 kW op 648 kHz vanuit Orfordness met een 24/7-programmering. Het antennesysteem bestond uit een reeks van 5 torens, die het signaal in een zuidoostelijke straal wegstuurde van het VK.

De meeste programma’s waren in het Engels, maar er werd ook in het Duits en het Frans uitgezonden, met name begin jaren ’90 toen Oost en West-Duitsland verenigd werden en het Ijzeren Gordijn viel. De AM-service op 648 kHz werd in maart 2011 beëindigd om meerdere redenen: financiële besparingen, gebrek aan interesse in internationale radio, het luistergedrag dat wijzigde naar online en digitaal en de verouderde apparatuur die aan vervanging toe was.

Op het einde werd de site beheerd door Babcock Networks, in opdracht van het Foreign and Commonwealth Office. In 2012 besliste OfCom de BBC de rechten te ontnemen op de 648-frequentie, omdat ze er toch geen gebruik meer van maakte. Op de valreep werden de site en de 648 kHz in 2011 nog een tijdje gebruikt door de Nederlandse NOS Radio 1, toen enkele belangrijke Nederlandse zendersites uit de lucht waren gevallen door een ongelukkige samenloop van branden en storingen. Deze (nood)uitzendingen liepen af ​​op 22 september 2011. Daarna werd het stil op de 648 kHz en op Orfordness, decennialang veruit de allerbeste zendersite van heel Europa.

Radio Caroline

4.jpgEind 2016 stelde de Britse mediaregulator de frequentie opnieuw ter beschikking voor gemeenschapsradio. Op 22 mei 2017 kondigde OfCom aan dat Radio Caroline de licentie kreeg. Het primaire dekkingsgebied van de Caroline-zender is Suffolk en Noord-Essex. Uiteindelijk kreeg Caroline de toestemming om uit te zenden vanuit Orfordness, hoewel OfCom eerst een zendlocatie 30 km meer landinwaarts had toegewezen.

Gelukkig is de 648-frequentie de voorbije jaren zo goed als ongebruikt gebleven in West-Europa, zodat zelfs een bescheiden 1 kilowatt voor een redelijk comfortabel zendgebied zorgt tot ver over zee. De zender wordt daarbij ook ruim geholpen door het feit dat de bodem rond de antenne meestal onder water staat. Er zijn wel stations in Spanje, Slovenië en mogelijk Bulgarije actief op de 648. Andere landen waaraan de frequentie is toegewezen, zijn Libië (momenteel niet actief) en een 2 megawatt-station in Saoedi-Arabië.

(Alan Beech, Nederlandse bewerking RDS)

RadioVisie

radiovisie-logo-klein.png.jpg

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende