19-08-17

DL:Betalen voor digitaal tv-kijken via de ether

DL:Betalen voor (commercieel) digitaal tv-kijken via de ether

 

Ook de Duitsers moeten eraan geloven. Om naar commerciële zenders in de ether via DVB-T2 te kijken, moet men vanaf het einde van deze maand betalen. De gratis kijkperiode via Freenet loopt namelijk af.

 

Logo DVB-T2.jpg

 

Freenet is het nieuwe abonnementplatform voor digitale ethertelevisie van de DVB-T2 uitzendnorm. In de oude situatie met DVB-T waren de commerciële zenders ongecodeerd en zonder abonnement te bekijken. Na de overstap naar DVB-T2 is de situatie gewijzigd.

 

Na de technische overgang naar DVB-T2 is niet alleen een nieuwe tv-decoder maar ook een smartcard en eventuele CI-module nodig. De afgelopen maanden kon men met de benodigde geschikte apparatuur zonder abonnement naar de Duitse commerciële zenders kijken. Daar komt eind juni verandering in.

 

Een abonnement op Freenet gaat vanaf dat moment €5,75 euro per maand kosten. Voor 69 euro kan men ook een prepaid smartcard kopen waarmee een jaar lang gekeken kan worden. Bij de laatste optie wordt het abonnement niet automatisch verlengd. De smartcard wordt na 365 dagen automatisch inactief. Bij de eerste optie kan maandelijks het abonnement opgezegd worden.

 

De zenders van de publieke omroepen ARD en ZDF blijven ook in DVB-T2 ongecodeerd, en dus gratis, beschikbaar. Verder worden de zenders in Duitsland via DVB-T2 veelal in HD-kwaliteit geleverd.

 

TotaalTV (Jarco Kriek)

TV kijken.jpg

 

Lees ook op deze blog: DVB-T ontvanger voor Duitse Freenet (4/5/2017)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:02 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-08-17

DAB+ wordt uitgerold in meer grote steden van Australië

DAB+ wordt uitgerold in meer grote steden van Australië

 

De komende jaren wordt DAB+ uitgerold in meer grote Australische steden. Mediaregulator ACMA heeft plannen afgerond om digitale etherradio te gaan uitrollen in alle grote steden.

 

                                                                Foto: Digital Radio Australia


In 2009 zijn de commerciële radiostations, de publieke omroep ABC en de multiculturele omroep SBS in Sydney, Brisbane, Melbourne, Perth en Adelaide gestart met uitzenden via DAB+. Naast vrijwel alle radiostations die op FM en AM uitzenden, zijn hier via DAB+ ook tientallen themakanalen te ontvangen.

 

Doordat het grootste deel van de bevolking in en om de grote steden woont, kan nu ongeveer 65% van de inwoners van Australië DAB+ ontvangen, ondanks dat slechts een half procent van het landoppervlak gedekt wordt met DAB+.

 

Inmiddels is DAB+ niet meer weg te denken in de grote steden en luistert 25% van de bevolking al digitaal naar de radio. Inmiddels zijn er al ruim 3 miljoen DAB+radio’s verkocht. 34% Van alle nieuwe auto’s verlaat de fabriek standaard met een DAB+ontvanger.


 De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan plannen voor de uitrol van DAB+ naar meer grote steden. De eerste plannen hiervoor ontstonden overigens al in 2015.

 

“Het afronden van het digitale radiokanalen plan is een belangrijke stap in de voltooiing van de uitrol van digitale radio in de hoofdsteden van de staten,” verklaard waarnemend ACMA voorzitter Richard Bean. “De ACMA gaat nu in gesprek met de omroepen over het starten van de procedure voor het toewijzen van zendlocaties.”


 Als één van de eerste regio’s waar DAB+ naar uitgerold gaat worden zijn Darwin en Canberra. Sinds 2010 wordt in beide steden al op kleine schaal en met laag vermogen getest met DAB+. Het is nu de bedoeling dat in deze steden definitieve vergunningen uitgegeven gaan worden. Ook komt er ruimte voor meer radiostations en mag het uitzendvermogen omhoog.

 

In beide steden komen twee multiplexen, waardoor er ruimte is voor ruim 30 radiostations. Bovendien gaat de publieke omroep ABC eindelijk via digitale etherradio uitzenden in Darwin.

 


Binnen twee a drie jaar is radio via DAB+ ook beschikbaar in Hobart, de hoofdstad van de staat Tasmanië, en Gold Coast, de zesde stad van het land. Ook hier komen in elke stad twee multiplexen.

 

Maar er komen meer steden waar DAB+ uitgerold gaat worden. “De voltooiing van de uitrol in de hoodsteden is nog maar het begin,” vervolgt Bean. “De commerciële radio-industrie heeft aangegeven dat er vele regionale radiostations graag via DAB+ willen gaan uitzenden, dus voor Australiërs die in andere grote steden wonen: stay tuned!"

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

 Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-08-17

Duitsland:WDR verbetert DAB+

Duitsland:WDR verbetert DAB+

 

De Westdeutscher Rundfunk (WDR) heeft haar plannen bekend gemaakt voor het verbeteren van haar DAB+-netwerk in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De verbeteringen kunnen ook voor DAB+-luisteraars in delen van Oost Nederland positieve gevolgen hebben.

 

WDR.jpg

 

De WDR zendt in Noordrijn-Westfalen uit op kanaal 11D met de radiozenders 1Live, 1Live Diggi, WDR 2, WDR 3, WDR 4, WDR 5, Cosmo, Event (alleen in de lucht tijdens evenementen),VERA (Verkeersinformatie) en KinderRadioKanal (KiRaKa). Daarnaast is de radiozender Domradio te ontvangen via dit netwerk. 

 

Aangezien de Duitse deelstaat grenst aan Nederland is ontvangst van dit netwerk ook in delen van Oost Nederland mogelijk. Zoals het er nu naar uit ziet zal de ontvangst de komende periode alleen nog maar beter worden.

 

De openbare omroep heeft inmiddels haar verbeterplan voor haar DAB+-netwerk bekend gemaakt: diverse bestaande steunzenders in het netwerk zullen meer uitzendvermogen krijgen en er worden een aantal nieuwe steunzenders gebouwd. De verbeteringen moeten volgend jaar worden doorgevoerd in het netwerk op kanaal 11D.

 

De steunzenders in Aken, Ederkopf, Kleef/Kleve en Nordhelle zullen meer vermogen gaan krijgen. Het is echter nog niet duidelijk hoeveel meer vermogen er uitgezonden gaat worden. De zenders in Kleve en Aken liggen relatief dicht bij de Nederlandse grens.

 

Daarnaast worden er volgend jaar vier nieuwe steunzenders in Noordrijn-Westfalen in de lucht gebracht: Hallenberg, Hoch Sauerland, Höxter en Warburg. De verbeteringen moeten volgens de WDR nog internationaal gecoördineerd worden alvorens deze kunnen worden doorgevoerd.

 

De WDR had in mei van dit jaar al verbeteringen aangekondigd aan haar digitale ethernetwerk op kanaal 11D maar tot op heden was niet duidelijk welke verbeteringen er concreet doorgevoerd zouden gaan worden.

 

De radiozenders van de WDR zijn in delen van Nederland naast DAB+ en FM ook te ontvangen via diverse (digitale) radiopakketten en wereldwijd via Internet.

 

DAB+ logo.png

Mediamagazine.nl

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-08-17

Vanaf september presenteren Phara en Xavier "De zevende dag"

Vanaf september presenteren Phara en Xavier "De zevende dag"

 

Vanaf september gaan Phara de Aguirre en Xavier Taveirne "De zevende dag" op Eén presenteren. Ze nemen de fakkel over van Tim Pauwels die ombudsman van de VRT Nieuwsdienst wordt en Ihsane Chioua Lekhli die voor "Het Journaal" gaat werken.

 

1245825874.jpg

 

Wissel van de wacht bij "De zevende dag", het politieke duidingsprogramma op zondagochtend op Eén. De voorbije jaren was de presentatie in handen van Tim Pauwels en Ihsane Chioua Lekhli, maar daaraan komt binnenkort een einde.

 

Na de zomer maken de Aguirre en Taveirne hun opwachting als nieuwe presentatoren. De Aguirre presenteerde eerder programma's als "Terzake", "Phara", "Panorama", "Koppen" en "Pano". Ze maakte ook eigen documentairereeksen als "Weg van België".

 

Taveirne presenteerde jaren de duidingsprogramma's "De ochtend" en "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ik heb de mensen jaren wakker gemaakt tijdens "De ochtend" en nu mag ik een beetje hetzelfde doen bij "De zevende dag". Ik ben blij dat ik samen met de ervaring van Phara de nieuwsweek op gang kan trekken en dieper kan ingaan op wat leeft."

 

"Vragen stellen en luisteren, dat is voor mij de basis van goede journalistiek", zegt de Aguirre op haar beurt. "Ik heb dat de voorbije jaren gedaan op alle mogelijke plaatsen en tijdstippen om reportages te maken. Dat de nieuwe hoofdredactie me weer live in de studio wil zien interviewen, was fijn om te horen."

 

Ook op korte termijn verandert een en ander bij "De zevende dag". Half april wordt Pauwels ombudsman van de VRT Nieuwsdienst. Zelf noemt hij dat "een hele eer". "Ik heb tot nu toe altijd "ja" geantwoord telkens de VRT mij iets vroeg en ik wil met volle goesting beginnen."

 

Na de paasvakantie krijgt Chioua Lekhli tijdelijk Marc Van De Looverbosch aan haar zijde. De VRT-journalist volgt al jaren de politiek voor het radionieuws en is de bezieler achter het programma "Wissel van de macht" dat momenteel op Canvas loopt.

 

Samen zullen ze "De zevende dag" tot aan de zomer presenteren. Daarna gaat Chioua Lekhli voor "Het Journaal" werken. "Na vier jaar in de studio ben ik aan een nieuwe uitdaging toe", zegt ze. "Ik sprong al af en toe bij "Het Journaal" bij en wil daar nu voluit voor gaan."

 

0027.jpg

 

De Redactie

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-08-17

Radio2: Zomerhit 2017-Blankenberge voorbereiding (foto's)

Radio2: Zomerhit 2017-Blankenberge voorbereiding (foto's)

 

Jaarlijks voorkomend fenomeen aan de kust.De Zomerhit van Radio 2 en zoals steeds was onze plaatselijke medewerker-fotograaf Jos Gurdebeke attent en ging een kijkje nemen naar de plaats van het hitgebeuren aldaar.Zo kan je meteen ook meegenieten (in het binnenland) van wat hij daar allemaal zag...

 

ZH_header.png

 

Vanavond hoort u het allemaal op de radio én kan u het zien op Eén.

Een ganse trein aan voorbereidingen én verplaatsingen met opstellingen gaat hier aan vooraf !

De foto's kan je bekijken in groter formaat door er op te klikken.

DSCN4908.JPG

DSCN4910.JPG

DSCN4911.JPG

DSCN4912.JPG

DSCN4913.JPG

DSCN4914.JPG

DSCN4916.JPG

DSCN4919.JPG

DSCN4921.JPG

DSCN4922.JPG

DSCN4923.JPG

DSCN4924.JPG

DSCN4926.JPG

DSCN4927.JPG

DSCN4928.JPG

DSCN4929.JPG

DSCN4931.JPG

DSCN4932.JPG

DSCN4935.JPG

DSCN4937.JPG

DSCN4938.JPG

DSCN4939.JPG

DSCN4941.JPG

DSCN4942.JPG

DSCN4944.JPG

DSCN4945.JPG

DSCN4946.JPG

DSCN4948.JPG

DSCN4949.JPG

DSCN4950.JPG

DSCN4951.JPG

DSCN4952.JPG

DSCN4953.JPG

DSCN4954.JPG

DSCN4955.JPG

DSCN4956.JPG

DSCN4957.JPG

DSCN4958.JPG

DSCN4959.JPG

DSCN4960.JPG

DSCN4961.JPG

DSCN4962.JPG

Tijdsbalkje rood.gif

09:05 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-08-17

Komende dagen zijn er veel vallende sterren!

Komende dagen zijn er veel vallende sterren!

 

Wie de komende nachten naar de hemel tuurt heeft een goede kans vallende sterren te zien. ​De meteorenzwerm Perseïden bereikt dan zijn maximum.  

 

dyn003_original_388_259_pjpeg_2616433_49b6e40f2d8101e388509047b15e81d4.2.jpg

 

En als het helder weer is, zijn er in de nacht van zaterdag op zondag naar verwachting tot 27 vallende sterren per uur te zien. Het hoogtepunt van de meteorenregen is in de nacht van zondag op maandag, met maar liefst 44 meteoren per uur. Er worden wel wolkenvelden verwacht, maar blijkbaar afgewisseld door heldere perioden.

 

Ook in de twee nachten daarna zijn nog altijd ruim twintig meteoren per uur te zien.

 

Wel kan het maanlicht een boosdoener zijn. De maan komt zaterdag op om 23.00 uur en zondag om 23.47. De beste tijd om de vallende sterren waar te nemen is volgens de meteorologen tussen zonsondergang en het moment dat de maan opkomt. 

 

De meeste vallende sterren zijn te zien aan de noordoostelijke hemel. De beste plek om te kijken is buiten de bebouwde kom.Zo weinig als mogelijk hinder van lichten dus.

 

Ieder jaar rond 13 augustus zijn er bij heldere hemel inderdaad veel vallende sterren te zien. De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren waar te nemen zijn.

 

Met een echte ster heeft een vallende ster echter niks te maken. Het gaat om een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnen dringt en daar meteen verbrandt. Het botst dan met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht. Hierbij komt op zo'n 100 kilometer hoogte energie vrij in de vorm van een lichtflits die we vanaf de grond kunnen zien als een streep van licht.

 

 

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-08-17

NL:Groot Nieuws Radio zeker tot 1 maart 2018 te horen op AM

NL:Groot Nieuws Radio zeker tot 1 maart 2018 te horen op AM

 

Groot Nieuws Radio blijft ook na 1 september aanstaande te horen via de middengolffrequentie 1008 kHz. De radiozender is in ieder geval tot 1 maart 2018 te horen via de middengolf en uiterlijk tot 1 januari 2019.

 

groot-nieuws.png

 

In eerste instantie had NOVEC, de eigenaar van de zendmast in Zeewolde, de huur aan Groot Nieuws Radio en haar zenderexploitant Broadcast Partners per 1 september aanstaande opgezegd. Na overleg tussen de partijen is alsnog overeengekomen dat de middengolfzender langer in de lucht blijft.

 

Groot Nieuws Radio kan in ieder geval tot 1 maart 2018 blijven uitzenden via de middengolf. In de komende tijd wordt gekeken of er groot onderhoud aan de zendmast nodig is. Als dat niet het geval is kan de uitzendperiode worden verlengd tot uiterlijk 1 januari 2019. De inspectie aan de zendmast gaat al op 4 augustus aanstaande plaatsvinden waardoor er die dag onderbrekingen in het middengolfsignaal zullen zijn.

 

“Onze luisteraars krijgen de tijd om rustig de overstap te maken naar DAB+.”, aldus een tevreden Wilfred Hardeman in het Nederlands Dagblad. Een aantal weken geleden gaf Hardeman al aan dat een eventuele verlenging van de uitzendingen van de Christelijke radiozender via de middengolf er aan zat te komen.

 

Naast de middengolf is Groot Nieuws Radio in delen van Nederland te ontvangen via DAB+, diverse digitale radiopakketten en wereldwijd via Internet. De radiozender heeft overigens meerdere scenario’s klaar liggen liggen om een landelijke dekking te verkrijgen via DAB+.

 

Onlangs zijn er nog meer dan 3000 handtekeningen van bezorgde luisteraars overhandigd bij NOVEC. Middels een petitie lieten bezorgde luisteraars van de radiozender blijken zich zorgen te maken om de toekomst van de radiozender en willen de middengolfzender voor de radiozender behouden.

 

Medianieuws.nl

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-08-17

Rusland: Hond verstoort live nieuwsuitzending

Rusland: Hond verstoort live nieuwsuitzending

 

Tijdens een nieuwsuitzending bij een Russische tv-zender ging het afgelopen weekend helemaal mis in de tv-studio. De nieuwslezeres van dienst werd overvallen door een grote zwarte hond. En daar was ze niet blij mee. Het filmpje is inmiddels door bijna 5 miljoen mensen bekeken

 

Na een aai over de bol vertrok de hond weer en kon de nieuwsuitzending verder gaan. Hoe de hond in de studio kwam is onbekend. Maar zijn 15 seconds of fame heeft de hond zeker gehad.

 

 

- Zie ook: Kinderen verstoren interview tijdens live nieuwsuitzending (filmpje)

 

RadioNL (Martin Slijper)

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-08-17

Geld krijgen van Google voor VR en gepersonaliseerde radio

Geld krijgen van Google voor VR en gepersonaliseerde radio

 

Het is eens wat anders...

 

Zowel Sanoma als Mediahuis en VRT krijgen geld van het Google Digital News Initiative, kondigden de mediabedrijven donderdag aan. Sanoma gaat met dat geld inzetten op Virtual Reality-storytelling, terwijl de VRT en Mediahuis gaan voor gepersonaliseerde radio.

 

Euro.jpg

 

Sanoma, uitgever van onder meer Flair en Libelle, krijgt van Google Digital News Initiative 300.000 euro. Daarmee gaat het mediaconcern in samenwerking met het Belgische bedrijf Nuvia een gebruiksvriendelijk platform ontwikkelen, waarop zijn journalisten aan de slag kunnen met Virtual Reality.

 

"Bij een verslag over een modeshow zou je bijvoorbeeld op je favoriete outfit kunnen klikken, waarna je uitleg krijgt over het ontwerp van de designer", legt Goedele Soetemans van de B2B-afdeling uit. Sanoma wil de technologie gebruiken bij zijn berichtgeving over onder meer lifestyle, gastrononie en cultuur, en dat vanaf na de zomer.

 

Ook VRT en Mediahuis kregen donderdag te horen dat ze bij de winnaars zijn van het DNI. Zij krijgen 255.780 euro voor hun innovatieproject Wave, dat volgens de VRT op zoek gaat naar "een nieuwe luisterervaring die nieuwsverhalen en actuele thema's gepersonaliseerd kan brengen naar de gebruiker". De finale versies van de ontwikkelingen voor mobiele apps (voor gebruik in de auto) en smart speakers (voor gebruik tijdens activiteiten thuis), zullen rond juni 2018 voorgesteld worden.

 

Het DNI van Google werd twee jaar geleden opgericht om technologie en innovatie in de digitale nieuwsjournalistiek in Europa te ondersteunen en stimuleren. Donderdag werd de verdeling van de derde schijf fondsgelden bekendgemaakt, waarbij 107 projecten in 27 landen in totaal net geen 22 miljoen euro steun kregen.

 

De Redactie

 

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-07-17

Nederland:1 Op de 3 nieuwe auto’s heeft standaard DAB+

Nederland:1 Op de 3 nieuwe auto’s heeft standaard DAB+

 

Het aantal nieuwe auto’s dat in Nederland standaard wordt geleverd met een DAB+radio blijft gestaag groeien. In het eerste kwartaal van dit jaar verliet 32% van de nieuwe auto’s de fabriek met een DAB+ radio aan boord, zo blijkt uit gegevens van JATO Dynamics.

 

file_35744.jpg

 

De eerste drie maanden verschenen er bijna 120.000 nieuwe personenauto’s op het Nederlandse wegennet.

 

Bijna één derde hiervan was standaard voorzien van een DAB+radio. Daarnaast is bij nog eens 43% van de nieuwe auto’s digitale etherradio verkrijgbaar als optie.

 

In 2016 werd in totaal 26% van alle nieuwe auto’s in Nederland standaard met DAB+ geleverd.

 

Nederland ligt hiermee voor op bijvoorbeeld Duitsland waar DAB+ zelfs eerder gestart is.In dat land had in het eerste kwartaal van dit jaar slechts 12% een standaard DAB+ aan boord. Dit ondanks dat digitale etherradio in Duitsland steeds meer ingeburgerd geraakt. In september 2016 waren er al meer dan 8,24 miljoen DAB+radio’s verkocht.

 

In Nederland stond de teller eind 2016 op 581.000 verkochte DAB+radio’s.

 

Het is een kwestie van tijd dat er nog meer nieuwe auto’s standaard DAB+ aan boord krijgen. In Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk wordt momenteel 88% van de nieuwe auto’s standaard van DAB+ voorzien, in Zwitserland ligt dit percentage op 61%.


De auto-industrie speelt en belangrijke rol bij de digitalisering van etherradio. 20% Van de totale luistertijd naar radio vindt in de auto plaats. Maar waar radio luisteren in huis en op het werk steeds vaker digitaal gebeurd (internet, televisie, DAB+), wordt in de auto nog meer dan 90% naar de analoge FM geluisterd.

 

Radio luisteren in de auto via internet is voor veel mensen (nog) geen alternatief in verband met de kosten. Veel mobiele providers werken nog met datalimieten. Hoe meer je gebruikt, des te meer je betaalt. En vooral met het streamen van audio en video gaat het hard met die data. Inmiddels zijn er al providers die onbeperkt data aanbieden voor een vast bedrag, maar de vraag is hoe ‘onbeperkt’ dit blijft als de netwerken vollopen in de toekomst.


DAB+ kent dat probleem niet. Net als bij FM is dit gratis uit de lucht te plukken. Inmiddels zijn alle landelijke en regionale stations, zowel publiek als commercieel, via DAB+ te ontvangen in Nederland. In de meeste gevallen is de dekking via DAB+ beter en zelfs groter dan via FM.

 

Hoe het in Vlaanderen en Wallonië zit? Geen idee...je hoort er bitter weinig over, spijtig !

 

RadioNL (Martin Slijper)

217056.jpg

Tijdsbalkje rood.gif

00:00 Gepost door Pieter Van Banden in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende